sunnuntai 22. tammikuuta 2017

Tenho Immonen David Bowie – Elämä laulu laululta


Tenho Immonen David Bowie – Elämä laulu laululta
Into 2016. Kustantajalta. Arvostelukappale. Kiitoksin.Tenho Immonen (s. 1968) on rock-kirjailija ja opettaja. Hän on kirjoittanut neljä rock-kirjaa ja tutkielman Hectorin lyriikoista, tehnyt oheistekstejä EMI:n ja Svart Recordsin levyjulkaisuihin ja käynyt lukemattomilla keikoilla. 

David Bowie oli englantilainen poplaulaja, joka syntyi Brixtonissa työväen asuttamassa esikaupungissa noin 8 km Lontoon keskustasta lounaaseen 8. tammikuuta 1947 ja kuoli 69-vuotiaana sunnuntaina 10. tammikuuta 2016.
 Tiedon julkaisi ensimmäisenä Bowien virallinen nettisivu varhain seuraavana aamuna. Shokkiuutinen aiheutti valtaisan tunteiden vyöryn. Muistomerkkejä Bowielle luotiin ympäri maailmaa hänen kuolemansa seuraavien tuntien aikana. Kukkia jätettiin mm. Bowien New Yorkin asunnon ulkopuolelle sekä hänen tähtensä viereen Hollywoodin Walk of Famelle. Monet kommentaattorit huomioivat Bowien vaikutuksen musiikkiin, muotiin ja kulttuuriin ja kirjoittivat hänen asemastaan yhtenä kaikkien aikojen vaikutusvaltaisimmista musiikkiartisteista. Lukuisat muusikot ja julkisuuden hahmot niin ikään ilmaisivat surunsa.
Aktiivisena David Bowie toimi vuodet 1964 – 2016. Häntä luonnehditaan usein rockin kameleontiksi, sillä hänen uransa oli niin huikea. 
Samalla Bowie antoi roolimallin kaikille nuorille, jotka pitivät itseään outoina, jotka eivät tunteneet kuuluvansa joukkoon ja tunsivat jääneensä ansaan yhdenmukaistavaan esikaupunkilaiselämään. Bowie vaihtoi jatkuvasti identiteettiään ja antoi myös teineille mahdollisuuden tehdä samoin… Hänen faneilleen hänen musiikkinsa oli usein erittäin henkilökohtainen kokemus, mutta he tunsivat, lainaten ”Rock ’N’ Roll Suiciden” sanoja, että he ”eivät olleet yksin”.
David Bowien musiikki on tarjonnut minulle paljon musiikkinsa kanssa, mutta minua on myös ruokkinut hänen kirjallinen suuntauksensa, kuinka paljon olen pitänyt hänen suosikeistaan, kuten Oscar Wilde, William Butler Yeats, Evelyn Waugh jne. Immosen teos on tosi runsaudensarvi artistiin, mutta tyydyn tällä kerralla musiikkiin.

Elämä laulu laululta on perinpohjainen kuvaus tammikuussa 2016 edesmenneen rockikonin urasta, joka alkoi vuonna 1964 ilmestyneestä esikoissinglestä Liza Jane ja päättyi kehuja keränneeseen Blackstariin. Blackstarin kuuntelu oli aluksi jopa liian vaikeaa, sillä totuuden tahtoi kieltää. Lazarus tuntui pitkään liian pahalle. Silti rakastuin sen kappaleisiin.

Blackstarin arvosteluissa huomioitiin, että Bowie viittaa omaan kuolevaisuuteensa monissa levyn kappaleissa. Kolmas kappale ”Lazarus” sai uuden merkityksen Bowien kuoltua kaksi päivää levyn julkaisun jälkeen. Parantumatonta maksasyöpää vastaan taistellut Bowie tiesi, että hänen elämänsä oli päättymässä, ja ”Lazarus” oli laulu, jossa hän hyväksyi kuolemansa.

