lauantai 12. marraskuuta 2016

Kevään kirjoista (täydentyvä postaus)


Kurkistetaan kevään kirjoihin.  Tarkoitukseni ei ollut istahtaa tänään koneelle, mutta uteliaisuuteni voitti. Ennakkotietoja olikin valtavasti. Kevät vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselle! Valintaa on tehtävä.  Kaikkiin en löytänyt kansia tai esittelyjä. Kuluneena vuonna panostin kotimaiseen kirjallisuuteen, mutta nyt luen enemmän varman päälle. Oikeastaan tässä on enemmän kuin yllin kyllin, josta valita.  Tämä on minun subjektiivinen listaukseni eli voisin lukea nämä kaikki. Listaus oli helppo tehdä, sillä raakkaan suoralta kirjoja pois, että ei ikinä, tuskin, ei missään nimessä.  Olen kranttu, luen hyvää ja laadukasta proosaa, ulkomaisia dekkareita ja ulkomaista ja kotimaista fantasiaa. Tällä hetkellä odotan eniten, että ehdin paneutua sohvan nurkkaan Kirotun lapsen tarinaan. Ihan totta, tuossa kirjassa ei ole ikärajaa, kun katsoo tekijän syntymäaikaakin... 
Mitä sitten en lue? Minulla on yksi ainoa kotimainen dekkarisuosikki miehissä eli Christian Rönnbacka ja toinen mies saattoi läpäistä seulani viime viikolla. Rönnbackan tarinat kiertyvät yleensä Porvooseen, mutta uusimassa ollaan kotinurkillani. Kartan kotimaisia, historiallisia romaaneja, kartanoromantiikkaa, tihkuvaa rakkautta, huumoria ilman mustuutta, sukuromaaneja salaisuuksineen, vaikka viime mainittu on Brittilään kirjoitettuna mitä mieluisinta.

Luen keväällä ensisijaisina Keltaiset kirjat  ja välipaloina dekkareita. Erityisesti minua ilahduttavat kevään kirjoissa seuraavat kirjat:  Ian McEwanin Pähkinänkuori ja Torgny Lindgrenin Taiteilija Klingsor. Kotimaisista minua innostavat  Merete Mazzarellan Elämän tarkoitus, Katja Kaukosen Lumikadun kertoja  ja Joel Haahtelan Mistä maailmat alkavat. 

Lisään kansien kuvia ja lisään myös muutaman kustantajan. Kirjastoon en ole tehnyt vielä varauksia, sillä en halua sumaa kirjoja kahden viikon laina-ajalla. Uutuuksissa en suosi kirjastoa, sillä mikään kirja ei ole niin tärkeä, että minun olisi luettava heti.  Katsoin huvikseni Boscon kirjaa Vegemania mutta Helmetissä oli yli sata varausta ja Porssessa ko. kirjaa ei ole ollenkaan. Hyvä syy unohtaa koko kirja. Olkoon!
Luen saamani a-kappaleet ensisijaisina ja omia kirjoja väleissä. Katja Kallio Yön kantaja  ja Terhilehto Vaikka vuoret järkkyisivät, Venla Hiidensalo Sinun tähtesi, Katarina Wennstam Varjot vaikuttaisivat kiinnostaville, mutta rajausta on tehtävä.

Mitä sinä odotat eniten?

Kevään uutuuksissa ihmettelen, että vieläkään ei ole suomennettu yhtään Merethe Lindströmin kirjaa ?Saadut katalogit
Bazar
Otava
Tammi, WSOY ja Johnny Kniga löytyy täältä.

 
Bazar

Alan Bradley Kuolleet linnut eivät laula


Flavia de Lucan –sarjan kuudes osa.
Kirjan kansi on täydellinen.

Aurinkoisena huhtikuun aamuna vuonna 1951 yksitoistavuotias kemisti ja harrastelijasalapoliisi Flavia de Luce on perheensä kanssa rautatieasemalla odottamassa vuosia sitten kadonneen äitinsä Harrietin paluuta. Mutta juuri kun juna on saapumassa piskuiseen Bishop’s Laceyn kylään, Flavian luo tulee pitkä muukalainen, joka kuiskaa kryptisen viestin hänen korvaansa. Vain hetkeä myöhemmin mies heittää henkensä, kun joku asemalle kerääntyneestä väkijoukosta työntää hänet junan alle. Kuka mies oli, mitä hänen sanansa tarkoittivat ja miksi hän halusi kertoa ne juuri Flavialle?

John Williams Augustus    

Stonerin kirjoittajan viimeiseksi jäänyt teos.

Lucinda Riley Seitsemän sisarta


Maia D’Aplièse ja hänen viisi sisartaan ovat kokoontuneet heidän lapsuudenkotiinsa Atlantikseen – upeaan, syrjäiseen linnaan Genevenjärven rannalla. Pa Salt, heidän isänsä, omalaatuinen miljonääri, on kuollut. Pa Salt on adoptoinut jokaisen tytön vauvana, ja nyt, tämän kuoleman jälkeen, saa jokainen heistä kirjekuoren, joka sisältää vihjeen tytön historiaan. Maian vihje vie hänet toiselle puolelle maailmaa, Rio de Janeiroon, jossa hänen tarinansa palapeli alkaa rakentua.
Kahdeksankymmentä vuotta aikaisemmin, Rion villillä 20-luvulla, Jeesus Kristus -patsaan rakennustyö on vasta alkamassa. Arkkitehti Heitor de Silva Costa perheineen purjehtii Pariisiin etsimään kuvanveistäjää suureen projektiinsa. Heidän kanssaan matkustaa Izabela Bonifacio, joka on isänsä tahdosta vasta kihlautunut. Montmartren taiteilijapiirit muuttavat nuoren naisen elämän täysin. Paluu takaisin Rioon ei ole helppo. 

