tiistai 1. syyskuuta 2015

Maggie Stiefvater Väristys ja arvonnan tulos


Maggie Stiefvater (s. 1981) on yhdysvaltalainen kirjailija. Hänet tunnetaan Suomessa Väristys-trilogiastaan (engl. The Wolves of Mercy Falls). Trilogian osat ovat Väristys (2010), Häivähdys (2011), Ikuisuus (2011) sekä lisäosa Viettelys (2014).

Kerronkin hieman taustaa tämän lukemiseen. Satuin saamaan ystävältäni kolme kirjaa ja ihmettelin niitä tovin. Uudenveroiset, kovakantiset kirjat olivat nämä: Maggie Stiefvaterin Ikuisuus-trilogian päätösosa, John Stephens Smaragdiatlas Kirja aikojen alusta sekä Laini Taylorin Karou-trilogian, Savun tytär. Minun tehtäväksi jäi selvittää ennen lukemista niitä edeltävät tai jatkavat osat.  Kohta kuusikymppinen ystäväni on ihastuttavan hajamielinen, joten hän sortuu kaksoiskappaleisiin, joten ilahduin kirjoista. Meillä kummallakin on valtaisat kotikirjastot, mutta samojen kirjailijoiden kirjoja on vain muutama. Viimeksi silmäilin, että ainoa yhteinen nimittäjä taisi olla Murakami. Joitakin satunnaisia yksittäisiä teoksia majailee kummankin kirjahyllyssä, sillä huomasin Atwoodin trilogian, Radcliffen Udolphon, Rowlingin Potterit sekä Dickensin Kolean talon.

Väristys on koskettava tarina nuoresta rakkaudesta. Tarina pohjautuu perinteiseen ihmissusi-legendaan. Tarinaa päähenkilöt ovat 17-vuotias Grace ja kaksoiselämää viettävä Sam, joiden vuorottelevaan minäkerrontaan teos rakentuu.  Tapahtumien miljöönä on Mercy Fallsin pikkukaupunki  Minnesotan osavaltiossa.  Mitä tämä sitten on genreltään? Paranormaali fantasiaa?  Paranormaali romantiikkaa?

Grace oli ainoa ihminen maailmassa, johon halusin tutustua, mutta hän vain hipaisi sormellaan erään uuden kovakantisen kirjan päällystä ja astui ulos kaupasta edes huomaamatta, että minä olin siellä, hänen ulottuvillaan.

Mercy Fallsin metsässä elää susilauma, jota metsän laidalla asuva Grace seurailee. Lapsena hän joutui susien hyökkäyksen kohteeksi, jonka perua lienee outo veto susiin, etenkin erääseen keltasilmäiseen yksilöön.  Suden ja tytön välillä tuntuu olevan molemminpuolinen, sanaton yhteys. Sam puolestaan viettää kaksoiselämää, sillä talvella hän elää metsässä susilaumassa, kun taas kesän hän on hetken ihminen, kunnes taas pakkanen johdattaa hänet lumiseen metsään, suden ruumiiseen. Pohjoinen luonto ja vuodenajat tulevat hyvin esiin kirjassa. Taustalla on muitakin henkilöitä, Gracen koulukavereita sekä Gracen kiireiset vanhemmat, jotka eivät ehdi havaita edes muukalaista kodissaan. Pidin niin Gracen kuin Samin kerronnasta ja heidän hyvin rakennetuista roolihahmoistaan.

Katselin häntä. Osa minusta halusi mennä hänen luokseen, vaikka vaistoni varoittivat. Hän sytytti ajatuksen joka sytytti muiston kultaisesta metsästä, päivistä jotka leijailivat ympärilläni maahan ja kuihtuivat.

Nuorten yhteiset päivät ovat käymässä vähiin, sillä Sam ei ole enää palaava ihmiseksi.  Mietin tarinan jatkoa, miten se kehittyy muissa osissa eli aion lukea jatkotkin.
Väristys on trilogian surullisen herkkä avausosa, jossa on villin metsän lumoa ja nuorta pakahduttavaa rakkautta. Netin perusteella kirjasta on tekeillä elokuvasovitus, mutta en tiedä tilanteesta. Tuedätkö sinä?

Maggie Stiefvater Väristys
Alkuperäisteos Shiver
Suomentaja Laura Honkasalo
WSOY 2010. Kotikirjasto


Kirja on luettu myös mm. seuraavissa blogeissa: Kirjaretket JoanaSinidean, Niina T., Saraseeni ja Cilla


Kesän neljäs arvonta. Eilenhän minun piti tehdä se, mutta vietin illan päivystyksessä puoleen yöhön, koska  meno on siellä kuin Speden rautakaupassa. paremmin olisin voinut kotona. Pyydän yhteystiedot s-postiini arrhenia(@)gmail.com ja paketin saajalta tarvitsen mobiilinumeron. Onnitteluni voittajille.

1.      Blake Crouch Wayward Pines – Ei pakotietä rosales
2.      Richard C. Morais Herkullinen elämä  rose86
3.      Jeannette Walls Lasilinna  Kaisa
4.      Annica Wennström Lapinkylä Jassu
5.      Virginia Woolf Mrs. Dalloway (suom.) MarikaOksa
6.      Nippu  Juha M.
Bo Carpelan Axel
Gail Godwin Äiti ja kaksi tytärtä
Annika Idström Isäni rakkaani
Annika Idström Veljeni Sebastian
Doris Lessing Muutoksen aika
Jayne Anne Phillips Suojelus
Anne Tyler Päivällinen Koti-ikävän ravintolassa


4 kommenttia:

  1. Neljän tunnin yöunien jälkeen oloni ei ole pirtein. Puolisoni teki arvonnan ja MarikaOksa lienee ainoa, jonka osoite minulta löytyy, tosin senkin puolisoni oli vääntänyt muotoon Marikia (korjasin). Kiitän jo saamista osoitteista ja yritän itsekin aktivoitua huomenna.

    VastaaPoista
  2. Parempaa vointia sinulle ja kiitokset jo etukäteen kirjasta!

    VastaaPoista
  3. Kirjat lähtevät huomenna matkaan voittajille. Kiitos, kun olen saanut osoitteet.

    VastaaPoista

Ilahduta minua kommentilla!