tiistai 15. joulukuuta 2015

Top Ten Tuesday Etsitkö joulukirjaa pukinkonttiin?



Etsitkö lahjavinkkejä pukinkonttiin?  Top Ten Tuesday tarjoilee kymmenen ryhmän osalta vinkkejä upeista kirjoista. Jokainen näistä edustaa ryhmänsä kärkeä minulle. Nämä eivät edusta kauppojen Top kymmenikköä. Yksi tai kaksi saattaa löytyä kymmeniköstä ryhmässään, mutta kuljen hieman eri polkuja. Olen ottanut esittelyyn kustantajien tekstit. Linkit vievät omille sivuilleni.

KOTIMAINEN KAUNO

1. Pauliina Vanhatalo Pitkä valotusaika Tammi

Viehättävä romaani ulkopuolisuudesta ja taiteilijakutsumuksesta, siitä mitä vuodet ja arki tekevät intohimolle. Eletään 60-lukua Oulussa. Aarni on päättänyt koulunsa eikä tiedä mitä elämältä haluaa – tai haluaako ylipäänsä mitään. Maailmalla kun tuntuu olevan kovin vähän tarjottavaa hänenlaiselleen isättömälle pojalle, yhtä hyvin sen voisi räjäyttää taivaan tuuliin
Pitkä valotusaika vakuutti minut, että aion lukea jatkossakin Pauliina Vanhatalon kirjoja.
2. Mikaela Strömberg Sophie.,  Sets

Sophie – neljätoista vuotta, seitsemän sisarusta. Tytön isä on maineikas ja äiti raamikas, perheen juuret ovat Saksassa ja koti Pietarin paraatikadulla. Elämä on yhtä huoletonta kuin vanhoissa romaaneissa. Mutta sitten tapahtuu, mitä?
Kirjan tapahtumat siirtyvät alun jälkeen Suomeen ja viihdyin kirjan miljöössä ja ajankuvassa tutuilla seuduilla.
3. Mirja Karna Neljä valkoista koiraa Santiagon tiellä Basam Books

Neljä valkoista koiraa Santiagon tiellä on romaani syvän onnellisuuden etsinnästä, ihmissuhteista, rakkaudesta, henkisestä kasvusta ja kävelemisestä. Kirjan mukaansatempaava tarina vie lukijan Valamon luostarin kautta Etelä-Ranskassa sijaitsevalle Le Puyin -pyhiinvaellusreitille.

4. Katja Kettu Yöperhonen WSOY
Lappi, 1930-luku. Raskaana oleva valkokenraalin tytär Irga hiihtää takaa-ajajiaan pakoon Neuvostoliittoon. Rajan takana odottaa akiteeraaja Suenhammas ja uusi elämä.
Tutustuin tämän kirjan myötä ensimmäisen kerran Ketun tuotantoon. Jatkan hänen parissa.

KÄÄNNÖSKIRJALLISUUS
1. John Williams Stoner, Bazar

William Stoner kasvaa maalaistalon poikana Yhdysvaltojen Keskilännessä, pääsee opiskelemaan ja löytää alan, joka kiehtoo häntä: englannin kielen ja kirjallisuuden. Stoner menestyy opinnoissaan, valmistuu maisteriksi ja saa opettajan viran yliopistolta. Hän menee naimisiin, saa lapsen ja opettaa vuosikymmenten ajan, mutta elämä tuottaa vain pettymyksiä. Stonerin ainoat intohimot ovat rakkaus ja opiskelu, ja hän tuntee epäonnistuneensa molemmissa.
Tästä kirjasta kerron, että tämän luin ennakkona vuoden alussa ja sijoitin sen kärkeen, ja …
2. Svetlana Aleksijevitš Tšernobylistä nousee rukous Tammi, Keltainen kirjasto, Nobel 2015

Tšernobylin ydinräjähdys oli valtava ympäristökatastrofi, ehkä laajin onnettomuus Euroopassa sitten toisen maailmansodan. Siitä kuitenkin tiedetään vähän, vaikka sen vaikutukset eivät suinkaan ole hälvenneet. Aleksijevitš toteaa, että Tšernobylia ei ole unohdettu, sitä ei vain ole ymmärretty. Hän vie lukijansa suoraan Tšernobylin maailmaan, antaa äänen niille joita se on koskettanut. Kirjan kertomukset ovat järkyttäviä mutta kauniita. Ne ovat tunteiden historiaa: sankaruuden ja rakkauden, surun ja neuvottomuuden, suuttumuksen ja häpeän.
Tästä kirjasta voi kysyä, että kenellä on varaa olla lukematta tämä kirja?
3. Haruki Murakami Maailmanloppu ja ihmemaa, Tammi Keltainen kirjasto
Romaani on yksi Murakamin ennen suomentamattomia pääteoksia, jossa tarina kiitää ja mielikuvitus laukkaa valloillaan kuin tarinan yksisarviset.
Joulun vapaat ja Murakami on upea yhdistelmä.
4. Yiyun Li Yksinäisyyttä kalliimpaa, Tammi Keltainen kirjasto


