sunnuntai 27. joulukuuta 2015

Luetaan sateenkaari-haasteen päätös

Ompun Reading the Rainbow / Luetaan sateenkaari - haaste sai myös päätöksen minunkin kirjoissa. Muuttelin luettavien kokoonpanoa useamman kerran, nyt on kaikki luettuna ja pian blogitekstit tässä paikallaan.Milla Teräs & Karoliina Pertamo Hämärinkäinen (tässä)
Erin Hunter Etsijät 6 Tähtien henget (tässä)
Andrés Neuman Vuosisadan matkustaja
Maria Autio Varjopuutarha
Karen Joy Fowler: Olimme ihan suunniltamme
Mirja Karna Neljä valkoista koiraa Santiagontiellä
Peter Handke Intohimoisesta Sienestäjästä


Mila Teräs & Karoliina Pertamo Hämärinkäinen

Satumaisen herkkä kuvakirja kehottaa hiljentymään ja unohtamaan kiireen. Kirjan tekstit ovat Mila Teräksen, kuvitus Karoliina Pertamon ja graafinen suunnittelu Carlos da Cruzin.
Sininuttuinen Hämärinkäinen kutoo kangaspuilla hämärää ja laulaa hämäränhyssylauluja. Ylhäällä tähtiset takoivat uusia tähtiä kilkaten ja kalkaten.
Hämärinkäinen on pieni olento, joka kutoo kangaspuilla hämärää. Työ on tärkeää, sillä hämärän tullen yöntekijät, tähtiset ja kuunkierittäjät pääsevät toimiinsa.
Kaikki eivät ole tyytyväisiä, sillä kukkakauppias Keikanderin kukat eivät avaudu pimeässä ja joulu on tulossa. Mutta kukkakauppias oli nähnyt vilahduksen Hämärinkäisestä ja seurasi hämäränhuntua Hämärinkäisen luo ja rikkoi tämän kangaspuut sekä vangitsi maakoloon. Nyt kukkaväki näki tehdä työtään. Kiireiset ihmiset valmistelivat joulua. Mutta hämärää ei tullut. Kukankutojat nukahtelivat työnsä ääreen, mutta ympäriltä kuului riitaisaa hälinää.
Tällä välin Kontiainen vapauttaa Hämärinkäisen, joka ryhtyy heti hämäränkudontaan. Koko kylä vaipuu uneen. Levättyään kaikki jaksavat ryhtyä toimiinsa ja pieni kukankutoja Florakin saa punaisesta langasta neulotun kukan valmiiksi.
Joulutähti oli syttynyt.
Mila Teräs & Karoliina Pertamo Hämärinkäinen
Karisto. 2. painos 2015. Kustantajalta. Kiitoksin.

Allergiavaroitus. Sain tämän kirjan Karistolta juuri ennen joulua. Tässä tekstissä on allergiavaroitus. Jatka tästä Etsijöihin, jos et kestä, niin voit skipata tekstin ja kuvan yli. Ihastuin Hämärinkäisen tarinaan, olin myyty tuosta tekemästäni lainauksesta. Viiteen vuoteen meillä ei ole ollut pentujen vilskettä, mutta nyt kävimme Dharman pennun kohdalla oheisen keskustelun.

- Mikä tämä kirja on?
- Hämärinkäisen kirja.
- Et kai ajattele? Ei kai me voida?
- Miksei me voida antaa viralliseksi nimeksi?
- Kyllä tuo houkuttelisi. Olkoon Hämärinkäinen.
- Olkoon Hämärinkäinen.

Joten Dharma ja Hämärinkäinen


 Etsijät-sarja valmiina


Erin Hunter Etsijät - Matka alkaa #1”Kauan, kauan sitten, kauan ennen kuin karhut kulkivat maan päällä, jäätynyt meri pirstoutui palasiksi ja pienenpieniä jäänsiruja lensi ympäri taivasta. Jokaisessa sirussa asuu karhunhenki, ja jos olette hyviä, urheita ja vahvoja, jonain päivänä teidän henkenne liittyvät niiden joukkoon.”

