keskiviikko 2. joulukuuta 2015

Vigdís Grímsdóttir Valosta valoon ja Linn Ullmann Aarteemme kallis



Vigdís Grimsdóttir (1953) on islantilainen kirjailija. Hän on opiskellut Islannin yliopistossa ja valmistunut opettajaksi. Grimsdóttir asuu Reykjavikissa ja on kirjoittanut runoja, novelleja, näytelmiä, lastenkirjan ja romaaneja.

Valosta valoon on hyvin erikoinen kirja.  Sen kieli on kaunista, runollista ja taianomaista. Kirjan alku ihmetyttää, kun ihmiset ovat niin naarmuttomia ja syvän tunteellisia, että lukijaa huimaa. Tarinan päähenkilö on Rósa. Hän on saanut nimensä erään naisen mukaan, joka oli hänen isänsä suuri rakkaus.  Lenni ei muistanut varmuudella kuvan alkuperää, mutta muisteli löytäneensä sen kymmenvuotiaana poismuuttaneiden naapureiden roskatynnyristä.  Lenni rakastui palavasti kuvan naiseen. Hänen mielessä alkoi elää unelma tuosta naisesta. Naisen nimi oli Rósa Cordovan ja hän asui kaukana Santa Fessä.

Lenni tapaa aikanaan leipomossa työskentelevän naisen nimeltä Magdalena. He rakentelevat mielessään unelmia valkoisesta talosta, kahdesta lapsesta, kahdesta hevosesta, kahdesta pitkäjalkaisesta, valkoisesta kissasta. Lenni ja Magdalena sopivat, että poika saisi nimensä Elvis Presleyn mukaan ja tyttö Rósa Cordovan. Yksi heidän haaveista toteutuukin. Magdalena synnyttää Rósan, mutta menehtyy itse synnytykseen.

Eräänä kertana isä ja tytär istuvat keittiössä Lennin kertoessa, että hänen täytyy lähteä pitkälle matkalle, kauas pois. Lenni oli tehnyt kauan sitten itselleen lupauksen, että aikuisena hän lähtee unelmansa perään etsimään mystistä Rósa Cordovaa. Lennin ystäväpariskunta Róbert ja Helena muuttavat Rósan luo ja ryhtyvät tämän sijaisvanhemmiksi. Lennin päätös ei ole mikään äkillinen päähänpisto, mutta hän oli luvannut kymmenen vuotta Magdalenalle.

Ymmmärrän, sanoi Rósa ja Lenni kertoi, että totta puhuen hän oli aikonut etsiä Rósa Cordovaa jo kauan ennen kuin tapasi Magdalenan. Hän oli aina hautonut ajatusta lähteä pitkälle matkalle kauas pois.

Valosta valoon on Rósan kasvukertomus. Rósan paras ystävä on Lúna ja myös veljekset, Sininen ja Ruskea, omaavat roolin sivullisina. Lúna maalaa ja ihailee niin syvästi Frida Kahloa, että hänen maalauksensa muistuttavat esikuvan töitä, eikä vain hänen työnsä. Hän eli häkissä, josta hän lensi vapauteen.
Ja Sininen piti sen, minkä oli sanonutkin. Se ei ollut hän, hän ei koputtanut Rósan oveen, kun tämä ei ottanut yhteyttä koko viikonloppuna, ei vastannut puhelimeen, ei ovikelloon eikä edes korttiin, jonka Sininen oli työntänyt postiluukusta sisään. Ei, se ei ollut hän, Se oli Rósa, joka koputti pojan oveen ja sanoi, etteivät he voineet olla enää yhdessä. Hän ei pystynyt enää. Hän ei voinut antaa Siniselle enää muut kuin ystävyyttä.
Sitten eräänä iltana Rósa huomaa kotiin tullessaan, että jotain outoa oli tapahtunut. Robert itkeä nyyhkytti jonkun olevan poissa.  Helena on lähtenyt pois. Helena on jättänyt hänet.  Rósa ja Róbert ovat kahden Helenan lähdettyä. Tilanne ei oikeastaan tunnu kovinkaan ikävälle kaksikon mielestä heidän toivuttuaan Helenan lähdöstä
Lenni oli täyttänyt Magdalenalle antamansa lupauksen, ja tuo aikaraja oli umpeutumassa…

