torstai 5. marraskuuta 2015

Isälle lahja

Kirja isälleMitä, jos antaisit hyvän kirjan? Tässä on jokunen lahjavinkki isälle.  Jeeves-fanina en voi unohtaa listasta tätä uutukaista kirjaa. 
Vai haluatko antaa kunnon jännärin? Rönnbacka viihdyttää Porvoon miljöössä. Pääasia lahjassa lienee, että unohdetaan oma maku ja valitaan kirja toiselle. 
Parhain tänä vuonna lukemani käännöskirja on edelleen John William Stoner, joten en voi jättää sitä listastani  pois. Scifin lukija voisi tykätä Andy Weirin  kirjasta Yksin Marsissa. En ole lukenut kirjaa, mutta mieheni sanoo kirjaa parhaimaksi scifiksi tänä vuonna.
Emmi Itärannan lukemista odotan eniten.  Ihastuin hänen teoksen, sillä Teemestarin kirja on upea. Johan Bargumin novellikokoelma on syksyni tärkeimpiä kirjoja.
Nämä kaikki esitellyt ovat tämän vuoden kirjoja. Olen lukenut miltei kaikki ja osan blogannutkin. Jos tähdittäisin lukemani, niin nämä olisivat kaikki 4-5 tähden kirjoja. 
Meillä puolisoni lukee fantasiaa enemmän ehkä kuin minä. Kirjallisia keskusteluja emme harrasta, mutta yhteisiä  lukuhetkiä sitäkin enemmän.  Kirjalahjat ovat kummankin suosikkeja.

John Williams Stoner, Bazar


William Stoner kasvaa maalaistalon poikana Yhdysvaltojen Keskilännessä, pääsee opiskelemaan ja löytää alan, joka kiehtoo häntä: englannin kielen ja kirjallisuuden. Stoner menestyy opinnoissaan, valmistuu maisteriksi ja saa opettajan viran yliopistolta. Hän menee naimisiin, saa lapsen ja opettaa vuosikymmenten ajan, mutta elämä tuottaa vain pettymyksiä. Stonerin ainoat intohimot ovat rakkaus ja opiskelu, ja hän tuntee epäonnistuneensa molemmissa. 

Jonathan Franzen Purity, Siltala


Purity on romaani nuorekkaasta idealismista, äärimmäisestä uhrautumisesta, salaisuuksista ja uskollisuudesta. Teoksen näyttämönä on niin 80-luvun Itä-Saksa kuin nykyhetken Kalifornia, sen henkilögalleriassa on idealisteja ja kyynikkoja, hyviä ja huonoja vanhempia, journalisteja ja vuotajia. Sen sivuilla käydään monimutkaista sukupuolten välistä sotaa, eikä romaani pelkää asettaa polttavan ajankohtaisia moraalisia kysymyksiä.

Emmi Itäranta Kudottujen kujien kaupunki, Teos


Toistuvien tulvien piinaamalla saarella nuori kutoja Eliana löytää Seittien Talon pihasta vieraan nuoren naisen, jolta on leikattu kieli. Puhekyvyttömän naisen ihoon on kuitenkin kirjoitettu nimi. Elianan nimi. Tulvien pahetessa myös aiemmin tuntematon sairaus on alkanut vaivata niin kasveja, eläimiä kuin ihmisiäkin.

P.G. Wodehouse Kernaasti, Jeeves, Teos

 

Miljoonien rakastamat hahmot Bertie Wooster ja palvelijansa Jeeves ovat tuttuja sekä P. G. Wodehousen kirjoista että niistä tehdystä tv-sarjasta. Tarinoiden päähenkilö on uusavuton, katastrofialtis, mutta hyväsydäminen Bertie, jonka elämä koostuu suureksi osaksi perin mutkikkaista kommelluksista. Niistä selviäminen edellyttää yleensä vähintään syvällistä pähkäilyä ja oppineita kirjallisuussitaatteja, mutta viime kädessä useimmiten Bertien neuvokasta herrasmiespalvelija Jeevesiä.Christer Rönnbacka Kylmä syli, Bazar


Öinen Porvoo pikkujouluaikaan. Parikymppinen mies hoipertelee hilpeänä juhlista kotiinpäin. Aamulla tyttöystävä ilmoittaa hänet kadonneeksi. Jäljet loppuvat Porvoonjoen rantaan, ja tapaus kirjataan komisario Antti Hautalehdon poliisiasemalla tavanomaiseksi katoamiseksi. Muutama yö myöhemmin ohikulkijat kuulevat Porvoonjoesta avunhuutoja. Paikalta pakenee outo huppariin pukeutunut mies, ja uhri löytyy henkitoreissaan vedestä. Komisario Hautalehto alkaa epäillä, ettei aiempi katoaminen ollut sittenkään rutiinitapaus. Seurattavia jälkiä on kovin vähän, sillä virta vie omansa. Eräällä tapauksella on silminnäkijä, mutta ehtiikö tämä ajoissa poliisin puheille?