Etsijät on Soturikissat-kirjoista tunnetun Erin Hunterin eläinfantasiasarja. Matka alkaa on sarjan aloitus (Seekers - The Quest begin 2008). Sarja on kuusiosainen. Yritän kertoa sarjojen ytimen, mutta tekstissä saattaa olla tapahtumia, joten harkitse haluatko lukea koontitekstini vai yksittäisten osien esittelyn.

Matka alkaa #1

Iso Karhujärvi #2

Savuvuori #3

Viimeinen erämaa #4

Taivaan tuli #5

Tähtien henget #6.

Erin Hunter on salanimi, jonka taakse kätkeytyy kuusi kirjailijaa. Kirjat on suomentanut Mika Renvall. Halusin tutustua Etsijöihin, sillä olin nähnyt, kuinka ahmimisikäisten silmät paloivat uuden Soturikissan saapuessa. Kissa sankarina oli heille jotain niin mahtavaa. Soturikissat viehättivät kirjojen ahmimisikäisiä Enid Blytonin Viisikkojen tavoin.

Sarjan alkuperäinen nimi on Seekers ja osan The Quest Begins. Sarja on neljän karhunpennun kehityskertomus aikuisiksi karhuiksi. Alku käynnistyy keräämällä kirjan karhut yhteen eli kukin liittyy joukkoon vuorollaan. Pentujen nimet tulevat intiaanikielisistä sanoista, esimerkiksi Ujurak tarkoittaa kalliota, Toklo toista, Lusa mustaa, Kallik tarkoittaa inuikkien kielellä salamointia ja Taqqiq kuuta. Kirjassa on shamanistista ajattelua, henkien olemassaoloa, johdatusta ja voimaeläimiä.

Pentujen sosiologiset taustat ovat erilaiset. Kallik on ”valkoinen” jääkarhunpentu, joka jää yksin jäälautalle kun sen emo ja veli katoavat. Toklo on harmaakarhu, jonka emo masentuneena hylkää toisen pennun kuoltua. Lusa on Karhulinnassa syntynyt ja elänyt mustakarhunpentu joka saa Toklon emolta tehtäväksi viedä viestin Toklolle. Lusa päättää jättää Karhulinnan tietäen, että hän menettää vanhempansa, leikkinsä ja varman ravinnon. Lusa tietää että paluuta ei enää koskaan ole, mutta Lusa janoaa vapauteen. Lattanaamojen (ihmiset) lisäksi hän tulee kohtaamaan tulipedot (autot). Lusa on hemmoteltu Karhulinnan lemmikki, jolle avara luonto on tyystin vieras.


Kukaan muu hänen perheestään ei kokisi koskaan tällaista suurta seikkailua - he eläisivät koko elämänsä samojen muurien ympäröiminä, samoissa puissa ja samoilla "vuorilla". Hän saisi sen sijaan nähdä jotain ällistyttävää. Hän näkisi maailman, vaikka häntä pelotti. Karhunkatsoja katseli häntä. Hän ei ollut yksin.

Matka alkaa on kertomus nuorten karhujen vaelluksesta, selviämisestä ilman emoa, sosiaalisista suhteista eri karhulajien joukossa ja välillä. Kirjassa karhut puhuvat ja ymmärtävät asioita omista näkökulmistaan. Asioita yritetään lähestyä karhun silmin.

Kirjassa on selkeä ekologinen aspekti. Kaikki Pohjois-Amerikan karhut kärsivät elinympäristössään muutoksista. Mustakarhut pärjäävät yleisesti ottaen paremmin kuin jääkarhut ja harmaakarhut.