Otava


Jessica Burton Nukkekaappi

Ahmittava lukuromaani rakkaudesta ja petoksesta
On vuosi 1686. Nuori aviovaimo Nella koputtaa uuden kotinsa oveen Amsterdamissa. Vastassa ei olekaan hänen miehensä, kauppias Johannes Brandt, vaan tämän synkkä ja teräväkielinen sisko ja kaksi omituista palvelijaa.
Kun Johannes lopulta saapuu, hänellä on mukanaan erikoinen häälahja: nukkekaappi, joka on tarkka kopio heidän kodistaan. Nella alkaa sisustaa pienoistaloaan, mutta mystinen miniatyyritaiteilija lähettää pyytämättä esineitä, jotka tuntuvat ennustavan tulevaa ja vihjaavan talon kätkemiin salaisuuksiin. Yrittääkö nukkemestari paljastaa salaisuudet Nellalle ennen kuin on liian myöhäistä, vai haluaako hän tuhota kuvaamansa talon asukkaat?

Ian McEwan Pähkinänkuori


Nykykirjallisuuden mestari kertoo Hamletin klassisen tarinan ainutlaatuisesta perspektiivistä: vielä syntymätön poika seuraa äitinsä petosta kohdusta käsin.

Trudy on jättänyt aviomiehensä Johnin ja jakaa heidän yhteisen kotinsa - rappeutuneen mutta arvokkaan kaupunkitalon Lontoossa - Johnin veljen, Clauden, kanssa. Heillä on pirullinen suunnitelma Johnin pään menoksi.Äitinsä ja setänsä petosta todistaa Trudyn ja Johnin vielä syntymätön poika, joka yrittää puuttua tilanteeseen potkimalla äitinsä kohdun seiniä.

Ian McEwan antaa Shakespearen klassiselle murha- ja petostarinalle yllättävän, viiltävästi ajan hengessä kiinni olevan käsittelyn.

Joel Haahtela Mistä maailmat alkavat


Luen aika vähän kotimaista, ennen blogia en juuri lainkaan. Joel Haahtela on ollut suosikkini pitkään.

Hurmaava taiteilijaromaani kysyy, kuinka olla uskollinen itselleen ja rakastaa.
Eräänä talvi-iltana 16-vuotiaan Visan mielen täyttää päihdyttävä ajatus: hänestä tulee taiteilija. Sivellin kädessään Visa näkee maailman kuin ensi kertaa.
Piirustustunneilla Visa tutustuu melankoliseen Tapioon. Yhdessä pojat haaveilevat Chagallin luomista maailmoista ja eurooppalaisista kaupungeista. Tapion sisko, suloinen ja viisas Helmi, on kaikkea mitä Tapio ei ole: elämäniloinen ja itsevarma.
Visan mukana lukija pääsee kurkistamaan suomalaisiin ja italialaisiin taidepiireihin, aina viattomalta 50-luvulta politisoituneelle 70-luvulle. Mutta onko onnella aina kääntöpuoli, jokaisella positiivilla negatiivi?

Hannu Väisänen Esi-isät

Puutiainen ja Emokki, Mytty ja Hiprakka. Hurmaavat ja hykerryttävän hauskat tarinat esittelevät esi-isiemme kirjavan joukon.
Turhamainen tyranni Puutiainen juoksee naisten perässä ja aiheuttaa loputonta murhetta vaimolleen Häätiaiselle, joka ei koskaan riisu huntuaan. Kokkopelle varastaa mopedin ja ajaa sillä juhannuskokon kumoon. Iki-ihana Emokki vaipuu talven tullen kuolonuneen, mutta herää keväällä ja virkkaa ensi töikseen itselleen silmät ja suun – ja alkaa laulaa.
Kirjailijan itsensä kuvittama kertomuskokoelma on mielikuvituksen juhlaa. Se myös tarjoaa selityksen sille, miksi asiamme ovat hullulla tolalla: meillä on niin onnettomat esi-isät!


Yaa Gyasi Matkalla kotiin


Ylistetty, kiihkeä esikoisromaani sisarpuolista, jotka toisistaan tietämättä päätyvät samaan linnoitukseen 1700-luvun Afrikassa: toinen vaimoksi, toinen orjaksi.
Effie jää valkoisen kuvernöörin vaimona Ghanaan, kun orjalaiva vie hänen siskopuolensa Esin Yhdysvaltoihin. Rakkaus kuitenkin kurottaa yli meren, eivätkä sitä pidättele kahleet.
Romaani kuvaa mustien amerikkalaisten historiaa orjaplantaaseilta Harlemin jazzklubeille ja nykyhetkeen. Se kertoo niiden tarinoita, joiden ääniä ei yleensä kuulla.
Gyasin värikylläinen kerronta tempaa mukaansa ja kulkee Chimamanda Ngozi Adichien ja Toni Morrisonin jalanjälillä. Romaani tunkeutuu ihon alle ja herättää historian henkiin.