Neljä ystävää ja murhayritys. Onko joku kolmesta syyllinen? Yiyun Li kietoo koukuttavaan murhamysteeriin haikean, hienosyisen romaanin. Tammi Keltainen kirjasto
Luin tämän keväällä ja ihastuin tarinaan. Itse asiassa tämä kertomus avasi useamman muun kirjan tarinaa. Tämän luettuani pidin enemmän Murakamin Värittömän miehen nuoruusvuosistakin.
5. Jonathan Franzen Purity, Siltala

24-vuotias Pip Tyler on veitsenterävä, määrätietoinen nuori nainen, joka inhoaa ristimänimeään Purity. Hän on saanut opintonsa päätökseen, ja niistä on jäytävänä taakkana 130 000 dollarin opintolaina. Pip asuu anarkistiporukan valtaamassa talossa Oaklandissa Kaliforniassa. Hänen suhteensa yksinhuoltajaäitiinsä, ainoaan sukulaiseensa, on raastavan vaikea: äiti ei ole koskaan suostunut kertomaan, kuka Pipin isä on. Mitään hän ei ole paljastanut myöskään omasta perheestään eikä taustastaan. Vallatussa talossa Pip sattuu kohtaamaan saksalaisia rauhanliikkeen aktivisteja, joiden innoittamana hän päätyy harjoittelijaksi Kolumbiaan Sunlight projektiin, jota johtaa karismaattinen Andreas Wolf, maailmanmaineeseen noussut internetin poliittisten, taloudellisten ja valtiollisten salaisuuksien paljastaja.

LAPSET

1. Nina Lepokorpi Tonttu-ukko tarinoi  Turun Museokeskus
 

Sakari Topelius kirjoitti sadun Turun linnan tonttu-ukosta vuonna 1849. Tonttu-ukon tarina jatkuu uudessa, Nina Lepokorven kirjoittamassa ja Kirsi Haapamäen kuvittamassa kirjassa Tonttu-ukko tarinoi.
Turun linnan tonttu-ukko on Suomen kaikkien tonttujen kantaisä, haltiatonttu, joka on yhtä vanha kuin linna. Kärttyinen, mutta hyväsydäminen ukko liikkuu näkymättömänä kodissaan paikkaillen ja korjaillen, ottaen talteen linnan asukkaiden ja vierailijoiden unohtamia esineitä, jotka hänen aarrekammiossaan muuttuvat kullanhohtoisiksi. Kerran tai pari vuodessa tonttu kääntää lakkinsa nurin ja muuttuu näkyväksi, silloin voi linnassa nähdä pitkäpartaisen hahmon liikkuvan saleissa ja portaikoissa.
Dickensin joulutarinat johdattavat minut yleensä jouluun. Tänä aattona luen tämän tietyt kohdat.
NUORET
1. Siiri Enoranta, Surunhauras Lasinterävä Wsoy


Ja heitä kaikkia ajoi rakkaus.Sarastuksen palatsi kuhisee valtapelejä ja pieni paholaislapsi keittelee myrkkyjään. Prinsessa Sadeialla on pakkomielle, joka uhkaa koko valtakuntaa. Sarastuksen Lasinkirkas Sadeia on vasta kuudentoista, mutta hän on hallinnut vuosia yksinvaltiaana maataan. Hänen on pidettävä kaikki langat käsissään ja kaikkien on taivuttava hänen tahtoonsa.