Lähdin Etsijöiden matkaan huolettomasti, mutta lukiessani ihastuin karhuihin ja huomasin sarjan sisällön monimuotoisemmaksi kuin olin olettanut. Kirjasarjan tulkinnan tekee lukija, sillä kirjalla on tärkeä ekologinen ja biologinen aspekti ja sitä tulee tarkastella ympäristönsuojelun, populaatioekologian, olemassaolon taistelun sekä alkuperäiskansojen kontekstin kautta. Nämä karhut yrittävät löytää oman ekolokeronsa (ecological niche ) ihmisten pirstomassa ekosysteemissä. Aikuiselle nämä kirjat avautuvat osin eri tasolla kuin nuorelle lukijalle. Tarina on fiktiivinen seikkailukirja, realistisemman suunnan eläinfantasiaa, jossa eläimet ovat pääosissa. Biologin lukiessa tarinan hän kiinnittää huomionsa siihen, että karhut eivät käyttäydy lajityypillisesti, mutta toisaalta lukijalla pitää olla kyky antautua fiktioon, antaa fantasiageenin palaa.

Kerään sarjan omaan kirjahyllyyni.


Erin Hunter Etsijät osa 1: Matka alkaa
Jalava 2013. Kustantajalta. Kiitollisena.

Erin Hunter Etsijät - Iso Karhujärvi #2


Iso Karhujärvi on sarjan toinen osa (Seekers Great Bear Lake 2009). Tarina vie lukijan pohjoisen luonnon tundralle, missä ilmaston lämpiäminen ja ihminen muuttavat luontoa, ihmiset hakkaavat metsiä, pienentävät karhujen asuinalueita, tuhoavat siirtymäreittejä, vähentävät niiden ravintolähteitä ja ikijään reuna loittonee. Mustapolkuja (asfalttitiet) pitkin kulkevat lattanaamojen tulipedot vaarantavat karhujen hengen.

”Jää sulaa joka auringonkierrolla aina vain nopeammin”, toinen karhu sanoi. ”Me tulimme kutsumaan sen takaisin, mutta mahtavatko jäähenget kuulla meitä? Sen minä haluaisin tietää.”

Muotoaan muuttamaan (shape-shifting) pystyvä harmaakarhu Ujurak johdattaa Tokloa ja Lusaa kohti karhujen pisimmän päivän juhlapaikkaa Isolla Karhujärvellä. Ujurak näkee asiat muodonmuutoksessa esimerkiksi kotkan tai hirven tavoin. Hunter käsittelee myös rasismia ja ystävyyttä karhujen näkökulmasta ainutlaatuisella tavalla. ”Mustat” karhut ovat heikompia ja vähäosaisempia, joilta valkoiset karhut yrittävät anastaa niiden alueen ja ravinnon.

Lusalla on viesti Toklolle tämän kuolleelta emolta, mutta tämän ylpeys ei suostu sitä kuuntelemaan. Keskenkasvuiset karhunpennut kulkevat urheasti seikkailusta toiseen saavuttaakseen kohteensa. Toisaalla yksin jäänyt Kallik tekee samaa vaellusta seuraten isompien karhujen jälkiä. Nämä neljä karhunpentua ovat ”erivärisiä” ja heidän maailmankatsomuksensa on hyvin erilainen. Perillä pentujen tiet kohtaavat monien risteymien kautta ja mukaan tulee Kallikin teini-ikäinen kovisveli Taqqiq, joka kiusaa vanhuksia ja varastaa ruokaa heikommiltaan.

Harmaakarhujen juhlassa Toklo joutuu sankarin roolissa matkaamaan yksin Käpälänjälkisaarelle lepytelläkseen Arcturuksen henkeä ja palauttaakseen saalistusonnen.