Veronica Roth ViillotShari Lapena Hyvä naapuri 


Kuinka hyvin tunnet naapurisi? Entä puolisosi? Nuoren pariskunnan onni muuttuu painajaiseksi, kun heidän vauvansa katoaa jäljettömiin päivälliskutsujen aikana.Naapurit kutsuvat Annen ja Marcon päivälliselle, mutta lapsenvahti peruuttaa viime hetkellä. Marco kuitenkin suostuttelee Annen lähtemään, ja he käyvät puolen tunnin välein katsomassa kehdossa nukkuvaa vauvaansa. Kun Anne ja Marco palaavat yöllä kotiin, kehto on tyhjä. Anne ja Marco soittavat poliisit paikalle, mutta joutuvatkin itse pääepäillyiksi. Kun tutkimukset etenevät, niin nuorenparin kuin heidän naapureidensa on vuorollaan paljastettava kaapeissaan lymyävät luurangot.

Samul Bjørk Yölintu 

Luin tekijän aiemman kirjan Minä matkustan yksin ja ihastuin tarinaan. Tämä luen varmuudella. Mikä kansi!

Norjalaisdekkaristin menestyskulkue jatkuu Suomessa. Sulkien ja kynttiläasetelman keskeltä löytyvä teinitytön ruumis johdattaa lintunaamaria käyttävän rituaalimurhaajan jäljille.Teinitytön ruumis löytyy metsästä kummallisen asetelman keskeltä. Rikostutkija Holger Munch ja hänen työparinsa Mia Krüger jäljittävät murhaajaa, mutta kummankin yksityiselämän murheet häiritsevät heidän keskittymistään, ja tutkinta ajautuu umpikujaan. Kun tuntematon nuori hakkeri lähettää poliisille kammottavan videon, Holger tiimeineen joutuu kilpajuoksuun aikaa vastaan, sillä pian heillä olisi uusi uhri.Yrsa Sigurðardóttir Perimä

Yrsa Sigurðardóttirin kirjaa odotan erityisesti. Olen lukenut häneltä aiemmin teoksen Kolmas merkki. Se tekii minuun vaikutuksen.  Myös Joka toiselle kuoppaa kaivaa on hyvä. Olen pettyneenä seurannut, että häneltä ei ilmesty uutta teosta.


 Kylmäävä dekkari maasta, jossa kaikki tuntevat toisensa. Kolme raakaa murhaa. Kaikki toteutettu samalla julmalla tavalla. Tärkein todistaja on äitinsä murhan nähnyt 7-vuotias tyttö Margrét. Komisario Huldar Reykjavikin poliisista ottaa yhteyttä lastensuojelussa työskentelevään Freyjaan, jonka tehtävä on paitsi auttaa tyttöä myös saada tältä todistajanlausunto. Perimä aloittaa uuden sarjan, jossa Reykjavikin poliisi ja lastensuojelu yhdistävät voimansa selvittääkseen hyytäviä rikoksia.

Siltala

Geir Gulliksen Kertomus eräästä avioliitostaBen Lerner Lähtö Atochan asemalta

Tammi

Hanya Yanagihara Pieni elämä


Romaani joka kuohutti Amerikkaa. Ällistyttävä, järkyttävä ja liikuttava kuvaus ystävyydestä, tummasävyinen tutkielma muistin tyranniasta ja inhimillisen sietokyvyn rajoista. Neljä pennitöntä opiskelutoveria muuttaa New Yorkiin. Komea Willem haluaa näyttelijäksi, sukkela JB taidemaalariksi ja turhautunut Malcolm arkkitehdiksi. Nelikon keskiössä on säkenöivä, salaperäinen Jude, jonka traumaattinen menneisyys ei jätä ystävyksiä rauhaan. Siinä missä rakkaus, menestys ja addiktiot osoittautuvat vuosien mittaan ohimeneviksi ilmiöiksi, pysyttelee Jude sitkeästi kaiken avun ulottumattomissa. Rikkinäisen Juden kujanjuoksua kuvatessaan Yanagiharan kohuttu romaani sukeltaa tummista tummimpiin vesiin, mutta ystävyyden, sen kauneuden ja murheiden, tulkkina se kulkee vakaasti kohti valoa.

Paul Auster 4321

Paul Austerin 4 3 2 1 on suuri tarina elämän monista poluista, sattuman oikuista ja syntymäoikeudesta sekä yhden sukupolven Amerikasta.
Päähenkilö Archie Ferguson syntyy New Jerseyssä vuonna 1947, kuukautta myöhemmin kuin hänen elämäänsä kronikoiva kirjailija. Fergusonin elämä seuraa ei vain yhtä, vaan neljää rinnakkaista polkua, ja Auster rakentaa samoista aineksista jokaiselle erilaisen matkan. Pienet erot sysäävät liikkeelle suuria muutoksia, ja historia kuljettaa kutakin omaan suuntaansa. Jokaisella Archie Fergusonilla on samat vanhemmat ja sukulaiset ja sama ystävä tai rakastettu, mutta he kasvavat eri ihmisiksi. Kaikkia yhdistää silti rakkaus samaa tyttöä, samaa maata ja kirjoittamista kohtaan.

Orhan Pamuk Kummallinen mieleni
Mevlut muuttaa maaseudulta Istanbuliin 12-vuotiaana 60-luvun lopulla. Kummallinen mieleni on hänen tarinansa, ja samalla muuttuvan maan ja kaupungin tarina. Mevlut elää Istanbulin köyhissä kortteleissa katukauppiaana, ja hänen elämänsä avautuu runsaina risteilevien tarinoiden kautta. Hänestä kasvaa tavallinen mies, jonka erottaa muista hänen kummallinen mielensä: Mevlutille vastoinkäymisetkin ovat lahja, joka voi antaa jotain uutta ja ihmeellistä – jopa silloin kun hän menee vahingossa naimisiin väärän naisen kanssa. Pamuk kertoo tarinansa taidolla ja huumorilla.

