torstai 21. toukokuuta 2015

Kate Atkinson Joka lapsia ja koiria rakastaa & Kevätarvonnan tulos´
Kate Atkinson Joka lapsia ja koiria rakastaa
Schildts & Söderströms 2015. Kustantajalta. Kiitoksin.


Joka lapsia ja koiria rakastaa (Started early, took my dog 2010) on Kate Atkinsonin neljäs Jackson Brodie-dekkari. Brodie on entinen sotilas, Scotland Yardin entinen etsivä ja luopunut myös yksityisetsivän toimestaan. Teoksen on suomentanut Kaisa Kattelus. Edellisessä Brodie-dekkarissa (Eikö vieläkään hyviä uutisia 2013) Jackson joutui junaonnettomuuteen, mitä hän kertaa vielä tässäkin osassa useassa kohtaa. Luin viime vuonna Kate Atkinsonin kirjan Elämä elämältä ja rakastuin siihen. Se oli viime vuoden parhaani käännöskirjoissa. Minulla on kirjahyllyssä Brodie-sarjan aiemmat dekkarit, mutta en ole lukenut niitä, joten lähdin lukemaan tätä kirjaa kylmiltäni.

Jacksonilla oli asiakas. Huolimatta siitä, ettei hän enää ollut yksityisetsivä, ettei hän enää ottanut asiakkaita eikä tuhertanut avioerotapausten, velallisten metsästämisen ja lemmikkien etsimisen sieluasyövässä harmaudessa – kaikesta siitä huolimatta hän oli onnistunut saamaan asiakkaakseen naisen nimeltä Hope McMaster, joka asui niin kaukana kuin Yorkshiresta on mahdollista mennä tulematta uudelleen lähemmäs. Toisin sanoen Uudessa-Seelannissa..

Brodie on saanut toimeksiannon Uudesta-Seelannista selvittää erään naisen taustoja, jonka takia hän saapuu Leedsiin. Kaikki juontaa vuoteen 1975, jolloin Carol Braithwaite –niminen prostituoitu oli murhattu ja nelivuotias poika oli jäänyt todistajaksi.

Miettiessään asioita Jackson näkee puistossa koiraa pahoinpideltävän ja puuttuu asiaan: Koira kyyristeli edelleen takakontissa. Ei sitä voinut oikein siihenkään jättää, ja niinpä hän nosti sen syliinsä ja hämmästyi sen lämpöä, vaikka se hytisi kuin paleleva. Hän tuuditti sitä rintaansa vasten ja silitti sen päätä vakuuttaakseen sille, ettei ollut niitä isoja miehiä, jotka hakkasivat sitä.

Eläkkeelle jäänyt rikostarkastaja Tracy Waterhouse törmää Merrion Centressä prostiuoitu Kelly Crossiin, joka kiskoo perässään pientä lasta. Hetken mielijohteesta Tracy ostaa lapsen 3000 punnalla.

Näistä aineksista keitetään dekkari, joka siirtyilee vuoden 1975 ja nykyhetken välillä, joten lukeminen vaatii keskittymistä. Vähitellen kuitenkin päästään asiaan ja asiat selkenevät. Kuka on Tracyn ostama lapsi ja kuka oli Jacksonin armeija-aikana saksassa sieppaama tyttö, jäävät avoimiksi. Tilly on iäkäs, muistinmenetyksestä poteva näyttelijätär, jonka osuus  juoneen jää hieman hämärä peittoon. Teoksessa vierailee myös yksityisetsivä Brian Jackson, joka vaikuttaa Jacksonin kaksoiskuvalta, mutta on lopulta ilmeisesti hänen vastakohtansa.