Hän jäi seisomaan rantaveteen toviksi ja tunsi laineiden liplattelevan vatsan alla. Hän oli onnistunut! Hän oli viettänyt päivän ja yön Käpälänjälkisaarella ja palannut takaisin harmaakarhujen luo. Yhtäkkiä hän tunsi jonkin törmäävän jalkaansa ja upotti vaistomaisesti käpälänsä veteen. Hänen kyntensä osuivat lihavaan loheen ja hän kiskaisi sen vedestä. Sitten hän kahlasi kala kidassaan rannalle ja lähti kohti Oogrookia. Karhut väistyivät antaakseen hänelle tietä ja hän pudotti kalan puhekivelle.

Erin Hunter Etsijät osa 2: Iso Karhujärvi
Jalava 2013. Arvostelukappale.


Erin Hunter Etsijät Savuvuori #3
Savuvuori on Etsijät-sarjan kolmas osa (Seekers - Smoke mountain, 2009).


Mustakarhu Lusa, harmaakarhu Toklo ja jääkarhu Kallik lähtevät Isolta Karhujärveltä Pisimmän päivän vietosta muotoaan muuttavan harmaakarhu Ujurakin opastamana kohti Ikijään paikkaa. Mukaan liittyy pitkin hampain myös Kallikin veli Taqqiq. Kukin pennuista seuraa opastavia henkiä oman lajinsa lähtökohdista: Lusan henget ovat puissa, Toklon virtaavassa vedessä ja Kallikin tähdissä. Samoin he kukin kutsuvat kesää eri nimellä, Lusalle se on lehtiaika, Toklolle kalanhyppyaika ja Kallikille palavantaivaanaika. Taqqiq ei kuitenkaan sopeudu joukkoon, vaan päättää palata Kallikin vastusteluista huolimatta jo alkumatkasta takaisin Sulavalle merelle.
”Mutta jospa tämä onnistuisi sittenkin”. Kallik yritti vielä kerran. ”Lupaan kuunnella sinua tästedes enemmän. Ehkä… ehkä me sittenkin tulisimme kaikki jotenkin toimeen keskenämme, vaikka sinä tulisitkin mukaan. Taqqiq, minulla on kovin yksinäistä Ikijään paikassa ilman sinua.”...
”Katso noita neljää oksaa. Ne ovat nuoria oksia ja kaikki lähtevät rungosta samaan suuntaan.”

Toklo puuskahti. ”Tuo on yhtä hölmöä kuin jos lähtisi seuraamaan perhosta!”

Kallik intti. ”Etkö sinä huomaa? Neljä oksaa olemme me, me olemme pentuja, joten olemme kuin nuoria oksia, ja mekin kuljemme yhdessä. Ne näyttävät meille tien.”

Pennut löytävät kuolemaisillaan olevan vanhan jääkarhu Qopukin, joka kertoo, että matkalla viimeiseen erämaahan täytyy ylittää Isojoki ja Savuvuoret. Savuvuorten ylittäminen on vaarallista muun muassa siksi, että siellä asuva jättiläislattanaama paistaa karhuja vartaassa vuoren loimussa.

Lusan loukkaannuttua joen ylityksen jälkeen, pennut joutuvat Savuvuorelle ja Lusa pelkää kuolevansa mutta saa unessa hengiltä tehtävän:


”Paitsi että… etten minä pääse perille asti”.

”Ei pikku karhunvatukka”, Ashia sanoi. ”Sinun aikasi ei ole vielä.”

”Sinun pitää pelastaa erämaa.”

Lusan sairastaessa Toklo alkaa kuntouttaa häntä:

”Venytä etujalkojesi varpaita.”…

”Hyvä nyt takajalkojen varpaat”…

”Mene nyt makaamaan ja potki käpälilläsi kuin uisit vedessä”, hän käski.

”Ilman vettäkö”

”Niin”, Toklo sanoi. ”Tällä tavoin.” Hän laskeutui vatsalleen ja alkoi tehdä uimaliikkeitä.


