lauantai 4. kesäkuuta 2016

Tiina Piilola TaivaanmerkitTiina Piilola Taivaanmerkit
S&S 2016.

Taivaanmerkit on kepeä tarina nykypäivän perhearjesta. Emma, Jarkko ja Mallu-tytär muodostavat kolmihenkisen perheen. Tunnelma on chick lit -vaikutteinen, vaikka päähenkilö ei olekaan Bridget Jones -romaanin sinkkutyttö.

Jarkolla on ollut jo monta vuotta virka kaupunginteatterissa, mutta nyt hän on virkavapaana tekemässä Vares-projektia. Kuinka ollakaan Jarkon vastanäyttelijänä on maan hotein stara Anniina M.  Lehtien lööpeissä keikkuva Anniina on julkkis. Emman parisuhde joutuu koetukselle, kun Anniina paljastuu Jarkon teiniaikaiseksi tyttöystäväksi. Emma on odottamassa Jarkkoa teatterin ulkopuolella ja tutustuu Anniinaan. Jarkko oli kertonut ohimennen, että hän oli ollut samalla ala-asteella kolme vuotta nuoremman Anniinan kanssa, mutta styylaamisesta hän ei ollut puhunut.


Kiinnostavimman teorian löysin uskontotieteilijältä, jonka mukaan Kalevalan kaltaista eeposta ei kannattanut lukea niin kuin nykyproosaa, vaan se vaati sukellusta syvälle kohti syklistä, myyttisen alkuajan ja nykyajan kohtaamisesta syntyvää aikaa. En tajunnut yhtään, mitä se tarkoitti, mutta intuition viesti oli kirkas kuin hopeakello – avain myyttisen alkuajan ja nykyajan kohtaamisesta syntyvään aikaan olisi avain myös Kalevalan naisiin.


Emman väitöskirja on alkutekijöissä, mutta aihe on kiinnostava, sillä hän on päättänyt ratkaista Kalevalan naisten salaisuuden. Väitöskirjan ohjaaja vaatimuksineen on koko ajan sivualalla mielessä. Kaiken ohessa olisi löydettävä oma minä ja ratkaistava lapsuudenkin ongelmat.  Emman ote elämään on erilaisten uskomusten, new-agen ja henkisen kasvun ravitsema. Elämää värittävät erilaiset uskomushoidot, joihin hän paneutuu kurssi toisensa jälkeen antaumuksella.  Hän jaksaa ihmetellä internetin uskomatonta intuitiokykyä, kun se tarjoaa juuri oikealla hetkellä hänelle hengitykseen perustuvaa jälleensyntyterapiaa, juuri hänelle ja juuri vaikeuksien keskellä. Huikean tuurin myötä Jyväskylästä löytyy alan ammattilaisen vastaanottokin.


”Emma. Jos sinä väität minulle hosrokoopin perusteella, että Jarkko tulee ensi lauantaina pettämään sinua, niin ohjaan sinut hoitoon.”


Kirjan teemoja ovat elämänhallinta ja ihmissuhteet. Luin tarinan uteliaisuudesta ja vakuutuin, että Piilola on perehtynyt asiaan. Kirjaa ei kannata karsastaa aihepiirin takia, sillä Piilola kirjoittavaa ilakoiden ja hersyvästi vaihtoehtoisterapioiden avusta arjen ja parisuhteen ongelmiin.  Etenkin astrologia, chakratulkinnat, jälleensyntyterapia ja pyhän äiti Marian naiseuskurssi vaikuttavat ällistyttävän otollisilta. Jarkko ei oikein ymmärrä, kuinka fiksu kumppani haksahtaa aina vain uuteen kummaan. Ihailen, kuinka hyvin Piilola aihettaan käsittelee. Tämä on turvallisesti fiktiivinen kertomus, mutta entä kun kaikki tapahtuu todellisessa elämässä?  Voin kertoa, että kun toinen pyytää anteeksi toisen hylkäämistä 1700-luvulla Ranskanmaalla, niin siinä vähemmän todellisuuspakoinen kanssakumppani tuntee itsensä sanattomaksi.

Taivaanmerkit on hyväntahtoinen tarina, joka tuo minulle eniten mielen Veera Vaahteran tai Elsa Anttilan kepeät chick-lit kirjat.  Lukukokemuksena tämä jätti minut aika sanattomaksi.

Blogeissa toisaalla: Tuijata

6 kommenttia:

 1. Huumoria tarvitaan aina välillä. Ihmiset ottavat uskomushoidot aika tosissaan ja moni tienaa elantonsa sillä alalla. Ihan hyvä, että siitäkiin aiheesta kirjoitetaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tarvitaan. Aiheena tämä on hyvä ihan syystä.

   Poista
 2. Tämä on blogien etuja: voin lukea arvioita kirjoista, joita en varmasti itse lue. Vaikka siis et tätä kirjaa tyrmääkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä, että lukemalla muiden arvioita säästää omaa aikaansa. Tämä ei anna lukijalle sitä, mitä minä haen kirjalta ja samaa uskon sinusta.

   Poista
 3. Minä taas tartuin tähän näiden hauskojen humpuukijuttujen takia. Tai siis minulle ne ovat humpuukia 😉 Laadukasta chick-litiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo hauskuus minuakin miellytti. Tiedän yhden tuttuni, joka uskoo ihan tuohon kaikkeen ja se ei enää naurata, kun kuuntelee toisen uskomuksia ;)

   Poista

Ilahduta minua kommentilla!