Kari Hotakainen Henkireikä, Siltala


Rikosylikomisario liittyy sekakuoroon ja toivoo, että uusi harrastus vie ajatukset pois työasioista. Toisin käy. Sillä samassa kuorossa laulavat myös Suntio ja Parturikampaaja, joita riivaavat taloudellinen ahdinko ja rakkauden hiipuminen, ja joita siksi yhdistää synkkien salaisuuksien vyyhti. Rikosylikomisario löytää tahtomattaan heidän kanssaan yhteisen sävelen, mutta se kulkee nuotin vieressä. 
Mitä tekee se, joka ei ole koskaan mitään tehnyt?  Mitä tapahtuu kun ylittää rajan? Ja millaisiin vaatteisiin vainajat puetaan? Hypnoottinen ja kiihkeä romaani asettaa kysymyksiä, joihin ei ole vastausta ja vastaa kysymyksiin, joita ei yleensä kysytä. Henkireikä on romaani rakkauden ja vihan töistä. 

Stephen Booth Nummi palaa, Blue Moon


Peak Districtin luonnonsuojelualueen nummet ovat kuivia ja herkästi syttyviä - toisinaan syynä huolimattomuus, joskus tahallisuus. Nyt nummi palaa monesta paikasta, ja palojen rajoittamiseksi kamppailevat sammuttajat tekevät kiinnostavan löydön. Ja tulen uhkaamassa syrjäisessä, toimintansa lopettaneessa autiossa Light House -pubissa tapahtuu murha. Runsaan kahden vuoden takaisena jouluna lähistöllä katosi jäljettömiin turistipariskunta. Rikosylikonstaapeli Ben Cooper joutuu lähinnä avustamaan pitkäaikaista työtoveriaan ylikonstaapeli Diane Fryta, jonka on vastentahtoisesti palattava suurkaupungista vierastamalleen luonnonsuojelualueelle. 


Andy Weir Yksin Marsissa


Kuusi päivää aiemmin astronautti Mark Watneyn oli tarkoitus olla yksi ensimmäisistä ihmisistä Marsissa. Nyt hän on varmasti ensimmäinen ihminen, joka kuolee siellä. Ares 3:n miehistö joutuu hiekkamyrskyyn. Evakuoinnin aikana Markin avaruuspuku vaurioituu, ja muut luulevat hänen kuolleen. Mark jää yksin karulle planeetalle. Miten hän saa ilmoitettua Maahan olevansa elossa? Vaikka hän saisikin viestin läpi, hänen ruokansa loppuu kauan ennen pelastusjoukkojen saapumista. Todennäköisesti Mark ei ehdi edes nääntyä nälkään. Pienikin inhimillinen virhe tai tekninen vika voi johtaa kuolemaan ennen sitä. 

Johan Bargum Novelleja 1965-2015, Teos
Johan Bargumin esikoisteos ilmestyi tasan viisikymmentä vuotta sitten. Juhlavuoden kunniaksi julkaistaan Novelleja 1965-2015, jossa on mukana kaksi ennen julkaisematonta novellia sekä yksi aiemmin suomentamaton novelli esikoiskoelmasta Svartvitt. Nyt käsillä oleva valikoima edustaa Bargumin novellistiikkaa parhaimmillaan. Kirjailijalle ominainen konkreettinen kieli taipuu absurdeihinkin tilanteisiin ja ihmissuhdekiemuroihin. Bargumin kertomuksissa tehdään matkaa ja heitetään hyvästejä, avioliitot narahtelevat liitoksissaan ja maisemat vaihtuvat: lähtö, hyvästijättö ja ero toistuvat usein.

6 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Yritin huomioida hyvin, uusia kirjoja, mutta miehen maun mukaan.

   Poista
 2. Mainioita vinkkejä! monet näistä ovat tulossakin lukuuni, erityisellä mieleenkiinnolla odotan pääseväni Franzenin ja Weirin seuraan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minuakin houkuttaa Franzen. Onko kirja sinulla omana? Minusta siinä on jännä kansiefekti. Katsot kirjaa päältä ja mietit, että tämähän muistuttaa David Vannin Kylmää saarta. Laitat kirjan hyllyyn lukupinoon. Kun sattumalta vilkaiset kirjoja, niin näet vain tämän kirjan selän. Musta, kulta ja valkea tekevät upean, hallitsevan

   Lopettelen Weiriä, puolisoni luki sen. En kommentoi sitä, kun et ole lukenut.

   Poista

Ilahduta minua kommentilla!