Outi Rinne (1969) on psykologi, joka on kiinnostunut ruokavaliosta mielen vaivojen hoidossa, sillä ruoan ja mielialan yhteys on tärkeä, verensokerien vuoristorata aiheuttaa kiukunpuuskia, kun taas täysipainoinen ateria hoivaa niin vatsaa kuin mieltä. Kirjassa on myös vinkkejä verensokerin hallintaan, ruoansulatuksen edistämiseen.
Tästä samasta yhteydestä on kirjoittanut myös professori Sinikka Piippo kirjassaan Mielen ruokaa: Ravinnon vaikutus muistiin, jaksamiseen ja henkiseen tasapainoon.
Mielekkäät eväät kirjoittaja oli minulle tuttu bloginsa Keittiökameleontti kautta.
Rinteen eväskirja on nykyaikainen ja ohjeet hyvinkin viekoittelevia. Olen ehtinyt kokeilemaan vasta muutamaa smoothieta (teen päivittäin jonkinlaisen smoohien) sekä marjapaistosta, joka on kerrassaan täydellinen. Aamusmothiessa minua ilahdutti puolukat, sillä en osannut arvostaa niiden upeaa makua smoothiessa. Jo kirjan pelkkä silmäily saa mielen iloiseksi. Tällaista kirjaa olen odottanut.
Mielekkäät eväät jakautuu seuraaviin osioihin:
Mieli ja ruoka –kappaleessa tutustutaan hyvän mielen keittiöön ja selvitetään miten syntyy terveellinen, mutta herkullinen ateria. Osiossa on myös katsaus iloisen keittiön pähkinöihin ja siemeniin. Kauppojen valikoimat ovat nykyään niin monipuoliset, että emme osaa edes hyödyntää kaikkia tarjolla olevia pähkinöitä ja siemeniä, että saisimme parhaimman hyödyn.
Hyvää energiaa koko päiväksi –kappaleessa kerrotaan mitä kannattaa syödä, milloin ja kuinka usein? Väsähdätkö kesken päivän ja laskeeko mielialasi ilman syytä? Mitä, milloin ja kuinka usein? Tässä osiossa käsitellään juomat, smoothiet, puurot, myslit ja letut sekä leipä.
Älykäs vatsa –kappaleessa opitaan mitkä ruoat ovat mahan ystäviä ja miten ärtynyttä vatsaa lepytellään.
Jätehuolto kuntoon –kappaleessa keittiöpsykologi suosittelee paastojen sijaan jatkuvaa ylläpitosiivousta oikeilla ruoka-aineilla.
Hyvän mielen molekyylit –kappaleessa todetaan mitkä ruoat nostavat mielialaa, ja mitkä taas tuovat pahan mielen? Tässä osiossa esitellään mm. lisukkeita ja pikkupaloja.
Kirkkaat mietteet ja sukkela muisti –kappale selvittää takkuilevia ajatuksia ja kirkastaa pääkoppaan asettunutta sumua. Aivojen ruokintaohje on helppo: juo vettä, syö fiksusti, liiku ja hengitä. Elämäntavoilla voi vaikuttaa ratkaisevasti aivojen terveyteen. Osiossa painottuvat kalat ja muut merenelävät, pääateriat ja jälkiruoat marjoineen. Pähkinäinen marjapiiras löytyy tästä osiosta. Sen maun ymmärtää vasta maistettuaan.
Mielekästä ruokaa –kappale toteaa, että mielekäs syöminen on muutakin kuin tankkausta ja pohditaan mitä itse asiassa nälkä on. Dipit, kastikkeet ja levitteet ovat tämän osion antia. Elokuun illoissa voidaan illanistujaisissa hyödyntää viiniköynnöksen lehtiä ja kokeilla viininlehtikääryleitä sivulta 264.
Ruoanlaitto voi olla palauttava rentoutumishetki ja pilkkominen, raastaminen, vaivaaminen ja vatkaaminen pientä arjen meditaatiota.
Huom. Leivontakuvat oat aina omani!
