sunnuntai 8. toukokuuta 2016

Yöpöydälläni ja Märta Tikkanen Kaksi




Yöpöydälläni
Minulla on yöpöydällä kirjoja, joihin palaan usein.  En ole vain valmis siirtämään niitä hyllyyn. Luen iltaisin noin puoli tuntia ennen unentuloa. Uutuuksia pinossani on harvoin. Torstaina oli. Puolisoni kiinnitti huomioon päällimmäiseen ja sain kysymysryöpyn. Oletko lukemassa tuon? Kauan sulla menee siihen? Mumisin jotain, että voin lukea myöhemmin. Aamulla herätessäni huomasin pinoni ohentuneen kirjan verran. Mätä oli siirtynyt lukuun toisaalle. 

Eeva-Liisa Manner
Hänen kirjeensä ja runokirjansa majailevat myös yöpöydälläni. En lue runoja kovinkaan usein. Tai ainakin luen yksiä ja samoja. Vielä kammoksuttavampi idea olisi tuoda runoja blogiini. Hymähdän jo ajatukselle. Voisin tuoda yhden runokirjan, minun ei tarvitsisi edes lukea sitä, osaan sen runot ulkoa. En nyt kuitenkaan taida.


Eeva Kilpi
Nappasin joku viikko sitten kirpparilta Kilven teoksen Ihmisen ääni. Kilven runot puhuttelevat minua. Hänen runonsa ilakoivat ja niiden humoristisuus puree minuun.
Niin tapahtui
että me lopulta tapasimme,
minulla kädessä tärisevä martini ja kova kaulus
asianmukaisesti napitettuna.
Hädin tuskin onnistuimme kättelemään.
Totisesti olet mestari unohtamisessa,
minä ajattelin. Ketään niin lahjakasta
en ole ennen tavannut.
Ja yllättäen hänen ajatuksensa vastaavat minulle:
Totta kai. Minähän käytin siihen koko taitoni,
kaikki kykyni, ja voimani pohjia myöten.
Cheers!


                                                                                  Kokoelmasta Runoja.

Claes Andersson.
Nautin hänen teksteistä. Nautin Anderssonin puheesta livenä. Kuuntelin kerran hänen kertomusta favoriittikirjailijoista.  Joku kysyi tilaisuuden lopulla inhokeista. Andersson taisi muotoilla korrektin vastauksen kertoen vaikeista kirjoista.   

Hän kertoi yrittäneensä lähestyä Proustin Kadonnutta aikaa näiden oppaiden kautta. Tiedäthän nämä kirjat? Ihania ja petollisia. Minullakin lienee näitä lukuoppaita varmaan viisi Sartren kohdalla aakkostettuna.
Erityisesti Claes Anderssonin kirja Jokainen sydämenlyönti on hyvin paljas ja avoin.  Hänen älykkyytensä ja inhimillisyytensä puree minuun, vaikka hän on lääkäri.
Erityisesti minua viehättävät myös Ihminen, sielunsa kaltainen, Luova mieli sekä kaksi hänen viimeisintä runokirjaa.
Kirjoittaminen on kirjoittamattoman ulkolukua
Lukeminen on myös kirjoittamattoman lukemista

Kirjailijalle on tärkeää jättää kirjoittamatta
Lukijan pitää lukea myös se mitä ei
ikinä kirjoitettu

Sano että tarkoitat sitä minkä kirjoitan?
Tietenkin tarkoitan sitä minkä luet!

Rakkaus: altistus kielen ja hiljaisuuden
tappaville tarkoituksille
                                                                                  Teoksessa: Pimeän kirkkaus


Christa Wolf Häiriötapaus Erään päivän uutisia.
 Teos  ilmestyi vuonna 1987 ja suomennettiin 1988. Wolf kuvaa päivää, kun veljelle tehdään aivoleikkaus.  Samalla on pohtii ydinkatastrofin tapahtumia.

Luin myös Darrach McKeonin kirjan Kaikki pysyväinen haihtuu pois (Atena). Saatan tuoda myös Wolfin blogiini.

Luin viime syksynä teoksen Svetlana Aleksijevitš Tšernobylistä nousee rukous.  Teokset liittyvät samaan aihepiiriin.
Svetlana Aleksijevitšin kirjan blogitekstini täältä.


