sunnuntai 15. helmikuuta 2015

Michael Chabon Telegraph Avenue
Michael Chabon (s. 1963) kuuluu amerikkalaisen kirjallisuuden nykynimiin. The Amazing Adventures of Kavalier and Clay voitti Pulizer-palkinnon vuonna 2001. Chabon asuu Kalifornian Berkeleyssä vaimonsa ja lastensa kanssa. Chabonin puoliso Ayelet Waldman on myös kirjailija. Kirjan on suomentanut Aleksi Milonoff. Kirjailijalta on aiemmin suomennettu Pittsburghin mysteerit (1989) ja Kesämaa (2003).

Lähdin lukemaan kirjaa hieman epäuskoisena. Kammoksuin sivumäärää. Yleensä humoristisena mainostetut opukset eivät vain uppoa minun. Keltainen kirjasto ei ollut oikein mieleeni viime vuonna. Nyt olen lukenut vasta yhden tämän vuoden Keltaisen kirjan eli Yuyin Lin Yksinäisyyttä kallimpaa ja ihastuin siihen täysillä. Telegraph avenue odotti kuitenkin vuoroaan viime vuonna ilmestyneenä.


Chabonin teemoja ovat ihmissuhteet, perhedraama, parisuhde, isä-poika suhde, isyys, arkinen elämä sekä unelmat. Yksinkertaisesti tässä on kaikkea liian paljon, jopa roturistiriidat ja menneen nostalgia. Tämä voisi avautua eri tavalla paikalliselle asujalle tietyn alueen kehitystarinana. Henkilögallleria on runsaudensarvi tässä kirjassa.


Archy Stallings ja Nat Jaffe pitävät kimpassa levydivaria Brokeland Records. Archy ja Nat joutuvat suuren ongelman eteen, sillä Telegraph Avenuelle on tulossa kauppakeskus, joka uhkaa viedä heidän vinyylidivarinsa ja kivijalkakaupan asiakkaat.


Miesten vaimoilla Gwenillä ja Avivalla on kotisynnytysbisnes. Sekään ei voi hyvin, koska siihen kohdistuu aina vain kovempia hygieniavaatimuksia. Lisää väriä kaikkeen antaa Archyn lehtolapsi Titus, isä Luther Stallings ja kovia kokenut harmaapapukaija nimeltä Viiskasi.


Luther Stallings oli laskevana tähtenä palannut muutaman vuoden päästä kuvioihin,


oli maksanut elatusmaksunsa ajallaan ja käynyt Archyn kanssa Oakland Athleticsin peleissä, Great America-huvipuistossa ja missä milloinkin, jotain olennaista oli jäänyt aina puuttumaan, Luther ei ollut ikinä ollut täysin läsnä, ei silloinkaan kun oli seissyt aivan Archyn vieressä.


Luin kirjan loppuun, mutta mielessäni kävi keskeyttäminenkin. Telegraph avenue ei suonut minulle lukunautintoa. Tämä kirja olisi pitänyt tiivistää puoleen. Telegraph avenue vaatii jonkinlaista kiinnostusta musiikkiin, populaarikulttuuriin jne. Kun aihepiiri ei kosketa millään tavoin, niin tämä kirja jättää tuskan hien. Name droppping ei ole minun makuuni, mutta tämä tulvii sitä.


Tämä on luettu muutamissa blogeissa. En oikein vakuuttunut, että kukaan näistä lukijoista olisi kokenut kovinkaan suurta lukunautintoa. Erityisesti Mummo matkalla kirjoittaa tuntoja, joille vain nyökyttelin. Hieman kurtistelin otsaani silmäillessäni kirjailijan syntymävuottakin edellisen johdosta. Telegraph avenue sijoittuu kirjailijan omiin kotimaisemiin, joista olisi voinut ammentaa enemmänkin miljöökuvaukseen. Mikrohistoriallinen lähestysmistapa vaatii taustoitusta, lukijan huomioimista. Ja erityisesti tässä olisi pitänyt panostaa Telegraph Avenue -bulevardin kuvaamiseen aikakehyksissä siten, että se olisi auennut myös muualla lukeville. Ja lauseiden pituudet....

Michael Chabon Telegraph Avenue

Tammi 2014. Kustantajalta. Kiitoksin.

Tämän kirjan on lukenut myös: Mummo matkalla

1 kommentti:

Ilahduta minua kommentilla!