2. Satu Mattila-Laine Parantola, Karisto

Satu Mattila-Laineen esikoisromaanissa Parantola 15-vuotias vintageharrastaja, epilepsiaa sairastava Elisa päätyy aikamatkalle 1930 luvun kaatumatautiparantolaan, jossa hoitoina ovat suolaton kasvisruoka, bromkali ja eristys.Parantolan arki mankelointeineen ja lypsämisineen on rankempaa kuin mihin Elisa on tottunut, mutta onneksi Elisa saa ystävän toisesta parantolan asukista, Annasta. Molemmat tytöt rakastavat 30 luvun filmitähtiä! Elisaa ja Annaa uhkaa kuitenkin vaara: parantolan tohtori Groman aikoo aloittaa kaatumatautisten steriloinnit...Parantola kuvaa vähäeleisen taidokkaasti Suomen historian vaiettua lukua. Kirja loihtii elävästi esiin 30-luvun arjen toiveineen ja pelkoineen.
Pidin tarinasta ja sen tarjoamasta aikamatkasta.
DEKKARI

1. Gard Sveen Raskaat varjot Bazar


Natsimiehityksen vuosina vastarintaliikkeen vakooja Agnes Gerner elää veitsenterällä, sillä yksikin virheliike suistaa hänet varmaan kuolemaan. Eikä Agnes ole ainoa, joka joutuu ylivoimaisten valintojen eteen. Rikosvyyhteä setvivä Bergmann yrittää päästä etenemään valheiden labyrintissa, joka johtaa tutkintaa koko ajan uusiin suuntiin. Kun sodan ensimmäinen uhri on totuus, jäljet on peitetty tarkasti.
Tämä teos pitää otteessaan alusta loppuun.
2. Stephen Booth Nummi palaa, Blue Moon

Peak Districtin luonnonsuojelualueen nummet ovat kuivia ja herkästi syttyviä - toisinaan syynä huolimattomuus, joskus tahallisuus. Nyt nummi palaa monesta paikasta, ja palojen rajoittamiseksi kamppailevat sammuttajat tekevät kiinnostavan löydön. Ja tulen uhkaamassa syrjäisessä, toimintansa lopettaneessa autiossa Light House -pubissa tapahtuu murha. Runsaan kahden vuoden takaisena jouluna lähistöllä katosi jäljettömiin turistipariskunta.
Hieno dekkari, joka koukutti minut kirjailijan tuotantoon.
3. Alan Bradley Hopeisen hummerihaarukan salaisuus, Bazar


Hurmaava yksitoistavuotias harrastelijasalapoliisi Flavia de Luce uskaltautuu kylän markkinoilla mustalaisnaisen telttaan ja järkyttyy kuulemastaan ennustuksesta pahanpäiväisesti. Vielä enemmän Flavia on ihmeissään, kun samainen mustalaisnainen löytyy seuraavana yönä kotikartanon mailta vankkureistaan lähes henkihieveriin hakattuna. Kuka on väkivallanteon takana? Voiko kyseessä olla kosto vuosia sitten siepatun lapsen takia?
Koukutuin Flavian seuraan jo sarjan ensimmäisessä osassa. Silti pidin tästä osasta erityisen paljon.
4. Terry Hayes Vaeltaja, Bazar



Nuhjuisen newyorkilaishotellin kylpyammeesta löytyy murhattuna nainen, happoon upotettuna ja kaikki tuntomerkit tuhoutuneina. Yhdysvaltain tiedustelupalvelusta hiljaiseloon vetäytynyt salainen agentti joutuu palaamaan takaisin tositoimiin. Vain harvat tietävät hänestä, eikä hänen oikeaa nimeään tiedä kukaan. Hän on Vaeltaja, mies jota ei ole olemassa. Mutta hän on kirjoittanut kirjan rikosteknisestä tutkinnasta, ja nyt joku käyttää sitä täydellisen murhan oppikirjana.Murha on kuitenkin vasta alkusoittoa salaperäisessä tapahtumien vyyhdissä, joka ulottuu auringon paahtamasta Mekasta luksuspiireihin Turkin rannikolle ja syyrialaiselta klinikalta Hindukuin vuoristossa tapahtuvaan ihmiskokeeseen. Vaeltajalla on vastassaan Saraseeni, jolla on täydellinen suunnitelma Yhdysvaltojen tuhoamiseksi. Katkera menneisyys ja kärsivällinen luonne tekevät Saraseenista vaarallisen vastustajan mutta hänen jäljillään onkin Vaeltaja, jonka vaistot elämä on koulinut äärimmilleen.
Kirjaa mainostettiin, että jos luet yhden trillerin tänä vuonna, niin lue tämä. Puolisoni on valmis allekirjoittamaan tuon mainospuheen.
5. Arnaldur Indriđason Varjojen kujat,  Blue Moon 