Hermann Hesse Kulkija
Löysin tämän kirjan blogiaikanani eräällä lukumaratonilla. Yksi ohitus muiden joukossa. Kulkija on runsaudensarvi, josta ammentaa loputtomasti.

Wim Wenders & Peter Handke Der Himmel über Berlin

Ein Filmbuch von Wim Wenders und Peter Handke
Tämä saksankielinen elokuvakirja viehättää minua.  No joo elokuva on fantastinen, täydellinen, mutta kyllä Handken nimikin painaa.

Märta Tikkanen Kaksi
Kirjani on vuodelta 2004. En tiedä, onko kirjasta edes muita asuja. Silti se on ainoa oikea. Kannen valokuvaa katsoessa hymyilen sille. Ihmisten ilo tarttuu katsojaan. Pidän Märta Tikkasen kuuntelemisesta, hän on rauhallinen esiintyjä, ilmaisultaan sujuvasanainen. Hänen suomensa on kaunista. Kuuntelen häntä yhtä mielelläni suomeksi ja haparoiden ruotsiksi.  Jokin aika sitten kuuntelin Märta Tikkasen haastattelun, jossa hän mainitsi Willy Kyrklundin ohimennen.  En ollut ajatellut koskaan, että hän oli suomalaissyntyinen. Solange on mahtava kirja. Olin vain olettanut…


Olen lukenut tänä vuonna Henrik Tikkasen osoitekirjoja läpi. Omppu herätti huomioni Märta Tíkkasen kirjaan Yksityisalue (Personliga angelägenheter). Tovin pengottuani löysin kirjan väärästä kohdasta. Tuonkin Märta Tikkasen teoksen Kaksi blogiini tähän perään.

Märta Tikkanen Kaksi – kohtauksia eräästä taiteilija-avioliitosta
Alkuteos Två - Scener ur ett konstnäräktenskap
Suomentaja Liisa Ryömä
Piirrokset ja aforismit Henrik Tikkanen
Tammi 2004. Kotikirjasto.
Märta Eleonora Tikkanen (1935 o.s. Cavonius) on suomenruotsalainen kirjailija, toimittaja ja opettaja.
Teos Kaksi – kohtauksia eräästä taiteilija-avioliitosta on kuvaus kahden suomenruotsalaisen kirjailijan avioliitosta.  Teos ilmestyi syksyllä 2004, kun Henrik Tikkasen kuolemasta oli kulunut 20 vuotta.
Märta Tikkanen kuvaa teoksessa suhteen alun, kun kumpikin on naimisissa toisaalla. Tikkanen kertoo yhteistyökuvioista Hbl:ssä ja tutustumisesta sekä kummankin urasta.  Ajallisesti kirjassa eletään 50-luvun lopulta 80-luvun puoliväliin. Tuolta ajanjaksolta välittyy suomenruotsalainen kulttuurielämää ja yhteiskunnallinen muutosprosessi sekä tasa-arvoistuminen ja naisen aseman muutos. Tapahtumat limittyvät perhearjen kautta, jota värittävät taiteilijan itsekeskeisyys ja alkoholi. Pariskunnan kirjat ja niiden käymä dialogi ovat osa tarinaa. Märta toimii opettajana, Arbiksen rehtorina, hoitaa lapset ja perheen.
Koko elämänsä ajan hän teki töitä enimmäkseen kotosalla, vaikka hankkikin myöhemmin työhuoneen, hänellä oli ihailtava kyky keskittyä melun ja hälinän keskellä. Hän oli suunnattoman lapsirakas ja oli pitkään toivonut omia lapsia, hän sieti heiltä miltei kaiken, piirsi heitä aamusta iltaan ja kokeili aika onnistuneesti kuvanveistoakin – lapsia on ikuistettu parin vuorokauden ikäisinä.
Henrik Tikkasen taiteilijaluonne oli voimakas, mutta ehkä eniten hän oli perinteisen polven mies, joka jätti kodin ja lapset vaimon huollettavaksi. Ehkä aika ja ikäero tekivät osaltaan kaiken vaikeammaksi, mutta heidän rakkauttaan ei varmaan kukaan epäile. Kumpikin ammensi kirjoihinsa valtavan paljon elämästään. HT:n kirjat vilisevät nimiä tai sitten henkilö on nimetön, vaikka veli tai toinen kaksosista, vaikka koira saa nimen ja lempparin. Kaikella on tarkoituksensa.
Meidän ikäeromme – vajaat yksitoista vuotta – joka meidän tavatessamme tuntui niin valtaisalta, tasoittui vähitellen, muun muassa alkoholiongelman vuoksi joka johti siihen, että yhä useammin minä jouduin ottamaan koko vastuun ja tekemään ratkaisut yhteisissä asioissa. Kesällä 1978 minulle tuli taas tunne että kuuluimme täysin eri sukupolviin.

