perjantai 25. syyskuuta 2015

Peter Boxall 1001 Books You Must Read Before You Die

Peter Boxall 1001 Books: You Must Read Before You Die

1001 kirjaa, jotka sinun pitää lukea ennen kuolemaasi.

Tämä kirja on varmaan esitelty blogeissa aiemminkin. Oma painokseni on vuodelta 2014.  Tokihan tässä kirjassa korostuu USA:n ja Iso-Britannian kirjallisuus, mutta tunnen oloni hyvin kotoiseksi tämän tiiliskiven kanssa. Kirjaan mahtuu kirjailijoita, joita en edes tiedä. En tiedä, vaikka olen ollut töissä yleisessäkin kirjastossa. 

En iloitse kovinkaan paljon ajatuksesta, että joku määrittelisi puolestani, mitä minun pitää lukea. Viimeistään kirjailijan kohdalla teen kirjavalinnan itse. Silti tämän kirjan silmäily on antoisaa.  Joiltakin kirjailijoilta esitellään jopa muutama teos. Rankkaan tämän kirjan ensimmäiseksi näissä lähdekirjoissani, joita selaan usein. Etsin enemmänkin virikkeitä lukemiseen. Listaan hieman suosikkeja, lähinnä vihjeeksi sisällöstä. 

Minkäänlaiseen numeeriseen suoritukseen en tunne mielenkiintoa. Sellainen ei vain ole minua. En listaa kirjojen sivumääriä, en tee vuosikatsauksia tms.

KIRJALISTAN LÖYDÄT SIVUNI YLÄPALKISTA TÄÄLTÄ  Suomenna kirjojen nimiä vähitellen.

Näinhän tässä voi  käydä, että saat kutsun Kuolemantanssiin – Danse macabre.


Kirjassa esitellään ennen 1800-lukua

Tässä osuudessa esitellään mm. Tuhannen ja yhden yön tarinat, Murasaki Shikibu Genjin tarina, Matthew Lewis Munkki,  Jonathan Swift Gulliverin retket, Ann Radcliffe Udolpho.

 

Savukeidas 2014

1800-luku
Austen Järki ja tunteet, Sand Hiidenlampi, Bron Humiseva harju, Dickens Kolea talo, Flaubert Rouva Bovary,  Wilkie Collins Valkopukuinen nainen,  Chopin Herääminen, Hugo Kurjat, Carroll Liisan seikkailut ihmemaassa, George Eliot Middlemarch, Alcott Pikku naisia, Tolstoi Sota ja rauha, Zola Nana.

1900-luku

Hesse Siddhartha, Woolf Mrs. Dalloway, Stein Alice B. Toklasin omaelämäkerta, Mitchell Tuulen viemää, Sartre Inho, Rhys Huomenta, keskiyö, Lindgren Peppi Pitkätossu. Lessing Ruoho laulaa, Meri Manillaköysi, Murdoch Kello, Lee Kuin surmaisi satakielen, Bellow Herzog, Duras Lol V. Steinin elämä, Wolf Erään naisen elämä, de Beauvoir Mandariinit, O'Brien Maalaistytöt, Fowles Ranskalaisen luutnantin nainen, Atwood Yli veden, Handke Vasenkätinen nainen, McEwan Sementtipuutarha, Brink Valkoinen kuivakausi, Joyce Taitelijan omakuva nuoruuden vuosilta, Sagan Tervetuloa, ikävä, Kundera Naurun ja unohduksen kirja, Eco Ruusun nimi, Tsypkin Kesä Baden Badenissa, Allende Henkien talo, Tunström Jouluoratorio, Lispector Passio, Barnes Flaubertin papukaija, Schlink Lukija, Mann Kuolema Venetsiassa.

 

 


2000-luku
Tämä on jo paremmin luetumpaa ajanjaksoa. Päivitys kirjan aiempiin painoksiin on aiheellinen. Esimerkiksi nämä esitellään tässä painoksessa: Pamuk Lumi, Lahiri Kaima, Oz Tarina rakkaudesta ja pimeydestä, Barbery Siilin eleganssi, Desai Menetyksen perintö, Enright Valvojaiset, Robinson Kotiin, Murakami 1Q84, Cunningham Tunnit, DelLillo Cosmopolis, Byatt Lasten kirja, MacDonald Armon yö,  Proulx Laivauutisia.

Naisten osuus voi korostua listassani, mutta valitettavasti ei kirjassa. Paljon on lukemattomia. Alice Walker, Ali Smith, John Banville, Per-Olov Enquist, Roberto Bolano, Niccolo Ammaniti, Kristien Hemmerecths alkoivat kiinnostaa ja vanhemmissa lista on loputon.

Tuon koko kirjalistan jossain vaiheessa blogini yläpalkkiin.
Huom. Tein palkin, se on kesken. Lisään nimiä suomeksi. Palkkiin pääset tästä.

