sunnuntai 1. tammikuuta 2017

Karl Ove Knausgård Talvi



Karl Ove Knausgård Talvi
Alkuteos Om vinteren (2015)
Suomentaja Jonna Joskitt-Pöyry
LIKE 2016. Kotikirjasto.


Karl Ove Knausgårdin maailmanselite lapselle ennen hänen syntymää. Isosisko ja pikkusisko ja vauvaa vanhempi pikkuveli on jo syntynyt. Isä, kirjailija, haluaa kertoa lapselle, mikä häntä odottaa, millaiset miljardit ilmiöt ja aineet, eläimet ja ihmiset, joita kutsumme maailmaksi. Joulukuussa hän kirjoittaa mm. kuusta, vedestä, pöllöstä, ensilumesta, syntymäpäivästä, kolikosta, Christinasta, tuolista, joulupukista, vierailijasta, ilotulituksesta.

Litteyttä ja pyöreyttä korostaa vielä kasvoja ympäröivä höyhenkehä, ja koska pöllön naama on tavallaan raivattu kaikesta ylimääräisestä kuin hakkuuaukio, se näyttää alastomalta ja vanhusmaiselta. Luultavasti juuri siksi pöllöä pidetään kansanuskonnossa kammoksuttavana ja se liitetään kuolemaan; kun pöllö huhuilee talon lähellä, joku kuolee.

Tuoli on istumista varten. Siinä on neljä jalkaa ja niiden päällä levy, jonka päästä nousee selkänoja. Osien malli ja materiaali voivat vaihdella, mutta tuolin perusmuoto pysyy samana eikä siitä voi poiketa: jos yksikin osa puuttuu, esimerkiksi selkänoja, esine ei ole enää tuoli vaan jokin muu, esimerkkitapauksessamme jakkara.

Tammikuussa Knausrgård  kirjoittaa lumesta, korvista, saukosta, ruumissaatosta, variksista, kryptasta.

Yhtenä iltapäivänä saukko ilmestyi pienen kallion päälle, olin kaukana, mutta tummansinistä taivasta vasten saukko oli helppo erottaa. Se juoksi uran päähän ja liukui mäen juurelle, solahti veteen, sukelsi ja hävisi näkyvistä. Koska sillä ei ollut mitään käytännön syytä laskea mäkeä, päättelin sen tekevän sitä huvin vuoksi, silkasta ilosta.

Helmikuussa hän kirjoittaa tiloista, paikallisuudesta, vanupuikoista, kukoista, kaloista, elämäntunteesta, busseista, seksistä.

Tiloja käytetään olentojen, esineiden ja nesteiden säilyttämiseen ja kuljettamiseen. Isoimmat tilat eli rakennukset ovat yleensä paikkaan sidottuja ja pienemmät yleensä liikuteltavia, mutta luonnollisesti tiloja on niin monenkokoisia ja moniin tarkoituksiin sovitettuja, että on olemassa myös paikallaan pysyvän talon ja liikkuvan kulkuneuvon välimuotoja, kuten asuntovaunu ja matkailuauto.

Minun teki mieli lihaa, ja kumarruin lukemaan pientä kylttiä, joka oli lihalla päällystettyjen leipien keskellä. Liha oli vaaleaa, se olisi voinut olla broileria tai kalkkunaa tai ehkä paistia. Kyltissä kumminkin luki, että se oli kukkoa. Ajatus ei miellyttänyt, ja kun suoristauduin, ruokahaluni oli kadonnut. Miksi en halunnut syödä kukkoa? Broileria pystyn syömään vallan mainiosti, samoin kanaa.

Syksy ja Talvi ovat kaksi ensimmäistä kirjaa neljäosaisesta henkilökohtaisesta ensyklopediasta. Sen lyhyet tarinat, yksi vuoden jokaiselle päivälle, paljastavat fantastisen maailman ympärillämme uudella, yllättävällä tavalla. Syksy oli kokonaisuutena Talvea parempi. Kuitenkin Knausgårdin Taisteluni I-VI ovat näitä lisäosia paremmat.  Vanhempana tytär haluaisi kuitenkin lukea enemmän esimerkiksi Yhdysvaltojen, Englannin ja Venäjän hallitsijoista ja EU: merkityksestä. Ainakin omana aikanani puhelinten, televisioiden ym. kehitys on tapahtunut jättiharppauksin. Karl Ove Knausgård kirjoittaa lapselle eläintieteestä, josta hän ei tiedä sen enempää, mikä tulee ilmi hänen kirjoittaessaan pöllöistä ja linnuista.

Seksistä Knausgård kirjoittaa mm.:

Mutta jos pääsee tilanteeseen, jossa tarina rakkaudesta ja siitä oikeasta yhtyy tarinaan hedonistisesta, estottomasta seksistä, syntyy ennen pitkää uusia esteitä, koska sellainen seksi vaatii välimatkaa, ja parisuhteessa, jossa eletään yhdessä joka päivä,  välimatka kutistuu auttamatta, osapuolet lähenevät ja lähenevät toisiaan, mitä sanotaan rakkaudeksi, ja mitä suurempaa rakkaus on, sen vaikeampi sitä on yhdistää seksii, jollei sitten näyttele ja kykene teeskentelemään, ettei seksikumppani merkitse mitään.

7 kommenttia:

  1. Tämä kuulostaa kauhean isolta tehtävältä, selittää lapselle koko maailma.

    Minulla on Syksy lainassa, mutta en tiedä, ehdinkö lukea, taitaa olla viimeinen uusimiskerta menossa.

    Knausgård sanoi jossain elämäkertasarjan jälkeen tehdyssä haastattelussa, että hän haluaisi kirjoittaa esseekirjan kansallisuudesta. Olisin pitänyt siitä ehkä enemmän kuin näistä vuodenaikakirjoista.
    Taisteluni-sarja oli niin iso urakka, että nämä ovat ehkä välitöitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä lisäosat lukee nopeasti, joten suosittelen lukemista.

      Poista
    2. Olen lukenut vastaavanlaisen teoksen Oriana Fallacilta, joka oli hyvin pysäyttävä.

      Poista
  2. Ulla, oikein ihanaa ja kukkivaa alkavaa uutta vuotta! Toivottavasti toista siperiatalvea ei tulisi vaan kevät kukkisi pian kauniisti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kaunis sanoistasi Saila. Kirjoitan kun tokenen.

      Poista
  3. Ulla, minulla on joku henkinen muuri itseni ja Knausgårdin välissä. En vain voi sille mitään...Jo kun kirjan nimi on Syksy tai Talvi, minun pitäisi kiivaasti siihen tarttua...

    Hyvää alkanutta vuotta 2017!♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talvi sopii hyvin sinulle, koska Knausgård kirjoittaa lumesta. Kirjoitan sinulle Facebookin kautta kun pääsen kotiin.

      Poista

Ilahduta minua kommentilla!