Huolestunut mies ottaa yhteyttä poliisiin, kun hänen naapuriaan ei ole näkynyt aikoihin. Poliisit löytävät vanhan miehen kuolleena vuoteestaan, ilmeisesti tyynyllä tukehdutettuna. Kirjoituspöydällä on vanha lehtileike nuoresta tytöstä, joka kuristettiin vuonna 1944 ja jätettiin lojumaan Kansallisteatterin taakse Reykjavikissa. Alkaa tarina, jossa välillä ollaan vuodessa 1944 ja välillä nykyajassa. Vanhan miehen kuolema saa eläkkeellä olevan poliisin alkamaan kaivella sodanaikaista rikosta ja kahden tapauksen mahdollisia yhteyksiä. - Teos voitti jo käsikirjoituksena Espanjassa jaettavan arvostetun kansainvälisen RBA-rikoskirjallisuuspalkinnon.
Yksi parhaimpia lukemiani dekkareita tänä vuonna, sillä tarina kulki kahdella aikatasolla yhtä kiinnostavana. Löysin myös uuden dekkaristin itselleni.
KOTIMAINEN FANTASIA / DYSTOPIA

1. Annmari Dannebey Kun kuulet laulun varjojen Myllylahti



Kun kuulet laulun varjojen vie lukijansa eri aikakausille huomaamaan, ettei ihminen ole muuttuvainen. Vai onko? Entä jos kaiken saisi aloittaa alusta? Teos on meidän maailmamme todellisuudella maustettu fantasiaromaani.
Kun kuulet laulun varjojen yllätti minut täysin. Viihdyin kirjan tarinoissa. Aikamatka-teema sytyttää minut yleensäkin. Tämä sopii fantasiaa kaihtavallekin.
2. Emmi Itäranta Kudottujen kujien kaupunki Teos


Toistuvien tulvien piinaamalla saarella nuori kutoja Eliana löytää Seittien Talon pihasta vieraan nuoren naisen, jolta on leikattu kieli. Puhekyvyttömän naisen ihoon on kuitenkin kirjoitettu nimi. Elianan nimi. Tulvien pahetessa myös aiemmin tuntematon sairaus on alkanut vaivata niin kasveja, eläimiä kuin ihmisiäkin.
Pidin tekijän edellisestä Teemestarin kirjasta todella paljon, en tiedä kummasta pidän enemmän.
3. Anne Leinonen Vaskinainen Osuuskumma



Vaskinainen on romaani elämän ja kuoleman kierrosta, luotta­muksesta ja rakkaudesta. Se yhdistelee suomalaista kansanperinnettä, antii­kin myyttejä ja luontokuvausta maagiseksi kokonaisuudeksi.
Kirjan ulkoasu on huikean kaunis. Pidin tarinasta paljon. Ihastuin viime vuonna Leinoseen kirjaan Ilottomien ihmisten kylä.
ULKOLAINEN FANTASIA DYSTOPIA SCIFI

1. Siri Pettersen Odininlapsi Korpinkehät #1 Jalava



Odininlapsi on jäiseen, karuun pohjoiseen sijoittuva tarina täynnä seikkailua, tunnetta ja syvyyttä. Sen ainutlaatuisessa maailmassa murtuvat fantasian klassiset elementit: ennustuksia ei ole, sota ei ole vain taisteluita eivätkä naiset ole avuttomia sivustakatsojia. Kirja on kertomus kansojen kohtaamisesta sekä kamppailusta järjestyksen ja kaaoksen, uusien ja vanhojen jumalten välillä. Se on kertomus sokeasta uskosta, vallanhimosta ja ulkopuolisuudesta. Mustavalkoista ei ole, vaan sävyt sekoittuvat todentuntuisesti.
Odininlapsi on paras lukemani fantasia tänä vuonna. Odotan jatkoa malttamattomana.
2. Erin Hunter Etsijät 1-6 Kustannus Jalava

Etsijöissä kolme karhua - jääkarhu Kallik, mustakarhu Lusa ja harmaakarhu Toklo - joutuvat pentuina eroon perheistään, ja heidän on selviydyttävä yksin karussa erämaassa. He päätyvät yhteen ja lähtevät huimaan seikkailuun etsimään uutta tulevaisuutta oppaanaan Ujurak, harmaakarhun pentu, joka ei ole aivan tavallinen karhu...

