tiistai 7. maaliskuuta 2017

John Gillard Luovan kirjoittajan työkirjaJohn Gillard Luovan kirjoittajan työkirja
20 kirjailijaa, 70 sormiharjoitusta.
Alkuperäisteos Creative Writer's Notebook: 20 Great Authors & 70 Writing Exercises.
Suomalaisten kirjailijoiden osuudet laatinut Jani Saxell
Suomentanut Urpu Strellman.
Art House 2017. Kustantajalta
. KiitoksinLuovan kirjoittajan työkirja tarjoaa oppaan kirjoittamisesta kiinnostuneille. Kotimainen osuus vaikuttaa tyhjänpäiväiselle  lisukkeelle. Olisin itse jättänyt tuon osuuden pois tai vaihtanut  ainakin tekijät toisiin esim. Joel Haahtelaan, Raija Siekkiseen tai Leena Krohniin.

John Gillardin Luovan kirjoittajan työkirja on hyödyllinen. Vastaavia kotimaisia oppaita on runsaasti tarjolla. Itse korostan Heli Hulmin teosta Kuoleman horisontti tässä yhteydessä.

Gillard kirjoittaa Virginia Woolfista: 
Virginia Woolf on 1900-luvun keskeisin feministinen kirjailija. Mestarillisella sisäisen monologin ja tajunnanvirran käytöllään hän on myös yksi modernismin merkittävimmistä kehittäjistä. Virginia Woolf rikkoo aikaisemmin hyväksytyt kerronnan rakenteet. Hän sekoittaa kerrontaan henkilöhahmojensa sisäisen äänen. Sen sijaan, että perinteinen kertoja kertoisi, mitä tapahtuu seuraavaksi, lukija kuulee, kuinka henkilöhahmot reagoivat tapahtumiin. Woolf johdattaa lukijansa henkilöiden mielen maailmaan mutta säilyttää kertojan tason.

Iris Murdochista hän kirjoittaa:
Vaikka Iris Murdoch ei pitänyt teoksiaan"filosofisena kaunokirjallisuutena" Jean-Paul Sarten tai Franz Kafkan tyyliin, hänen akateeminen osaamisensa eksistentialismin ja moraalin kysymyksissä paistaa hänen koko tuotannostaan. Hänen romaaneissaan on selvä filosofinen ääni, joka kerrostuu kauniisti kulkevan kerronnan ja rikkaan ilmaisun kanssa. Arkipäiväisen kielen alla on kerros filosofista, eksistentialista.

Woolfin kohdalla pyydetään kokeilemaan vapaan kirjoittamisen menetelmää kirjoittamalla ajatuksia mistä tahansa aiheesta. Murdochin kohdalla pyydetään lukijaa kirjaamaan ylös niin paljon mereen liittyviä adjektiiveja, substantiiveja ja verbejä kuin keksii.

Luovan kirjoittajan työkirja luo kokonaiskuvan 20 kirjailijasta, vaikka määrä voi tuntua vähäiselle, niin laatu korvaa hyvinkin määrän. Lukija saa tietää kunkin  kirjailijan urasta, teoksista ja tyylistä. Teos sisältää lukuisia tehtäviä, joiden avulla kirjailijoiden tekniikoita voi kokeilla itse. Parasta teoksessa on, että tekijät ovat todella tunnettuja ja teokset tuttuja, Tämä helpottaa sisällön omaksumista. Kirjan työkirjamainen ulkoasu on onnistunut.

Kirjallisia harjoituksia tarjoavat esimerkiksi  James Joyce, Virginia Woolf, Ernest Hemingway, Margaret Atwood, Stephen King,  Franz Kafka, Garcia Márguez, Iris Murdoch,  George Perec, Haruki Murakami ja Peter Süskind. Douglas Coupland ja Kurt Vonnegut lienevät vieraimpia.  En voi muuta kuin nyökytellä kirjailijavalinnoille. Tutuimmat lienevät Virginia Woolf, Ernest Hemingway, Margaret Atwood, Stephen King, Iris Murdoch, William Faulkner, ja Haruki Murakami. Etenkin Atwoodin mukanaolo monipuolisella tuotannollaan ilahduttaa minua. Iris Murdochin tuotannosta on muodostunut minulle tärkeä monestakin syystä

 Virginia Woolfin katsotaan olleen aikansa keskeisin feministikirjailija ja sisäisen  monologin ja tajunnanvirran edistäjä.  Tajunnanvirtaisesta monologista saamme esimerkin James Joycelta,  erillisten kuvien ja metaforien yhdistämisestä  Franz Kafkalta ja epäluotettavan kertojan käyttämisestä Katja Ketulta ja vuoropuhelun rakentamisesta Douglas Couplandilta. Eniten jäin kaipaamaan kirjailijoista Hermann Hesseä,  Milan Kunderaa ja Peter Handkea kielialueenkin takia.

Luova kirjoittajan työkirja pyrkii antamaan myös tilaa lukijan omalle kokeilulle,  sillä hänen annetaan kokeilla tehtävien kirjoittamisen keskeisiä osa-­alueita, kuten henkilöhahmojen muokkausta tapahtumapaikkojen ja miljöön rakentamista ja juonen kehittelyä sekä puhekielen hyödyntämistä. En pidä itseäni murrefriikkinä eli se voi  olla jopa keskeyttämisen peruste itsellä. 

Erityisesti erilaiset kirjoittamisen tekniikat kiinnostavat minua. Kuvitteellinen, kirjallinen retki ansioituneiden kirjailijoiden luo on hyvin mielenkiintoinen. Suosittelen tätä erinomaista kirjaa.

4 kommenttia:

 1. Kiitos Ulla esittelystä. Vaikuttaa todella mielenkiintoiselta, pitää etsiä käsiini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parasta tässä oli tuttuus, että todella tunsi kirjailijoiden tuotannon. Varmasti löydät tämän kirjan helpolla osaavana. Minusta hyvin tehty.

   Poista
 2. Minä olen ehtinyt vasta lueskelemaan, mutta aika innostavilta tuntuvat nuo tehtävätkin. Oletko ehtinyt jo kokeilemaan.

  Tuo Kuoleman horisontti vaikuttaa kiinnostavalta, täytyy ehdottomasti tutustua siihen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuoleman horisontti on kiinnostava, suosittelen sitä. Aihe tulee hyvin lähelle eli tunnen seudun eli Hietaniemen. Olen viettänyt lapsuuteni noilla seuduilla, tehnyt kesätyöt Sankareilla jne. Olen kuvannut samat auringonkukat. Mutta teksti ei edellytä sitä. Kyse on kirjoittamisesta. Aihe on vain epätavallinen.

   Kyseinen esitelty kirja on taas innostava muulla tavoin. Aion kokeilla myös tehtäviä. Tyydyin vain lukemaan aluksi

   Poista

Ilahduta minua kommentilla!