Alice Munro Jupiterin kuut


Nobelistin neljäs, ennen suomentamaton novellikokoelma on paitsi taattua, lukijoiden hartaasti odottamaa Munroa, myös aikamatka kansainvälisen läpimurron kynnykselle.
"Menestystä on tavoiteltava, sitten sitä on pyydeltävä anteeksi. Ihan sama menestyykö vai ei, aina saa syyttää itseään", toteaa kovasti Alice Munron näköinen kirjailija Jupiterin kuut -kokoelman niminovellissa. 35 vuotta myöhemmin Nobel-palkinnon voittanut Munro ilmoittaa lopettavansa kirjoittamisen. Koossa on 14 kokoelman verran maailman parhaita novelleja. Eleettömiä kertomuksia tavallisen elämän epätavallisuuksista, taistelusta turtumusta ja henkistä lamaannusta vastaan. Sillä elämä on liian kallis falskiuteen tuhlattavaksi, vaikka totuus tekisi kuinka kipeää. Ja tekeehän se, Munron maailmassa.

Tove Jansson, Sirke Happonen (toim.) Bulevardi - ja muita kirjoituksia


Osa Tove Janssonin teksteistä ei koskaan päätynyt kirjoiksi. Hän julkaisi ensimmäiset novellinsa 1930-luvulla lehdissä, joita hän samaan aikaan kuvitti. Moni varhaisnovelli sijoittuu Euroopan kaupunkeihin; ne kertovat rakastavaisista ja nuorten taiteilijoiden kommelluksista Pariisissa, syrjäytyneen naisen Veronasta tai yksinäisestä miehestä Dresdenin rautatieasemalla. Hilpeässä helsinkiläiskertomuksessa kamppaillaan vuokrahuoneesta ja siitä, kuka hakijoista on hiljaisin.

Lars Kepler Kaniininmetsästäjä


Olen löytänyt Keplerin vasta nyt. Joitakin kirjoja on jo odottamassa lukemista. 
 Joona Linnan kiihkeästi odotettu paluu!
Pirullisen jännittävistä rikosromaaneista tunnettu Lars Kepler lisää kierroksia. Rikoskomisario Joona Linnasta kertovan sarjan kuudes osa on skandidekkarin huippu.
Kansainväliset myyntilistat valloittaneen Vainoojan lopussa rikoskomisario Joona Linna tuomittiin neljän vuoden vankeusrangaistukseen. Kun kaksi vuotta rangaistuksesta on kulunut, hänet viedään salaiseen tapaamiseen. Vain Joona ja Saga Bauer voivat pysäyttää Kaniininmetsästäjäksi kutsutun sarjamurhaajan. Jahti on alkanut, mutta kuka metsästää ketä? 

Anne Mæhlum, Nina Dreyer Hensley, Jim Hensley
Luonnosta lautaselle
 
Käenkaalilimonadi vilvoittaa kesäkuumalla, siankärsämöfocacciasta taiot hetkessä ihanan retkievään ja piharatamomunakas maistuu niin aamu- kuin välipalaksi. Suurempaan nälkään voit valmistaa maitohorsmaa possunniskan kera. Kuusella maustettu lammaspata maistuu puolestaan elokuun tunnelmallisina öinä.

Luonnosta lautaselle ohjeistaa villiyrttien monipuoliseen käyttöön: milloin kasvi kannattaa kerätä, mihin kasvin eri osat käytetään ja kuinka kasvista saa taiottua upean aterian?

Elly Griffiths Risteyskohdat


Uusi tunnelmallinen brittidekkarisarja.
Elly Griffithsin huippusuosittu ja odotettu Ruth Galloway -sarja alkaa! Luvassa on oivasti punottuja juonia, kohtaamisia menneisyyden kanssa sekä terävä ja inhimillinen päähenkilö.
Arkeologi Ruth Gallowayn akateeminen elämä järkkyy, kun poliisi ottaa yllättäen yhteyttä: muinaisen paalukehän liepeiltä on löytynyt ihmisen luita. Onko kyseessä kymmenen vuotta aiemmin kadonnut tyttö vai historiallinen löytö? Etsivä Harry Nelson ei suostu luovuttamaan, vaikka jäljet ovat kylmenneet kauan sitten. Kun toinenkin tyttö katoaa, muuttuu Ruthin neuvonantajan rooli vaaralliseksi. Dekkaristi Elly Griffithsin menestyksen salaisuus on itsenäisen ja älykkään Ruthin, sitkeän poliisin ja Norfolkin rikkaan menneisyyden yhdistelmässä.

Petina Gappah Muistojen kirja


Palkitun zimbabwelaiskirjailijan hurja romaani naisesta kuolemansellissä
Zimbabwelainen Petina Gappah on juristi ja kirjailija, jonka kertomuskokoelma Tanssimestari ja muita tarinoita Zimbabwesta (suom. 2009) sai Guardianin esikoiskirjapalkinnon. Nyt hän kuvaa kaoottista kotimaataan koskettavassa romaanissa Muistojen kirja.
Memory on syrjitty albiino joka istuu Hararen pahamaineisen vankilan sellissä ja odottaa kuolemantuomionsa täytäntöönpanoa. Häntä syytetään valkoisen kasvatti-isänsä murhasta. Hän kirjoittaa elämäntarinaansa amerikkalaiselle lehtinaiselle, jonka vaikutusvalta saattaisi auttaa tuomion kumoamisessa. Vahvatunnelmaisessa tekstissä tuoksuvat niin trooppiset kukat kuin vankilan vessasangotkin. Gappah näyttää, mikä on politiikan vaikutus yksilön elämään. Kuinka paljon muistin varaan voi rakentaa, ja entä jos muistot paljastuvatkin valheellisiksi?

