Kirjasähkökäyrän Mai haastoi minut Tietohaasteeseen. Haaste on alunperin lähtöisin Klassikkojen lumoissa-blogista.
Tässä haasteessa tuodaan esille tietokirjallisuutta ja tietoa.
Haasteen ohjeet:
- Valitse viisi tietokirjaa (joita et ole vielä esitellyt blogissasi) ja viisi nettisivua, joiden tiedon laatu on ansiokasta ja esittele ne lyhyesti blogissasi.
- Kielen tulee sekä kirjoissa että nettisivuissa olla jokin pohjoismaisista kielistä - siis tanskaksi, norjaksi, islanniksi, suomeksi, ruotsiksi, fääriksi, grönlanniksi, saameiksi, kveeniksi, meänkielellä jne
- Tietokirjat ovat niitä, joiden perässä mitä todennäköisimmin on laaja lähdeluettelo.
- Haasta mukaan vähintään kolme blogia jakamaan tietoa eteenpäin.
Luen tietokirjoja lähdemateriaalina. En pystyisi mitenkään suoriutumaan haasteesta siten, että esittelisin nämä kirjat. Nämä ovat tulossa blogiini ajan mittaan. Ja jo aiemmin esiteltyjä ei huolita mukaan.
Minun valinnat
1. Georg Haggrén ym.: Muinaisuutemme jäljet
Gaudeamus 2016
Muinaisuutemme jäljet on uusimpaan tutkimustietoon perustuva yleisesitys Suomen kaukaisimmista juurista. Ajallisesti se kattaa lähes 11 000 vuotta ensimmäisistä kiistattomista asutusjäänteistä Suomen keskiajan loppuun 1500-luvulle. Menneisyydestämme kertovaa aineistoa löydetään jatkuvasti lisää, ja arkeologian avulla myös kirjallisia lähteitä sisältävä varhaishistoria avautuu tässä teoksessa täysin uudesta näkökulmasta.
2. Merja Leppälahti Kasvit entisajan elämässä
Apatura 2015
Millaisia kasveja ovat suvenihanainen, pellonvanhanen ja lehmänkielheinä?Miten nokkoset ovat saaneet alkunsa? Miksi kataja rätisee poltettaessa? Millaisilla kasveilla on tehty taikoja? Käyttivätkö esivanhempamme mausteita? Mitä olivat kaalikset? Onko kotimaisista kasveista saatu kangaskuituja? Miten kasveilla on värjätty? Miten hoidettiin särkevää hammasta? Millä lievitettiin kuukautiskipuja? Miten meneteltiin käärmeenpuremassa? Mitä oli katovuosina leivässä käytetty pettu? Mistä tehtiin sotavuosien kahvinkorvikkeita? Minkälaisia olivat pula-ajan herkut?
Tämä kirja vastaa yllä esitettyihin kysymyksiin ja vielä moniin muihinkin. Kirja käsittelee kasvien kautta esivanhempiemme elämää kaukaisesta menneisyydestä viime sotien pula-aikoihin.Kirjoittaja FL Merja Leppälahti on folkloristi ja kansanperinteen asiantuntija.
3. Johanna Ilmakunnas Joutilaat ja ahkerat
Siltala 2016
Eloisia tuokiokuvia säätyläisten arjesta ja juhlasta
Joutilaat ja ahkerat muistuttaa, että nykyilmiöillä on historialliset juuret. Maailmanlaajuisten kulutusmarkkinoiden ympäröimät 1700-luvun ihmiset joivat kiinalaista teetä Meissenin posliinikupeista, tilasivat luksustuotteita Pariisista ja pukeutuivat intialaisista puuvillakankaista valmistettuihin vaatteisiin. Säätyläisten elämää rytmittivät vuodenaikojen mukaan vaihtuvat toimet, kesänvietto kotona, kylässä ja kylpylöissä, tai sadonkorjuu ja jouluvalmistelut. Vanhemmat olivat huolissaan lastensa tulevaisuudesta ja onnesta, isovanhemmat hoitivat lapsenlapsiaan. Makuuhuoneissa nukuttiin, seurusteltiin, luettiin ja tehtiin käsitöitä.
