Ruokatoimittaja Soili
Soisalon ja ravitsemustieteen opettaja Eeva Voutilaisen teos Pohjolan ruokavalio on Mustikka, ruis ja rypsi – Voimaruokaa Suomesta –kirjan uudistettu
laitos.
Teos esittelee esimerkiksi
marjojen ja kalojen terveysvaikutuksia ja miksi lähiruokaa kannattaisi suosia kaukaa kuljetettujen superruokien sijasta.
Kirjassa on esipuheen lisäksi
kymmenen kappaletta, ravitsemussanasto, lähdeaineet, hakemisto sekä
ruokaohjehakemisto.
Pohjolan
ruokavalio koostuu lähiruoasta osiossa korostetaan, että monipuolinen
ruokavalio koostuu ruokaympyrän
ruoka-aineiden käytöstä sopivassa suhteessa. Osiossa korostetaan kasvisten,
ruisleivän, puurojen, rypsin, maidon ja kalan terveellisyyttä. Lisäksi
käytetään mausteita, kahvia, teetä ja kaakaota, joihin olemme tottuneet.
Lähiruoaksi voidaan näin pienessä maassa käsittää kotimaiset elintarvikkeet.
Syö
kunnon ateriat osiossa painotetaan syömisen nautintoa. Ateriat
rytmittävät päivää ja moni syökin mielellään kolme ateriaa eli aamiaisen, lounaan ja
päivällisen ja nauttii välipaloista lisää voimaa päivän kiireiden keskellä. Tarpeemme ovat kuitenkin yksilöllisiä ja
jokainen voi löytää kokeilemalla oman rytminsä.
Puoli
kiloa kasviksia on päivittäinen suositus. Vihannekset ja marjat edistävät
painonhallintaa ja sydämen terveyttä. Ne suojaavat myös muilta
elintapasairauksilta.
Puoli kiloa kasviksista kertyy helposti, kun käyttää aamiaisella desilitran
marjoja puuron tai jogurtin kanssa. Lounaalla maistuu kasvilisäke,
päivällisellä keitto, ja välipalana
hedelmä. Hyvin suositut smoothiet kerryttävät myös kasvien käyttöä. Tomaatit
maistuvat leivän päällä. Keväällä voimme hyödyntää villivihanneksia, kesän marjoja ja hedelmiä ja sadonkorjuusta on iloa pitkälle talveen
Ruista
ranteeseen osiossa suositaan täysjyväviljoja. Myös makeisiin leivonnaisiin
sopii valkoisen vehnäjauhon sijasta spelttijauho. Päivän aterioille mahtuu
monenlaisia viljavalmisteita: aamulla puuroa, lounaalla pastaa, päivällisellä
ohraa ja välipalaksi leipää. Myös myslin
monipuolisuus kannattaa huomioida.
Rypsi
hellii sydäntä. Rypsiöljy on kotimainen
tuote ja sopiikin erinomaisesti suomalaiseen ruokavalioon. Rypsi sisältää
enimmäkseen pehmeitä, tyydyttämättömiä rasvahappoja. Oliiviöljy ei maineestaan
huolimatta ole rypsin veroista.
Maitoa,
kiitos. Maidosta saa melkein kaikkia ravintoaineita. Maitovalmisteet
vahvistavat varsinkin luustoa, ja kalsiumin lähteinä ne ovat ylivoimaisia.
Lisäksi niistä saa luuston tarvitsemia proteiineja ja bioaktiivisia peptidejä.
Kala
kasvattaa järkeä. Kala sisältää laadukkaita proteiineja ja hyviä rasvahappoja
ja se on tärkeä D-vitamiinin lähde. Kalan saatavuus on meillä erinomainen
ja monipuolinen.
Lihasta
puhtia, kananmunasta kylläisyyttä. Jo pieni määrä lihaa tuo ruokaan paljon
tärkeitä ravintoaineita, erityisesti proteiineja ja hyvin imeytyviä
kivennäisaineita. Kananmuna sisältää proteiineja ja D-vitamiinia. Kotimaisessa
lihassa tai kananmunissa ei ole lääkeainejäämiä tai salmonellaa.
Makunautintoja
elämään. Kahvinjuonnilla on Suomessa pitkät perinteet. Kahvin ja teen kofeiini piristää
pitkään. Vihreässä teessä on runsaasti
antioksidantteja. Makeat leivonnaiset tai jälkiruoat voi
makeuttaa vaikka hunajalla. Käyttämällä runsaasti yrttejä ja mausteita, voi
suolankäyttöä vähentää. Ruokaan voi lisätä makua antavia kasviksia, sitruunaa
tai viinietikkaa.
Ruoanvalmistusohjeissa
valmistetaan ruokaa kasviksista, kalasta, lihasta ja kananmunasta sekä tehdään
salaatteja, kastikkeita, jälkiruokia, puuroja, juomia ja leivontaan
leivonnaisia.
Yli 100 lähiruokareseptien avulla
tehdään niin yksinkertaista arkiruokaa kuin kootaan vaativampi juhla-ateria.
Mukana on houkuttelevia kasvisruokia punajuurilasagnesta hernepalleroihin ja
kalaherkkuja tyrnilohesta siikatartariin. Liharuokia täydennetään
terveellisillä kasviksilla ja aterioita täydennetään herkullisilla jälkiruoilla
ja leivonnaisilla, kuten puolukkahyveellä tai vadelmarahkatortulla.
Kirjan kansi on kaunis ja täydentää
kirjan lähiruokaideaa täydellisesti. Kannessa välittyy kesän valo. Kansi on täydellinen.
Soili
Soisalo – Eeva Voutilainen Pohjolan ruokavalio
Otava
2015. Kustantajalta. Kiitoksin
Kansi on tosiaan onnistunut, mutta varsinaisesti sisältö ei tunnu tuovan mitään uutta jo moneen kertaan käsiteltyyn aiheeseen. Vai miten sinä koit? Onko sinulla tietoa, millä tavoin tätä oli uudistettu? Minä kyllä tykkään, että perinteinen lautasmalli päästetään taas "pannasta" johon kaikki vhh-dieetit yms. ovat sen ajaneet.
VastaaPoistaTuota kantta ei pysty kuvaamaan kuin heinäkuun valossa. Olen päätelmiesi kanssa samaa mieltä. Näen kirjan ansiot juuri tuossa ruokaympyrään palaamisessa, ihmiset ovat eksyksissä nykymenon kanssa. Luulen, että järkiintyminen on tapahtumassa.Tähän päivään päivittäminen olisi voinut huomioida paremmin smoothien ja villivihannesten mahdollisuudet. Minulla ei ollut vanha verrokkina. Arkiruoka ja lähiruoka ovat turvallisia vaihtoehtoja tähän päivään.
PoistaToivon, että omatkin lapset omaksuisivat tuon ajattelun, että monipuolinen ja hyvä arkiruoka on terveellistä ja herkullista. Smoothiethan ovat tosiaan ns. tätä päivää ja eräänlainen trendi. Olisivat varmasti sopineet tuohon kirjaan!
PoistaLuulen, että meillä on yleisesti käynnissä joku järkiintyminen. Jopa televisio-ohjemissa näkyy tämä trendi esimerkiksi Kaappaus keittiössä edusti paluuta normaaliin arkiruokaan. Meillä on smoothiet päivittäisessä käytössä.
Poista