Miranda July Avokämmen
The First Bad Man 2015
Suomentaja Hilkka Pekkanen
Siltala 2016. Kustantajalta. Kiitoksin.
Nelikymppinen Cheryl Glickman on sinkku, joka tuntuu nauttivan yksin asumisesta ja omasta tilasta. Hän markkinoi työkseen naisten itsepuolustusvideoita Avokämmenessä. Hänellä on jonkinlainen mieskuvio tarinassa mukana. Cheryl tuntee vetoa kuusikymppiseen hallituksen jäseneen. Suhde vain pysyy varsin virallisissa ympyröissä, kunnes Phillip Bettelheim tekee tunnustuksensa. Phillipin ehdotuksesta Cheryl hakeutuu myös kromoterapeutti Tri Jens Broyardin vastaanotolle, jota Phillip oli kehunut Avokämmen varojenkeräystilaisuudessa maailman parhaimmaksi.
Kun töissä puhuttiin Phillipistä, tavallisesti varainkeruun yhteydessä, tunsin näkymättömyyden väristyksiä – en suoranaisesti ollut hän, mutta tuntui oudolta kuulla hänestä puhuttavan niin vapaasti.
Cherylin säännöt kenkien suhteen tuntuvat loogiselta, mutta kaiken vieminen äärimmäisyyteen ei niinkään. Vaikka seksi on kirjassa hyvin esillä, niin se ei liity mitenkään romanttisuuteen. Enemmän on kyse ihmisen tilasta, enemmänkin kuin seksistä.
Eikö kirjaa voi lukea hyllyn vieressä seisoen ja pitää sormea merkkinä paikassa, johon se on pantava takaisin? Tai vielä parempaa: ei kannata lukea ollenkaan. Ja jos vie jotain jonnekin, pitää ottaa mukaan samalla jotain muuta mikä on ehkä menossa samaan suuntaan.
Cherylin elämä menee raiteiltaan, kun työkaverien tytär tulee kämppäkaveriksi. Suzanne ja Carl varoittavat tyttärensä omapäisyydestä. Cleen saapumiseen asti Cherylin koti on ollut nimettömän järjestelmän mukainen, jossa kaikella on paikkansa. Järjestelmä on ollut toimiva ilman nimeäkin. Tiskivuorta ei synny, kun astiat tiskataan käytön jälkeen, kun puhtaitakaan ei ole ylimääräisiä. Tosin Clee löytää kätkön, joten seuraavaan iltaan mennessä tiskipöytä oli täynnä likaisia astioita. Parikymppinen blondi ei paljon sääntöihin perusta tai piittaa Cherylin toiveista.
Jos joku asuu yksinään, ihmiset luulevat aina, että sellaisen henkilön luona voi asua, vaikka asia on kokonaan päinvastoin. Pitäisi asua sellaisen henkilön luona, jonka elämä on jo muutenkin muiden mullistama. Silloin yksi mullistus lisää ei merkitse mitään.
Naisten välille kehkeytyy outo suhde, jossa väkivalta, halu ja seksuaalisuus yhtyvät. Toisaalta Cheryl saa neuvonantajan roolin Philliltä, johon hän ei ollut aivan varautunut. Phillipillä on omat fantasiansa nuoren Lolitansa kanssa, jotka eivät kohtaa Cherylin fantasioita, ainakaan tässä elämässä. Tarina yllättää, joten alun jälkeen en olisi uskonut, että tarina johtaa vaikkapa synnytyssaliin. Mitä Clee tuntee Cheryliin? Mitä Cheryl puolestaan tuntee nuoreen naiseen. Löytääkö hän jotain uutta itsestään? Ja tuota en kerro. Kirjan jälkimmäinen puolisko tuo Cherylistä kumminkin uutta esille.
Nyt teimme samaa molemmilla käsillä ja katsoimme toisiamme suoraan silmiin. Yhteinen historiamme alkoi vaikuttaa, satatuhatta elinikää rakastelua. Nousimme seisomaan kämmenet yhdessä, välillämme vain muutama kuuma sentti.
Miranda Julyn tarina on rosoinen, emotionaalinen, feministinen ja eritteiden rikastama. Jokin tässä Julyn kirjassa vain vie ja saa sivut kääntymään. Tilanteiden absurdius tekee lukemisesta hulvattoman. Teosta on verrattu maailmalla George Saundersin tuotantoon, mutta minulle July tuo mieleen enemmän Lena Dunhamin kirjat.
Blogeissa muualla: Rakkaudesta kirjoihin.
Vappulukuhaasteen kooste
Osallistuin Bibliofiilin päiväunia ideoimaan lukuhaasteeseen.
Luin haasteeseen Miranda Julyn Avokämmenen (sivuja 344) ja Deborah Levyn Uiden kotiin (sivuja 144). Varmaan jatkan Ulitskajan parissa vielä tänään, mutta päätän haasteen tähän koosteeseen. Olen sivulla 133. Aloitin lukemisen sivulta 50. Eli sivuja kertyi tästä kirjasta 83. Oli ihana lukea ulkona. Kaikkiaan luin 571 sivua.
Paljon ehdit saada luetuksi, minä luin vähän sitä sun tätä.
VastaaPoistaSuosiolliset olosuhteet. Lintsasin pihan haravoinnista. Olin hautautuneena löhötuoliin ja luin ;)
Poista