keskiviikko 26. elokuuta 2015

Deborah Harkness Lumottu






Deborah Harkness (s. 1965) on historian professorina Etelä-Kalifornian yliopistossa Los Angelesissa. Hän on erikoistunut tieteenhistoriaan ja tutkinut paljon 1500–1700-lukujen Eurooppaa.

Odotin tältä kirjalta paljon ja en pettynyt kirjaan, mutta minua kaivertaa jokin muu. Lumottu on avausosa All Souls –trilogiasta. En pidä siitä, että suomennetaan trilogian ensimmäinen osa ja jätetään loput suomentamatta. Lumottu on aikuisfantasiaa ja varsin hyvää.

Harkness koukuttaa lukijan historiallisilla yksityiskohdillaan, taidokkaasti tehdyillä henkilöhahmoillaan ja hyvin kerrotulla tarinalla.  Kirjan päähenkilö on kirjailijan tavoin historiantutkija. Diana Bishop viimeistelee alkemiaa käsittelevää tutkimustaan Oxfordin yliopistossa.  Bishop on tunnetun noitasuvun jälkeläinen, mutta hän salaa noitataustansa ja tekee tiedettä ilman noitakonsteja. Kukaan ei osaa yhdistää hänen sukujuuriaan sukulaiseen, joka teloitettiin noituudesta 1600-luvulla. Dianan ollessa seitsemän vanhemmat lähtivät Afrikkaan eivätkä palanneet sieltä elävinä.

Minut oli nähty, eikä katsoja ollut ihminen.
Kun noita katsoo toista, silmien kosketus nipistelee. Mutta noidat eivät ole ainoita olentoja, jotka elävät tässä maailmassa ihmisten rinnalla. …
Heidän lisäkseen on vampyyreja, ikiaikaisia ja kauniita olentoja, jotka elävät verestä ja hurmaavat kohteensa täydellisesti, jolleivät tapa häntä sitä ennen.

Kirjassa on outoja kulkijoita, sillä valtaväestöön sulautuneena elää sankka joukko noitia, demoneja ja vampyyrejä. Koko poppoo on sangen kiinnostunut kadonneeksi luullusta vanhasta voimallisesti suojatusta käsikirjoituksesta.

Noidat ovat syntyneet noidiksi. Vampyyrit luovat uusia vampyyreja. Teillä on lohtunanne sukutarinat ja muistot silloin, kun olette yksinäisiä tai ahdistuneita. Meillä ei ole muuta kuin ihmisten kertomia tarinoita. Ei ole mikään ihme, että moni demoni murtuu henkisesti. Voimme vain toivoa, että törmäämme jonakin päivänä muihin demoneihin ja tiedämme olevamme samanlaisia kuin he.

Perinnöllisyystieteilijä Matthew Clairmont lyöttäytyy Dianan seuraan. Kalpoinen, varsin vetreä Matthew on 1500-vuotias vampyyrikomistus.  Näiden kahden välille kehittyy tunteiden paloa, mikä ei ole vain pelkästään romanttista, vaan myös riskialtista, sillä kaksi Matthewin rakastettua on päässyt hengestään.  Matthew pyrkii olemaan suojeleva ritari, joka ajaa mustalla Jaguaarilla ja asuu linnassa, mutta ehkä hänen deittailunsa on hieman vanhentunutta. Rikaskin hän on,  sillä aikaahan hänellä on ollut kerätä mammonaa.

Työnsin tilikirjan hyllyyn ja minulle valkeni yhtäkkiä, kuinka suunnaton asia vampyyriin rakastuminen oli. Vaikeuksia ei koituisi ainoastaan rakastetun tai ruokailutottumusten takia, eikä pelkästään siksi että hän oli tappanut ihmisiä ja tekisi sen taas uudestaan. (po. rakastelun?)

Kirja käynnistyy varsin hitaasti eli siinä saa soutaa, joogata ja juoda teetä riittämiin, mutta vauhtiin päästyään tarina vie Ranskasta Yhdysvaltoihin ja aikamatkana menneisyyden Englantiin. Nainen tuoksuu siinä pajun mahlalle, tallatulle kamomillalle, häivähdykselle tuoksuhernettä sekä pudonneille tammenlehdille...  Haluatko valmistaa vampyyrirakastetulle illallisen? Reseptiä ei kannata kysyä silloin Stockan herkusta, vaan silloin kannattaa lähestyä Eläintieteen laitosta ja udella harmaasuden ravinnosta. Viinitkin ovat vuosikertaviinejä hieman vanhempaa sorttia… Ei ole tuokaan parisuhde helppo, sillä noidan ja vampyyrin liitto on ongelmallinen, mutta mielenkiintoinen.