4. Tiina Airaksinen – Elina Sinkkonen – Minna Valjakka Enemmän kuin puoli taivasta Kiinalainen nainen historiassa, yhteiskunnassa ja kulttuurissa
Arthouse 2016
Maailman väkirikkain maa Kiina modernisoituu nopeasti. Huolimatta huimasta talouskasvusta, länsimaisista vaikutteista ja uudistuksista se pitää yhä voimakkaasti kiinni vahvasta, omaleimaisesta kulttuuristaan, jossa naisilla on aina ollut oma, muualla vähän tunnettu asemansa.
Enemmän kuin puoli taivasta tarjoaa kokonaiskuvan Kiinasta naisten silmin ja kokoaa yksiin kansiin heidän elämänsä perinteiden, kommunistisen puolueen näkemysten, läntisten roolimallien ja heidän omien tavoitteidensa ristivedossa. Esiin nousee kuva, jollaista Kiinasta ei ole ennen piirretty.
5. Petri Pietiläinen Kissojen maailmanhistoria
SKS 2016
Villikissasta kissavideoihin, demonikissasta kissajumalaksi ja hiirten tappajasta kotikolliksi. Kissan ja ihmisen yhteinen tarina on kestänyt ainakin 11 000 vuotta, ja käsitykset kissasta ovat muuttuneet tuona aikana moneen kertaan. Kissojen maailmanhistoria on kissan tarina afrikanvillikissasta sylissä kehrääväksi kotikissaksi. Se kertoo egyptiläisten kissamuumioista, eurooppalaisten vuosisatoja kestäneestä kissavainosta ja 1700-luvun japanilaisesta kissataiteesta. Se kertoo, miksi kissat ja naiseus yhdistetään toisiinsa, ja kuka on maailman kuuluisin kissa Maneki Neno. 2000-luvulla kissa on lemmikkinä suositumpi kuin koskaan. Lemmikkimme tarinan lisäksi kirja tulee kertoneeksi myös erilaisen puolen omasta historiastamme.
Nettisivut
Viisi runsaasti tietoa sisältävää nettisivua:
Kielirajaus tekee sen, että tärkein linkki (Kew) jää pois, joten huomioidaan sitten muita.
1. Kassu
Kassu - kasvien suomenkieliset nimet
Kassu on päivittäisessä käytössäni.
ONKI-palvelu sisältää suomalaisia ja kansainvälisiä ontologioita, sanastoja ja tesauruksia, joiden avulla voit julkaista sisältösi kustannustehokkaasti semanttisessa webissä. Ontologiat ovat käsitemalleja, jotka kattavat aihealueen käsitteet. Ne kuvaavat käsitteiden väliset suhteet koneiden "ymmärtämässä" muodossa.
2. Den virtuella floran (Naturhistoriska riksmuseet)
Tämäkin on päivittäisessä käytössä. Hyvät tekstit. Tieto löyty nopsaan.
3. Museovirasto ja sen rekisteriportaali
Päivittäisessä käytössä tämäkin. Erityisesti hyödynnän rekiateriportaalia.
Kulttuuriympäristön rekisteriportaali on Museoviraston ylläpitämä palvelu, josta löytyy tietoa muinaisjäännöksistä ja rakennetusta ympäristöstä.
Rekistereissä on tietoa muinaisjäännöksistä, niiden hoidosta ja niitä koskevista tutkimushankkeista sekä arkeologisista esinelöydöistä. Rakennusperintörekisteristä löytyy mm. perustietoja rakennussuojelulainsäädännöllä suojelluista rakennuksista. Rekisteriportaali sisältää myös rakennetun ympäristön piirustusluettelon ja kulttuuriympäristön tutkimusraportit.
