maanantai 20. kesäkuuta 2016

Life In Squares The tangled loves of the Bloomsbury Group




Oletko tietoinen BBC-draamasta Life in Squares

Life in Squares kertoo Virginia Woolfista (1882 – 1941) ja hänen sisarestaan Vanessa Bellista (1879 – 1961) sekä Bloomsbury-ryhmästä. BBC-draama sijoittuu 1900-luvun alun Englantiin, joka eli valtaisan yhteiskunnallisen murroksen alussa. Sarjassa seurataan ryhmäläisten vaiheita neljänkymmenen vuoden ajan kuningatar Viktorian kuolemasta toiseen maailmansotaan asti.

Virginia Woolf ja Vanessa Bell toimivat 1900-luvun alun Englannissa Bloomsbury-ryhmässä, joka sai nimensä kaupunginosasta, jossa se toimi. Bloomsburyn alue oli sinällään kapinointia, sillä tätä lontoolaiskorttelia pidettiin hienoista taloista huolimatta epäsovinnaisten eronneiden naisten ja opiskelijoiden suosimana.  Ryhmässä vaikuttivat intellektuellit, jotka halusivat uudistaa kirjallisia piirejä ja viktoriaanisen ajan käsityksiä. 

Tarinan henkilögalleria on suhteellisen laaja ja ihmissuhteet hyvin monimutkaisia. Keskiössä ovat Vanessa Bell, Virginia Woolf, taidekriitikko Clive Bell (1881 – 1964), kuvataiteilija Duncan Grant (1885–1978), poliittinen toimittaja, kustantaja ja esseisti Leonard Woolf (1880 – 1969), kirjailija David ”Bunny” Garnett (1892 – 1981), kirjailija ja kriitikko Lytton Strachey (1880 - 1932) sekä taloustieteilijä Maynard Keynes (1883 – 1946). 

Vanessa ja Virginia halusivat tehdä omia valintoja uuden ajan hengessä. Vanessan intohimo on taide ja Virginian kirjat.  Draamassa Virginian kirjailijaura jää sivuun, mutta Menomatka ilmestyy, jota Virginia kirjoitti nimellä Melymbrosia. Tarkkaavainen katsoja tunnistaa Vanessan töitä.  Vanessa avioitumisen myötä Virginia jää kaksin veljensä Adrianin kanssa. Julia, Stella, Leslie ja Thoby ovat kuolleet.  Lytton ehtii kosia Virginiaa helmikuussa 1909, mutta myöntävästä vastauksesta huolimatta tämä ei johda mihinkään. Virginia ja Leonard vihittiin 10.8.1912 avioliittoon ja he perustivat yhdessä kustantamon Hogarth Press. 

Mukana ovat myös Angelica Garnett (1918 – 2012) sekä Julian Bell sekä pikaisesti myös Vita Sackville-West (1892–1962). Angelica oli Duncan Grantin ja Vanessa Bellin tytär ja hänen velipuolensa Julian oli Vanessan ja tämän aviomiehen Clive Bellin ensimmäinen lapsi. Julian menehtyi ambulanssimiehenä Espanjan sisällissodassa. Angelica ja Bunny kietoutuvat Bloomsburyn ryhmään monimutkaisesti, sillä Duncan oli ollut aiemmin David Garnettin rakastaja. Kompleksisuudestaan huolimatta suhteet olivat avoimia, mutta osin myös hankalia, sillä Angelica ei saanut tietää isästään ennen kuin 17-vuotiaana.

Life in Squares on saatava DVD:nä ja sen voi tilata netistä ilman suomenkielisiä tekstejä sekä myös e-kirjana. Sarja avautuu paremmin, jos henkilöhahmot ovat edes jotenkin hallinnassa, sillä ne tulevat katsojalle ”tunnettuina”.  Vasta omaksuttuaan henkilöhahmojen verkostoituneet suhteet pystyy seuraamaan myös tarinan kulun. Ainoan säilyneen äänitallenteen perusteella Virginian persoonasta on muotoutunut jonkinlainen käsitys. Virginian elämää on kuvattu aiemminkin, sillä Michael Cunninghamin teoksen Tunnit teoksen pohjalta tehdyssä elokuvassa Virginiana nähdään Nicole Kidman, joka toimii tätä paremmin.  Virginia on tässä statistina ja Leonard varjona, sillä tarina rakentuu enemmän Vanessan ympärille.  BBC:n draamassa henkilögallerian nimet toistuvat suhteellisen hyvin, ainakin sikäläisille katsojille. Niin otsikossa kuin alaotsikossa korostuu suhdesoppa. Ohjelma nähtiin meillä kolmiosaisena viime viikonloppuna.

 BBC:n sivuilla voi tutustua ohjelmaan kuvien avulla tarkemmin. 


6 kommenttia:

  1. Sarja tuli lauantaina Teemalta ja on katsottavissa Areenasta ensi lauantaihin asti (ainakin näin muistelisin). Katsoin sen itse eilen Areenasta, enkä ollut kovin vakuuttunut. Tärkeämpää kuin taide, oli se kuka meni kenenkin kanssa sänkyyn. Visuaalisesti se kyllä oli kovin kaunis ja siksi katsomisen arvoinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin Woolf sai kirjoitettua Menomatkan. Vanessaa avattiin enemmän taiteen alalta. Eri sängyt korostuivat. Woolfia en tavoittanut tästä.

      Poista
  2. Minä tallensin tämän televisiosta. Pitää nyt vain löytää sopiva aika katsomiseen.
    Tunnit on hieno romaani. Elokuva on jäänyt katsomatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämän katsoo kerralla. Kannattaa katsoa Tunnit. Harvoin elokuva yltää kirjan tasolle. Kuitekin tämä on sellainen samoin kuin Yöjuna Lissaboniin ja Olen luonani aina ovat samanlaisia.

      Poista
  3. Tuli katsottua TVstä, kun kaikki osat tulivat niin mukavasti peräkkäin. Kirjana en ole lukenut.

    T. Täysin arkista

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerralla katsottuna välittyy varmasti parhaiten. Hieno ratkaisu näyttää noin.

      Poista

Ilahduta minua kommentilla!