Lumotussa on paljon historiaa, hienoja yksityiskohtia ja hyvä tunnelma. Kirjailijan historiantuntemus helpottaa lukemista eli lukija ei epäile lukemaansa. Hän välittää kirjapölyn, rakkautensa kirjoihin, kirjastoon, tutkijan maailmaan ja lukusaleihin. Lumottu on taianomainen kertomus rakkaudesta ja noitavoimista. Taas kerran saan olla kiitollinen, että meillä on Adlibris, josta saa tilattua vaivatta jatko-osat. Lukemiseni motivaatiota kuitenkin haittasi, että tiesin tarinan jäävän kesken. Kirjaa lukiessa muistin tämän ihanan Enrique Morielin kirjan  Ajattoman kaupungin varjot.


Deborah Harkness Lumottu #1 All Souls -trilogia
Alkuperäisteos A Discovery of Witches
Suomentaja Helena Bützow
WSOY 2012. Kotikirjasto.

Tämän kirjan ovat lukeneet mm.
 

8 kommenttia:

  1. Minäkin pidin tästä kirjasta kovasti ja toinen osa oli historialliselta kontekstiltaan äärettömän mielenkiintoinen (luen näitä englanniksi, joten käännösten puuttuminen ei tällä kertaa haittaa). Kolmaskin odottaa Kobossa sitä kuuluisaa "aikaa"...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En osannut etsiä sun blogitekstiä, mutta minäpä löysin. Lainasin tuon kirjastosta ja ehdin tilata sen omaksi. Tajusin sitten vasta virheeni. Haluan, että samat kirjat ovat joko suomeksi tai eng. Harmitti. Mieli tekisi tilata ykkösosa perään eng. Tuohan tekee katserikon, kun silmäilee hyllyjään. Vakavaa. Minua vaivaa joku ihmeen fantasiaboomi.
      Minusta tässä oli hyvä tunnelma.

      Poista
    2. Minäkin olen aivan fantasian lumoissa. Lainasin justiinsa Overdrivesta Robin Hobbin Fool's Questin ja olen lumoutunut (se on toinen osa, Fool's Assassin oli eka - kolmas tulee toivottavasti joskus)

      Poista
    3. Robin Hobb on jäänyt väliin. Puolisoni on lukenut valtavasti fantasia, joten kirjat ovat tuttuja

      Poista
  2. Onpa ikävää, että ei ole käännetty koko trilogian. Olen vasta törmännyt tuohon, että sellaista tehdään ja kyllä se kiukuttaa. Myös pidemmän sarjan keskeyttäminen, vaikka kait se on perusteltua, jos ri ole lukijoita. Mutta milläs saa lukijoita, jos loppu puuttuu! Minä kun edes tuosta vain laukaise kirjoja muilla kielillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En muista kirjan nimeä, mutta kiinnostuin kirjasta. Ei fantasiaa. Selvittelin kirjaa, että se on toinen tai kolmas osa. Sitten ymmärsin, että muita osia ei sitten olekaan. En oikein ymmärtänyt, että noinkin voi suomentaa.

      Poista
  3. Ensimmäinen osa ei myynyt Suomessa tarpeeksi kun asiaa aikanaan kyselin. Mutta kyllä ne jatko-osat kannattaa lukea vaikka sitten englanniksi. Ostin itselleni koko trilogian nyt kesällä ja luen ekaa osaa uudelleen, joten hauska huomata että sinäkin olet sen lukenut. Anna-Mari

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin olen ymmärtänyt, että ei myynyt. Ihmettelen, kun mietin kirjailijan taustoja. Tilaan varmaan Lumotunkin eng., että koko sarja on samalla kielellä.
      Kyllä minä fantasiaa luen, aloitin aikoinaan Susan Cooperista varmaankin. Vonda N. McIntyren Unikäärme on suuri suosikkini. Celia Rees, Laini Taylor iskevät kyllä minuun.

      Poista

Ilahduta minua kommentilla!