lauantai 25. maaliskuuta 2017

Sabrina Ghayour Sirocco



Sabrina Ghayour Sirocco – Idän tuulia keittiöön

Englanninkielinen alkuteos Sirocco (2016)

Suomentanut Jenna Pahlman

Gummerus 2017. Arvostelukappale kustantajalta. Kiitoksin.


Sirocco (subtantiivi 1600-luvun alkupuolelta): kuuma kuiva tuuli, joka puhaltaa idästä länteen – kuvaillaan joskus lämpimäksi, mausteiseksi ja helteiseksi.

Kokki, ruokakirjailija ja ruoanlaiton opettaja Sabrina Ghayourin teos Sirocco sisältää yli 100 reseptiä, jotka tuovat tutuista aineksista kokkailuun uusia inspiraatioita. Siroccossa on jokaiselle jotakin niin aamiaiselle, lounaalle kuin päivälliselle tai pikkupurtaville. Mausteiset tuoksut ja maut syntyvät kun kotiruoka ja Lähi-Idän vaikutteet kohtaavat.

Innokkuus kaikkiin tämän kirjan resepteihin on tullut itämaisista mauista, mutta niissä käytetään länsimaisia tuoretuotteita, tekniikoita ja ruoanlaittotapoja. Kirjan reseptit henkivät yhä vahvasti Lähi-idän ruokakulttuuria, mutta niissä on raikkaampi, keveämpi ote, joka on helpompi sovittaa jokapäiväiseen ruoanlaittoon ja nautiskeluun. Älä huoli, jos sinulta puuttuu jokin ainesosa – jätä se vain pois.

Kirjan kappaleiden otsikot jo antavat kertoa, minkä tasoisesta kirjasta on kyse: niitä tekisi mieli kokeilla kaikkia. Eli siis mitä mahtavin keittokirja, joka tulee varmasti sotkeutumaan keittiössäni öljyroiskeisiin ja erilaisiin ruokatahroihin kuten tekijä johdantotekstissään toivoo.

Minun kuiva-ainekaappini. Ghayourin kuiva-ainekaappi sisältää paljon sellaista, jota ei ainakaan minun kaapistani nyt löydy, kuten zastar, sumakki, granaattiomenasiirappi tai säilötyt sitruunat.

Autuaalliset aamiais- ja brunssiruoat. Ongelmana näissä on, että raaka-aineita ei ole välttämättä helppo saada, mutta miltä kuulostaisi parsilainen ankanmunakokkeli, pekonipitaleivät tai kardemummaiset köyhät ritarit.

Pienet purtavat & suolaiset suupalat tarjoavat esimerkiksi paistettuja viikunoita, voipapu-zaatardippiä, kesäkurpitsatikkuja, täytettyjä minimunakoisoja, baharat-sitruunamarinoitua porsaanlihakebabia tai timjami-appelsiinimarinoituja broilerinsiipiä.

Suurenmoiset salaatit & loistavat lisukkeet sisältävät myös usein outoja aineksia, kuten omena-sumakki-punasipuli-granaattiomenasalaatti, maftoul-salaatti, freekeh-salaatti, lämmin lehtikaali-bulguri-linssisalaatti, itämainen slaw, juustokuminalla maustetut munakoisolohkot tai karamellisoidut fenkolilohkot.

Pistämättömistä pääruoista tekisi mieli kokeilla persialaista adassi-linssimuhennosta, georgialaista broilerimuhennosta, mausteista ankanpaistia, persialaista lammas-kvitteni-sahramimuhennosta tai sitruunalla, kurkumalla ja mustapippurilla maustettua lohta. Ainoa, jota olen ehtinyt kokeilla on marjainen broileri-biryani, joka muistutti lähinnä risoton ja paellan välimuotoa.

Lumoavat leivonnaiset & houkuttelevat herkut tarjoavat muun muassa mausteisia saksanpähkinä-hunaja-palsternakkakakkuja, karhunvatukkapiirakkaa, pistaasipähkinä-suklaahippukeksejä, nektariinipavlovaa tai kvittenitatinia.

Siis mitä mainioin keittokirja. Ainesten saatavuus vaan on ongelma, en esimerkiksi tiedä miten Suomesta saisi tuoretta kvitteniä. Mausteita varmasti löytyy lukuisista etnisistä kaupoista ainakin pääkaupunkiseudulla, mutta ei varmaankaan juuri muualta kuin suurimmista kaupungeista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahduta minua kommentilla!