Marlene Gustawson Villivihanneskeittokirja
Ruotsinkielinen alkuteos: Grönare, vidare, smartare
(2016)
Suomentanut Salla Korpela
Minerva 2017.
Kustantajalta. Arvostelukappale. Kiitoksin.
Marlene Gustawson on
ruotsalainen ravinto- ja fytoterapeutti ja on julkaissut useita kirjoja
raakaravinnosta ja kasvisruoasta: Villivihanneskeittokirja
(Vihreämpää, villinpää, viisaampaa) kertoo, että villivihannekset, yrtit ja
marjat ovat hyväksi terveydelle, mahdollisimman luonnonmukainen ruoka on
parasta, havainnollistaa mitä kasveja ja kasvinosia voi syödä ja tarjoaa
runsaasti niiden käyttöideoita sekä reseptejä.
Erityisen kiinnostavan tästä teoksesta tekee se, että Marlene käyttää kasveja, yrttejä, kukkia ja marjoja, jotka ovat aivan silmiemme edessä. Olemme perinteisesti tuominneet monet niistä rikkaruohoiksi ja samalla sivuuttaneet niiden terveyttä edistävät ominaisuudet. Mesiangervo, poimulehti, kuusenkerkkä, käenkaali, vuohenputki jne. ovat kasveja, joista monia en aikaisemmin tuntenut nimeltäkään.
Gluteenittomat jauhot, mantelit ja eksoottiset hedelmät ovat toki ihania, enkä haluaisi elää ilman inkivääriä tai banaaneja, mutta toisinaan tuntuu kuin olisimme unohtaneet kaikki upeat kotoperäiset supermarjat ja vihannekset, joita ei tarvitse rahdata toiselta puolen maapalloa.
Pääpaino on luonnossa villeinä kasvavilla yrteillä ja kasveilla, joita voimme käyttää ruokana, kuten poimulehti, mesiangervo, vuohenputki ja nokkonen.
Jokamiehen oikeus
antaa meille oikeuden kerätä luonnosta ruohovartisia yrttejä, marjoja ja
sieniä. Sen sijaan puiden ja pensaiden lehdet, silmut, kävyt, kukat ym. eivät
kuulu jokamiehenoikeuden piiriin. Siis eivät pähkinät, terhot tai ns. katajan-
eikä pihlajanmarjat. Miksi siis emme käyttäisi tätä maailmalla harvinaista
oikeutta?
Villivihanneskeittokirja on nimensä
mukaisesti keittokirja. Siinä kerrotaan muutamalla sanalla mitä villivihannekset
ovat ja annetaan neuvoja niiden keräyksestä ja säilömisestä. Kasvien
hyödyllisiä ominaisuuksia esitellään muutamalla sanalla. Mikään
lajintunnistusopas kirja ei ole eikä siinä varoiteta vaarallisen myrkyllisten
kasvien mahdollisuudesta esim. vuohenputken kohdalla. Nokkosen käyttäminen
tuoreena ilman ryöppäystä smoothieihin arveluttaa.
Esimerkki lajin
esittelystä:
Nokkonen
Nokkosessa on
runsaasti kivennäisaineita, C-vitamiinia, klorofylliä ja lesitiiniä. Se
vahvistaa immuunijärjestelmää ja on erinomainen mehujen ja smoothien aines. Sen
pistelevät ominaisuudet katoavat tehosekoittimessa.
Kirjan ruotsinkielinen nimi Grönare, vidare, smartare on parempi kuin suomalainen käännös,
sillä kirjan esittelemästä 39 ”viisaasta vihanneksesta” vain 25 voidaan lukea
villivihanneksiksi. Hunaja, laventeli, lehtipersilja, porkkana, päärynä tai
sitruunamelissa voidaan kyllä tuon laittaa ruotsinkielisen nimen alle, mutta ei
suomenkielisen.
Suurin osa kirjasta (sivut 30-160) omistetaan kirjan nimen mukaisesti
ruokaohjeille. Ne jakautuvat neljään osaan.
Leivät, jossa annetaan
uusia ihania makuelämyksiä leipiin ja kekseihin, mm. nokkoskekseihin tai
timjamitankoihin.
Pientä hyvää. Parhaat välipalat
ovat yksinkertaisimpia, kuten kourallinen mustikoita. Tarjolla on
mustikkapalleroita, marjanauhoja sekä yrttisuolaa.
Smoothiet, mehut ja
muut juomat esittelee terveellisiä ja houkuttelevia juomia mm. pihatähtimöstä
jauhosavikasta ja poimulehdestä.
Kevyitä aterioita esittelee
tyylikkäitä ja keveitä aterioita, joista keho pitää. Tarjolla on tuttuja
kiisseleitä ja keittoja, mutta sitten myös esimerkiksi jauhosavikkamunakasta
tai punajuuripurilaisia.
Villivihanneskeittokirja
tarjoaa
pientä ja kevyttä purtavaa, lähinnä välipaloiksi. Varsinaisia ruokia siinä ei
ole. Kirjassa ei käytetä lihaa eikä kalaa. Kanamunaa ja sieniä käytetään kylläkin. Kirjassa esitellään ihan näppäriä ja helppoja ruokaohjeita. Arvostan kirjaa sen yksinkertaisuuden
takia. Siinä on ilmaistuna kaikki olennainen pähkinänkuoressa. Villivihanneskeittokirja on hyvin käyttökelpoinen
kirja. Se on myös ilmaisultaan selkeä, mutta vaatii tietyt perustiedot.
Tämä kirja kuulostaa ihan siltä, että tää mun pitää lukea :).
VastaaPoistaViime keväänä ensimmäistä kertaa keräilin vuohenputkia (kun ensin olin asian paremmin tietävältä varmistanut, etten vahingossa poimia myrkyllisiä näköisversioitaan), ja hyvin upposivat perheen miehillekin, kun markkinoin vuohenputkipiirakan pekonipiirakkana. (Oli siinä tuota jälkimmäistäkin nimeksi ;))
Suosittelen tätä kirjaa. Tämä on helppo ja hyvä. Helppoja kasveja on paljon.
PoistaNuoret vuohenputket ovat varsin käyttökelpoisia, nuorena suosikkejani, kukkapenkissä manailen niitä. Niistä saa suloisia pikkupiiraita.
kiitos vinkistä, tämän haluan lukea
VastaaPoistaTämä on hyvä lajinsa edustaja.
Poista