Pekka Vartiainen Postmoderni kirjallisuus 

Pekka Vartiainen Postmoderni kirjallisuus

Toinen käsissäni kuluva teos on Pekka Vartiaisen Postmoderni kirjallisuus. Se kattaa länsimaisen kirjallisuuden historiaa vuosilta 1945–2000. Laajuudeltaan se on 960-sivuinen. Teos on jatkoa vuonna 2009 ilmestyneelle Länsimäisen kirjallisuuden historia – teokselle. 

Postmoderni kirjallisuus on hyvä täydennys edelliselle, sillä se laajentaa hyvin eurooppalaisuuteen edellisen kirjan jälkeen. Ranskalainen kirjallisuus kiinnostaa minua, samoin espanjalainen ja portugalilainen.

Andrew Taylor  Kirjat jotka muuttivat maailmaa


Andrew Taylorin Kirjat jotka muuttivat maailmaaEnglantilainen Andrew Taylorin Kirjat jotka muuttivat maailmaa (Books That Changed The World, Ajatus Kirjat 2010) esittelee viisikymmentä sellaista kirjaa, joilla kirjoittaja näkee eniten vaikutusta maailmanhistoriaan, tieteen kehitykseen ja kaunokirjallisuuteen.


Lukijan tulee huomioida, että tällainen lista on aina subjektiivinen, että oma lista olisi aina erilainen. Taylorin kirjassa on vain 50 kirjaa. Jos minun pitäisi tehdä oma listani, niin ehkä muutama pääsisi minun omalle listalleni, jotka olisivat muuttaneet minun maailmaa, mutta en nimeä niitä. Sen sijaan uskon, että moni listalla oleva on muuttanut maailmaa, jossa elämme. Taylor asettaa jokaisen teoksen sen historialliseen kontekstiinsa, esittelee kirjan keskeisen sisällön sekä arvioi sen vaikutuksia.


Taylorin kanssa voi olla rauhassa erimieltä, mutta nämä valitut ovat olleet merkittäviä ainakin omana aikanaan ja omassa kulttuurissaan, ainakin tämä kirja laajentaa kirjallisuuskäsitystä. Kirjassa on näkyy selkeä angloamerikkalaisen kirjallisuuden painotus sekä ajallinen epäsuhta.  Joku toinen jossain toisaalla kokoaisi eri kirjat.


Tämäkin on enemmän käsikirja kuin että alkaisin lukea alusta loppuun.  Kirjassa minua kiinnostavat eniten Simone de Beauvoir Toinen sukupuoli, Rachel Carson Hiljainen kevät, George Orwell Vuonna 1984, Jane Austen Ylpeys ja ennakkoluulo, Charles Dickens Joululaulu


Kirjassa on mukana mm. James Joyce, häneltä tietenkin teos, jota itse kartan. James Joycen on minustakin kiinnostava ja parhaillaan tutustun kirjailijan tuotantoon. Uusin listalle päässyt kirja on vuodelta 1997 eli Harry Potter ja viisasten kivi.

Millainen olisi sinun kymmenen kirjaa? Nämähän eivät ole välttämättä niitä parhaita luettuja kirjoja.


12 kommenttia:

 1. Ollaanpas Ulla mietitty samoja asioita. Olen nyt pari viikkkoa käynyt tuosta listaa (tai jotain sen versiota) läpi ja luultavasti ensi viikolla julkaisen sen blogissani eli teen listalle uuden välilehden. Tai olen jo tehnytkin, mutta vielä on vähän tarkastettavaa. Olen möyrynnyt lukutilastoja ja yrittänyt selvittää, mitä olen lukenut. Kaikkea lukemaani kun en todellakaan muista. On myös muutaman kuukauden pituinen jakso, jolta en löydä muistiinpanoja. Tuo ajanjakso sijoittuu ns. Saul Bellow -kauteeni ja nyt en tiedä, mitä kaikkea olen häneltä lukenut, kun en löydä kirjauksia mistään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa Omppu. tämä kirja on hirveä käsitellä. Minäkin työstän tuota listaa ja teen sen palkkiin. Yritin laittaa linkin luettuihin. MUTTA enhän minä tiedä edes kirjojen nimiä suomeksi.Minun pitäisi kijoittaa tuohon kirjan nimiä suomeksi. Onhan osa helppoja, englanniksi vielä menevät... Voi minua.

   En ole koskaan merkinnyt ylös mitään luettuja. Jonkun satunnaisen olen kirjannut kunkin vuoden allakkaan. Minulla on vain minun oma hutera pää. Minulla on vain listaus kirjoista, jotka omistan sekä hankintalista. Kuoleman bibliografiaa on kerännyt. Blogini on minun ensimmäinen lukupäiväkirja. Noiden luettujen linkittely on hölmöä, koska olenhan lukenut paljon enemmän.

