perjantai 6. marraskuuta 2015

Finlandia-palkinnon ehdokkaat 2015




Finlandia-ehdokkaat julkaistiin tänään. Palkinto jaetaan 26. marraskuuta 2015.

Ehdokkuudet eivät vaikuta minun lukuvalintoihini. Luen kotimaista kirjallisuutta muutenkin vähemmän. Lisäksi onnistun valitsemaan lukemani siten, että suosikkini eivät useinkaan ole edes ehdolla. Ainakaan suosikkini ei voita. Minulla on oma vahva makuni, joten en minä lannistu.

Jokainen meistä kaipaa omia suosikkejaan ehdokaslistalta. Muutaman teoksen puuttumista minäkin oudoksuin. Olin odottanut listalle mm. seuraavia kirjoja: Vuokko Sajaniemi Pedot, Laura Lindstedt Oneiron, Emmi Itäranta Kudottujen kujien kaupunki ja Pauliina Vanhatalo Pitkä valotusaika.Vain Oneiron löytyy listalta.

Lukupinossani lukemistani odottaa Markku Pääskysen Sielut. Parhaillaan luen parhaillaan Hotakaisen Henkireikää. Seija Ahavan Taivaalta tippuvat asiat luin vuoden alussa. Pertti Lassilan ehdokkuus ei ihmetytä minua. Luin hyvin äskettäin hänen kirjansa Ihmisten asiat ja vaikutuin täysin. Oneiron ja Armain aika ovat suosikkini.


Sen sijaan Finlandia Junior –palkinto suosikkini on Surunhauras, lasinterävä ja tiedossa Suomalaisten pyhiinvaellukset keskiajalla.


Finlandia-palkinnon ehdokkaat 2015

Selja Ahavan Taivaalta tippuvat asiat (Gummerus)





Tarinat auttavat meitä jäsentämään elämäämme; ne tuovat iloa ja lohtua. Selja Ahavan romaani koostuu useamman henkilön tarinasta, joille on yhteistä sattumien epätodennäköisyys. Lukijalle jää tilaa tehdä omia tulkintojaan kirjailijan osin jopa sadunomaisesta tekstistä.



Kari Hotakaisen Henkireikä (Siltala)





Sekakuoro tarjoaa henkireikää Rikoskomisariolle, Suntiolle ja Parturikampaajalle. Kukin heistä elää puhumattomuuden kuplassa, ilman keskusteluyhteyttä lähimmäiseen elämän tärkeimmissä, ratkaisevissa asioissa.



Pertti Lassilan Armain aika (Teos)





Armain aika on romaani, joka vaikuttaa siltä, että se on kirjoittanut itse itsensä. Kuitenkaan ilman selkeää visiota ja kirjallista taituruutta tällainen pakottomasti luettava ja hengittävä kirja ei synny. Armain aika on impressionistinen teos, joka luottaa lukijaansa.


Laura Lindstedtin Oneiron (Teos)






Seitsemän naista saapuu kuoleman jälkeiseen valkoiseen tilaan. Kysymyksessä on lopullisen katoamisen esikartano, jossa ei ole aikaa eikä muita tuttuja ääriviivoja. Tähän unitilaan putoavat naiset edustavat eri yhteiskuntaluokkia ja ovat erittäin kaukana toistensa kokemuspiiristä, mutta jokaisen tarina on yhtä arvokas.


Markku Pääskysen Sielut (Tammi) 




Oma lapsi katoaa; voiko musertavampaa tragediaa kuvitellakaan? Markku Pääskysen Sielut-romaanissa inhimillistä murhenäytelmää ei kuitenkaan kerrota epätoivolla ja surulla mässäillen. Romaani on yllättävä ja rohkea. Kirja sijoittuu yhteen päivään, jona Maija-tyttöä etsitään, ja vaikka tunnelma on painostava, lukijaa ei rusenneta toivottomuudella ja syyllisyydellä.


Panu Rajalan Intoilija (WSOY)




I.K. Inha - valokuvaaja, tutkimusmatkailija, tietokirjailija, kääntäjä ja keksijä - jäi aikakauden muiden taiteilijoiden varjoon. Nyt Panu Rajala nostaa hänet hienolla romaanillaan ansaitusti ystäviensä Janne Sibeliuksen ja Eero Järnefeltin rinnalle.