Jollain tavalla odotin tarinaan käännettä ja sainkin sen. En aio avata tarinaa enempää, mutta kerron, että tarinan voima on sen arvaamattomuudessa. Tähän minä laitan pisteen. Unelmistahan ja niiden toteuttamisesta tämä tarina kertoo, mutta minun on luettava trilogian toinen osa ja ehkä päätöskin voidakseni sanoa enemmän. Loppu sai minut hämmennyksen valtaan.

Vigdís Grímsdóttir: Valosta valoon Lenni & Rosa –trilogia: 1 
Alkuteos Frá ljósi til ljó
Suomentaja Tapio Koivukari
Johnny Kniga 2004. Kotikirjasto.


Lisään tämän kirjan Islannin kohdalle Annamin haasteeseen Kirjallinen retki Pohjoismaissa. 

Tämän kirjan on lukenut myös mm.  Sivu sivultaLuettua elämää.


 Linn Ullmann Aarteemme kallis



Linn Ullmann (1967) on norjalainen kirjailija, kirjallisuusarvostelija ja toimittaja. Hän on opiskellut Englannin kirjallisuutta New Yorkin yliopistossa. En yleensä kirjoita kirjailijan yksityiselämästä alkuun, mutta ehkä minun on pakko mainita, että kirjailija on naimisissa Niels Frederick Dahlin kanssa. He asuvat Oslossa. Linn on ohjaaja Ingmar Bergmanin ja näyttelijä Liv Ullmannin tytär.

Aarteemme kallis on parisuhdedraama ja perhetarina. Kirjaa sanotaan trilleriksi, mutta sanoisin, että siinä on jännityksen elementtejä, mutta enemmän tämä on psykologinen tarina rikkinäisistä ihmisistä.  Kirjan kaikkitietävä kertoja pitää huolen lukijasta. Hän kertoo näkökulmatekniikkaa hyödyntäen eri henkilöiden tuntemukset ja aikatasoja vaihdelleen kertomus kulkee menneen ja nykyhetken välillä, jolloin käytetyt menetelmät luovat hieman toistoa.  

Ennen kaikkea kirjan keskiössä ovat kirjailija-aviomies Jon ja tämän puoliso Siri, perheen rahahuolet, repivät perheriidat, äiti-tytär-suhde, uskottomuus, menetykset ja kärsivät ihmiset. Jon potee tyhjän paperin kammoa, trilogian päätös ei vain valmistu, vaan siirtyy aina seuraavaan deadlineen.  Pariskunta selvittää asioita keskenään, mutta lukot eivät avaudu, kun minkään perustana ei ole rehellisyys.

Sirin äiti, Jenny Brodal, omistaa Mailundin maaseudulla, jonka vanhassa rakennuksessa Jenny elää Irman avustamana. Irman rooli on kaikille hieman mysteeri.  Jennyllä on elinikäinen kärsimys menetysten myötä, joista hän ei pysty laskemaan irti.  Siri pitää ravintolaa Oslossa, jonka kitkuttelevan toiminnan avulla perhe elää. Kesät he viettävät Mailandissa. Lapsista Alma käy koulua ja Siv on nuorempi

Oli heinäkuun viidestoista vuonna 2008 ja Jenny täytti seitsemänkymmentäviisi vuotta. Mailund, iso valkoinen talo, jossa hän oli varttunut sodan jälkeen kun vanhemmat olivat tuoneet hänet sinne poltetusta Molden kaupungista, oli täynnä kukkia.