Merete Mazzarella Elämän tarkoitus


Moni kuittaa elämän tarkoituksen pohdinnan lannistavana urakkana, johon rohjetaan tarttua korkeintaan kirkasotsaisessa nuoruudessa. Merete Mazzarella katsoo kuitenkin tulleensa ikään, jossa tällaisesta vähättelystä ei tarvitse piitata. Hän arvelee torjunnan ja pilkanteon johtuvan osin siitä, että ihmiset miettivät elämänsä tarkoitusta enemmän kuin haluavat myöntääkään.

Mazzarella lähestyy aihettaan eri suunnilta: hän pohtii maailmankuvaa, joka luo puitteet elämän tarkoituksen etsinnälle, sattumaa, kohtaloa ja valintoja. Hän kirjoittaa pahuudesta, anteeksiantamuksesta, surusta, myötätunnosta ja hyvästä elämästä. Mazzarella esittää myös oman uskontunnustuksensa kirjaamalla asioita, joihin uskoo ja jotka tekevät hänen elämästään mielekkään. Näitä ovat esimerkiksi avoimuus elämän moninaisuudelle, ystävyys, keskustelu, toivo, arki ja ihmettely. Tuttuun tapaansa Mazzarella on ajan hermolla ja käsittelee ikiaikaisten teemojen lomassa myös päivänpolttavia yhteiskunnallisia kysymyksiä.

Torgny Lindgren Taiteilija Klingsor


Rakastetun Torgny Lindgrenin uusi romaani Taiteilija Klingsor kertoo lempeän ironisesti miten taiteen tekeminen voi olla tärkeämpää kuin taide itsessään.
Harrastelijamaalari Klingsor maalasi vain tavallisia esineitä. Nyt innokkaat elämäkerturit yrittävät kirjoittaa hänestä kirjaa. Heitä on kaksi, ehkä enemmänkin, ja kenties juuri tämä kirja on Klingsorin elämäkerta. Klingsorin taiteilijanura alkoi tuvan keittiössä Länsipohjassa, ja siellä se myös pysyi. Hän kävi kirjekursseja ja maalasi käsillä olevia tavaroita, laseja ja kuppeja, ja piti yhden näyttelyn purkutuomion saaneessa koulussa. Taiteilija Klingsor on kirja elämästä, tavoista elää ja taiteesta, joka limittyy elämään. Se on täynnä Torgny Lindgrenille ominaista huumoria ja ymmärrystä.


Vilmos Kondor Budapestin raunioissaBudapest noir -sarjan neljäs osa!

Tyylikäs noir-dekkari 40-luvun Unkarista tarjoilee klassista jännitystä, sukkelaa dialogia ja huolellisesti hahmotellun ajankuvan, jonka yhtymäkohdat nykypäivään hätkähdyttävät.Håkan Nesser Taivas Lontoon yllä


Vakoilujuttu, rakkaustarina vai jotakin aivan muuta ?
Nesser punoo uskomattomia juonenkäänteitä tiiliskiviromaanissaan, jonka päähenkilöistä yksi on Lontoo, tuo ikuinen kaupunki.
Håkan Nesser tarjoaa lukijalle herkullisen kattauksen jännitystä romaanissaan Taivas Lontoon yllä. Kuolemansairas Leonard Vermin matkustaa entiseen kotikaupunkiinsa Lontooseen viettääkseen siellä 70-vuotisjuhlaansa hänelle tärkeimpien ihmisten kanssa. Osalla kutsutuista tosin ei ole aavistustakaan, kuka Leonard on ja miksi heidät on kutsuttu. Kuka oli salaperäinen Carla, joka antoi Leonardille suljetun kirjekuoren Trafalgar Squarella vuonna 1968 ja veti samalla tämän mukaan itäeurooppalaisen vakoilurenkaan toimintaan? Miten Lontoota piinaava sarjamurhaaja The Watch Killer liittyy kuvioon? Runsaassa ja arvoituksellisessa romaanissaan Nesser järjestää yllätyksiä niin lukijalle kuin kirjan henkilöillekin.
 

Johnny Kniga


Malin Persson Giolito Suurin kaikista


Rikkaista rikkaimmat ja kaikkein herkimmät harvoin kohtaavat, paitsi Djurholmin lukiossa. Viisi teiniä ja hyvää tarkoittava opettaja. Tulos on katastrofi. Yhdeksän kuukautta myöhemmin 18-vuotias Maja Norberg astuu oikeuden eteen.

Mitä Maja teki tai jätti tekemättä? Miten mallioppilaasta voi tulla valtakunnan vihatuin teini? Miksi hän on täällä, oikeussalissa?WSOY
Elena Ferrante Uuden nimen tarina


Lapsuus Napolissa ei anna paljon eväitä tulevaisuuteen, mutta Elena ja Lila ovat tottuneet siihen, että mikään ei tule helpolla.
Lahjakkaan Lilan isä ei halua maksaa tyttären koulutusta, mutta Elena onnistuu pääsemään opin tielle. Lila päätyy naimisiin ja perheyrityksen palvelukseen mutta Elena ponnistelee irtautuakseen kasvuympäristönsä paineista. Lila nousee älynsä ja tarmonsa ansiosta lähiympäristönsä vaikuttajaksi sillä aikaa kun Elena seilaa 1960-luvun Italian opiskelijaliikkeen poliittisissa tuulissa.