   Poista
 2. Boxallin kirja on tottakai mainio. Vaikken sitä mitenkään tiukasti noudatakaan vaan luen mitä huvittaa, niin sieltä on silti tullut haettua lukuvinkkejä ja toisaalla pidän listaa kirjoista jotka olen lukenut (seuraan tosin täyttä listaa eli kaikkien painosten kirjoja vuodesta 2006, yhteensä päälle 1300 kirjaa...)
  Tänä vuonna lukemistani listakirjoja ovat olleet kaksi Bowenia, Khariton, Carter, Calvino, Kadare, yksi Vesaas, Kis, Strindberg, Dostojevski, Brautigan ja Eichendorff. Joukossa jokunen kirja jotka tulevat juuri listalta, mutta myös kirjoja joita olisin lukenut muutenkin (ja yksi jonka listallaolon huomasin vasta luettuani sen).

  Siitä on myös tehty pari eri maiden versiota, ruotsalaista 1001 Böckeriä olen myös selannut ja se on käytännössä eri kirja, sikäläinen kulttuurivaikuttaja on tehnyt ihan oman listansa, Ruotsi-keskeisen, totta kai, ja myös varsin viiihdyttävän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääkin etsiä tuo kaikkien painosten lista, löytyykö helposti? 1001 Böckeriä pitää selata.
   Lukuvinkkejä minäkin etsin. En ole koskaan kirjannut lukulistoja ylös. Blogini palvelee nyt tätä.

   Poista
  2. Koko lista listana saattaa jostain löytyä, minä selailin sellaista joku vuosi sitten mutta sittemmin olen käyttänyt LibraryThingin merkintöjä siitä mitkä kirjat ovat mukana (ja olen siellä "1001 Books"-ryhmässä jossa ihmiset lukevat näitä ja kommentoivat, ja sitä kautta moni nimi on tullut tutuksi...)
   Puutteita toki listassa on (itse olen valittanut mm. Aksel Sandemosen sivuuttamista) ja joiltain valituilta on ehkä vähän vääriä kirjoja mukana, mutta kuten sanottu on sieltä löytynyt vuosien varrella myös joukko uusia suosikkeja joita ei ehkä olisi hoksannut muuten kokeilla. Ja muutama hutikin mutta pääsääntöisesti sellaisia joista kuitenkin voi olla edes vähän tyytyväinen että tämäkin on koettu.

   Poista
  3. hdcanis löysin 1001 böcker du måste läsa innan du dörkirjastosta. Sehän oli helppoa, kun kirja on ruotsiksi ; ). Ihmetten, että kirjaa ei ole myynnissä, olisin tilannut.

   Ruotsin opus on hyvä, samoja kirjoja ja kuvia. Varmasti viihdyn tuon kanssa paremmin kuin, jos olisi kotimainen opus. Tuossa Ruotsin jutussa on paljon hyvää. Ilostuin löydöistäni Kyrklund, Waugh, Hanff, Tunström, Süskind, Hermanson, Byatt, Tamaro. Simone de Beauvoir kärsii ainakin väärästä kirjasta, samoin Atwood.

   Poista
 3. Minä rakastan kirjalistoja, vaikka en niitä neuroottisesti seuraakaan valitessani luettavaa. Olen ajatellut hankkia tuollaisen 1001 kirjan listan oheismateriaaliksi, mutta tuhat kirjaa kuulostaa pyörryttävältä määrältä, varsinkin kun en usko kuulleenikaan suuresta osasta kirjoja, jotka se esittelee. Visuaalisesti Peter Boxallin versio näyttää kyllä hienolta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen oppinut rakastamaan listoja blogiaikana. syksyn kirjat, 12 kirjaa riippukeinuun, vuoden parhaat jne. Käsin en tehnyt koskaan listoja.
   Tuhat kirjaa on huikea määrä. Jos löydät kirjailijan, niin sitten kirja ei ole listattuna. Boxall ei saa mahtumaan tuhanteen Fallacia, Atwoodilta väärät kirjat... Osa nimistä ei sano minulle mitään.

   Poista
 4. Minä listasin lukemiani kirjoja vuoden tai pari joskus, ehkä useaan otteeseenikin, mutta ei ole yhtään tallessa. Nyt olen koittanut muistaa kaikki aiemmin lukemani ja listasta ne Goodreadsiin. Eihän niitä ihan kaikkia voi muistaa. Minulla on kyllä aika hyvä muisti, mutta silti. Nyt pidän listaa kolmessa paikassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Serentis. Aloitin ihan vasta Goodreadsin käytön ja yritän päivittää sitä ja ymmärtää senkin toimintaa Bloggerin lisäksi. Voi kun olisikin vanhoja listoja.

   En asunut lapsena kirjaston vieressä ja meillä kotona oli paljon kirjoja. Koulussa oli hyvin vaatimaton kirjasto."Lähikirjasto" oli aika hirveä ja hirveässä paikassa. Käytin pääkirjastoa, joka oli kaukana, mutta lähin.Lähiöissä kirjasto voi olla likellä ja turvallisessa paikassa, mutta minä asuin Stadin ydinkeskustassa.

   Poista
 5. Minä olen listannut lukemiani kirjoja aina :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katriina. Minua harmittaa, että en ole listannut. Olen laittanut exlibriksen lukemiini kirjoihin tietyssä vaiheessa. Nämä kirjat ovat vahvistaneet asemansa, että saavat jäädä.

   Poista

Ilahduta minua kommentilla!