Etsijät (Seekers) on Soturikissat-kirjoistaan tunnetun ERIN HUNTERIN toinen eläinfantasiasarja. Se vie lukijan villiin pohjoiseen luontoon ja ilmaston lämmetessä muuttuvaan ympäristöön. Matka alkaa on sarjan ensimmäinen osa.

Haluaisin sanoa tästä sarjasta jotain. Tämä on todella lukemisen arvoinen sarja, jota kenenkään ei tulisi ohittaa, luitpa sitten fantasiaa tai et. Eläinfantasiaa, seikkailufantasiaa. Niitäkin. Kirjan ekologinen ajattelu ja ekokriittinen näkemys välittyyvät lukijalle ilman saarnaa.

3. Weir Andy Yksin Marsissa Into


Kuusi päivää aiemmin astronautti Mark Watneyn oli tarkoitus olla yksi ensimmäisistä ihmisistä Marsissa. Nyt hän on varmasti ensimmäinen ihminen, joka kuolee siellä.
Tämän kirja on mukavuusalueeni ulkopuolelta, sillä scifi ei ole minun juttu. Tämä kirja on vain hyvä.
CHICK-LIT YM

1. Antoine Laurain Punaisen muistikirjan nainen WSOY


Eräänä iltana Pariisissa nuorelta naiselta varastetaan käsilaukku. Laurent löytää sen seuraavana aamuna kadulta, läheltä omistamaansa kirjakauppaa. Henkilöllisyyspaperit ovat tiessään, mutta kauniissa laukussa on paljon muita esineitä: valokuvia, muistikirja, pokkari, hajuvesipullo, avaimenperä. Ne toimivat johtolankoina, joiden avulla Laurent ryhtyy jäljittämään laukun omistajaa. Salapoliisileikki muuttuu vähitellen romanttiseksi aarrejahdiksi, joka mullistaa niin etsijän kuin etsityn elämän.

Tämä on kerrassaan ihastuttava kirja. Modiano kulkee kirjassa "omana itsenään" pikanttina lisänä. Rakkautta. Älykkäästi kirjoitettu tarina, jota ei voi keskeyttää

2. Kaisa Haatanen Meikkipussin pohjalta Johnny Kniga


Naurua naisten itsetutkiskelulle, kertomus josta kuoriutuu kuin vaivihkaa elämäntapaopas, kepeä mutta välillä armoton ja kipeäkin. Tytti Karakoski, kohta viisikymppisen kustannuspäällikön energia, into ja uteliaisuus maailmaa kohtaan lopahtavat. Väsymys muuttuu uupumukseksi, raukeus välinpitämättömyydeksi. Onneksi hänen taloudellinen tilanteensa antaa myöten ihmiskokeelle.
Osta vaikka itsellesi aikuinen nainen, olet varmasti ansainnut tämän. Teoksen päähenkilö ei anelisi, vaan ostaisi kirjan itselleen.
3. Anne Berest, Audrey Diwan, Caroline de Maigret, Sophie Mas Pariisitar, Siltala


Pariisitar on itseluottamusta huokuvan naisen tunnuskuva: toisinaan määrätietoinen snobi, toisinaan huumorintajuinen romantikko. Pariisittarella on varmat mielipiteet koskivat ne sitten tyyliä, rakkautta, seksiä tai miehiä. Pariisitar osaa tarvittaessa olla jännittävästi arvaamaton, mutta kuitenkin luotettava. Hän on sopivasti itsekeskeinen ja ymmärtää, kuinka korvaamattomia saattavat perinteiset sukupuoliroolit toisinaan olla niin parisuhteessa, lastenhoidossa kuin työelämässä. Pariisitar ei jää ihmettelemään, hän tietää mitä tahtoo. Pariisitar - missä ja milloin vain kertoo mistä on kysymys siinä jossakin määrittelemättömässä, joka vain ranskalaisilla naisilla on: "je ne sais quoi".
Itse olisin ihastunut tähän joululahjana. Anna itsellsi ja toivo tätä.
4. Marian Keyes Sushia vasta-alkajille, Tammi
Terävä, hauska ja suloinen kirja onnellisuuden etsimisestä. Lisa Edwards, menestynyt ja kovanahkainen aikakauslehden toimittaja, joutuu muuttamaan Lontoosta Dubliniin uuden Colleen-lehden vetäjäksi. Jollei hänen pomonsa Jack Devine olisi niin kiinnostava, hän saattaisi kääntyä kannoillaan ja lentää ensimmäisellä koneella takaisin Lontooseen. Mutta Lisa ei ole tottunut antamaan periksi, vaikka mieli tekisi. Colleenin toimittajalla Ashling Kennedyllä on omat ongelmansa. Itse asiassa hän on melkoinen murehtimisen maailmanmestari ja on aina ollut täysin vakuuttunut siitä, että hänen elämässään asiat eivät ole kohdallaan. Mutta miksi ihmeessä hänellä on viime aikoina ollut pakottava tarve suudella sammakkoa?