Tiina Laitila Kälvemark Seitsemäs kevät


Romaani ahneudesta, rakkaudesta ja unelmien hinnasta
Kuka maksaa lopulta laskun kenenkin onnesta?

Sanilla on unelma: nappulakengät, ja uusi pallo, pyöreä ja keltainen kuin aurinko. Ne hän voi kuitenkin saada vasta kun äiti on synnyttänyt lapsen ruotsalaiselle Susannelle. Sillä Susanne haluaa uuden vauvan, maksoi mitä maksoi, ja on tilannut sellaisen kaukaiselta kohdunvuokrausklinikalta.

Zadie Smith Swing time


Zadie Smithin kunnianhimoinen, runsas romaani Swing Time vie lukijaa monikulttuurisesta Lontoosta rujonkauniiseen Afrikkaan.
Kaksi maitosuklaan väristä tyttöä haaveilee tulevansa tanssijaksi, mutta vain toisella, Traceylla, on siihen lahjoja. Köyhyyden kierre ei vain katkea; lyhyen tanssijanuran jälkeen vuokrakasarmit sulkevat Traceyn taas sisäänsä. Nimettömäksi jäävällä kertojalla on ideoita, sosiaalista omaatuntoa ja vapaus lähteä. Monirotuisen Lontoon svengaavasta ilmapiiristä hän siirtyy poptähden tiimissä Länsi-Afrikkaan perustamaan tytöille koulua. Tyttöjen välinen ystävyys särkyy, mutta toisistaan he eivät irti pääse.

Nele Neuhaus Joka tuulen kylvää


Nele Neuhausin uutuusdekkarissa Joka tuulen kylvää kamppaillaan tuulienergiasta saksalaisella vuoristoseudulla kaikkea muuta kuin puhtain asein.
Voimalayhtiön yövartija makaa kuolleena portaikossa, ja Hofheimin poliisin rikostutkijat Pia Kirchhoff ja Oliver von Bodenstein epäilevät, ettei kyseessä ole onnettomuus. Tuulivoimapuiston kannattajilla ja vastustajilla on mielessä muutakin kuin energiapolitiikka. Pelissä ovat valtavat rahat, ja jokaisella asianosaisella on oma motiivinsa tappaa. 

Raakel Liehu Valaanluiset koskettimet

 

 


Ihastuttava omaelämäkerrallinen romaani pienestä tytöstä ja kahdesta pianosta:
Miten minä olen tänne joutunut? Kaipaan St. Petersburgiin jossa kristallikruunut välkähtelivät. Täällä ei ole muuta valaisinta kuin öljylamppu pöydällä. Mutta tytöllä on valppaat vihreät silmät ja hän hipaisee ohimennen kynttelikköäni kädellään.


Ruusuvuori Yksi näistä pienimmistä


"Jeesuksen veressä ja nimessä ovat syntisi anteeksiannetut."
Yksinäisyyteen voi tottua, jos sen on itse valinnut. Näin ajattelee karaokeen ja sikareihin mieltynyt pastori Janne Dunder, joka on vaihtanut uran maailmalla pestiin Kemin seurakunnassa.

Katja Kaukonen Lumikadun kertojaOdotan Katja Kaukosen uutta romaania. Pidin valtavasti kirjailijan aiemmista teoksista eli Kohinasta, Odelmasta  ja Vihkivesistä.

 Romaani toisen maailmansodan aikaisesta Puolasta ja niistä jotka meitä varjelevat.
"Gwiazda on nimensä mukaisesti kuin tähti, sojottaa hieman joka suuntaan. Se on juuri sinulle sopiva kaupunki, sillä siellä uskotaan vielä ihmeisiin."

Näillä ohjeilla Bajek saapuu pieneen kaupunkiin Puolassa, paikkaan jossa kirsikkapuut vielä kukkivat ja leipä tuoksuu kaduilla. On vuosi 1937, eikä Eurooppa vielä tiedä mikä sitä odottaa.

 Marisha Rasi-Koskinen Eksymisen ja unohtamisen kirja


Julia on lähdössä matkalle. Isä ja äiti puhuvat huviretkestä, mutta jotain outoa on siinä, että on lähdettävä salaa aamuyön hämärissä ja ajettava päivästä toiseen lähes pysähtymättä.

Jan on kiinnostuneempi numeroista kuin ihmisistä. Hänet lähetetään leirille saamaan ystäviä, mutta poikien vaellusretki muuttuu selviytymistaisteluksi erämaassa. Julian ja Janin kohtalot sekoittuvat toisiinsa kuin muste vanhan muistikirjan lehdillä. Jokin tuntuu vetävän eksyneitä kohti toisiaan ja arvoituksellista taloa, josta Julia näkee unissaan välähdyksiä.Affinity Konar Elävien kirja

 
Lumoava kertomus kauhusta, kauneudesta ja toivosta.
"Tyrmäävä. Moniulotteinen. Sydäntäsärkevä. Voimallinen. Musertava. Suurenmoinen. Kerrankin kirja, joka ansaitsee kaikki nämä ylisanat." – Elle
Kun 12-vuotiaat kaksossiskot Pearl ja Stasha saapuvat Auschwitziin, he tekevät sopimuksen. Pearlin tehtävä on muistaa menneisyys, Stasha keskittyy tulevaisuuteen.

Tytöt ovat leirillä erityisasemassa. Identtisistä kaksosista kiinnostunut tohtori Mengele varmistaa heidän henkiinjäämisensä, mutta alistaa heidät epäinhimillisiin kokeisiin, tavoitteenaan murtaa kaksosten välinen lojaalius.