4. Luontoportti, kasvit
Tästä osiosta löytää lähes 800:n ruohovartisen kukkakasvin, puun tai pensaan lajikuvauksen ja noin 10.000 kuvaa. Hakea voi lajin nimen tai heimon mukaan tai erilaisilla hakusanoilla. Hakusanana voit käyttää vaikkapa tieteellistä nimeä tai avainsanaa. Haku kerää yhteen lajit, joiden kuvaustekstissä hakusana esiintyy.
5. Kansalliskirjasto
Tämäkin on päivittäisessä käytössäni. Tämä palvelu kattaa kaikki haettavissa olevat tiedot Kansalliskirjaston tiedekokoelmista, kansalliskokoelmasta ja musiikkikirjaston kokoelmista, sekä kotimaisista artikkeleista.
Haastaan mukaan Marjatan, Arjan ja Madonluvut
Haaste: Unpopular Bookish Opinions
Todella vaiheessa antoi minulle tämän haasteen. Kiitoksia blogini muistamisesta.
Haasteen säännöt ovat nämä:
1. Linkkaa haasteen antaja blogipostaukseesi. Lisää haasteen säännöt postaukseen.
2. Vastaa haasteen kysymyksiin.
3. Lähetä haaste vähintään kolmelle henkilölle ja linkkaa heidän bloginsa postaukseesi.
4. Ilmoita haasteen saajille haasteesta ja linkkaa heille postauksesi, jotta he tietävät mikä on homman nimi.
Tämä haaste on vaikea, sillä huomaan, että en voi laittaa pääkiä pensaaseen, vaan kerron ajatukseni.
1. Kirja tai kirjasarja, josta kaikki muut pitävät, mutta sinä et.
Kyrö Mielensäepahoittaja, Kirjan aihe ei kiinnosta, minua ei naurata yhtään. Olisin vastannut tähän Taivaslaulun, mutta Reta oli valinnut sen.
Yksi erityinen inhokkini on myös Jojo Moyes, sillä en ymmärrä kirjan sisältöä, että kuinka Willin teko nähdään oikeana.Yhteiskunnallisesti siinä lähdetään rohkeaan ratkaisuun.Miltä mahtaa tuntua, jos elää Willin elämää? En ainakaan haluaisi, että kukaan sellainen löytäisi tämän kirjan. Minua ei hävetä tai pelota kertoa, että jokaisella on oikeus elämään.
2. Kirja tai kirjasarja, josta kukaan muu ei pidä, mutta sinä pidät.
Erin Hunterin Etsijät. Rakastuin Lusaan. Pidän sarjaa hyvänä, arvostan sen ekokritiikkiä. Muut näkevät sarjan yhdentekevänä hömppänä eläinfantasiana. Mitä siitä, jos jäätiköt sulavat, tulipedot tappavat ja lattanaamat tuhoavat viimeisenkin elintilan. So What. Mitä nyt karhuista?
Milena Busquetsin kirja Tämäkin menee ohi ei säväyttänyt moniakaan. Itse pidin kirjasta. En nähnyt sen kepeyttä, vaan kipeyden.
3. Kolmiodraama, jossa päähenkilö päätyy yhteen sen kanssa, jonka et olisi halunnut.
Lisään vastauksen keksittyäni.
Ehkä Twilight. Siis, että vaihtaa elämän toiseksi. Silti pidän sarjasta niin kirjana kuin leffoina.Katsoin jouluna kaikki sarjan osat. Tokihan mietin, että voisinko vastata Fuentes Inez. Se on parhaimpia lukemiani kirjoja, mutta eihän se olisi enää sama, jos siinä toimittaisiin toisin.
4. Suosittu kirjagenre, josta et pidä tai josta haluaisit pitää, mutta et pysty.
Humoristiset kirjat, huono chick lit, kunnon horror-kauhu. Kuitenkin kauhussakin on hyviä. Haluaisin katsoa Brian de Palman elokuvan Tappava tunnustus. Se on hurja. Siinä on kuitenkin upeita kohtauksia.Taidenäyttely kohtaus on upea. Näyttelijät ovat täydellisiä.
