keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Mamen Sánchez On ilo juoda teetä kanssasiMamen Sánchez (s. 1972, Valencia) on espanjalainen kirjailija, joka on opiskellut kirjastotiedettä ja informatiikkaa Madridin yliopistossa, Ranskan kirjallisuutta Sorbonnen yliopistossa Pariisisssa ja Englannin kirjallisuutta Oxfordissa. Kirjan takaliepeen esittelyn mukaan Mamen Sánchez on yksi Espanjan eniten myyviä kirjailijoita. 

Minulla on ollut tavoitteena lukea tänä vuonna espanjalaista ja portugalilaista kirjallisuutta, joten en voinut vastustaa tätä uutuutta.  Tarina vie lukijan Espanjaan, jossa komisario Manchego saa tutkittavakseen Atticus Craftsmanin katoamistapauksen. Komisario Manchego vaikuttaa kovin aikaansaamattomalle, mutta yrittää pitää kiinni arvovallastaan.

Manchego melkein nousi ottamaan heitä vastaan mutta keskeytti aikeensa ajoissa. Konstaapeli ei ole liikemies, hän muisti, poliisi ei kättele, ei hymyile eikä edes lopeta näppäimistön rytmikästä rummuttamista. Enintään hän ottaa kohteliaasti savukkeen suustaan ja napauttaa sitä pari kertaa tuhkakupin reunaan, selvittää kurkkuaan, rykäisee ja sanoo sitten: ”Istukaa olkaa hyvä.” Kun vieraat katsovat samalta korkeudelta eivätkä uhkaa ylhäältä alaspäin, hän voi vilkaista heitä ja kysyä: ”Kuinka voin auttaa?”

Nuori Atticus Craftsman on matkustanut isänsä käskyläisenä Madridiin selvittämään Librarte-kirjallisuuslehden tilannetta. Lehdellä menee huonosti, joten se pitäisi lakkauttaa, irtisanoa henkilökunta ja sulkea toimisto. Lehden naispuoliset työntekijät Berta, Soleá, María, Asunción ja Gabriela tyrmäävät päätöksen ja ryhtyvät vastatoimeen.  Mihin Atticus Craftsmanin katoaminen liittyy? Atticus vaikuttaa melko kokemattomalle elämän ja naisten suhteen. Hän on tottunut mukavaan elämään, mutta vaikuttaa hieman joviaalille tumpelolle.

Atticus sen sijaan seisoi neuvottomana uuden elämänsä kynnyksellä eikä tuntenut isänsä hehkuttamaa ylpeyttä vaan sietämättömän puristuksen sydänalassa, sillä hän ymmärsi että muistokyltti edellytti häneltä viisautta ja taiteellista paloa, joita hänellä ei ollut tarjota.

Mamen Sánchezin romaani On ilo juoda teetä kanssasi on hyvän mielen kirja, sillä siinä on jännäriä, romantiikkaa, huumoria ja ripaus maagista realismia.  Teoksessa on tietynlaista vanhanaikaisuutta. Jopa äiti Moira Craftsman on perin aristokraattinen englantilainen, jota niukkasanainen puoliso Marlow on oppinut rauhoittelemaan.. Kirjassa on P. G. Wodehousen luoman Jeeveksen tunnelmaa nykyajassa elämänmakuisten tarinoiden lomassa.

Atticus on vaarassa, Moira yritti selittää miehelleen sinä aamuna, kun molemmat makasivat yhä flanellipyjamassaan ja hiukset sekaisin peiton alla. – Meidän täytyy matkustaa Madridin ja tuoda hänet kotiin niin pian kuin suinkin.

Kirja on jo ulkoasultaan voimaannuttava syksyn pimeneviin iltoihin.  Tarina on kepeä, johon ei voi olla ihastumatta. Hauduta hyvää teetä ja nauti se kauniista mukista. Anna sivujen kääntyä ja valmistaudu häähumuun. Ja sitten tunnustan, että ostin tämän e-kirjana ja siihen se jäikin. Pyysin kirjan kustantajalta, sillä miksi kiusaisin itseäni? En tekisi kirjalle oikeutta. Eihän tämä suloinen kansi näyttänyt miltään Kobossa mustavalkoisena!

Mamen Sánchez On ilo juoda teetä kanssasi
Alkuperäisteos La felicidad es un té contigo
Suomentaja Satu Ekman
Bazar 2015. Arvostelukappale. Kiitän kustantajaa.6 kommenttia:

 1. Luin varovaisesti bloggauksesi, vaikka tiedän ettei sinun blogiasi lukiessa ole spoileripelkoa. Minua kirja odottaa e-kirjana, ja se nousi lukulistalla ylemmäksi bloggauksesi ansiosta. Kiitos siis, Ulla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjan kansi on niin kaunis. Minulle tuli hyvä olo kirjan lukemisesta. Yritän välttää spoilereita, mutta viimeksi luetuissa Atwoodeissa oli pakko kerto jotain. Odotan, että saan lukea sinun tekstin.

   Poista
 2. Jee, kiva että pääsit lukemaan tämän. Mä luin silloin täysissä Espanja-fiiliksissä. Yhtä hullua oli meno Espanjassa kuin tässä kirjassakin. Ihana kirja varmaan syksyynkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan reissukuvauksesi. Olen yrittänyt lukea kevyempää ohessa, kun luin Atwoodin trilogian, joka on aika tavalla muuta. Tämä tuo hyvän mielen lukijalle.

   Poista
 3. Minä juuri sain luetuksi tämän, ja hahmottelen bloggausta. Minusta tämä oli vallan mainio, melkoinen väriläiskä tähän syksyyn!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me vain tarvitsemme joskus iloa ja hyvää mieltä lukuhetkiin. Väriläiskä syksyyn kuten sanotkin.

   Poista

Ilahduta minua kommentilla!