perjantai 1. heinäkuuta 2016

Koivunen & Regårdh Kaunis mökkipiha ja Kirjahyllyn I ja J


Taina Koivunen &  Elina Regårdh Kaunis mökkipiha
Metsäkustannus 2016. Kustantajalta. Kiitoksin
Puutarha-agronomi ja tietokirjailija Taina Koivunen on opettanut koristekasvien viljelyä toiminut tutkijana Helsingin yliopistossa. MMM Elina Regårdh toimii maisemansuunnittelun lehtorina ammattikorkeakoulussa.
Heidän kirjansa Kaunis mökkipiha opastaa monimuotoisen ja maisemaan sopivan pihapiirin luomisessa. Kesämökkihän on rentoutumis- ja virkistyspaikka. Laatimalla selkeät perusrakenteet ja valitsemalla kasvit huolella voi nauttia mökkeilyn rauhasta ja kauneudesta vähällä vaivalla.
Tyypillinen suomalainen kesämökki vaikuttaa olevan syvästi yksilöllinen paikka, jonka asukkaat toteuttavat itseään. Pihaa ei hoideta tyylipisteiden keräämiseksi, vaan omaksi ja ystävien iloksi ja ajanvietteeksi sopusoinnussa ympäröivän luonnon kanssa.
Helppohoitoisen pihan kasvit on valittu kasvupaikan ehdoilla. Ilmasto, maaston muodot sekä tarjolla oleva maaperä ja valo-olot antavat rajat etenkin monivuotisten kasvien valintaan. Rajoitteet eivät estä tekemästä mökkipihasta monimuotoista, mielenkiintoista ja kodikasta. Monilajisessa ja kerroksellisessa pihassa viihtyvät myös linnut, siilit ja muut eläimet.
Kaunis mökkipiha jakautuu seitsemään suurempaan osioon ja hakemistoon. Hakemistossa on erikseen kasvihakemisto, johon suomenkielisen nimen rinnalle on lisätty myös kasvin tieteellinen nimi. Varsinaisessa tekstissä ei tieteellisiä nimiä käytetä kuin taulukoissa. Tieteelliset nimet ovat oikein ja kirjoitustapaa on käytetty oikein kuten koristekaali, Brassica oleracea Sabellica-Ryhmä ja risteymissä on jopa käytetty kertomerkkiä oikein. En tosin odottanutkaan muuta kirjan tekijät huomioiden.
1. Suunnitellen hyväkin piha paranee osiossa piha kartoitetaan, kerätään kehitysideoita ja kokemuksia ja kerrotaan miten huvilasta tuli jokamiehen mökki.
2. Pihan tarkentuva kuva menee kohti käytäntöä. Mietitään miten pihalle saavutaan, tie, autopaikka, käytävät ja polut sekä niiden päällysteet. Valitaan oleskelupaikka, leikkipaikka, näkymät ja mietitään tarvitaanko muureja tai aitoja. Miten tarpeellista on perustaa mökkipihaan nurmikko? Mitkä materiaalit sopivat parhaiten mökille? Minua ihastuttavat eniten kirjan luonnonmukaisimmat polut ja sisääntulot.
 3. Puutarha asettuu mökkipihaan. Tässä osiossa puhutaan maaperän laadusta, viljavuudesta, vuodenajoista, kasvillisuusvyöhykkeistä sekä varsin laajasti kasvien valitsemisesta puista kevään sipulikukkiin. Jopa ilmaston lämpenemistä mietitään.  Neljän vuodenajan huomioiminen luo mukavuutta mökillä oleskeluun. Kirjassa käytetään perinteistä Solantien jakoa, jossa Suomi jaetaan kahdeksaan menestymisvyöhykkeeseen (I-VIII). Puutarha ei ole vain kukkasia varten, sillä puut ja pensaat ovat kasvillisuuden runko. Ainavihannat lajit ovat läsnä talvipuutarhassakin, joten havuja ei sovi unohtaa.