Bowie esiintyi viimeisen kerran julkisuudessa Lazaruksen ensi-illassa 7. joulukuuta. Taiteilija oli jälleen otsikoissa myös rockmuusikkona. Uusi single ”Blackstar” oli julkaistu latauksena vain kolme viikkoa aikaisemmin. Sitäkin aikaisemmin, jo lokakuussa kerrottiin, että Bowie on sovittanut uuden kappaleensa ”Blackstarin” myös eurooppalaista yhteistuotantoa olevan uuden rikosdraamasarjan The Last Panthersin tunnusmusiikiksi.
Elämänsä viimeisten viikkojen aikana Bowie löysi vielä aikaa ja energiaa äänittää demot viiteen täysin uuteen kappaleeseen. Blackstar julkaistiin Bowien 69. syntymäpäivänä 8.1.2016.

Immonen käy tarkkuudella ja kriittisesti läpi Bowien kaikki levyt. Tärkeimmät levyt esitellään laulu laululta, kertoen laulujen taustat ja syntytarinat,avaten  lyriikoitten sisältöä ja viittauksia sekä musiikillista sisältöä.  Kirja käsittelee Bowien taiteilijauran monipuolisesti. Kirjassa käydään läpi myös taiteilijan uran kiertueet, elokuvaroolit ja videot.  Konserttien lisäksi olen nähnyt hänet myös valkokankaalla esim. Catherine Deneuven kanssa vampyyrielokuvassa The Hunger (1983) sekä roistona elokuvassa Yön selkään.

Suurella yleisöllä on omat suosikkinsa, kuten Ziggy stardust, Diamond Dogs, Starman, China girl, Five Years, Ashes to Ashes, Lets Dance, Golden Years, Modern Love, Dancing in the Street ja Absolute Beginners.

Todelliset fanit tuntevat kappaleet laajemmin. Omia suurimpia suosikkejani ovat mm. Lady Grinning Soul, Heroes, Wild is the Wind, Alabama Song, Port of Amsterdam, The Man Who Sold the World, Without You, Sorrow, Strangers When We Meet, The Next Day, Thursday’s Child, Loving the Alien ja Rebel Rebel. The Man Who Sold the World on ehkä hyvin rakas ja usein palvellut minua puhelimen soittoäänena. The Man Who Sold the World  edustaa omaa aikaansa rockin ajan hengessä. Siinä ilmenee hyvin okkulttinen, paranormaali ja kauhukirjallisuuden kuvasto. 

 She Shook Me Gold” on havainnollinen esimerkki apatiasta, jonka Bowiella kerrotaan olleen The Man Who Sold the World –sessioita kohtaan. Vaikka laulu on merkitty vain Bowien nimiin, tämä ja levyn muut kappaleet rakentuivat jameissa, joissa mukana olivat kaikki muusikot. Chris O’Leary kirjoittaa Bowie-blogissaan Pushing Ahead of the Dame, että Bowie oli poissa suuresta osasta The Man Who Sold the Worldia. Onnellisena vastanaineena hän mieluummin kierteli antikkikauppoja vaimonsa Angelan kanssa tai eli dekadenttia elämäänsä Haddon Hallissa

Suomalainen tekijä tuntuu tässä tilanteessa hyvälle. Hän on nuori, mutta omaa tarpeeksi ikää pystyäkseen kirjoittamaan kunnon teoksen David Bowiesta. Itse kaipaan enemmän kappaleiden taustasta kuin artistista itsestään, joten teos on mitä parhain minulle. Bowie on myös omalla äänellään kirjassa mukana, lukuisten haastatteluista poimittujen kommenttien myötä, samoin kuin tähden läheisimmät työtoverit. Kirjan liitteenä on kattava diskografia.

Näin me fanit jouduimme liittämään liian varhain David Bowien Blackstariksi – tähdeksi taivaalle.

Tässä oma materiaalini, joka on ajan kuluessas uusiutunut C-kaseteista ja LP-levyistä nykyiseen muotoonsa. Tämä blogiteksti kysyi voimiani enemmän ehkä kuin mikään muu.

Kiitos Tenho Immonen tästä hienosta kirjasta, jonka sain lukea. Näiden kuvien avulla haluan muistaa David Bowien.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahduta minua kommentilla!