Anne Mæhlum, Nina Dreyer Hensley, Jim Hensley
Luonnosta lautaselle Parhaat villikasvisreseptit
Norjankielinen alkuperäisteos Fra naturens spiskamme (2016)
Tarkistanut
Rolv Hjelmstad
Suomentaja
Jenna Pahlman
Tammi 2017. Arvostelukappale. Kiitokseni
kustantajalle.
Tätä vuotta tuntuvat leimaavan niin villiyrtit kuin
henkinen hyvinvointi. Villiyrttibuumi onkin hyvin trendikästä ja terveellistä.
Tammi on panostanut kirjan ulkoasuun ja loihtinut kauniin kirjan. Kuvat ovat
houkuttelevia ja pääsevät kookkaina esiin niin ruoka- kuin lajikuvina. Vaikea
minun on salata ihastustani kirjaan.
Luonnosta lautaselle
esittelee 53 luonnonkasvia, joten lajivalikoima on tarpeeksi laaja ja Suomen
oloihin hyvin soveltuva. Luonnosta
lautaselle kattaa 88 modernia ja herkullista reseptiä. Lukijalle kirja
tarjoaa luonnon ehtymättömän runsaudensarven hyödyntteväksi. Näen erittäin monipuolisena
kirjan antina sen, että ei rajoituta vain vegaaniseen ravintoon, joita on tehty
aivan tarpeeksi. Liha on ainesosana mukana. Luonnonannit kuuluvat meille
kaikille.
Lapsuudenkodissani luonnonantimia hyödynnettiin ruoanlaitossa, ja minut otettiin jo nuorena mukaan marja- ja sieniretkille. Noilla retkillä opin myös polkujen varsilla kasvaneista syötävistä kasveista. Keräsin jo tuolloin kasviota, mutta erityisen kaunista ja kattavaa siitä ei koskaan tullut. Näin ollen on aika upeaa ajatella, että nyt lähes 40 vuoden jälkeen saan tehdä kasvioni valmiiksi tämän kirjan muodossa.
Miltä kuulostavat vilvoittava käenkaalilimonadi kesän kuumuudessa tai
siankärsämöfocaccio retkieväänä. Pharatamomunakas maistuu niin aamu-
kuin välipalaksi. Suurempaan nälkään saa ruokaa maitohorsmasta possun
kera tai lampaanpotkasta kuusenkerkkien kanssa. Myös kuusella maustettu lammaspata maistuu elokuun
tunnelmallisia iltoja.
Nyt pinnalla ovat lähiruoka, kestävä ruoka, luomuruoka ja superfood, ja nämä asiat yhdistävät myös syötäviä villikasveja. Lisäksi villikasvi ovat terveellisiä – monet niistä sisältävät runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita. Luonnon resurssien hyödyntäminen on hyvää ympäristöpolitiikkaa ja samalla taloudellista. Ainoa kestämätön kohta taitaa olla kerääjän selkä!
Luonnosta lautaselle
ohjeistaa villiyrttien monipuoliseen käyttöön. Milloin kasvi kannattaa kerätä,
mihin kasvin eri osat käytetään ja kuinka kasvista saa tehtyä upean aterian,
mitä pitää muistaa kerättäessä, keruuvälineistä ja säilytyksestä tai keräysajankohdasta?
Kirjaan on sisälletty myös marjoja ja sieniä.
Erityisen ilahtunut olen
karhunlaukan ja litulaukan mukanaolosta, jotka tunnetaan Suomessa huonosti
syötävinä villivihanneksina. Toki kumpikaan ei ole kovin yleinen tai varsinkin
litulaukka kasvaa rikkaruohoina paikoilla, joista sitä ei voi hyödyntää. Tuiki
tarpeellisina katson nokkosen ja maitohorsman läsnäoloa. Eteläiseksi valikoiman
tekee hietalaukka, lisäksi Suomessa harvinaisia tai vain viljelykarkulaisina
ovat koiranruusu, kilkkaruoho ja karhunvatukka. Mustaseljan pois jättäminen kohtuullistaa Suomen oloja.
Sienten, juomien ja marjojen mukanaolo ilahduttavat minua.
Luonnossa kasvaa toki useampiakin syötäviä kasveja, mutta tähän kirjaan olemme ottaneet mukaan vain lajit, jotka me tunnemme hyvin ja jotka ovat melko helposti saatavia. Ruokien valmistamiseen ei tarvita hienoja erityisvälineitä eikä kokinkoulutusta. Kirjan on tarkoitus inspiroida ja osoittaa, kuinka voit korvat esimerkiksi salaattien, mehujen ja hillojen ainekset tai vaikka kakunkoristeet luonnossa kasvavilla vaihtoehdoilla.
Mukaan olisin sisällyttänyt saksankirvelin
erinomaisena makeuttajana ja jättänyt pois kotkansiiven tai meriasterin. Myös
orvokeista olisin valinnut mukaan helpon keto-orvokin vaikeasti tunnettavan
metsäorvokin sijaan. Samoin aitovirna pitää osata erottaa myrkyllisestä
hiirenvirnasta.
Vaikeimmin tunnistettavana pidän isotakiaista, joka luokitellaan
Suomessa muinaistulokkaaksi. Myös mäkimeirami ja luhtalitukka eivät ole helpoimmin tunnettavia.
Joidenkin kasvien syötävyyttä jään miettimään, kuten päivänkakkaran.
Luonnosta lautaselle on erinomainen kirja, jonka haluaa omistaa.
Jos ostat vain yhden yrttikirjan, niin tässä on vahva suositukseni.
Jos ostat vain yhden yrttikirjan, niin tässä on vahva suositukseni.
Kiitos vinkistä!
VastaaPoistaNiin paljon kuin aiheesta on tehty kirjoja, niin pidin tästä.
PoistaKiinnostava kirja, täytyy selailla tätä seuraavan kerran kun olen kirjakaupassa.
VastaaPoista