Mielekäs aamusmoothie
1 kypsä banaani
2 dl puolukoita (tuore tai pakaste)
2 kuivattua viikunaa tai taatelia
½ dl saksanpähkinöitä
1 rkl chiasiemeniä
1 rkl hunajaa tai vaahterasiirappia
kourallinen persiljaa tai 1 rkl viherjauhetta
5 jääpalaa jos käytät tuoremarjoja
3 dl vettä
ripaus aitoa vaniljaa, inkivääriä, kanelia tai kardemummaa
Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi. Tarkista maku ja nauti heti tai jätä osa välipalaksi. Säilyy jääkaapissa.
Pähkinäinen marjapaistos
Muropohja:
1 ¼ dl saksanpähkinöitä
2 ½ dl kaurahiutaleita
1 rkl chiasiemeniä
1 ¼ dl kookossokeria
ripaus suolaa
1 tl aitoa vaniljaa
3 rkl luomuvoita
Marjatäyte:
20 tuoretta tai hieman sulanutta pakastemansikkaa
14 kokonaista taatelia
1 dl vettä
1 tl kanelia
1 rkl jauhettuja psylliumin siemeniä
2 ½ dl marjasekoitusta
Muruseos:
Siemenet puolikkaasta granaattiomenasta
1 dl saksanpäkinöitä
½ tl jauhettua kardemummaa
Pohja: Laita ainekset tehosekoittimeen paitsi puolet kaurahiutaleista ja voi. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Kaada kulhoon ja nypi käsin joukkoon loput kaurahiutaleet ja voi. Painele taikina pieniin tai yhteen isoon piirasvuokaan. Paista 150 asteessa 15-20 minuuttia kunnes pohja muuttuu kullanruskeaksi ja alkaa tuoksua. Pähkinäpohja palaa helposti. Ota uunista ja jäähdytä.
Täyte: Laita ainekset paitsi marjaseos tehosekoittimeen ja soseuta. Sekoita lopuksi käsin marjasekoitus. Levitä jäähtyneelle pohjalle.
Muruseos: Paahda saksanpähkinärouhe kuivalla pannulla, kunnes se alkaa tuoksua. Jäähdytä hieman ja sekoita joukkoon granaattiomenan siemenet (valkoinen osa poistettu kokonaan). Mausta kardemummalla ja ripottele seos paistoksen pinnalle. Tarjoa sellaisenaan tai kermavaahdon tai jäätelön kera.
En voi olla liittämättä tähän Rinteen Kiitos-osuuden lopetusta:
Viimeiseksi vaan ei vähäisimpänä, kiitos Lucy-kissalle, kärsivälliselle seuralaiselleni kirjoittajankammiossa. Lempeän päättäväisesti jaksoit muistuttaa siitä, että lopulta elämässä kuitenkin on tärkeintä leppoisa seura ja silittely. (Syömisen lisäksi.)
Outi Rinne Mielekkäät eväät – Ruokaa hyvälle mielelle
Atena 2015. Kotikirjasto.
Kiitos, Ulla ihanasta arviosta! Mau myös Neiti Lucyn puolesta <3
VastaaPoistaJo Wain esittäytyy täällä. Hän lähettää Lucylle terkut.
Poistahttp://siniunikon.blogspot.fi/2015/05/helatorstain-kuvakimara-ja-jo-wain.html
Minulla oli ilo lukea hieno kirja.
Vaikken ole kirjaa (vielä) lukenutkaan, niin nyt jo nyökyttelen täällä. On niiin vissi juttu, että sillä mitä syö, on todellakin merkitystä. Niin fyysiseen oloon, jaksamiseen kuin mieleenkin. Ja sitä sanomaa mielelläni oman kokemukseni perusteella kaikille muillekin jaan, mutta tarkkana täytyy olla, että vaistoaa, milloin oma terveysintoilu menee överiksi ja alkaa vaan ärsyttää :)
VastaaPoistaMarjapaistos näyttää ihanalta! ja kuulostaa. paitsi että taatelit ei oikein nappaa. Niistä on jäänyt vissiin lapsuusaikaiset traumat, kun olivat ainoaa makeaa, jota meillä kotona sai.
Marjapaistos on tosi hyvää. Taatelit on helppo korvata. Suosittelen kokemaan tuon makuelämyksen. Tarjosin noita Vappuna, kun tiesin, että vieraamme eivät syö tippaleipiä.
PoistaAina kaikella on rajansa, mutta kohtuullisesti. Eilen tein ensimmäisen kerran voikukkamuffinseja.