Tapahtumia lähestytään Jacksonin, Tracyn ja Tillyn näkökulmista. Miten henkilöt liittyvät toisiinsa vai liittyvätkö ollenkaan ja miten heidän tiensä sattumalta kohtaavat? Myös Tracyn entiset esimiehet liittyvät tapahtumiin hyvin vahvasti. Joka lapsia ja koiria rakastaa on hyvä rikosromaani  ilman liiallista väkivaltaa. Henkilöiden määrä ja kertomuksen hyppivyys tekevät siitä hieman haasteellisen, mutta samalla kiinnostavan luettavan. Tämä on lukemisen arvoinen teos niillekin, jotka eivät varsinaisista dekkareista välitä. Ajoittain kirjan pitkäveteiset selitykset ja takaumat puuduttavat. Tapahtumien kulku on paikoin hyvin epärealistinen koirien ja lasten tarjonnan suhteen. Joka lapsia ja koiria rakastaa on tyypillisesti sellainen kirja, joka pitäisi lukea kahteen kertaan, jotta tapahtumat aukeaisivat. Myös aiemmat teokset antaisivat lukupohjaa. Pidin kirjan psykologisesta ja humoristisesta otteesta ja jatkan Atkinsonin parissa.

Kevätarvonnan tulos 21.5. (Huomioin kaikki osallistuneet, vaikka en vahvistanut lopussa, koska olin pahassa flunssassa)

1. Anne Enright: Valvojaiset MarikaOksa

2. Robert Galbraith: Käen kutsu Ilokseni

3. Joel Haahtela: Naiset katsovat vastavaloon Beate56

4. Anu Holopainen: Ihon alaiset 2015 Kirsi

5. Milja Kaunisto: Synnintekijä Kirsi

6. Katja Kettu: Kätilö (pokkari) Serentis

7. Liza Marklund: Elinkautinen (pokkari) jäi orvoksi.

8. Caitlin Moran: Näin minusta tuli tyttö (nidottu) 2015 Laura

9. Outi Pakkanen: Ruohonleikkaaja (pokkari) Siili

10. Anette Pleijel: Talvirakkaus Nea

11. Kuvan ulkopuolelta Alice McDermott Hurmaava mies Otavan kirjasto Paula

16 kommenttia:

 1. Onpas mukava yllätys, kiiitos! Laitoin yhteystietoni sähköpostilla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vien postiin huomenna Nean kirjan kanssa ja mitä muita osoitteita saankin huomisen aikana. Tässä flunssassa ei paljon muuta tee.

   Poista
 2. Kiitos arvontavoitosta!
  Minulla on yksi Atkinsonin kirjoista, taitaa olla Brodie-sarjan kakkonen. Mietin lukisinko sen ensin vai etsisinkö ensin käsiini ykkösosan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sekin olisi parempi ennen uusimman lukemista. En ollut ajatellut tätä niin sarjana, kun ihastuin viime vuoden kirjaan. Olisin varmasti saanut enemmän, jos olisi ollut Tuijatan pohjat.

   Poista
  2. Paula kaipaan sinun yhteystietoja.

   Poista
 3. Oi, kiitos kovasti! Tämäpä kiva yllätys. Minun osoitteeni sinulla taitaakin jo olla :)

  En ole Kate Atkinsonia vielä lukenut, mutta varsinkin Elämä elämältä kiinnostaisi.

  VastaaPoista
 4. Oi, ihana yllätys! Laitan sinulle Ulla sähköpostia nyt.

  VastaaPoista
 5. Laitoin juuri sinulle osoite- ja nimitietoni. Kiitos voitosta ja mielelläni tutustun Joel Haahtelan kirjaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on hyvä Haahtela. Jos pidät tästä, kannattaa lukea muutkin. En lue paljon kotimaista, mutta Haahtela on suosikkini. Esim. Tähtikirkas, lumivalkea, Lumipäiväkirja, Katoamispiste ja Perhoskerääjä ovat mahtavia kirjoja.

   Poista
 6. Minä, joka en koskaan voi missään arvonnassa :)
  Kiitos ja onnea myös muille voittajille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on sama juttu, en ole onnettaren suosiossa arvonnoissa.

   Poista
 7. Ulla kivaa että pistäydyit blogissa. Tänne minäkin heti tulla tupsahdin. Luin esittelytekstin ja se oli todella kiva. Pohjimmiltaan stadin friidu täälläkin, vaikka jo 15-asunut poissa sieltä. Kirjoja rakastan ja kissoja. <3

  Oikein mukavaa viikonloppua! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löysin blogisi tänään ja jäin lukijaksi. Sama minulla, stadi on ja pysyy, vaikka elämä on heittänyt minut 60 km sivuun. Kissat seikkailevat minulla Siniunikon puolella.

   Poista

Ilahduta minua kommentilla!