Finlandia-palkinnon voittajan valitsee tänä vuonna toimittaja, lauluntekijä Heikki Harma eli Hector.


Finlandia Junior


Finlandia Junior -palkinto on Suomen Kirjasäätiön jakama tunnustus ansiokkaalle suomalaiselle lasten- ja nuortenkirjalle.

Siiri Enoranta: Surunhauras, lasinterävä (WSOY)




Tuula Kallioniemi: Pako (Otava)

Elina Lappalainen - Christel Rönns: Nakki lautasella - Mistä ruoka tulee (Tammi)

Veera Salmi: Mauri ja vähä-älypuhelin (Otava)

Nadja Sumanen: Rambo (Otava) Mila Teräs – Karoliina Pertamo: Hämärinkäinen (Karisto)


Voittajan valitsee Viron-instituutin johtaja Anu Laitila.


Tieto-Finlandia-palkinto


Vuoden 2015 ehdokkaiksi on valittu seuraavat teokset:

Sari Katajala-Peltomaa – Christian Krötzl – Marjo Meriluoto-Jaakkola (toim.): Suomalaisten pyhiinvaellukset keskiajalla (Suomalaisen Kirjallisuuden Seura)




Esa Koivuranta – Kati Pehkonen – Tuija Sorjanen – Annina Vainio: Marimekko. Suuria kuvioita (Into)

Tiina Miettinen: Piikojen valtakunta. Nainen, työ ja perhe 1600–1700-luvuilla (Atena)

Marjo T. Nurminen: Maailma piirtyy kartalle. Tuhat vuotta maailmankartan kulttuurihistoriaa (John Nurmisen Säätiö)

Tapio Tamminen: Kansankodin pimeämpi puoli (Atena)

Helena Telkänranta: Millaista on olla eläin? (Suomalaisen Kirjallisuuden Seura)




Tieto-Finlandia-palkinnon saajasta päättää tänä vuonna toimittaja Arto Nyberg.


Omat suosikkini vuosien varrelta Finlandia-ehdokkaista. Mikä on ollut sinun suosikki?

2014

Viime vuosi oli erikoinen, sillä olin lukenut ehdokkaista peräti 3, jopa voittajan Jussi Valtosen: He eivät tiedä mitä tekevät (Tammi). Oli minulla oma suosikkikin eli Anni Kytömäen Kultarinta (Gummerus). Lisäksi olin lukenut Tommi Kinnusen Neljäntienristeys (WSOY).

Katselin uteliaisuuden vallassa menneiden vuosien ehdokkaita. Listaan tähän ehdokkaat, joiden teos olisi ollut oma ykköseni. Vain muutaman kerran valinta on ollut myös minun suosikkini.

Huom. Olen merkinnyt vuoden tähdellä *, jolloin suosikkini on ollut myös voittaja.

Täältä näet aikaisempien vuosien voittajat


2013 

Kjell Westö: Hägring 38 / Kangastus 38 (Schildts & Söderströms / Otava).

2012 *

Minulla oli kaksi suosikkia eli toinen oli voittaja Ulla-Lena Lundberg: Is / Jää (Schildts & Södersröms, Teos)

ja

toinen suosikkini oli Aki Ollikaisen: Nälkävuosi (Siltala)

2011

Kristina Carlson: William N. päiväkirja (Otava)

2010

Joel Haahtela: Katoamispiste (Otava)

2009

Merete Mazzarella: Ingen saknad, ingen sorg (Söderströms/Atlantis), Merete Mazzarella: Ei kaipuuta, ei surua (Tammi)

2008


Pirkko Saisio, Kohtuuttomuus (Siltala)

2006*

Kjell Westö: Där vi en gång gått (Söderströms) / Missä kuljimme kerran (suomentanut Katriina Savolainen, Otava)

2005*

Bo Carpelan: Berg/Kesän varjot (Schildts/Otava)

2007, 2006, 2004, 2002, 2001 ei omaa suosikkia

2003

Joel Haahtela: Elena (Otava)

2000 *


Johanna Sinisalo: Ennen päivänlaskua ei voi (Tammi).



