Paavo Halonen, Antti
Kauppinen & Ulla Kokki Armas aika – Intohimona joulu
Pidän joulukirjoista ja olen kerännyt niitä pitkään. Esittelin erilaisia joulukirjoja täällä. Nostan tässä esiin kaksi hyvin erilaista joulukirjaa. Joulu on elämän parasta
aikaa; pöytä on katettu ja koti kaunis. Armas
aika alkaa juhlien valmistelusta ja päättyy rääppiäisiin. Se sisältää
reseptit koko kattaukseen. Jotain vanhaa, mutta paljon uutta, sekä tuttuja että
yllättäviä makuja. Myös silmäruokaa perinteen ystäville.
Joulu juhlista jaloin on tekijöiden esipuhe, jossa todetaan, että lähempää tarkasteltuna monet
joulun ruoat osoittautuvat uusiksi tulokkaiksi. Tavat ovat aina muuttuneet ja
muuttuvat vastakin. Joulu on elinvoimainen juhla, koska se pystyy uudistumaan.
Aattoa koko marraskuu luvussa esitetään muutama koristeluvinkki, kuten himmelin ja origamin
tekeminen ja hyötäminen, mutta pääasiassa keskitytään resepteihin ja naposteluun.
Tehdään perinteisiä pipareita, vesirinkeleitä erilaisilla täytevaihtoehdoilla,
punajuurikeittoa, teeleipiä, popkorneja sekä maustemuffinseja.
Ähkystä ähkyyn… aluksi haetaan kylmiä ruokia kaksi-kolme kertaa, lämpimistä ruoista
nautitaan ensin kalaa ja sen jälkeen laatikoita ja liharuokia unohtamatta
ruokajuomia. Sitten napostellaan mätejä ja suolaisia lisukkeita. Jälkiruoaksi
hedelmäsalaattia. Sitten kaikki lakoavat lepäämään, kunnes joku jaksaa nousta
lämmittämään glögiä ja laittaa kahvin tulemaan joulun makeiden leivonnaisten
kera. Suolaisen himon herätessä haetaan keittiöstä nokareita lautaselle…
Tämän luvun resepteissä
käytetään voita, kuohukermaa ja täysmaitoa. Reseptit alkaa perinteisellä
riisipuurolla, mutta tarjotaan vaihtoehdoiksi uuniohrapuuroa, tuorepuuroa tai
naurispuuroa. Sitten on muutama leipäohje ja päästään salaatteihin, joista
tietenkin ensimmäisenä rosolli ja sienisalaatti. Eksoottisempia ovat
papaijasalaatti, Kaukoidän rapusalaatti, Insalata verde tai idut ja versot.
Kotijuuston jälkeen
siirrytään kasvisruokiin, joita ovat esimerkiksi kasvisterriini,
munakoisosatsivi, halloumihuuma, Adžab-sandali ym. unohtamatta perinteisiä
laatikoita. Seuraavana tulevat kalaruoat, jotka alkaa silliohjeilla, sitten
seuraa graavilohta, punaista kalakeittoa, mantelikalaa, kuhaa à la Walewska ja
kaikkein tärkein on tryffelikermakastike kalalle. Liharuokina tarjotaan
sherryistä maksapateeta, karjalanpaistia poronlihalla, yrttisää joululammasta,
kastanjakalkkunaa, viiriäisiä kir royale tai hedelmäankkaa.
Suu makeaksi kertoo, että joulu on poikkeustila. Silloin saa syödä niin paljon makeaa
kuin haluaa. Onkin hyvä pitää vähintään kolmea konvehtirasiaa jatkuvasti käden
ulottuvilla. Luvussa tehdään jälkiruokia, kahvileipiä, karkkeja ja joulujuomia.
Luvussa tehdään mm.
hedelmäsalaattia, créme caramel, suklaavanukas, suklaakeksejä, Lähi-Idän
hunajakakkua, Alakylän maustekakkua ym. kakkuja, omenapersimonpaistosta,
luumuinwn Charlotte Russe ja tietenkin Sacherkakku. Karkkeina tehdään
kettukarkkeja, karpalofudgetteja, lehmäkarkkeja, nekkuja, amerikkalaisia
ihanuuksia… Lopuksi tehdään glögejä, chilikaakaota, maustekahvia, munatotia,
kotikaljaa, joulusimaa, roomalaista hehkuviiniä ja kuusenkerkkävotkaa.
