lauantai 11. maaliskuuta 2017

Elizabeth Gilbert: Big Magic - Uskalla elää luovastiElizabeth Gilbert: Big Magic - Uskalla elää luovasti
Alkuperäisteos Big Magic, 2015
Suomentaja Laura Beck
Gummerus 2017. Arvostelukappale kustantajalta. Kiitoksin.Elizabeth Gilbert on myös innostava puhuja. Hänen luovuudesta pitämänsä huippusuositut Ted-talkit on katsottu miljoonia kertoja. Gilbertin kirjat ovat tuttu näky New York Timesin bestseller-listalla. Hän on ollut mm. National Book Award- ja PEN/Hemingway Award -finalisti.

Tuskin olisin tarttunut teokseen, jos en olisi lukenut aiemmin teosta  Eat  Pray Love eli Omaa tietä etsimässä Italiassa, Intiassa ja Indonesiassa. Olen nähnyt kirjan myös elokuvana, ja siinä  pääosaa esittää Julia Roberts.  Osin myönteiseen asenteeseeni vaikutti myös kustantaja. Kirjasta sanotaan myös, että Big Magic on unelmien kirja jokaiselle, joka pyrkii elämään luovasti. Eat Pray Loven kirjoittanut Gilbert avaa omaa luovaa prosessiaan ja taianomaisiakin kokemuksia luovuuden parissa ja tartuttaa energian lukijaansa. 

En pidä itseäni elämäntapaoppaiden lukijana eli taidan jäädä Paulo Coelhon tasolle tällaisten oppaiden lukemisen osalta. Coelhon kaltaisia kirjoja ei pitäisi tunnustaa edes lukevansa, ehkä sekin, että Paulo Coelhon kirjoissa on tarinallinen kehys viehättää minua. Eniten minulle on merkinnyt Valon Soturin käsikirja.
En vain tunne tarvitsevani elämäntapaoppaita. Kirjastotaustaa omaavana tunnen tietenkin Dyer Sarahin Vastakohtien kirjan, Diana Cooperin Uutta valoa enkeleiltä, Deekap Chopran Salaisuuksien kirjan, Rhonda Byrnen Salaisuuden, Wayne W. Dyerin Pyrkimyksenä voima, Caroline Myssin Toipumisen taito ja Dale Garnegien Miten saan ystäviä, menestytystä ja vaikutusvaltaa. Vastaavia on myös suomalaisilta tekijöiltä, jotka kuitenkin painottuvat enemmän henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin. Jokin näissä vetää lukijoita, että kirjat kulkevat ahkeraan lainassa.
Big Magic Uskalla elää luovasti jakautuu kuuteen osioon, jotka ovat Rohkeus, Lumous, Lupa, Sinnikkyys, Luottamus ja Jumalallisuus. 


Luottamus: Tämä on keskeinen kysymys, joka on luullakseni kaiken luovuuden ydin. Onko sinulla rohkeutta tuoda julki sisällesi kätketyt aarteet. Minähän en tiedä, mitä sinun sisällesi on kätketty. En voi mitenkään tietää. Et ehkä tiedä itsekään, vaikka luulenkin, että olet nähnyt siitä vilauksia. En tunne mahdollisuuksiasi, pyrkimyksiäsi, unelmiasi, salaisia kykyjäsi.
Lumouksesta Gilbert kirjoittaa: Olin kokenut nuo oireet aiemminkin, joten tiesin heti mistä oli kysymys. En koe noin voimakasta henkistä ja ruumiillista reaktiota usein, mutta riittävän usein, jotta uskon voivani kutsua reaktiotani sen oikealla nimellä: inspiraatio.
Eräs ystäväni on nunna ja on viettänyt koko elämänsä työskennellen Philadelphian kodittomien hyväksi. Hän on lähestulkoon elävä pyhimys. Hän puolustaa väsymättä köyhien ja kärsivien, kadotettujen ja hylättyjen asiaa. Ja tiedätkö miksi hänen avustustoimintansa on niin tehokasta? Koska hän tekee sitä mielellään. Koska hän nauttii sen tekemisestä. Muuten se ei toimisi. Muuten se olisi vain ankaraa velvollisuudentuntoa ja synkkää marttyyriutta.
Miten siis ravistaa harteiltaan epäonnistuminen ja häpeä voidakseen jatkaa luovaa elämää? Kaikkein ensimmäiseksi sinun pitää antaa itsellesi anteeksi. Jos teit jotakin eikä se onnistunut, anna sen mennä. Muista että olet vasta aloittelija – vaikka olisitkin toiminut alallasi viisikymmentä vuotta. Me olemme kaikki vasta aloittelijoita täällä, ja aloittelijoina me kuolemme. Joten anna sen mennä.


Gilbertin kirja toimii parhaiten inspiroivana lähteenä henkilöille, joita se vahvistaa omia ratkaisuja tehtäessä. Se ohjaa tiellä kohti luovaa arkea tai erityistä luomisprosessia ja puhuttelee keskellä elämänmuutoksia elävää. Kirjalle on varmasti omat lukijansa, joille se on tarpeellinen,

Blogeissa toisaalla Kirjakirppu ja Lumiomena

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahduta minua kommentilla!