5. Sarah Lark Valkoisen pilven maa,  Bazar


Varaton kotiopettajatar Helen Davenport vastaa lehti-ilmoitukseen, jossa Uuden-Seelannin kunnialliset naimattomat miehet etsivät vaimoa. Kirjeen perusteella herrasmieheltä vaikuttava viljelijä lähettää vastauksen Helenin kirjeeseen, ja matka uuteen maahan alkaa näyttää hienolta mahdollisuudelta.
Samaan aikaan kaunis ja uskalias Gwyneira Silkham, rikkaan lampaankasvattajan tytär, on hävitty uhkapelissä vaimoksi uusseelantilaisen lammasparonin pojalle. Gwyn on innoissaan päästessään karkaamaan ennalta-arvatusta tulevaisuudesta tuntemattomaan maahan.
Tämä muhkea kirjaa kertoo hienon tarinan, sukusaagan. Ihastuin jo kirjan kanteen.
TIETO

1. Helena Telkänranta Millaista on olla eläin, SKS



Eläinten kognition eli mielen toiminnan tutkimus on edistynyt viime aikoina nopeasti. Tämä ainutlaatuinen kirja eläinten kokemusmaailmasta on eläinten ystävälle uusimman tiedon aitiopaikka. Se kertoo, millä eläimillä on kyky kokea tunteita, miksi yksinkertaisetkin otukset oppivat monimutkaisia asioita ja millaisia meille tuntemattomia aisteja eläimillä on.

Kirjan tosielämän tapaukset antavat käytännön vinkkejä muun muassa kissojen ja koirien käyttäytymisen ymmärtämiseen. Villieläinten elämästä selviää esimerkiksi, mitä karhut, korpit ja miekkavalaat pystyvät oivaltamaan ja miksi leikkiminen on luonnossa yleisempää kuin moni tietää. Kirjan yllättäjiä ovat myös oppivaiset kalat ja työvälineitä valmistavat papukaijat.

2. Heli Hottinen-Puukko Suomen talvi, SKS




Talvella luonto lepää mutta muu aherrus jatkuu. Pitkään ja pimeään vuodenaikaan mahtuu arkea ja juhlaa. Suomen talvi kertoo kepeästi mutta asiantuntevasti jokaisesta talvipäivästä joulukuun ensimmäisestä helmikuun viimeiseen.
Kirja luo katsauksen talven tapahtumiin ja tarjoaa vinkkejä ja reseptejä talvisiin juhlahetkiin. Se antaa tietoa luonnonilmiöistä, suomen kielen lumisanastosta, pikkulintujen ruokinnasta, talvikalastuksesta ja monista muista talviaskareista. Hyvä Tuomas ja paha Nuutti, härkäviikot ja laskiaisen pitkät pellavat saavat selityksensä, ja samalla myös paljastuu milloin talvenselkä taittuu. Suomen talvi luo valoa pimeisiin iltoihin ja houkuttelee talven riemuihin.

3.  Riitta Konttinen Elämänvirrassa, Siltala


Elämänvirrassa-kaksoiselämäkerta kertoo 1900-luvun varhaisiin modernisteihin ja samalla boheemiin taiteilijasukupolveen kuuluvasta taiteilijaparista Alvar ja Ragni Cawénista ja heidän lähipiiristään.
Alvar (1886–1935) ja Ragni (1891–1981) solmivat avioliiton vuonna 1924. Avioliittoa kesti vain yksitoista vuotta, se päättyi äkillisesti Alvar Cawénin saamaan sydänkohtaukseen. Ragni Cawén, joka oli lopettanut taiteellisen työnsä naimisiin mentyään koska halusi antaa kaikkensa miehelleen ja heidän pojalleen Matille, teki seuraavina vuosina suuren työn järjestäessään miehensä muistonäyttelyitä ja luetteloidessaan tämän teoksia. Myöhemmin hän palasi maalaamisen pariin ja teki pitkän ja tuotteliaan taiteilijanuran.