Savuvuorella:

Heidän otettuaan siellä pari käpälänaskelta Kallik alkoi yskiä ja hieroa silmiään. Käpälistä jäi mustia tahroja hänen naamaansa. Toklo katsoi alas ja huomasi maan olevan mustana noesta.


Välillä ihmetellään:
Hän nuuhkaisi jokaista tulipetoa, jonka ohi he hiipivät, mutta melkein kaikki näyttivät nukkuvan lattanaamojen pesien ulkopuolella. Niiden kova turkki oli joko hopeanvärinen tai punainen tai vihreä tai kirkkaansininen tai musta – ja kerran Lusa näki yhden auringonkeltaisenkin. Hän pohti, tulivatko ne kaikki toimeen keskenään vai olivatko vain samanväriset ystävällisissä väleissä toistensa kanssa.


Miten pentujen käy, selviävätkö he viimeiseen erämaahan? Esteenä on pohjoinen, ankara luonto ja ihmisen aikaansaamat esteet: mustapolut (asfalttitiet ja niiden ylittäminen), tulipedot ja kaivannot sekä metsästäjät, joita pitää paeta henkensä kaupalla. Ilmasto lämpiää, jää pakenee pohjoisemmaksi, erämaa pirstoutuu. Karhunpentujen ”puhe” ottaa kantaa luonnon tuhoutumiseen. Etsijöissä viehättää kirjojen mytologia, historia, maantieteellinen ja geologinen aspekti sekä globaalisesti vaikuttava ilmastonmuutos. Lusa on oma suosikkikarhuni.

Erin Hunter Etsijät 3: Savuvuori
Jalava 2014. Kustantajalta. Kiitoksin.

Etsijät Viimeinen erämaa #4

Viimeinen erämaa
(Seekers: The Last Wilderness 2010) on sarjan neljäs osa.


Victoria Holmes on kertonut, että kun Soturikissat-sarjan innoittamana haettiin uutta eläinjoukkoa seikkailemaan, aluksi mietittiin koiria, mutta niitä pidettiin elintavoiltaan liian samanlaisina kuin kissoja eli Soturikissat-sarjaa (sittemmin koirat on kuitenkin otettu käyttöön). Eläinlajiksi palloteltiin niin hevosia, saukkoja kuin delphiinejä, mutta näitä kaikkia pidettiin liian ”kesyinä” taistelemaan ja luomaan jännittäviä kohtauksia. Karhujen mukana saatiin Victoria Holmesin omat ympäristönsuojeluintressit, kierrätys ja halu pelastaa maapallo. Holmes on myös saanut vaikutteita alkuperäiskansojen kielestä ja kulttuurista. Esimerkiksi Ujurak pystyy muodonmuutokseen, joten hahmon innoittajana on ollut usko siihen, että shamaani pystyy muuntumaan toiseksi eläimeksi. Karhujen erilaisuus ja erivärisyys saa esiin ”rasismia”, kun karhujen erilaiset olemukset, taustat ja uskomukset aiheuttavat keskinäisiä kahnauksia.

Alun perin orvoksi jääneet Toklo, Kallik, Lusa ja Ujurak kohtasivat sarjan aiemmissa osissa ja lähtivät Ujurakin johdolla etsimään Viimeistä suurta erämaata. Lusalla oli suojattu elämä eläintarhassa, mutta tällä oli vapauden jano ja niin tämä karkasi lattanaamojen ja tulipetojen maailmaan. Pitkän taipaleen ja erilaisten vaarojen jälkeen he ovat vihdoin löytäneet etsimänsä. Vihdoinkin ruokaa on tarjolla yllin kyllin.

Valkoisena jääkarhuna Kallik tuntee jään kutsun, Toklo on harmaakarhu, jonka tekee mieli lähteä merkkaamaan reviiriään puihin, Lusa on pieni mustakarhun pentu, joka ei tahdo pysyä muiden kyydissä ja jota muut eivät kuuntele. Lusa haluaisi olla villi mustakarhu, asua metsässä ja kiipeillä puissa, mutta ei haluaisi eroon ystävistään. Ujurakin päässä kuuluu kuitenkin: Tämä ei ole vielä tässä.

