lauantai 10. joulukuuta 2016

Shari Lapena Hyvä naapuriShari Lapena Hyvä naapuri
Alkuperäisteos The couple next door
Suomentanut Oona Nyström
Otava. Ennakkokappale. Ilm. tammikuussa 2017.


Ihanaa saada aloittaa vuoden 2017 kirjat  ihanalla trillerillä. Kiitos kustantajalle.  

Pariskunta Anne ja Marco Conti on menossa naapuriin päivällisille, kun heidän lapsenvahtinsa peruuttaa tulonsa. Anne ja Marco päättävät käydä katsomassa vauvaansa puolen tunnin välein ja ottavat itkuhälyttimen mukaansa Cynthian ja Grahamin luo. Pariskunnan palatessa kotiin vauva on kadonnut jäljettömiin päivälliskutsujen aikana. Coran tyhjän kehdon löytäminen on kammottava kokemus.

Anne näkee, että Marco soimaa jo itse itseään. Anne tietää, ettei selviä omin voimin. Hän kääntyy Marcon puoleen ja vajoaa nyyhkyttämään tämän rintaa vasten. Marco nostaa kätensä hänen ympärilleen ja halaa häntä lujasti. Anne huomaa, että Marco tärisee, hän aistii tämän sydämen raskaan sykkeen. Hän tolkuttaa itselleen, että he kyllä  selviävät tästä yhdessä. Poliisi löytää Coran. He saavat tyttärensä takaisin.

Anne ja Marco soittavat poliisit paikalle, mutta joutuvatkin pian itse pääepäillyiksi. Rikostutkija Rasbach pyrkii tekemään tutkimuksiaan, mutta hänenkään osa ei ole se helpoin, sillä tapaus on varsin sotkuinen.

Rasbach on tietoinen myös siitä, että lapsi on saattanut kadota jo ennen illalliskutsuja. Hän ei ole vielä kysellyt vanhemmilta tarkemmin edellisen päivän kulusta, ei ole vielä ottanut selville, kuka muu on nähnyt lapsen viimeksi elossa. Mutta hän ottaa sen selville. Ehkä perheellä on joku, joka auttaa silloin tällöin lastenhoidossa, tai sitten löytyy siivooja, tai naapuri – joku, joka on nähnyt lapsen elossa ja hyvissä voimissa aiemmin päivällä.

Noin puolessa välissä kirjaa tarina saa jonkinlaisen selityksen, mutta lukijaparka saa lukea viimeisenkin sivun tästä trilleristä ennen kuin tarina on kerrottu kokonaan. Anne kärsii synnytyksen jälkeisestä masennuksesta, joka tekee hänestä epävarman. Hän tekee ikävän erehdyksen heti alussa, sillä hän kertoo väärän värin vauvalla olleeseen bodyyn. Tarina on hyvin petollinen, kun edes itseen ei voi luottaa. Edes itsestä ei voi olla varma. Oikeastaan viattomia ovat vain vauva ja yksi mies.

Lääkäri painoi kätensä yhteen, katsoi Annea keskittyneesti ja kysyi äidiltä: ”onko hän kokenut jonkinlaisia traumoja elämänsä aikana”.

Anne on varakkaasta kodista, hänen isäpuolensa on valmis maksamaan miljoonien lunnaat, kunhan vain vauva saadaan takaisin. Marcon yritys on saanut rahoitusta appiukoltaan, mutta lisärahoitukselle olisi käyttöä. Marco on vaatimattomista oloista kotoisin, joten appivanhemmat eivät ole tähän kovin ihastuneet. Marco on maksanut itse samat opinnot samassa paikassa kuin Anne, mutta se ei tee hänestä hyväksyttyä.

Tarina tuo mieleen Madeleinen ja Portugalin joitakin vuosia sitten. Ihmiset syyllistivät  lääkärivanhempia. Hekin olivat menneet syömään ystäviensä seurassa. Illan päätös oli surullinen, sillä Madeleinea ei ole löydetty näihin päiviin mennessä.

Tutkimusten edetessä niin nuorenparin kuin heidän naapureidensa on vuorollaan paljastettava oma roolinsa. Hyvä naapuri on ovela ja koukuttava tarina, joka pitää otteessaan viimeisille riveille asti. Kenenkään asema ei ole suojattu. Ketään ei voi vapauttaa syytöksiltä.  Hyvä naapuri pitää huolen ajankäytöstäsi, muu jää sivuun!

13 kommenttia:

 1. Kiitos vinkistä, tuon ajattelinkin ostaa ja nyt se vahvistui :) Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
 2. Tämä oli hyvä dekkari! Mukavalla tavalla vanhanaikainen eli monta syyllisehdokasta kuten Poirotissa, ei poliisitoiminta pääosassa ja lukija sai olla henkilöiden päänsisällä ja mikä parasta, ei voinut arvta syyllistä!

  Luin tämän yhdeltä makuulta, sillä en voinut lopettaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko tämä oli ahmaista.
   Monta oli ehdokasta ja tarina oli tosi hyvä.

   Poista
 3. Kuulostaa kiinnostavalta trilleriltä. Lukulistalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kannattaakin lukea! Tarina pitää lukijan otteessaan loppuun asti.

   Poista
 4. Aamen, kaikki muu jää sivuun, sillä tämä varastaa kyllä ajatukset pitkäksi aikaa. Loistavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä loistava kirjavuoden aloitus. Hain Fossumit hyllystä lähelleni, jos löytäisin niistä jonkun lukemattoman.

   Poista
 5. Pst, blogistani löytyy sinulle haaste. Tartuhan, jos ehdit etkä ole jo haastetta saanut. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tehnyt tuon haasteen useampaan kertaan ja blogini oli joulukuun alusta - tammikuun alkuun retuperällä. Olen palaamassa takaisin.

   Poista
 6. Tämä kirja koukuttaa oman kokemukseni perusteella sellaisenkin, joka ei yleensä trillereitä lue. Tuli ahmittua Hyvä naapuri parissa illassa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidin tästä kirjasta, sillä jännitys pysyi loppuun asti.

   Poista

Ilahduta minua kommentilla!