Rääppiäiset kertoo, miten tähteitä voidaan hyödyntää. Rosollista voi tehdä röstejä,
kalojen loput voi käyttää blinien kanssa, joulupuurosta pannukakkua. Lihat voi
käyttää uuden vuoden perunasalaattiin tai voileipien päälle.
Kun asiaa tarkemmin
miettii, koko vuosi on yhtä pitkää, nautinnollista aattoa. Mikäkö jäi
puuttumaan? No, kinkku!
Tämä kirja on olemukseltaan rustiikkinen, hieman ylellisen kaunis niin kuin jouluun sopiikin. Suosittelen tätä kirjaa joulun virikekirjaksi, minusta on ihana selailla joulukirjoja, suunnitella jotain uuttakin joulupöytäään. Meillä jokaisella on omat perinteet, jotka haluamme kuljettaa mukanamme, ja joita voimme hieman uudistaa.
Tämä kirja on olemukseltaan rustiikkinen, hieman ylellisen kaunis niin kuin jouluun sopiikin. Suosittelen tätä kirjaa joulun virikekirjaksi, minusta on ihana selailla joulukirjoja, suunnitella jotain uuttakin joulupöytäään. Meillä jokaisella on omat perinteet, jotka haluamme kuljettaa mukanamme, ja joita voimme hieman uudistaa.
Paavo Halonen, Antti Kauppinen & Ulla Kokki Armas aika – Intohimona
joulu
Schildts & Söderströms 2015
Kustantajalta. Kiitoksin.
Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille! Meillä jatketaan kirjahyllyjen siirtoa ja Lundian kasaamista ja välillä tehdään valkosuklaalla koristeltuja piparkakkuja käyttäen kissa-, poro-, tähdenlento-, lumikidemuotteja. Viime viikonloppuna löytyi aivan ihana kissamuotti Tukholman Gamla Stanin putiikista ja eilen vielä uutukainen Porvoon vanhasta kaupungista.
Ilona Pietiläinen
Talven hopeiset hiutaleet – Koti pukeutuu joulun tunnelmiin
Yritän napata kiinni hiljaa taivaalta leijuvan hiutaleen sen täydellinen kauneus paljastuu vasta harmaan lapasen päällä. Huomaan miettiväni kuinka ihmeessä sen herkkyyden voisi tallettaa – kauneus on pysyvää ohikiitävästä hetkestä huolimatta. Sellaisen ohikiitävän kauneuden tahdon rakentaa kotiinikin joulun ajaksi – venytän sitä lyhyttä aikaa aloittamalla valmistelut jo hyvissä ajoin. Jo nyt. Tänään voit siis jo aloittaa kaiken joulustelun hössöttämisen – se on parasta alkutalven puuhaa.
Edellinen kirja oli keittokirja, mutta nyt kurkistamme ihanaan katselukirjaan. Kirjassaan Ilona
Pietiläinen rakentaa asetelmia, tunnelmia ja hetkiä. Tehdään erilaisia
kransseja, tutustutaan syksyn värileikkiin, tehdään jäätuikkuja ja välillä
ollaan sikin sokin, välillä täytetään kukkalaatikoita, muistetaan lintubaari,
tutustutaan huvimajan talveen, tehdään paketteja ja luodaan paljon erilaisia
asetelmia. Kranssien materiaalia kerätään jo kesän lopulla, sillä niihin
tarvitaan sammalta, käpyjä, jäkälää…
Huvimaja on paikka, joka puetaan jokaisena vuotena uuteen asuun – keväisin odottamaan kesää ja syksyisin odottamaan talven herkkuhetkiä. Pakkasellakin grillataan herkkuja. Viluisat saavat päälleen lämmittävät viltit ja avotulen lämmössä nautitaan kuulaista talvipäivistä.
Kasveista tutustumme
hortensiaan, marja-aroniaan, krysanteemeihin, vaahteraan ja lumimarjaan.