Hanheksi muuntautunut Ujurak nielaisee uistimen ja on menehtyä. Ystävykset kantavat lattanaamaksi muuntuneen Ujurakin parantaja Tiinchuun majan eteen ja toivovat parasta.

”Se on ohi”, Tiinchuu vakuutti. ”Annoin sinulle lutukkaa verenvuotoon ja auringonhattua tulehdukseen.”

”Juo tätä”, parantaja sanoi istuutuen vuoteen reunalle. ”Se on tehty lamosalalin marjoista. Se helpottaa kipua ja auttaa nukkumaan. Siinä on myös seljaa laskemaan kuumetta.”

Hänet viedään kuitenkin läheiseen kaupunkiin sairaalaan ja toiset huolestuvat. Tällä välin Toklo ryhtyy elämään oikean harmaakarhun tavoin, mutta saa huomata, että oman reviirin eli oman elinpiirin valtaaminen ei ole helppoa. Kallik ja Lusa lähtevät pelastamaan Ujurakia ja kuinka ollakaan nöyryytetty Toklo yhyttää heidät kaupungin rajalla. Sairaalamatkalla Ujurakille kuitenkin selviää, mikä on ongelma.

”Mitä täällä on tapahtunut?” Ujurak kysyi tyrmistyneenä.

”Tämä on Propkinin öljykenttä”, hoitaja selitti. ”Tuolla tavoin öljyä saadaan maasta.” Hän pörrötti hymyillen Ujurakin hiuksia.

Lumivalkoisin siivin ilmassa liitävä Ujurak rääkäisi epätoivoissaan. Hänen painajaisnäyssään karhuja ei enää ollut, eikä liioin karibuja, hanhia eikä kettujakaan – vain putkia ja melua ja katkun pilaamaa ilmaa niin kauas kuin silmä kantoi. Saaste oli levinnyt jopa merelle: jäässä nousi esiin mustia seiniä, aaltoihin vyöryi jätteitä. Pakopaikkaa ei ollut.


Viimeinen erämaa on Hunterin väkevä kuvaus pohjoisen haavoittuvasta luonnosta öljykenttien uhatessa levitä viimeisiinkin erämaihin. Tarina on mukaansatempaava ja sen lukee mielellään aikuisempikin lukija. Toki luin lääkekasvien käytön tarkemmin ja oikein ne olivat. Lusa on suosikkini ja haluan tämän selviävän. Viimeinen erämaa on eläinfantasiaa ja arvostan sen ekologista aspektia. Biologina näen sarjassa paljon hyvää ja fantasian lukijana pystyn astumaan sen maailmaan, vaikka karhut eivät aina käyttäytyisi niin lajityypillisten tapojensa mukaisesti.

Erin Hunter Etsijät 4 – Viimeinen erämaa
Jalava 2014. Kustantajalta. Kiitoksin.

Erin Hunter Etsijät 5 – Taivaan tuli

Taivaan tuli (Seekers: Fire in the sky 2010) on sarjan viides osa.


Alun perin orvoksi jääneet Toklo, Kallik, Lusa ja Ujurak kohtasivat sarjan aiemmissa osissa ja lähtivät Ujurakin johdolla etsimään Viimeistä suurta erämaata. Edellisessä osassa he saavuttivat viimeisen erämaan ja nyt he ovat pohjoisessa meren rannalla, josta he näkevät ikijään reunan.