18 kommenttia:

  1. Eipä ole näistä ehdokkaista suurta halua lukea muita kuin Oneiron ja Taivaalta tippuvat asiat. Jälkimmäisen luenkin pian.

    Yllättävät ehdokkaat juuri siinä mielessä, etteivät omat veikkailuni ja ennakkosuosikit menneet juuri sinne päinkään. Oneiron oli ainoa, jonka aavistin pääsevän. Missä on Katja Ketun Yöperhonen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole perehtynyt valintamenettelyyn, joten tyydyn ihmettelemään. Onhan sekin hauskaa. Tein pohjaa ja odottelin listausta ja sinun postauksesta näin sen ilmestyneen.

      Oneiron oli jokseenkin odotettu. Ilahduin kovasti myös Pertti Lassilan kirjan pääsystä joukkoon. Yöperhonen on minulta lukematta. Kudottujen kujien kaupunkia jäin kaipaamaan kovasti. En minäkään aio lukea enempää.Listaus on jotenkin tylsä. Esimerkiksi Strömbergin Sophie. olisi saanut olla mukana ja ....

      Poista
  2. Näistä Finlandiaehdokkaista olen lukenut Selja Ahavan Taivaalta tippuvat asiat ja jään odottamaan mielenkiinnolla valintaa, sillä tuo kirja ei olisi päätynyt minun listalleni.
    Viime vuonna olin lukenut neljä kirjaa etukäteen, joten olin paremmin selvillä kirjoista.
    Nyt listallani olisi Katja Ketun Yöperhonen, Annamari Marttisen Vapaa, Hanna Tuurin Ranta, Laura Lehtolan Pelkääjän paikalla, Kristiina Vuoren Neidonpaula ja Emmi Itärannan Kudottujen kujien kaupunki. Lanufinlandiaan kuuluisi ehdottomasti Iida Sammaliston Tähtimosaiikki ja Anu Holopaisen Ihon alaiset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taivaalta tippuvat asiat on hieno kirja. Tuurin Ranta on lukupinossa. Itärantaa odotin listalle kovasti. Krohnin puuttumista ihmettelin.

      Lanu on minulle vieras juttu. En käsitä edes noiden keskinäistä vertaamista. Siiri Enoranta: Surunhauras, lasinterävä on hieno.

      Poista
  3. Selja Ahavan olin minäkin lukenut ja olihan se ihan jees, mutta sen ehdokkuus tuli kyllä yllätyksenä. Lassilan kirja on minulla lainassa, onneksi se on lyhyt sillä siinä on jo ensi viikolla eräpäivä ja siihenhän tuli toki välittömästi varauksia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahavan kirja on hieno, mutta kun .... Löydän listalta kaksikin omaa suosikkia ihan ykköseksi, mutta jäin kaipaamaan niin monta. Esim. Itärantaa.

      Pertti Lassilan mukanaolo on heno juttu.

      Poista
  4. Tämän vuoden ehdokaslista tuntuu jollakin tavalla kovin 'turvalliselta ja riskittömältä'. Sielut ja Oneironin aion näistä lukea, ehkäpä tuon Lassilankin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen Lassilaa lämpimästi. Ihmisten asiat vakuutti minut, että olen löytänyt uuden kotimaisen kirjailijan itselleni. Oneiron oli odotettu. Minä en ole asiantuntija, en tiedä valintaperusteita. Löysin vaivatta suosikkini.

      Minusta on mielenkiintoista nähdä Blogistanian valinnat, kun käytössä on koko paletti.Kullakin on käytössä oma lukuhistoriansa tältä vuodelta, oma maku ja mieltymyksensä.

      Sinun toteamuksesi 'turvalliselta ja riskittömältä' on hyvä. Se kiteyttää hyvin tunteeni.

      Toisaalta tein tuon listan monen vuoden ajalta. Harvemmin olen ollut samaa mieltä valinnoista. Minulla on oma makuni.

