perjantai 1. heinäkuuta 2016

Ursula Poznanski Äänet

Ursula Poznanski Äänet
Alkuperäisteos Stimmen (2015)
Suomentaja Anne Mäkelä
Atena 2016. Kustantajalta. Kiitoksin.

Itävaltalainen Ursula Poznanski (s. 1968) on Wienissä asuva kirjailija, joka työskenteli monta vuotta lääketieteen toimittajana ennen kuin ryhtyi kirjailijaksi. Poznanskin ensimmäinen tiivistunnelmallinen trilleri Vii5i nousi heti Saksan myydyimpien kirjojen listalle ja kansainväliseksi menestykseksi. Äänet on Salzburgiin sijoittuvan Beatrice Kasparyn kolmas murhatutkimus. Poznanskin Sokeat linnut ihastuttivat minua. Ennen rikosromaaneja Poznanski on kirjoittanut myös lasten- ja nuortenkirjoja.


Ursula Poznanskin uusimman dekkarin miljöönä on sairaala, jossa murhataan lääkäri. Kun täsmennetään, että kyseessä on mielisairaala ja lääkäri ei ole potilaana, niin tilanteesta saadaan jo parempi käsitys. Minulla oli aluksi vaikeuksia orientoitua aiheeseen. Mietin, että voidaanko sairaalan asukkia pitää rikosoikeudellisessa vastuussa teoistaan? Miten Beatrice Kaspary ja kollegat kuulevat potilaita?  Miten maallikko pystyy kommunikoimaan ihmisten kanssa, jotka eivät ole läsnä tässä hetkessä, eivät ilmaise itseään puhumalla tai muutenkaan?  


Kaksi konstaapelia, jotka olivat olleet etsimässä raiskaaja ja löytäneet sen sijaan Jasminin, olivat pienien maaseutukylien poliiseja. Nyrkkitappelut, rattijuopot ja satunaiset varkaudet olivat heille peruskauraa. Mutta se, mitä he löysivät Hermann Matheisin kellarista vajaat kuusi vuotta sitten, oli heille aivan liikaa. Myös kielellisesti.


Tarinan miljöönä on Pohjois-Salzburgin sairaalan psykiatrian osasto, joka on erikoistunut hyvin vaikeasti traumatisoituneisiin potilaisiin. Tohtori Max Schlager löydetään raa’asti murhattuna sairaalasta.  Mielisairaalan potilaista Maja ja Jasmin ovat keskiössä. Maja puhuu vuolaasti, mutta hänen puheensa on provosoivaa. Hän syyttää eri henkilöitä hyväksikäytöstä. Jasmin vaikenee kaikin mahdollisin tavoin, mutta hänen elämänsä on ollut hirveän traaginen. Sairaalla pyrkii takamaan Jasminille yksityisyyden suojan, joten hänestä käytetään nimeä Maria. Entä mikä on hoitohenkilökunnan rooli tapauksessa?


”Tiedättekö – minä en ole kovinkaan huolissani suurimmasta osasta potilaita. He pystyvät suhtautumaan tilanteeseen. Kuten Maija tai vaikka Walter. Mikä ei väistämättä tarkoita, että voisitte luottaa siihen, mitä he kuulustelussa sanovat. Tietenkään. He elävät toisessa todellisuudessa.”

Lääkäri huokasi syvään. ”Meillä on kuitenkin yksi potilas, jonka tahtoisin todella mielelläni säästää siltä sirkukselta. Ja te kyllä vielä ymmärrätte, miksi, kun tapaatte naisen.


Tapahtumia selvittävät Salzburgin poliisiaseman rikoskomisario Beatrice Kaspary ja hänen työparinsa Florin. Heidän välillä on alusta lähtien ollut havaittavissa viehtymystä toisiinsa.  Beatrice elää vaikeassa tilanteessa, sillä hänen entinen puoliso, Achim, ei tee kanssakäymistä helpoksi. Lasten takia entisen pariskunnan on oltava tekemisissä toistensa kanssa. Jasminin ja Majan kohtalo on hyvin mykistävä ja puhutteleva, joten Beatrice ja Florinin suhde kevensi tarinan tunnelmaa. Tapaus on visainen, sillä jopa tarot-korttien viestit kelpaavat avuksi, kun sanoja ei ole.


”Ja teidän erikoisalanne ovat…?”
”Hengitysterapia, soivat kulhot, rummutus, horoskooppi- ja tarotterapia. Niin, tiedän kyllä, että ne kuulostavat aika erilaisilta lähestymistavoilta, mutta pohjimmiltaan ne ovat vain erilaisia keinoja murtaa muureja pehmeällä tavalla.”

 Äänet on erittäin koukuttava ja mielenkiintoinen dekkari. Poznanski rakentaa tarinansa uskottavasti ja koskettavasti.

Blogeissa toisaalla Annika ja Kirjasähkökäyrä

10 kommenttia:

 1. Vaikka luen paljon dekkareita, Poznanski on jäänyt väliin. Nyt sinäkin kehut häntä. Pitäisi aloittaa tuosta ensimmäisestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä ovat hyvin itsenäisiä, mutta tuo Bean orastava suhde on tiedettävä. Poznanski on vain hyvä. Lue ihmeessä.

   Poista
 2. Sokeat linnut luin juuri ja tämä uusi Poznanski kiinnostaa kovasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sokeat linnut on hieno. Pidin todella. Tämä miljöö arvelutti minua, mutta koukutuin täysillä.

   Poista
 3. Miljöö oli paras mahdollinen, psykiatrinen osasto. Poznanski vain paranee kirja kirjalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä kyllä nikottelin miljöön kanssa. Päätin lukiessani, että tarinan pitää sujua tietyllä tavalla. Sokeat linnut on varmaan minun suosikkini. Tämäkin on huippu.

   Poista
 4. Tätä olen vähän miettinyt, mutta on kyllä vielä Poznanskin edellisetkin lukematta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on itsenäisesti luettava, kunhan tietää tuon parin orastavan suhteen. Ensimmäinen liittyy geokätkeilyyn ja Sokeat linnut voisi olla hyvinkin kiinnostava. Siinä on keskiössä fb:n salainen runoryhmä. Itse pidin tästä todella paljon.

   Poista
 5. Tämä vaikuttaa kyllä ihan superkiinnostavalta! Pidin kovasti Poznanskin Viidestä ja on tarkoitus lukea häntä lisää. Sokeat linnut on lukematta, koska en ole saanut sitä käsiini vielä. Sitä ei ole enkuksi käännetty, joten pitää metsästää se muualta. Mutta ehdottomasti nämä molemmat ovat lukulistalla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että pitäisit tästäkin. Jännä, että ei enkuksi. Tätä ei olisi halunnut keskeyttää hetkeksikään.

   Poista

Ilahduta minua kommentilla!