Resepteistä löytyy
kanelilettuja, sydänpuuroa, paahdettuja juureksia, herkkuhetki, paahdettuja
manteleita, tähtipiirakka, tontun taikajuoma, pakkaspäivän herkkuja ym. ym.
Kynttilän liekit lepattavat iloisena pimenevässä jouluillassa. Jaloissani on lahjapaketista esiin käärimäni villasukat – ne tuntuvat löytäneen oman paikkansa varpaideni lämmittäjinä. Kuuntelen hiljaisuutta - syliini työntyy koira, joka odottaa halausta itselleen. Sen laskuopin mukaan halauksia ei voi saada liikaa – olen niin samaa mieltä.
Nautin pitkään syksystä, puiden ja pensaiden syysväreistä ja hedelmysten moninaisuudesta. Pidän syksyn pimeistä illoista ja takan lämmöstä. Olen maltillinen joulun odotuksen suhteen. En ole erityisen
innostunut joulusta ennen aikojaan eli en kaivele joulukoristeita syksyllä
esille. Asun kuitenkin maalla, meillä ei ole katuvaloja edes päätiellä, joten
ulkovalot laitetaan joulukuun alussa. Ne luovat tunnelmaa. Sen sijaan pidän
asetelmien teosta, kranssien rakentamisesta, kuistin koristelemisesta, nautin lyhdyistä
ja koristeista. Luonnonmateriaali on ihastuttavan runsasta.
Pietilän kirja on
ainutlaatuisen sopiva minunlaiselle hillitylle jouluihmiselle, joka rakastaa
joulun salaisuuksia, mutta ajoittaa sen maltillisesti. Talven hopeiset hiutaleet on ihastuttava opas tekemiseen ja
haaveiluun. Parasta kirjassa on luonnonmateriaalien läsnäolo, enkelit toivoakseni muistuttavat, että joulu ei ole tehty krääsästä ja materiasta. Joululla on ihan sanomakin. Kirjan kokoa mietin, kerään joulukirjoja. Nämä foliot ovat hankalia kirjahyllyssä, koska en hyväksy, että kirjoja pinotaan päällekkäin ja poikittaisia ei tunnista. Kevätihmisen kirjan koko vastaa minun toiveisiin.
Ilona Pietiläinen
Talven hopeiset hiutaleet – Koti pukeutuu joulun tunnelmiin
Docendo 2015.
Kustantajalta. Kiitoksin.
Kirjan voit hankkia Docendon verkkokaupasta täältä.
Pietiläinen tekee kauniita kirjoja ja tunnelmia, joita on ihana katsella.
VastaaPoistaNe ovat ihania katseluretkiä
PoistaTämä on oikea joulupostaus. Ja sinä lukeudut täysillä jouluihmiseksi.
VastaaPoistaMinä teen joulun melko vähäeleisesti, niin syömisten kuin koristelujenkin suhteen. Tykkään kyllä katsella ja lukea tuollaisia kirjoja, mitä esittelet. Siis lainaan, mikäli kirjastossa on.
Hyvää itsenäisyyspäivää.
Minä aina ajattelen, että yritän päästä väkisin jouluun. Huokailen, kun blogeissa alkaa joulu jo marraskuussa. Se varmaan sinun syysi / ansiosi, kun käyn sivuillasi niin ihastelen lunta ja poroja. Kohta haluan valkea joulun. Aimarii olet ihana.
PoistaArmas aika on yksi ihanimmista joulukirjoista ikinä. Pidän sen ylellisestä, mutta kuitenkin rouheasta tunnelmasta, visuaalisen maailman vermeerläisyydestä jne.
VastaaPoistaTalven hopeiset hiutaleet on kaunis kirja, mutta omaan makuuni siinä on kaikkea liikaa. Toisaalta jouluna saakin rönsyillä.
Kaunista joulun odotusta!
T. Lumiomenan Katja
Armas aika on tosi hieno, rustiikkimaisen hieno. Pidän sen koostakin, helppo käsitellä. Kerään joulukirjoja, etenkin joulukeittokirjoja. En ole keittokirjojen keräilijä, mutta pidän joulusta oikein ajoitettuna.
PoistaJouluiloa teille myös!