Jääkarhu Kallikia ikijää vetää puoleensa ja muutaman päivän odottelun jälkeen Kallik uskoo jään reuna lähentyneen tarpeeksi, jotta karhut voivat uida jään reunalle. Saavuttaessaan jään karhut saavat huomata, että jopa kävely siellä on vaikeaa. Myrsky ja lumisade hankaloittavat elämää, mutta Kallik osaa kaivaa lumeen lämpimän pesän. Kaverukset kohtaavat matkallaan kynnettömien tulipetojen (jäänmurtajien) tekemiä railoja, joissa ui miekkavalaita.

Ylittäessään railoa Kallik putoaa veteen ja miekkavalaat yrittävät siepata hänet, mutta muodonmuutokseen kykenevä Ujurak muuntautuu maitovalaaksi ja työntää Kallikin takaisin jäälle.


Kuolema ja vaarat vaanivat siis varjoissa syvällä jään allakin, ja maistuivat öljylle ja lattanaamoille ja puskivat eläimet ja kalat tieltään yhtä helposti kuin hän oli puhaltanut pikku ravut esiin merenpohjan hiekasta. Ujurak epäili, ettei hän saisi enää koskaan tuntea olevansa turvassa.


Ruoan hankinta on vaikeaa, sillä hylkeiden pyynti ei ole helppoa. Lusalle rasvainen hylkeenliha ei edes maistu. Lusa mielisi mustikoita, hedelmiä ja toukkia ja elämä hangoittelee muutenkin, sillä väsymys painaa ja nukahtelevaisen Lusan hereille saanti on vaikeaa (talviunen tarve).

Kallik tunsi taas syyllisyyden tulvahduksen sisällään. Mikä valkoinen karhu se sellainen oli, joka ei edes hyljettä saanut napattua? Ehkei hän pystyisikään lopulta huolehtimaan ystävistään. Toisaalta häntä ärsytti ajatella Tokloa ja Lusaa. Antaisivat nyt hänelle edes tilaisuuden! Hän oli seurannut heitä maalla silloinkin kun Toklolta oli joskus jäänyt saalis saamatta.

Nelikko vaipuu jo epätoivoon, vaikka Ujurak patistelee matkan jatkamiseen. Lopuksi kaikkien toivon hiipuessa jokaiselle ilmestyy unessa oma tähtikarhu kertomaan, mitä kunkin tulee tehdä. Ujurakille kerrotaan, että oikea suunta on kohti nousevaa aurinkoa. Vastusteluista huolimatta Lusa ja Toklo päättävät palata mantereelle. Ensin he törmäävät uppoavaan laivaan ja tämän jälkeen öljynporauslauttaan, jolla on sattunut öljyvahinko. Lusa tahrii turkkinsa öljyyn ja joutuu puhdistettavaksi, mutta puhdistajien hämmästykseksi musta väri ei vain lähde. Lopulta nämä tajuavat, että Lusa on mustakarhu eikä jääkarhu.

Taivaan tulessa Hunter jatkaa pohjoisen haavoittuvan luonnon kuvaustaan. Öljynporauslauttoja ja jäänmurtajien tekemiä uomia on ohenevalla ikijäälläkin. Lisäksi tällä arktisilla alueella tapahtuu öljytuhoja, joiden seurauksena eläimiä pestään öljystä...


Viides osa on selvästi väliosa karhunelikon seikkailuille ikijäällä, sillä juonenkäänteitä on niukasti, mutta näin sarjaan on saatu kuusi osaa Soturikissojen tavoin.

”Ei”, valkoinen karhu sanoi silmäillen nahkapesässä hyöriviä lattanaamoja. ”Ei kannata.” Hän laskeutui makuulle, laski pään käpäliensä päälle ja sulki silmänsä. ”Minun tuntemaani maailmaa ei ole enää”, hän sanoi suruissaan. ”Eikä koskaan enää tule.”


Erin Hunter Etsijät 5 – Taivaan tuli
Jalava 2015. Kustantajalta. Kiitoksin.


Erin Hunter Etsijät Tähtien henget #6


”Henget eivät tule enää luoksemme niin kuin ennen, eivätkä karhut tiedä mistä se johtuu. He jäävät yksin. Karhujen aika voi pian olla ohi.”


