sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Salla Simukka Musta kuin eebenpuu




Olipa kerran tyttö, jolla oli varjo.
Salla Simukan Musta kuin eebenpuu on trilogian päätösjakso. Olipa kerran aloitukset sopivat satuun ja satuun viittaavat nimetkin, joiden pohja on Grimmin veljesten sadussa. Simukka on kuin kotonaan lainatessaan populaarikulttuurin lainauksia eli näiden laulujen sanat ovat etenkin nuoremman lukijakunnan arkea. Toisaalta Simukka sirottelee myös helmiä, kuten Södergranin runon, joka on ruotsiksi ja suomeksi. Simukan Tampere on tuttu, hän kuljettaa lukijaa kartalla Metson kirjastosta Särkänniemeen. Yhtälailla Simukka saa lukijan mielen huojentumaan, että ei ole joulu tulossa, vaan odottelemme kevättä, joten Last Christmas ei piinaa meitä Mansen Stockalla.

Lumikki on palannut Prahasta Tampereelle. Ilmaisutaidon lukiossa tehdään  jouluksi modernia Lumikki-satua ja näytelmän pääosaan on valittu Lumikki Andersson. Lumikki seurustelee mukavan pojan kanssa, joka esittää näytelmässä metsästäjää.  Ensi-illan lähestyessä Lumikki alkaa saada viestejä salaiselta ihailijalta. Viestien lähettäjä tuntuu tuntevan Lumikin menneisyyden Lumikkia paremmin. Ihailija uhkaa muuttaa ensi-illan verilöylyksi, ellei Lumikki suostu hänen vaatimuksiinsa. Selvittäessään salaisen ihailijan henkilöllisyyttä Lumikin on pakko kohdata myös oman henkilöhistoriansa mustimmat salaisuudet.
Olipa kerran avain, joka oli piilossa.
Saduissa kuten oikeassakin elämässä kaikki piilotettu haluaa lopulta tulla löydetyksi.
Avain odotti, että siihen koskettaisiin taas ja kirstu avattaisiin. Avain oli odottanut kärsivällisesti, paikoillaan, mykkänä.
Pian olisi aika.
Pidin aloitusjaksosta Punainen kuin veri, mutta seuraavaan osaan eli Valkoinen kuin lumi olisin toivonut enemmän Prahan kaupunkia ja uskonlahko-teemaa pidin kulahtaneena, mutta kolmannesta osasta  pidin taas. Simukan kirjat on suunnattu nuorille, mutta kyllä ne lukee vanhempikin. Trilogia on helppolukuinen ja viihteellinen. Olin huojentunut, että vampyyreja ja ihmissusia ei kiilu mukana. Tässä osassa oli palattu jälleen sadun maailmaan. Lumikin vahvuus on syntynyt kokemuksista, hän on rakentanut roolinsa pärjätäkseen. Sankarin roolin takana on koulukiusatun rooli eli hän antaa kasvot kiusatulle. Hän paljastaa, kuinka kokemus ei unohdu, vaan elää varjon tavoin mukana, vaikka siitä vapautuu. Sadun hohteeseen ja kepeään tyyliin nivotaan raadollisia asioita, kuten koulukiusaaminen, perhetragedia ja luottamuksen merkitys ihmissuhteissa. Lumikin perheessä pahat asiat on piilotettu kunkin omiin syövereihin, menneisyyden solmuja ei käsitellä
eli jopa perheenjäsen voidaan unohtaa, hukata ja kieltää.
 Hän oli yhtä monikerroksinen ja moneen suuntaan haarautuva kuin vuosituhansia vanhat sadut. Jotka olivat alkaneet jo paljon ennen sanoja ”olipa kerran” ja jatkuivat pitkään sanojen ”ja he elivät onnellisina elämänsä loppuun saakka” jälkeen. Sillä mitään ei oikeasti ollut vain kerran. Kaikki tarinat olivat monta kertaa, muotoaan muuttaen. Eivätkä ketkään eläneet onnellisina elämänsä loppuun saakka. Tai onnettomina. Kaikki elivät onnellisina ja onnettomina, eri hetkinä kumpiakin ja toisinaan molempia yhtä aikaa.
Ihana kirja, jonka seurassa viihdyin.


Salla Simukka Musta kuin eebenpuu
Tammi 2014. Arvostelukappale

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahduta minua kommentilla!