Millie tulee lastenhoitajaksi Mailundiin. Siri järjestää Jennylle syntymäpäiväjuhlat, joita Jenny ei halunnut. Idylli saa särön, kun yksi katoaa. Häntä ei löydetä etsinnöistä huolimatta. Poikakolmikko saa päähänsä haudata aarteen ja kaivaa sen ylös aikanaan. Aarre ei kuitenkaan löydy vuosia myöhemmin, vaikka jotain muuta löytyy. Tämän jälkeen ei ole enää kadonnutta.


He eivät käsittäneet mitä olivat löytäneet. Mutta ymmärsivät että se ei ollut aarre. Myöhemmin, kun heidän piti selvittää poliisille ja vanhemmille miksi olivat olleet metsässä, asia muuttui Simenin mielestä hankalaksi.

Kirjoitin alkuun kirjailijan avioliitosta ja palaan siihen. Luin äskettäin puolison kirjan Viime kesänä. Tein blogitekstiini lainauksen valkoisesta puutarhasta. Nyt kirjailijapuoliso käyttää samaa aihetta, mikä tuntuu kovin tylsälle.   
Hän halusi kertoa kirjasta jonka oli lukenut. Kuutamopuutarhasta, jonka Vita Sackvill-West oli nähnyt unessa ja jonka Siri näki silmissään uudessa unessa. Jon ei kuitenkaan halunnut kuulla muista kirjoista kuin omistaan.

Aarteemme kallis on koukuttava tarina tummin värein, joka välittyy minulle surullisena kertomuksena. Kaikesta huolimatta Aarteemme kallis on hyvä kirja, jos tähdittäisin, niin antaisin 4-. Hieman erilaisemmalla lopulla tähditykseni olisi viisi. Minä en saanut palasia päässäni kohdalleen, joten marinani kohdistuu siihen. Epäilyt kalvavat, mutta siihen se jää. Ok, tämä käy kerran, mutta seuraavalla kerralla tähdet tippuvat. Avoimet loput tuovat minulle tunteen, että tarinaa kieputetaan suuntaan jos toiseen osaamatta keriä sitä enää kasaan. Olen usein miettinyt, miksi Linn Ulmann ei ihastuta minua, mutta samoin on Siri Hustvedtin kanssa, ja koen että näillä naisilla on jotain yhteistä.  Jollain tavalla ympyrä sulkeutuu, kun lastenhoitajan vanhemmat tapaavat tyttären viimeiset työllistäjät.


Linn Ullmann Aarteemme kallis

Alkuteos Det dyrebare

Suomentaja Tarja Teva.

WSOY 2012, Kotikirjasto.


Lisään tämän kirjan Norjan kohdalle Annamin haasteeseen Kirjallinen retki Pohjoismaissa

Tämän kirjan ovat lukeneet myös mm.:



4 kommenttia:

  1. Valosta valoon oli yllättävän hyvä. Minäkin luin sen haastetta varten. Hankalasti blogattava, ettei tule paljastaneeksi liikaa. Voi olla, että haluan lukea jatko-osakin joskus. Olin jo unohtanut sen, mutta nyt näitä haastekirjoja listaillessa muistui mieleen ja alkoi vaivaamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tunnen, että minun on pakko lukea trilogia kokonaisuudessaan, sillä oloni on jotensakin hölmistynyt. Tunteiden paatos alussa ja lopun tehosekoitus.

      Poista
  2. Hämmentävä loppu tosiaan. Tuli ihan saippuasarjat mieleen. En saanut tästä kirjasta kauheasti irti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on muutama kirja tältä tekijältä, mutta en ole varma, että ovatko trilogiaa. Olisin utelias tietämään jatkon. En muista näin äkkiseltään toista kirjaa, jossa olisi yhtä rohkea ratkaisu viety yhtä pitkälle.

      Poista

Ilahduta minua kommentilla!