5. Pidetty, suosittu tai rakastettu hahmo, josta et pidä.
Katniss Everdeen. Katson tietenkin kaikki nämä, koska puolisoni rakastaa fantasiaa ym. Ja minusta kissan roikotus mukana on tietty olennaista. Sitä ei tietekään voinut jättää ylös.
6. Kirjailija josta monet pitävät, mutta sinä et.
Näitä on paljon. Sanotaan nyt Jojo Moyes, Donna Leon, Terry Pratchett, Leena Lehtolainen….. ehkä helpoin olisi todeta, että en olle erityisemmin ihastunut kotimaiiin dekkareihin.
7. Suosittu sarja, jonka lukemiseen sinulla ei ole mielenkiintoa.
James Dashnerin trilogia.
8. Kirja, joka on mielestäsi huononpi kuin siitä tehty elokuva.
John Greenin Tähtiin kirjoitettu virhe. Kirja ei vain pakahduta samalla tavoin kuin elokuva. Luulen, että Yöjuna Lissaboniin on myös tällainen. Jeremy Ironsin roolityö on huima.
Haastan mukaan Lukutoukan kulttuuriblogin, Kirjasähkökäyrän, Dysphorian
Kiitos haasteesta. Tuo nettisivut on hankala, mutta kaksinen jotaki.
VastaaPoistaNettisivuista, etkö käytä äänikirjoja, eikö sieltä löydy jotain?
PoistaKiinnostavia kirjoja. Kiitos esittelystä, Ulla!
VastaaPoistaJa kiitos kovasti haasteesta! Its's an honor!
Lukumato hastoi myös minut jo huhtikuussa. Olen tuntenut syyllisyyttä hitaudestani (kättä on pitänyt säästellä), mutta tartun tähän heti, kun olen kirjoittanut vielä parista pitkään odottaneesta kirjasta. Tänään aloin jo purkaa sumaa.
Kiitos Marjatta. Minustakin tämä on kiva haaste.
PoistaMielenkiintoisia kirjoja ja hyviä linkkejä. Kiitos Ulla!
VastaaPoistaHyvä haaste, löysin katti kirjan. Linkit otin arjestani.
PoistaKiitos haasteesta! Kirjoja löytyy, nettisivut on mullekin hankalampi. Täytyy tutkiskella...
VastaaPoistaKiitos Arja, että lähdet mukaan. Minä otin nettisivut arjestani, joita käytän päivittäin.
PoistaVastattu, oli hyvä haaste, pisti selaamaan hyllyjä ja miettimään.
PoistaMinusta tämä oli kiva haaste ja sopiva määrä kirjoja. Kiitos, kun teit.
PoistaHienoja tietokirjoja olet löytänyt, Ulla :) Ja tietysti kissakirja on joukossa :)
VastaaPoistaKiitos Mai, että muistit minua. Juu, tietenkin katit tasokkaasti mukaan. Kuinkas muuten ;)
PoistaOnpa hyvät löydöt, tietenkin tuo kukkakirja kiinnostaa suunnattomasti, mutta eivät toisetkaan paljoa vähempää linkeista puhumattakaan, kiitos niistä!
VastaaPoistaPaketti tuli perille, kiitos Ulla, paketti oli juuri mulle sopivia kirjoja täynnä! Täytynee piilottaa tyttäreltä Aleksandr Solženitsyn kirja, kirjalainat hänellä ovat joskus hiukan pitkäaikaisia...
Se on mielenkiintoinen. Itse löysin tuon kattikirjan eilen.
PoistaHyvä, että tuli perille.
Vaikka Twilight-kirjasarja nauttii huonosta maineesta, ainakin valitsit siitä otetun kauniin kuvan. :D
VastaaPoistaKyllä minä tuosta sarjasta pidän. Niin kirja kuin elokuvana.
Poista