Tähtien henget on sarjan kuudesosa ja samalla päätöosa (Spirits in the Stars).

Lusa, Toklo, Ujurak ja Kallik jatkavat vaellustaan ikijään poikki. Vihdoin he saapuvat valkoisten karhujen asuttamalle saarelle, jossa heihin suhtaudutaan epäluuloisesti. Valkoiset karhut ovat sairaita ja heitä kuolee. Saalistusreissulla Lusa keksii, että putkesta vuotaa myrkkyä mereen ja hylkeet, joita karhut syövät ovat saastuneet. Nelikko päättää muuttaa hyljeyhteiskunnan puhtaalle meren lahdelle, jotta valkoiset karhut paranisivat.

Mutta tämäkään ei pelasta erämaata. Ujurak näkee unessa, mikä saaren ongelma on ja välkky Lusa oivaltaa nopeasti mitä pitää tehdä. Tuumasta toimeen. Tehtävä onnistuu, mutta lattanaamojen jahdatessa heitä helikopterilla, melu saa aikaan lumivyöryn, joka koituu erään karhujemme kohtaloksi. Sureva kolmikko suuntaa mantereelle. Onko Kallik heidän mukanaan ja jos on, niin malttaako hän poistua kaihoamaltaan ikijäältä?

Tähtien henget jatkaa neljän karhun seikkailuja vaarasta toiseen. Ujurakin muuntautumiskyvyn ansiosta aina selvitään. Loppuratkaisu viimeisen erämaan pelastamiseksi tuntuu vähän yltiöoptimistiselta. Mutta suotakoon se anteeksi fantasian hengessä.


Erin Hunter Etsijät 6 – Tähtien henget
Jalava 2015. Kustantajalta. Kiitoksin.


8 kommenttia:

 1. Jestas Ulla mikä postaus. Tämä pitäisi nyt kaikkien Hunter-fanien löytää. Panin myös ilolla merkille, että olit saanut Vuosisadan matkustajan mukaan haasteraidaksi. Hieno sateenkaari kerta kaikkiaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokosin Etsijät tähän samaan viimeisen osan kanssa. Toivoisin, että erilaiset lukijat löytäisivät tämän kirjasarjan eli lukijat, jotka kantavat vastuuta ympäristöstä. Onhan tämä eläinfantasiaa ja karhujen seikkailua, mutta loppujen lopuksi kirjan sanoma on paljon enemmän. Ei meidänkään karhuilla mene hyvin.

   Poista
 2. Luin Hämärinkäisen jouluaattona - tyttätentyttären joululahja - ja olin aivan ihastunut. Tänään kuulin, että pojan perheessä Hämärinkäinen on luettu jo moneen kertaan. (sivuhuomautuksena, että itselläni ei ole osaa eikä arpaa näihin lahjoihin ;)
  Täytyy tutustua myös noihin karhukirjoihin ...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hämärinkäinen on kaunis kirja, sen värimaailma on minun.

   Poista
 3. Pikkuinen Dharman Hämärinkäinen on hellyttävä <3 Ja melkein piilossa siellä emonsa lämpimässä kainalossa...
  Kyllä on maailmassa paljon ihania uusia kirjoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä löysit otuksen! Kunhan tässä ryhdistäydyn, niin yritän kuvata.

   Poista
 4. Ihastuttavan monipuolinen sateenkaari! Kirjat ovat minulta lukematta, mutta jälleen kerran tarjoat hyviä vinkkejä? Lukuisaa uutta vuotta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo oli kyllä työn ja tuskan takana, sain vaihdella kirjoja, jotta pääsin maaliin. Päällimmäinen hurmaa kyllä koitoksen.
   Ihanaa, tulevaa lukuvuotta sinulle!

   Poista

Ilahduta minua kommentilla!