lauantai 25. kesäkuuta 2016

Lauren Beukes Zoo City. Eläinten valtakuntaLauren Beukes  Zoo City. Eläinten valtakunta
Alkuteos Zoo City
Suomentaja Tytti Viinikainen
Aula & Co. 2016. Kustantajalta. Kiitoksin.

Lauren Beukes on eteläafrikkalainen kirjailija, dokumentaristi, tv- ja sarjakuvakäsikirjoittaja ja satunnaisesti myös toimittaja. Teos on palkittu Arthur C. Clarke -palkinnolla vuoden 2011 parhaana scifi- ja fantasiakirjana.

Zoo City on huikea kirja, multigenren edustaja, jossa trilleri, urbaani noir, urbaani fantasia, scifi, magia, maaginen realismi ja inhorealismi tunkevat esiin.  Kirjan miljöönä on Johannesburg ja vaihtoehtoinen todellisuus. Tarinassa rikoksen tehneisiin tartutetaan aposymbioosi eli heidät eläimellistetään ja he joutuvat kantamaan eläintä ristinään merkkinä rikoksistaan ja pelkäämään hirmuista Pohjavirtaa. Mukana kuljetettava henkieläin olisi samanistisen ajattelun mukaan jotain ylevää, vaikka jalopeura, kotka, karhu. Mutta joo, joo tässä tarinassa kannatkin ristinäsi Laiskiaista, Varpusta tai esimerkiksi Skorpionia.


Tällä hetkellä tiedeyhteisö on taipuvainen tulkitsemaan ’Pohjavirran' ei-olevan ilmentymäksi, pimeän aineen psyykkiseksi vastineeksi, joka on eittämättä vastakohta mutta myös perusta olemassaolon käsitteelle. Varjominän sulautumisprosessi on niin kiinteä osa tuntemaamme elämänmuotoa että, jos maailmankaikkeudesta löydettäisiin maapallon ulkopuolista elämää, olisi mahdotonta kuvitella  kyseistä yhteisöä ilman jonkinlaista Pohjavirran ilmentymää.


Zoo City on saastainen slummialue, jossa eläimellistetyt asuvat. Zinzi December on ampunut veljensä ja siksi hänet on liitetty sympaattiseen, mutta painavaan Laiskiaiseen, jota Zinzi joutuu kantamaan. Eläin antaa kantajalleen maagisia kykyjä ja Zinzillä se on kyky löytää kadonneita esineitä ja oikopolkuja.

Zinzin ollessa palauttamassa viimeisimmälle asiakkaalleen löytämäänsä sormusta, hän tuntee kuinka side yhtäkkiä katkeaa. Hän ryntää paikalle ja saa tietää, että vanha nainen, rouva Luditsky, jolle hän sormusta oli viemässä, on puukotettu raa’asti. Poliisi epäilee Zinziä surmasta, koska sormus löytyy hänen hallustaan, ja takavarikoi hänen palkkion. Zinzi kuitenkin päästetään vapaaksi rikosrekisterinsä vuoksi.

Mutta loppujen lopuksi saan kiittää rikosrekisteriäni siitä, että heidän täytyi päästää minut menemään. Sillä heillä oli kaikki tietoni:

Viite: Zinzi Lelethu December #26841AJHB

ID 7812290112070

Eläimellistetty 14. lokakuuta 2006

Kyky löytää kadonneita esineitä.

Zinzi joutuu ottamaan uuden toimeksiannon musiikkimoguli Odi Huronilta. Tehtävänä on etsiä afropopduon kaksosten teinityttö, Song. Zinzi lähettelee myös huijausilmoituksia sähköpostissa ja  laatii sensaatiojuttuja. Hänellä on nimittäin kymmenien tuhansien huumevelat Ezekiel Baccille alias Vuyolle.


Songin löytäminen olisi Zinzille mahdollisuus päästä veloistaan eroon, mutta etsiminen vie kuitenkin hänet yhä syvemmälle magian ja toinen toistaan hirveämpien rikosten pariin.

Zoo City on monigenren sekoitus, jossa Etelä-Afrikan nykytodellisuus pitää huolen siitä, että fiktiota ei pysty sysäämään todellisuudesta sivuun. Kirja on sekoitus kerrontaa, lehtileikkeitä, sähköoposteja  ja chattia. Kaikesta ei edes selviä, miksi se on otettu mukaan. Tarina on hyvin sekasortoinen ja anrkistinen, mutta pääjuoni etenee taustalla tasaisesti. Kaikkea ei heti ymmärrä, mutta palaset loksahtelevat lukemisen edetessä paikoilleen. 


Loppuhuipennus on äärettömän raaka ja pahinta kaikessa on, että kirja laittaa lukijan ajattelemaan, sillä paljon helpompaa olisi lukea ilman tunnontuskia armomaailmoista ja ihmisten luokittelusta tai yhteiskuntakriittisyydestä. Löysin itseni harhailemassa Philip Pullmanissa, Margaret Atwoodissa ja Sarah Loftsissa.

Bloegeissa toisaalla: Annika, Taikakirjaimet

11 kommenttia:

 1. Kuulostaa jotenkin älyttömän sekavalta ja vähintään yhtä houkuttelevalta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maija kiteytät tuossa hyvin kirjan, sillä se oli pakko lukea.

   Poista
 2. Tämä kulostaa todella kirjalta, joka laittaa lukijan ajattelemaan.
  Ulla, täällä on sinulle uusi haaste, ole hyvä.
  http://marjatankirjat.blogspot.fi/2016/06/elakoon-essee.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, tämä on ajatuksia herättävä kirja.

   Marjatta, kiitos haasteesta Eläköön essee! Mielenkiintoinen aihe.

   Poista
 3. Tätä kirjaa olen itsekin harkinnut lukevaksi ja nyt pitää oikeasti lukea, vaikka olisi kuinka sekasortoinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on hyvä lukea, lukeminen on helppoa, sillä tarina vie.

   Poista
  2. Marjatta haaste menee kuun vaihteeseen, sillä yritän saada juhannuksen seutuun kertyneet romskut blogiin.

   Poista
 4. Melkoiselta sekoitukselta tuntuu, mutta saattaisi kiinnostaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melkoinen cocktail tämä on, mutta lukukokemuksena mielenkiintoinen.

   Poista
 5. Outo ja kiehtova, paheellinenkin teos. Loppuhuipennus oli melkein liikaa...

  VastaaPoista

Ilahduta minua kommentilla!