Eräänä päivänä Pearl katoaa. Kun venäläiset vapauttavat leirin pari kuukautta myöhemmin, Stasha lähtee epätoivoiselle matkalle sodan raunioittaman maan halki. Hän on päättänyt löytää siskonsa ja kostaa Mengelelle. 

Anne Leinonen Kirjanoita


Tarinat voivat pelastaa henkesi.
Atorox-palkittu Anne Leinonen on kirjoittanut urbaanin fantasiaromaanin kahdesta symbioosissa elävästä kaupungista.
17-vuotias Aura näkee välähdyksiä toisesta maailmasta: kun hän katsoo näyteikkunaa Bulevardilla syyssäässä, ikkunasta heijastuu lumimyrsky ja hänen takanaan kulkee ihmisiä, joita ei ole olemassa. Hän asuu Helbyssä, joka vain muistuttaa 2010-luvun Helsinkiä.
Kokemukset ovat tehneet Aurasta uteliaan, mutta totuuden jäljille hän pääsee vasta aloitettuaan työt Menetettyjen unelmien talossa. Siellä Aura tutustuu kirjoihin täynnä taikaa ja noitiin, joiden tehtävä on säilyttää kirjojen mahti ja tasapaino kahden kaupungin välillä - sekä kiehtovaan Pyryyn, jolla on salaisuus.
Pian Aura huomaa ratkaisevansa montaa eri arvoitusta. Miten valita puolensa, kun ei tiedä käyvänsä taistelua? Anne Leinonen intertekstuaalisessa kudelmassa kaikki on mahdollista.
Teos Sei Shōnagon Tyynynaluskirja

Jenni Linturi Jälleenrakennus 

30 kommenttia:

 1. No ei lopu lukeminen maailmasta! Ihanaa. Ja erittäin ihanaa kuulla, että Marisha Rasi-Koskiselta tulee luettavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin todettu. Enemmänkin tämä vaatii tiukkaa tahtoa ja taitoa karsia, löytää se olennainen. En osaa ajatella, että kas kirja, luenpa tuon, vaan arvotan ja mietin ja läiskään kirjan kiinni, jos tarina ei ala tarjota minulle jotain. Joku toinen valitsee eri helmet.

   Poista
 2. Kiitos Ulla. Poimin tuolta listaltasi kuusi kirjaa omalle lukulistalleni. Neljä niistä on jännityskirjaa. Jotain muutakin pitää siis keksiä. Minun lukemattomien pinot vain kasvavat, joten ei pelkoa siitä, että lukeminen loppuisi. Rakastan kirjastossakäyntejä ja kirjahyllyjen aarteita. Ennen blogiaikaa en varannut koskaan kirjoja, vaan kävin viikottain kirjastossa tutkimassa hyllyt. Olen siis ennemminkin luova lukija ja mahdollisuuksien etsijä, siis rohkelikko. Huomaan selkeästi katalogien kaventavan lukuharrastusta. Ennen luin selkeästi enemmän historiaa ja olen alkanut kaipaamaan sitä kovasti.
  Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tämä oli hyvä keino karata Kummatukkaisen tytön parista. Ei todellakaan lukeminen lopu. Toivoisin omalla kohdallani, että löytäisin niitä tärkeitä, joita kannattaa lukea. Ja minun on tehtävä sovinto Torgnyn kanssa. Voisin lukea jonkun vanhan. Kimalaisen mettä tyrmäsi minut. Ja miten ihastuin Akvaviittiin.

   Poista
  2. Kimalaisen mettä oli kyllä sellainen lukukokemus, joka ei unohdu koskaan, aika ällö. Akvaviitti on kirjahyllyssä ja odottaa lukuaikaa.

   Poista
  3. Voi itkut, kun se teki häikyä. En nyt muista näiden keskinäisiä järjestyksiä, siis liittyikö ne toisiinsa, mutta Pylssyä mielin lukea.

   Vastaan tuohon sinun ylempään lisää. Minäkin pitäisin kirjastossa käymisestä, jos täällä olisi kirjasto, mutta meillä on vain kirjaston irvikuva. Se on auki päivisin, perjantaisin sulkeutuu 17 ja arkisin 19 ja kesälauantaisin se on suljettu. Ja kyseessä on pääkirjasto. Syksyinen pimenevä ilta kirjastossa olisi ihanaa.

   Lisäsin tuohon minun jutuun suosikkini, mistä pidän, kun mainitsit omistasi.

   Poista
  4. Uteliaisuus heräsi ja kurkkasin kirjaston uutuuslistoja. Poimin sieltä Mustosen Ruokarouvan tyttären, Jessie Burtonin Nukkekaapin, ja Katja Kallion Yönkantajan. Eiköhän nuo listat ala kasvamaan.

   Torgnysta vielä, että en tykännyt Kimalaisen medestä, minua ällötti kun se toinen veli nuoli itseään jne.

   Poista
  5. Katselin Otavan luetteloa varovasti, sillä McEwan ja Haahtele ovat pakollisia, ostan ne, joten niissä on tarpeeksi. Burtonin Nukkaappi toki kiinnostaisi, mutta kirjastosta ne tulevat kaaosmaisena sumana. Ei pysty lukemaan uutuuksina, haluan valinta itse oman hetkeni.

   Siis Kimailaisen meden idea oli ok, siinähän on samaa kuin Leena Krohnin Erehdyksessä, kirjastovierailu ym. Mutta tuo veljesten tarina ja... se oli liikaa.

   Poista
 3. Minäkin tutkailin kevään uutuuksia. Useita yhteisiä kiinnostuksen kohteita tässä vaiheessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoinen kevät tulossa. Valinnanvaraa on.

