torstai 29. toukokuuta 2014

Markku Sadelehto (toim.) Lovecraftin lähteillä


Lähdin lukemaan tätä kokoelmaa, koska halusin syventää kauhugenren tuntemustani. Luin keväällä Mia Vänskän Valkoisen auran. Suomalaista kauhua kirjoitetaan vähän. Luen parhaillaan Ann Radcliffen kauhuklassikkoa Udolphoa, jonka Savukeidas julkaisi suomeksi vuonna  2013.  Ann Radcliffen  The Mysteries of Udolpho  ilmestyi alun perin vuonna 1794.


Markku Sadelehto on kauhukirjallisuuden asiantuntija, hän on toimittanut  yli kolmekymmentä novelliantologiaa kauhun, fantasian ja scifin alueilta. Hän on kirjoittanut myös esipuheen  Lovecraftin koottujen teosten kaikkiin osiin.

 Lovecraftin lähteillä kokoaa yksien kansien väliin kauhukirjallisuuden antologian, jotka ovat pääosin ennen suomentamattomia kauhukertomuksia. Kokoelman on koostanut Markku Sadelehto, ja kirja käynnistyykin hänen esipuheellaan, jossa läpikäydään kirjan kirjoittajia ja novelleja. Kirjassa on yksitoista novellia kaikkiaan kahdeltatoista eri kirjoittajalta. Pääpaino on Lovecraftin nuorten, myöhemmin menestykseen nousseiden kirjailijaystävien kuten Robert Blochin teksteissä, mutta mukana on myös esimerkiksi Robert E. Howardin ja ranskalaisen Guy de Maupassantin novelli. Kirja on oheislukemisto kauhun mestarin H.P. Lovecraftin Koottuihin teoksiin 1-6.

Vasta kuolemansa jälkeen kauhukirjailijoiden klassikoksi ja kulttikirjailijaksi noussut Howard Phillips Lovecraft (1890–1937) oli ateisti, jonka kauhun piti olla luonteeltaan kosmista: ”Tarinassa täytyy olla tietynlaista henkeäsalpaavaa ja selittämätöntä ulkopuolisten, tuntemattomien voimien uhkaa.

”Emme me aio kertoa koko maailmalle, mitä näimme”, Sutherland vastasi. ”Ensinnäkään emme kykenisi, ja toisekseen vaikka kykenisimmekin, kukaan ei uskoisi meitä. Mutta voimme varoittaa ihmisiä, sillä tuo olio ei ole saapunut yksin. Missä se toinen on – tai toiset?”

Lovecraftin lähteillä –kirjassa on seuraavat novellit: Robert Bloch Kulkija tähdistä, John Martin Leahy Amundsenin teltassa, Clark Ashton Smith Yoh-Vombisin holvit, Frank Belknap Long Avaruuden ahmijat, Donald Wandrei Punaiset kasvot, Henry Kuttner Salemin kauhu, Robert E. Howard Yön lapset, H.P. Lovecraft etc. Arvoitus tuolta puolen, A. Merritt Kuutamon allas, Arthur Machen Kertomus mustasta sinetistä sekä Guy de Maupassant Horla.

Ensimmäinen tarina Kulkija tähdistä on valikoitu mukaan, koska Bloch on yksi kuuluisimmista kirjoittajista ja tarina mukailee tyypillistä Lovecraftin Cthulhu-mytologiaa.  Amundsenin teltassa on kosminen hirviö Etelänavalla, ja Yoh-Vombisin holveissa kohdataan Marssilainen hirviö. Muissa tarinoissa kohdataan käärmeihmisiä, noituutta ja tyypillisesti tuonpuoleisesta ja avaruudesta tulevia hirviöitä.

Veri ei koskaan tippunut lattialle. Se pysähtyi ilmassa, ja samalla nauru lakkasi ja vaihtui inhottavaksi, imeväksi maiskutukseksi. Kauhu valtasi minut yhä läpikotaisemmin, kun tajusin, että jokin näkymätön olio tuolta puolen imi verta ravinnokseen! Minkä avaruuden olion olimme herättäneet niin yllättäen ja tarkoittamattamme? Mikä oli tuo vampyyrin kaltainen hirviö, jota ei voinut nähdä?

Kuihtunut kammotus nousi. Se seisoi nyt pystyssä, luurangonlaihana, ja käveli alkoviin, jonka lattiassa rautainen kiekko oli. Se seisahtui selin Carsoniin, ja kuiva ja käheä kuiskaus kahisi haudanhiljaisuudessa. Kuullessaan äänen Carson olisi halunnut huutaa, mutta hän ei kyennyt. Kauhistuttava kuiskinta jatkui yhä, kielellä jonka Carson tiesi olevan jostakin toisesta maailmasta, ja kuin vastauksena siihen tuskin havaittava värinä liikahdutti rautaympyrää.

Sadelehto kertoo, että Lovecraftiin vaikuttivat useat kirjailijat. Aluksi Edgar Allan Poe, jonka hän löysi 8-vuotiaana isoisänsä kirjastosta. Lordi Dunsany, Nathaniel Hawthorne, Ambrose Bierce sekä Robert W. Chambers olivat muita vaikutteiden antajia. On arveltu, että viimeksi mainitulta Lovecraft omaksui kielletyt kirjat.

 Lovecraftin lähteillä on mielenkiintoinen matka kauhugenreen, jonka monet tarinat todella säväyttävät. Jännitys syntyy enemmän epämääräisen, yliluonnollisen pelon ja  mysteerisen kauhun  kautta kuin todellisen väkivallan myötä.

Markku Sadelehto (toim.) Lovecraftin lähteillä
Jalava 2103. Kustantajalta.


2 kommenttia:

Ilahduta minua kommentilla!