4. Antti Kauppinen, Paavo Halosenen, Ulla Kokki Armas aika, Sets


Antti Kauppiselle ja Paavo Haloselle joulu on kaikki kaikessa. Heidän kokoamansa kirja talven kohokohdasta ammentaa perinteistä ja uudistaa niitä. Joulupöytä on runsas: siinä on kyseenalaistamaton paikka suomalaisilla klassikoilla – riisipuurolla, sillillä, rosollilla ja maksapateella – mutta juhlamenyy täydentyy ulkomaanmatkoilta kerätyillä resepteillä – pähkinäsatsiveja Georgiasta, papaijasalaattia Thaimaasta, tryffelikermakastiketta Toscanasta, hedelmäcouscousia Marokosta. Olennaista ovat maut ja tuoksut, korea kattaus sekä hitaasti soljuva aika.
Kerään joulukirjoja, etenkin ruokaohjeellisia. En ole mitenkään erityisen innostunut keittokirjoista, mutta joulua en voi vastustaa. Joulukirjoja ei voi omistaa liikaa.
1. ELÄMÄKERRAT

Helena Ruuska Elämän kirjailija Eeva Joenpelto, WSOY


"Pidä leukasi pystyssä, jos haluat tulla arvostetuksi miesten maailmassa." Kirjailijoiden kuningattaren Eeva Joenpellon elämässä oli loiston lisäksi myös suurta tragediaa. On aika kertoa hänen tarinansa.Kirjailijoiden kuningatar, lukijoiden rakastama Lohja-sarjan luoja, vahva nainen joka pyöritti kustantajia mielensä mukaan. Eeva Joenpellon elämään mahtui säihkettä ja tunnustuksia mutta myös suurta tragediaa: menetyksiä, pettymyksiä, riitoja ja panettelua. Vahvan naisen osa 1900-luvun Suomessa ei ollut aina helppo, ei myöskään kirjallisissa piireissä. Helena Ruuska kertoo Joenpellon elämän lapsuuden peltomaisemista Sammatista Helsingin seurapiireihin ja vanhuuden yksinäisiin päiviin.

Nuoremmat ovat löytämässä Joenpellon tuotannon. Tämä kirja on erinomainen johdanto kirjailijan tuotantoon ja Joenpellon lukeneelle aarre.


2. Virginia Woolf Päiväkirja 2, Savukeidas
Modernin kirjallisuuden merkittävimpiin edustajiin lukeutuvan englantilaisen Virginia Woolfin päiväkirjan toinen osa kattaa jakson vuodesta 1920 vuoteen 1925 saakka. Tänä aikana Woolf julkaisi ensimmäiset kokeelliset romaaninsa Jaakobin huone sekä Rouva Dalloway, ja jatkoi kriittisten esseiden kirjoittamista. Omakohtaiset ja suorapuheiset päiväkirjat valottavat Woolfin esteettisten pohdintojen sekä hänen taiteellisen kasvunsa ohella myös hänen elämänsä arkista puolta: tapaamisia muiden taiteilijoiden ja etenkin Bloomsburyn ryhmän jäsenten kanssa, vierailuja Lontoossa ja Englannin maaseudulla, kotioloissa vietettyä aikaa ja niin edelleen. Esiin tulevat myös synkemmät hetket ja taistelu masennuksen kanssa. Samalla Woolf kuvaa Euroopan myllertävää 1900-¬lukua yhden lahjakkaan ja traagisen ihmisen näkökulmasta. Yli 2000 sivua kattavat Woolfin päiväkirjat julkaistaan suomeksi viidessä osassa, ja ne tarjoavat ainutlaatuisen kurkistuksen 1900¬- luvun suuren kirjailijan elämään ja työhön.
Kerään Woolfin kirjoja. Suomennetun tuotannon omistan, mutta maailmalta löytyy vielä monta, monta puuttuvaa. Savukeitaan ansioista saamme päiväkirjat suomeksi.

14 kommenttia:

  1. Kiitos taas kirjavinkeistä ja hienoista esittelyistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotkut luetuista jää vain mieleen. Yritin muistaa koko vuoden luetut selaamatta.

      Poista
  2. Käyn aina välillä kurkkimassa näitä ihania listojasi, monen monta vinkkiä olen saanut... Toivottavasti varaamani Maailmanloppu ja ihmemaa saapuu pian!

    Milloinkas tulee se kisupostaus? Meille joululahjaksiko? :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, että löydät lukuvinkkejä.