Kirjassa mainitaan leveälatvuksisia puita, kuten japaninjalopähkinä ja japaninsiipipähkinä, jotka vaativat todella suuren tontin. Usein nämä ovat puistopuita leveytensä takia. Pensaissa ja köynnöksissä on useita lajeja, jotka menestyvät vain lounaisimmassa Suomessa ja esimerkiksi mustaseljasta on todella vaikea löytää menestyvää kantaa. Perennamaiset kasvit ovat hyvin valittuja. Koristeheinät ovat viime vuosien uutuutta. Minullakin on oma suosikkiheinä, jonka hankin viime vuonna. Otasukapää Cynosurus cristatus on erittäin viehättävä lisä puutarhaani. Heinissä mainitaan esimerkiksi unkarinhöyhenheinä, josta on vaikea löytää Suomessa talvehtivaa kantaa. Kirjassa esitellään hyvin erilaisten paikkojen kasveja, sillä varjon perennat eivät menesty paahteessa.
4. Teemapuutarhoja ja istutusideoita esittelee alppiruusuja, kärhöjä, ruusuja, koristelua, rakenteita, sammal- ja sadepuutarhan sekä lammikoita. Näistä osa on kovastikin hoitoa ja työtä vaativia, joten niitä perustettaessa kannattaa miettiä omaa ajankäyttöä ennen kuin istuttaa mökille esimerkiksi rosarion.
5. Sopii syötäväksi esittelee syötäviä luonnonkasveja, kesäkasveja, yksivuotisia ja monivuotisia yrttejä ja muita hyötykasveja. Lopuksi rakennetaan komposti. Raparperi on uskomattoman monikäyttöinen ja menestyvä kasvi. Emme  itse pidä vihannestarhaa, mutta yrtit ovat ahkerassa kasvatuksessa. Sen sijaan värikkäät mangoldit, chilit ja kurpitsat viehättävät puolisoani.
6. Hyvät ja harmilliset kertoo hyönteishotellista, perhosbaarista, linnuista ja nisäkkäistä, mutta myös näiden karkottamisesta. Myyrät, citykanit, rusakot tai peurat voivat tehdä paljonkin tuhoa. Kasveissa ongelmia voivat aiheuttaa rikkaruohot, myrkylliset kasvit tai haitalliset vieraslajit.
 7. Hoitoakin tarvitaan. Hoitamista tarvitaan puutarhassa kasteluun, lannoitukseen, leikkaamiseen, tukemiseen, talvisuojaukseen, torjuntaan (rikkaskasvit, kotilot ym.) ja esimerkiksi oksien ja kaatuneiden puiden hävittämiseen. Mitä enemmän sinne istutat alkuperäisten kasvien lisäksi koristekasveja, sitä enemmän aiheutat työtä itsellesi.
Käytännössä Koivunen ja Regårdh tarjoavat hengästyttävän paljon tekemistä mökkipihaan.  He käsittelevät aihetta monipuolisesti ja laajasti, mutta tuo takakannen ja johdannon mainitsema helppohoitoisuus unohtuu hieman kirjan edetessä. Toisaalta tämä kirja on erinomainen haja-asutusalueen omakotitalossa asuvalle, jossa rakenteilla luodaan viihtyvyyttä ja monikäyttöisyyttä. Itse miellän mökkipuutarhan luonnonympäristöön soveltuvaksi ilman ylimääräisiä rakenteita. Toisaalta ihmiset haluavat uurastaa kaiken vapaan ajan pihamaalla, joten siihen tämä kirja on erinomainen apu. Itse saatan olla onnellisin pihassani lukiessani ja nauttiessani kasveista, joten  helppohoitoinen piha sopii minulle parhaiten. Kaunis mökkipiha on erinomainen kirja. Olen kyllästynyt pelkkiin kuvakirjoihin ja arvostan tämän tietopuolista sisältöä.