      Poista
  5. Oneironin voisin lukea ja ehkä Taivaalta tippuvat asiat. Hotakaista pitäisi joskus kokeilla. Lassilan olen lukenut, enkä tykännyt. Leena Krohnin puuttuminen listalta harmittaa vähän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tunne Hotakaisen tuotantoa kovinkaan hyvin, sillä olen lukenut vain kolme kirjaa häneltä. Jos Juoksuhaudantie löytyisi käsiini, niin lukisin sen. Hotakainen oli tänä vuonna Kirjan ja ruusun päivän nimikkokirjailija, joten luin Kantajan. Suosittelisin sinua kokeilemaan sitä. Sen avulla näkee, jos pitää tyylistä. Ohut kirja.

      Pidän kovasti Krohnin kirjoista. Datura ja Mitä puut tekevät elokuussa ovat mahtavia ja Tainaron ja... Erehdys on hieno.

      Kokeile Oneironia ja Taivaalta tippuvia asioita ja kerro, piditkö.

      Poista
  6. Yllättävät valinnat, missään kirjassa teemana ei ole Venäjä tai Neuvostoliitto. Yllensä niitä pursuaa Finlandia-ehdokkaissa. Yksikään näistä ei innosta lukemaa. Tosin voittajan varmaan tulen lukemaan joskus ensi vuonna. Paitsi jos se on Hotakainen, en taida uskaltaa. Juoksuhaudantie on ehkä hounoin kirja, jonka olen koskaan sinnitellyt loppuun asti. Se on yksi niistä teoksista, joka sai minut luulemaan, että Finlandia-voittajat ovat järjestään ihan huonoja. Onneksi olin lukenut yhden aiemmista voittajista tietämättä sen olleen voittaja. Ja onneksi uskaltauiduin tarttumaan Ennen päivän laskua ei voi-kirjaan.

    Finlandia-ehdokkaita enemmän odotan kovasti, että saisin käsiini nuita sinun listalle veikkaamiasi teoksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ennen päivän laskua ei voi on fantastinen kirja.

      Hotakainen oli tänä vuonna Kirjan ja ruusun päivän nimikkokirjailija. Se on ihan hyvä. Olen lukenut vain kolme Hotakaisen kirjaa.

      Lassilan kirja kannattaa lukea.

      Kotimainen kirjallisuus on heikoin alueeni. Olen lukenut sitä vasta blogini myötä.

      Poista
  7. No voihan nenä. En ole lukenut ehdokkaista yhtäkään. Oneiron tosin on houkuttanut jo jonkin aikaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minna, arvaas kuka saa huomenna poropastaa? Stockan herkussa oli.

      Sähän saat urakoida, että saat jonkun käsityksen.

      Poista
  8. Ehdokaslista oli minusta epäkiinnostava. Oneiron on ainoa, jonka voisin kuvitella lukevani, mutta senkin vasta joskus tulevaisuudessa, sen verran kiinnostavia kirjoja on tällä hetkellä lukupinossani. En voi kritisoida ehdokkaita, koska en ole niistä yhtään lukenut, mutta ainahan voi hämmästellä :)

    Minäkin kaipasin Kudottujen kujien kaupunkia ehdokkaaksi. Sekä Yöperhosta ehdottomasti! Kätilön pois jättäminen ehdokaslistalta muutama vuosi sitten oli mielestäni käsittämätöntä, ja Yöperhonen on ollut monen mielestä Kätilöäkin parempi, joten oletin ilman muuta sille ehdokkuutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä huomio Neiti Kirjaetsivä. Tuota en tullut ajatelleeksi. Moni on kehunut Yöperhosta. En ole lukenut Ketun kirjoja, omistan kyllä. Omani ovat pokkareita ja välttelen pokkareita.

      Minäkin odotin Kudottujen kujien kaupunkia listalle. Oneiron on kuitenkin vaativa kirja.

      Poista
  9. En ole tutustunut lainkaan finlandia- ehdokaslistaan. Luettavaani etsin kirjallisuusblogeista ja nytkin tuli heti vaikutelma, että ainakin Oneironin luen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika vieraita nuo minullekin ovat. Luen enemmän ulkolaista kirjallisuutta. Tuossa ehdokaslistauksessa on useampi nimi, joita en lue. Oneiron on hyvä.

      Poista

Ilahduta minua kommentilla!