Pariskunta eli kaksikymmentäkahdeksan vuotta yhdessä, mutta totuus ja valhe sekoittuivat joskus epätietoisuuteen.
- Mistä sitä sitten tietää mikä on totta ja mitä olet vain keksinyt? Luuletko sinä että tämä rakastajatar-juttu on sinun perheesi mielestä mukavaa?
- Kellään ei ole mitään sanomista siihen mitä olen kirjoittanut, ja perheestä en ole puhunut ennen kuin tässä viidennessä osassa...
- Ai sinä puhut siinä perheestäsi?
- Onhan sitä pakko pitää puolensa kaikkia hyökkäyksiä vastaan.
- Kostonko takia sinä kirjoitat kirjoja? Että sinä siis kirjoitat ollaksesi ilkeä?
- Niinhän viikkolehdet väittävät, joka lehdykäinenhän väittää että me kirjoitetaan toisiamme vastaan vain rahan takia…
- Mutta sinä et ilmeisesti halua vastata siihen mitä kysyn?
Märta Tikkanen tuo esiin roolinsa, kuinka hän oli sivussa, että perheeseen mahtui vain yksi kirjailija. Miksi Henrik ei arvostaisi Märtan kirjoja? Miksi hän ei iloitsisi toisen onnistumisesta. Itse en seurannut niinkään Henrik Tikkasen kirjoja, vaikka niitä oli kotona kirjahyllyssä, sillä koin ne vieraaksi. Lukemiseni suuntautui tuolloin ulkomaiseen käännöskirjallisuuteen. Märta Tikkasen tuotannolla on ollut suurempi vaikutus minuun. Olen lukenut puolison kirjat vasta myöhemmin. Omaelämäkerrallinen kirjallisuus on koskettavaa, sillä siinä muistot ovat läsnä. 
Muistot muuntuvat elämän mukana, muistamme asiat eri tavoin.
Teos päättyy erääseen toukokuun iltaan vuonna1984. Perhe on tehnyt päätöksensä ja ottaa vastuun itsestään. Sairaalasta poistuessaan heillä ei ole enää minkäänlaisia oikeuksia. Joskus ihmisen on parempi kirjoittaa tuo paperi ja poistua.

 Teos on yksi koskettavimpia avioliittoromaaneja, joita olen lukenut. Teos Henrik on hyvin tätä täydentävä, sillä siinä Henrik Tikkasen ystävät kuvaavat muistojaan.  Voimakkain jälki on osoitekirjojen trilogiassa, Kulosaarentie 8, Majavatie 11 ja Mariankatu 26. Mariankatu loppuu kesätytön kohtaamiseen Hbl:n toimistolla. Helsinki kirjoja on paljon, mutta itse olen kiintynyt Tikkasen kirjaan Minun Helsinkini. Märta Tikkasen kirja on niin koskettava, että siitä ei haluaisi edes kirjoittaa. Ja sanottavani jää myös osin rivien väliin. Ihmettelen tekstin voimaa.





2 kommenttia:

  1. Hieno postaus. Useimmat kirjat minulle tuntemattomia, mutta Märta Tikkasen kirjoja olen lukenut, mielenkiintoisia ovatkin. Ja Eeva Kilven otan uudelleen lukulistalle (minulla melkeinpä hänen kaikki teoksensa ovatkin).
    Runot ovat minulle elämän sykettä, usein itsekin riimittelen, mutta tykkään lukea sekä vanhempaa että myös nykyrunoilijoita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin luen runoja, mutta en tuo blogiini. Löysin ihan äskettäin paksun Kilven kirja, joka uupui.

      Eikös meillä ollut ihana päivä täällä sään suhteen? Enempää ei voisi pyytää, täysin kirkasta koko päivän.

      Poista

Ilahduta minua kommentilla!