maanantai 5. lokakuuta 2015

Soili Soisalo – Eeva Voutilainen Pohjolan ruokavalio





Ruokatoimittaja Soili Soisalon ja ravitsemustieteen opettaja Eeva Voutilaisen teos Pohjolan ruokavalio on Mustikka, ruis ja rypsi – Voimaruokaa Suomesta –kirjan uudistettu laitos.

Teos esittelee esimerkiksi marjojen ja kalojen terveysvaikutuksia ja miksi lähiruokaa kannattaisi suosia kaukaa kuljetettujen superruokien sijasta.

Kirjassa on esipuheen lisäksi kymmenen kappaletta, ravitsemussanasto, lähdeaineet, hakemisto sekä ruokaohjehakemisto.


Pohjolan ruokavalio koostuu lähiruoasta osiossa korostetaan, että monipuolinen ruokavalio koostuu ruokaympyrän ruoka-aineiden käytöstä sopivassa suhteessa. Osiossa korostetaan kasvisten, ruisleivän, puurojen, rypsin, maidon ja kalan terveellisyyttä. Lisäksi käytetään mausteita, kahvia, teetä ja kaakaota, joihin olemme tottuneet. Lähiruoaksi voidaan näin pienessä maassa käsittää kotimaiset elintarvikkeet.

Syö kunnon ateriat osiossa painotetaan syömisen nautintoa. Ateriat rytmittävät päivää ja moni syökin mielellään kolme ateriaa eli aamiaisen, lounaan ja päivällisen ja nauttii välipaloista lisää voimaa päivän kiireiden keskellä.  Tarpeemme ovat kuitenkin yksilöllisiä ja jokainen voi löytää kokeilemalla oman rytminsä.

Puoli kiloa kasviksia on päivittäinen suositus. Vihannekset ja marjat edistävät painonhallintaa ja sydämen terveyttä. Ne suojaavat myös muilta elintapasairauksilta. Puoli kiloa kasviksista kertyy helposti, kun käyttää aamiaisella desilitran marjoja puuron tai jogurtin kanssa. Lounaalla maistuu kasvilisäke, päivällisellä keitto,  ja välipalana hedelmä. Hyvin suositut smoothiet kerryttävät myös kasvien käyttöä. Tomaatit maistuvat leivän päällä. Keväällä voimme hyödyntää villivihanneksia, kesän marjoja ja hedelmiä ja sadonkorjuusta on iloa pitkälle talveen

Ruista ranteeseen osiossa suositaan täysjyväviljoja. Myös makeisiin leivonnaisiin sopii valkoisen vehnäjauhon sijasta spelttijauho. Päivän aterioille mahtuu monenlaisia viljavalmisteita: aamulla puuroa, lounaalla pastaa, päivällisellä ohraa ja välipalaksi leipää.  Myös myslin monipuolisuus kannattaa huomioida.

Rypsi hellii sydäntäRypsiöljy on kotimainen tuote ja sopiikin erinomaisesti suomalaiseen ruokavalioon. Rypsi sisältää enimmäkseen pehmeitä, tyydyttämättömiä rasvahappoja. Oliiviöljy ei maineestaan huolimatta ole rypsin veroista.

Maitoa, kiitos. Maidosta saa melkein kaikkia ravintoaineita. Maitovalmisteet vahvistavat varsinkin luustoa, ja kalsiumin lähteinä ne ovat ylivoimaisia. Lisäksi niistä saa luuston tarvitsemia proteiineja ja bioaktiivisia peptidejä.

Kala kasvattaa järkeä. Kala sisältää laadukkaita proteiineja ja hyviä rasvahappoja ja se on tärkeä D-vitamiinin lähde. Kalan saatavuus on meillä erinomainen ja monipuolinen.

Lihasta puhtia, kananmunasta kylläisyyttä. Jo pieni määrä lihaa tuo ruokaan paljon tärkeitä ravintoaineita, erityisesti proteiineja ja hyvin imeytyviä kivennäisaineita. Kananmuna sisältää proteiineja ja D-vitamiinia. Kotimaisessa lihassa tai kananmunissa ei ole lääkeainejäämiä tai salmonellaa.

Makunautintoja elämään. Kahvinjuonnilla on Suomessa pitkät perinteet. Kahvin ja teen kofeiini piristää pitkään.  Vihreässä teessä on runsaasti antioksidantteja. Makeat leivonnaiset tai jälkiruoat voi makeuttaa vaikka hunajalla. Käyttämällä runsaasti yrttejä ja mausteita, voi suolankäyttöä vähentää. Ruokaan voi lisätä makua antavia kasviksia, sitruunaa tai viinietikkaa.


Ruoanvalmistusohjeissa valmistetaan ruokaa kasviksista, kalasta, lihasta ja kananmunasta sekä tehdään salaatteja, kastikkeita, jälkiruokia, puuroja, juomia ja leivontaan leivonnaisia.
Yli 100 lähiruokareseptien avulla tehdään niin yksinkertaista arkiruokaa kuin kootaan vaativampi juhla-ateria. Mukana on houkuttelevia kasvisruokia punajuurilasagnesta hernepalleroihin ja kalaherkkuja tyrnilohesta siikatartariin. Liharuokia täydennetään terveellisillä kasviksilla ja aterioita täydennetään herkullisilla jälkiruoilla ja leivonnaisilla, kuten puolukkahyveellä tai vadelmarahkatortulla. 

Kirjan kansi on kaunis ja täydentää kirjan lähiruokaideaa täydellisesti. Kannessa välittyy kesän valo. Kansi on täydellinen.

Soili Soisalo – Eeva Voutilainen Pohjolan ruokavalio
Otava 2015. Kustantajalta. Kiitoksin

4 kommenttia:

  1. Kansi on tosiaan onnistunut, mutta varsinaisesti sisältö ei tunnu tuovan mitään uutta jo moneen kertaan käsiteltyyn aiheeseen. Vai miten sinä koit? Onko sinulla tietoa, millä tavoin tätä oli uudistettu? Minä kyllä tykkään, että perinteinen lautasmalli päästetään taas "pannasta" johon kaikki vhh-dieetit yms. ovat sen ajaneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota kantta ei pysty kuvaamaan kuin heinäkuun valossa. Olen päätelmiesi kanssa samaa mieltä. Näen kirjan ansiot juuri tuossa ruokaympyrään palaamisessa, ihmiset ovat eksyksissä nykymenon kanssa. Luulen, että järkiintyminen on tapahtumassa.Tähän päivään päivittäminen olisi voinut huomioida paremmin smoothien ja villivihannesten mahdollisuudet. Minulla ei ollut vanha verrokkina. Arkiruoka ja lähiruoka ovat turvallisia vaihtoehtoja tähän päivään.

      Poista
    2. Toivon, että omatkin lapset omaksuisivat tuon ajattelun, että monipuolinen ja hyvä arkiruoka on terveellistä ja herkullista. Smoothiethan ovat tosiaan ns. tätä päivää ja eräänlainen trendi. Olisivat varmasti sopineet tuohon kirjaan!

      Poista
    3. Luulen, että meillä on yleisesti käynnissä joku järkiintyminen. Jopa televisio-ohjemissa näkyy tämä trendi esimerkiksi Kaappaus keittiössä edusti paluuta normaaliin arkiruokaan. Meillä on smoothiet päivittäisessä käytössä.

      Poista

Ilahduta minua kommentilla!