      Olen surkea kissakuvaaja ja sen takia en niin kummoisia tuloksia odota itseltäni. Kissakuvani otti ennen aina henkilö, tavallaan ammattilainen. Mutta pakko minun on saada näistä kuvat. Olen ajatellut joulun seutua. Kymmenviikkoisesta ne ovat tosi suloisia. Kun tarpeeksi kauan yrittää, niin kyllä sieltä saa jonkun söpön. Ja teen sen varmaankin Siniunikkoon.

      Poista
  3. Tosi hyvä lista: löysin tästä vaikka ja mitä vinkkejä (itselleni ;-)). Kiinnostava tuo huomiosi, että pidit Yiyun Lin teoksen jälkeen enemmän Värittömän miehen vaellusvuosista. Alkoi heti Lin kirja kiinnostaa minuakin.

    Stoner on minulle vuoden paras käännöskirja. Itselläni sen lukeminen jäi loppuvuoteen, mutta voi jysäys, että rakastuin! <3

    Eeva Joenpellon tuotannon otan asiakseni ensi vuonna. Luin joskus lukiossa jonkun hänen teoksistaan, jonka nimeä en enää muista, mutta muistan pitäneeni. Tuo elämäkerta kiinnostaa kovasti myös.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minua hieman harmitti, kun edellinen Murakami jätti minut kylmäksi. Nyt ymmärtäisin sen paremmin. Yksinäisyyttä kalliimpaa alkaa upeasti. Sen ensimmäinen kappale on täydellinen.

      Stoner on... kun lukee hyvän kirjan ja vertaa siihen, niin... Kyllä se jää ykköseksi minulla.

      En ole varmaankaan lukenut yhtään Joenpeltoa. Ostin ne kaikki isälleni. Hän piti niistä. Hän luki parempaa kirjallisuutta kuin minä, jos näin voi sanoa, mutta ainakin se kertoo jotain. Aion kuitenkin kokeilla Lohja-sarjaa tai Elämän rouva Gladia.

      Poista
  4. Minä tykkäsin kovasti Rouva Gladista, hieno henkilökuva. Kovin paljon en enää muista, vain sen että vaikutuin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Gladia on kehuttu. Pitäisi tutkia, voiko lukemisen aloittaa siitä.

      Poista
  5. Stonerin voisi hankkia omaan pukinkonttiin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lainasin Stonerini kesällä ja nyt harmittaa olla ilman sitä. Se olisi sellainen kirja, jonka paikka on kirjahyllyssä. Ärsyttävää.

      Poista
  6. Minun omalla joululomalistalla on tuo Valkoisen pilven maa. Pukinkonttiin taitaa mennä yksi Odininlapsi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon, että viihdyt Valkoisen pilven maan kanssa. Hieno tarina, helppo lukea, ei poukkoile. Minäkin annan Odininlapsen pukinkonttiin. Pidin todella kirjasta ja tuomitsin jääväksi. Ystäväni kutsui Odinia tahmeaksi. Pitää kysyä tarkemmin.

      Poista
  7. No niin, laitoin heti pari - Li ja Joenpellon muistelmat - kirjastovaraukseen listasi perusteella. Ihailen laajaa makuasi ja lukemisen kirjoasi! Itse tunnen lukevani kovin rajatusti ja valikoivasti, vaikka luen kyllä enemmän kuin blogissa kerron (seliseli, en niin paljon enemmän).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajastin yhden tekstin tänään, en tiennyt selviänkö kirjasta. Jos muistan oikein, sinäkin olet lukenut aiemman kirjan tekijältä. Meinasin loppua kesken ohuen kirjan kanssa. Olin joka asiasta eri mieltä. Erehdyin kirjan nimestä.

      Li teki minuun valtavan vaikutuksen. Luin samaan aikaan Lurran Kutsuin häntä solmioksi. Joenpellon luen jouluna. En ole varmaankaan lukenut ikinä yhtään Joenpellon kirjaa.

      Löysin fantasiat aika äskettäin. Olen tosi surkea kotimaisessa, kun nykykirjailijoiden nimet eivät sano mitään. Luen tietoa monipuolisesti. Joskus hömppää tyyliin Meikkipussin pohjalta tai Pariisitar. Raakuus ja sota eivät sovi minulle. Historialliset romaanitkin tylsistyttävät. En halua eläinten kuolevan lukemissani kirjoissa. Olen kaunosielu. En pidä murrekirjoista. Että rajoitteita on.

      Poista

Ilahduta minua kommentilla!