   Poista
 4. Kiitos esittelystä, nyt on taas mistä valita.

  VastaaPoista
 5. Ohhoh, onpas paljon kaikenlaista! Kiva että Lucinda Rileylta tulee lisää heti perään ja tuohan on moniosaisen sarjan ensimmäinen osa:-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kattaus on hyvin monipuolinen, vaikka olen raakannut paljon pois. Riley tulee toisian pian.

   Poista
 6. Minä en ole vielä tutkinut kevään kirjauutuuksia, mutta olipa ihana bongata listaltasi, että uusi Flavia de Luce-dekkari on tulossa ja kiinnostava juonikin! En ole kyllä ehtinyt edellistäkään sarjan dekkaria lukemaan, mutta täytyy laittaa varaukseen. Myös Yrsa Sigurdardóttirin dekkari vaikuttaa kiinnostavalta. Olen jotain häneltä aikaisemmin lukenut. Olen nyt taas dekkarituulella...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sigurðardóttir on kiva. Häneltä on suomennettu Joka kuoppaa toiselle kaivaa ja Kolmas merkki. Flavian seurassa viihdyn. Syksyinen jäi jäännään kohtaan.

   Poista
 7. Siis mistä kummasta olet löytänyt Tammen ja WSOYn kirjakatalogit? En ainakaan kummankaan nettisivuilta löytänyt vai olenko sokea... :/ Laita vaikka linkkiä, ärsyttää tämä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ystävällisestä kommentista. En ole mielestäni maininnut termiä katalogi. Minulla on ainoastaan Bazarin paperinen katalogi käytössäni. Olen tehnyt googleen haun #kirja. http://www.kirja.fi/

   Poista
 8. Kiitos, olen oikeasti yrittänyt tässä jo useamman päivän etsiä ties millä hakusanalla tyyliin Tammi kevät 2017 jne, eikä mistään löydy mitään. Gummeruksen, Otavan, Siltalan ja Bazarin luettelot olen kyllä löytänyt ja aloin jo miettiä, että olenko vain tyhmä, kun sinä olet jo nuo kiinnostavat muualtakin listannut. Tuoltahan näemmä voi kätevästi katsella kaikkia ensi vuonna ilmestyviä, joskaan ei kustantamoittain, vaan ilmestymiskuukausittain. Selvisipä tämäkin. :) Listallasi oli muuten paljon kiinnostavaa itsekin odotan mm uutta Flaviaa ja tuo Keplerin uutuus osui silmään blogistasi ja meni heti listalle, samoin tuo brittidekkariuutuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huom. Ainakin minä haen juuri tuolta nimenomaan kustantajan mukaan, sillä minua ei kiinnosta kuin osa. Siinä voi valita vuoden, kuukaudet ja kustantajan. Minusta parasta on, että kustantajat saa yksitellen valittua. Ja ainakin tuo voittaa issuu-tiedoston, jota käytän vain äärimmäisessä tilanteessa.

   Poista
 9. Taidatpa olla oikeassa, on tosiaan vähän kankeita katsoa niitä. En ollut aiemmin tuota sivustoa käyttänyt. Onko normaalia, jos kevään uutuuksista löytyy must read-listalle 40 kirjaa ja on ehtinyt vasta huhtikuuhun..? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvittelisin, että kevään aikana ilmestyvät kirjat, jotka tulevat vuoden alusta lähtien ripoteltuna. Mielestäni kesällä ei tapahdu paljoakaan, kunnes taas elokuussa tahti kiihtyy. Tämä on vain oma näkymykseni. En tunne kustannusalaa. Tiedonhaun ammattilainen olen, joten löydän kirjat. Issuuta en tosiaan suostu edes katsomaan.

   Poista
 10. Kiva postaus kevään kirjoista. Itseäni kiinnostaa näistä Samuel Bjørkin, Yaa Gyasin ja Ian McEwanin uutuudet. Luin juuri Bjørkin Minä matkustan yksin ja haluan lukea lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että pidit. Olen kirjoittamassa juuri s-postia sinulle.
   Samuel Bjørkin kirjaan ihastuin tänä vuonna.

   Poista
 11. Hieno listaus, Ulla! Keltaiset aion lukea minäkin, Pamukia odotan eniten. Kotimaisista uusi Joel Haahtela, Enni Mustonen, Katja Kallio... Issuu on karsea formaatti, samaa mieltä. Mutta nyt jäi uteloittamaan, kuka on se kotimainen "toinen mies"?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toinen mies on, löydät hänet Leena Lumen kirjamessukuvasta....eli Antin kirjat olen löytänyt. Voih Haahtelan kirjaa odotan kovasti.
   Entä kuuluuko Kirottu lapsi sinun lukuohjelmaasi? Tunnustapa heti.

   Poista
 12. Ulla, mahtavaa, kiitos<3 Olen ihan hukassa WSOYm ja Tammen nettikatalogien kanssa, mutta nyt löysin yllättäen ihan kiehtovasti luettavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nettikatalogit eivät ole helppoja. Etenkin issuu on inhoni kohde, en aio kokeilla sitä. Tuo T & W menettelee vielä, mutta kirjoita siitä kirjojen nimet oikein.

   Ihanalta tuo kirjakevät vaikuttaa, täyteläiselle!

   Poista
 13. Paljon hyvää Haahtelaa odotan ja monia monia muita kiitos listasta

  VastaaPoista
 14. Haahtela on minunkin odotuksissa korkealla. Oli kiva katsoa tulevaan.

  VastaaPoista

Ilahduta minua kommentilla!