Hanna Hurtta Sesonkireseptit
Sesonkia 2016, 2, painos. Tekijältä. Kiitoksin.
Kasvisten kulutus on koko ajan kasvussa, mutta
ravitsemussuositusten tasoon on vielä matkaa. Suomen pitkät valoisat päivät
tuottavat monia maailman parhaita kasviksia. Sesonkiresepteissä Hanna Hurtta tarjoaa yli 50 eri kasviksesta noin
200 reseptiä. Reseptit ovat pääosin tarkoitettu neljälle hengelle.
Resepteissä on otettu vaikutteita aasialaisesta
keittiöstä, jossa kasvissyönti on selvästi yleisempää. Esimerkiksi pyhien lehmien
Intiassa noin 40 % väestöstä on kasvissyöjiä. Sesonkireseptien jokainen resepti on ajoitettu vastaamaan
suomalaisten kauppojen sesonkitarjontaa.
Sesonkireseptit ei ole pelkkä kasvisruokakirja, vaikka puolessa
resepteissä ei käytetäkään lihaa tai kalaa. Pahanmakuista ruokaa saadaan usein
väärällä valmistustekniikalla. Tässä teoksessa on jokaiselle mukaan otetulle
kasvikselle tarjolla neljä erilaista valmistus- tai käyttötapaa.
Sesonkiresepteissä pyritään myös hälventämään kasvis- ja liharuoan välistä
vastakkainasettelua.
Ravintolakokki Hanna Hurtta pitää suosittua Hannan soppa-blogia, jossa todella näkyy ammattilaisen ote.
Vuosi vuodelta omat kulutustottumukseni ovat muuttuneet Satokausikalenterin ohjaamana käyttämään aina vain enemmän sesongissa olevia vihanneksia. Tähän reseptivihkoon olen kerännyt suosikkiohjeeni ja kehittänyt liudan uusia, Reseptit ovat helppoja, terveellisiä ja ennen kaikkea maukkaita. Raaka-aineet löytyvät pääosin lähimarketista.
Kuukausittain jos katsotaan reseptitarjontaa:
Tammikuussa käytetään sitrushedelmiä ja banaania.
Helmikuussa on annoonaa, avokadoa, kiiviä ja veriappelsiinia.
Maaliskuussa on mangoa, papaijaa, passionia ja mandariinia.
Huhtikuussa vasta tulee kotimaistakin. Inkiväärin lisäksi on
korvasientä (kuukausi liian aikaisin), nokkosta ja voikukkaa (voikukat eivät
kuki huhtikuussa, vaikka kolme neljästä reseptistä oli nuppuja tai kukkia.
Toukokuussa on parsaa, varhaiskaalia, raparperia ja
varhaissipulia.
Kesäkuussa on herneitä, perunaa, retiisiä ja nektariinia,
Heinäkuussa on kurkkua, mansikkaa, yrttejä (persilja, tilli)
ja selleriä.
Elokuussa on härkäpapua, maissia, marjoja ja tomaattia.
Syyskuussa on luumua, omenaa, ruusukaalia ja
(herkku)tatteja.
Lokakuussa on juuripersiljaa, kurpitsaa, lehtikaalia ja
maa-artisokkaa.
Marraskuussa on mustajuurta, palsternakkaa, punajuurta ja
persimonia.
Joulukuussa on ananaksen, granaattiomenan, kastanjan ja
klementiinin vuoro.
Resepteissä
käytetään paljon eksoottisia tuontihedelmiä, mikä luo myös vaihtelua ja tarjoaa
monipuolisuuutta. Kotimaisten yrttien käyttöä jäin kaipaamaan raaka-aineina. Joulu-maaliskuussa käytetään eksoottisia hedelmiä. Kotimaiset juurekset (porkkana, lanttu, nauris, sipulit) olisivat myös
parhaimmillaan. Kotimaiset metsämarjat jäävät melko sivuun. Reseptit ovat
erinomaisia ja ohjeet kokeilemisen ja käytön arvoisia.
Esimerkiksi
tämä oli aivan lemppariohjeeni, jota olen jo testannut moneen kertaan:
Palsternakka-chorizopydäri
Oliiviöljyä paistamiseen
2 sipulia pilkottuna
150 g chorizoa paloiteltuna
½ juustokuminan siemeniä
500 g palsternakkaa raastettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
sitruunan kuori raastettuna
puolikkaan sitruunan mehu
tuoretta timjamia
4 munaa
chilihiutaleita
suolaa ja mustapippuria
Kuumenna tilkka oliiviöljyä isossa pannussa tai kasarissa. Kuullota sipulit
nopeasti. Lisää valkosipuli ja chorizo, kuullota pari minuuttia. Lisää
palsternakkaraaste ja paista n. 10 minuuttia välillä sekoitellen. Mausta
sitruunan kuorella ja mehulla, chilihiutaleilla, suolalla ja mustapippurilla.
Tee seokseen neljä koloa ja lisää niihin oliiviöljyä. Riko koloihin kananmunat.
Peitä pannu kannella ja anna hautua 5-10 minuuttia halutusta munan kypsyydestä
riippuen. Mausta munat suolalla ja pippurilla. Ripottele pinnalle tuoretta
timjamia.
Poimin reseptin talteen, palsternakkaa juuri jääkaapissa ja chorizo on suurta herkkua! Kiitos vinkistä :) Sesongit on hyvä käyttää hyödyksi ja meillä heviosastolla valkkautuu ostokset yleensä sesonkien ja hintojen mukaan. /Tiia
VastaaPoistaIhastuin itsekin tähän ohjeeseeen.Sesongit ovat helppoja hyödyntää.
Poista