Kirjahyllyni I ja J eivät oikein innosta minua. Mainitsen vain joitakin kirjoja, jotka merkitsevät minulle eniten. Miten nämä I ja J -kirjaimet  voivatkin ottaa näin koville?
Dekkaritkaan eivät innosta, vaikka tähän kirjaimeen kuuluvat mieluisimmat dekkaristit Jungstedtin ja Janssonin tavoin. Jungstedt on erityinen suosikkini ruotsalaisissa dekkareissa.

Idström, Annika
Idström on minulle tärkeä kotimainen naiskirjailija. Isäni rakkaani on kirja, joka kannattaa lukea. Muistan aina, kun luin tuon ensimmäisen kerran. Minulla oli aikaa lukea ilta ja yö, joita haittasi pikkujoulun vietto.

Irving, John
Minulla lienee hyllyssä Irvingin koko suomennettu tuotanto. Mainitsen nyt tärkeimmiltä tuntuvat teokset.  Irving on yksi monien joukossa, mutta ei sen enempää. Leski vuoden verran on myös elokuvana varsin typerällä nimellä Oven takana. Kaiken lisäksi elokuva käsittää vain piskuisen osan kirjaa. Silti tuo elokuva on täydellinen.
Eniten olen pitänyt seuraavista Irvingin kirjoista: Kaikki isäni hotellit, Kunnes löydän sinut, Leski vuoden verran, Minä olen monta, Oman elämänsä sankari, Viimeinen yö Twisted Riverillä, Välisarjan avioliitto ja Ystäväni Owen Meany.

Ishiguro, Kazuo
Luen parhaillaan Ishiguron uusinta Haudattua jättiläistä. En osaa sanoa siitä sen enempää. En ehkä myöhemminkään? Usein sanotaan, että kirja on parempi kuin siitä tehty elokuva, mutta en ole varma kirjan Ole luonani aina kohdalla. Elokuva Never let me go on upea.

Issakainen, Helmi
En huomioi kirjahyllyn kirjoissa Lanua, mutta tämän kohdalla teen poikkeuksen. Tämä Ihmeelliset helmet  on elämäni kirjoja.

Itäranta, Emmi
Ihastuin Itärannan Teemestarin kirjaan. Se oli täydellinen rakastuminen kirjaan. Pidin kovasti myös Kudottujien kujien kaupungista.

Ivey, Eowyn
Lumilapsi on upea kirja. Jos et ole lukenut, niin varaa se lukupinoosi. Se maistuu kesälläkin.

Jones, Sadie
Löysin kirjailijan viime vuonna. Ehkä rakkaus oli totta on ehkä näistä parempi, mutta kummatkin ovat upeita kirjoja. Kotiinpaluu on tummempi tarinaltaan, mutta häikäisevä.


Joyce, James
Tutustumiseni kirjailijaan on varsin kesken.  Taiteilijan omakuvaa on kaksikin suomennosta. James Joycen Dublinilaisia (Dubliners) on novellikokoelma. Pidän sen tarinoista ja tunnelmasta.


Joyce, Rachel                    
Nämä kaksi (Harold Fryn odottamaton toivioretki ja Miss Queenie Hennessyn rakkauslaulu)
rinnakkaisteosta muodostavan hienon kokonaisuuden, yhden tarinan rakkaudesta.

8 kommenttia:

  1. Teemestarin kirja ja Lumilapsi olivat molemmat omalla tavallaan upeita. Saattaisin joskus jopa lukea uudelleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin. Teemestarin kirjan tunnelma ei unohdu.

      Poista
  2. Meillä on lukupiirissä Emmi Itärannan Teemestarin kirja heinä-elokuussa. Innolla tartun kirjaan, koska sitä on kehuttu niin paljon. Paikallisessa kirjastossa kirja oli hyllytetty tieteiskirjoihin, josta olin hieman yllättynyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on hyvä lukupiirikirja. Se on dystopia eli ne ovat varmaan samassa. Scifiä luen hyvin vähän.

      Poista
  3. Minullakin on lähes kaikki Irvingin kirjat. Uusinta en ole vielä lukenut. Teemestarin kirja on lukulistalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uusinta Irvingin teosta olen silmäillyt. Katsotaan... Ei vaikuta aivan minun kirjalle. Teemestaria suosittelen.

      Poista
  4. Lumilapsi odottelee minulla omassa hyllyssä. Kiva tietää, että se sopii kesänkin lukemistoon. Sadie Jonesin Kotiinpaluuta olen ajatellut syksylle. En taida jaksaa alkaa seuraamaan juuri alkanutta tv-sarjaa, mutta kirjallinen versio kyllä kiinnostaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen, että minullekin tuo sopi paremmin kirjana. En kaipaa siihen muuta. Lumilapsi on hieno ilman lunta ja kylmyyttäkin.

      Poista

Ilahduta minua kommentilla!