Mari Moilanen Syötäviä vietäviä – Lahjoja keittiöstä
Kirjapaja 2016.
Kustantajalta. Kiitoksin.
”Itse tehdyssä lahjassa on ajatusta ja se maistuu
hyvältä.”
Ruokatoimittaja ja
–valokuvaaja Mari Moilasen teos Syötäviä
vietäviä innostaa ruokalahjojen
valmistamiseen. Ruokalahjalla voi onnitella, lohduttaa, ottaa osaa tai vaikkapa
pyytää anteeksi. Teos antaa myös vinkkejä pakkaamiseen ja lahjakokonaisuuksien
suunnitteluun.
Sievä purkki tai antiikkinen astia on jo itsestään lahja
ja käyttökelpoinen senkin jälkeen, kun itse sisältö on syöty. Itse kierrän
kirpputoreja, antiikkiliikkeitä ja sisustuskauppoja viikoittain. Vanhan
purnukan voi vuorata leivinpaperilla tai voimapaperilla ennen kuin sinne
laittaa keksejä tai namusia.
Kirjaan on koottu
yksinkertaisia ja helppotekoisia ruokaohjeita kuin myös vaativampia
lahjaherkkuja. Reseptit noudattavat Moilasen aiemminkin käyttämää whole food
–teemaa. Raaka-aineina käytetään ruskeita sokereita, speltti-, kaura- ja
täysjyväjauhoja, jotta leivonnaisista saadaan maukkaampia. Kätevimpiä
ruokalahjoja ovat sellaiset, jotka säilyvät ja siksi voidaan valmistaa hyvissä
ajoin, esimerkiksi siirappeja ja hilloja kesällä joulua varten. Paras
ruokalahja on sellainen, jonka voi heti saamisen jälkeen nostaa tarjolle.
Syötäviä vietäviä esittelee
lahjareseptit kuudessa osiossa:
- Leivotut
vietävät leivonnaisten tekemiseen on nähty vaivaa ja ne ovat lohduttavan
herkullisia. Tässä tehdään mm. laventelimadeleineja, baklaavaa, vappumunkkeja
ja punajuuricookieita.
- Makeat vietävät
ovat usein etukäteen valmistettavia joulunajan herkkuja. Niiden ongelmana on,
miten ne säilyvät jouluun saakka. Ohje on mm. banaanitoffeesta, oreo-tryffeleistä,
mesiangervosiirapista ja mustikkagranolasta.
- Suolaiset
vietävät toteaa, että mikä on sen ihanampaa kuin vastapaistettu leipä.
Tehdään mm. mustikkalimppua, punajuurihiivaleipää, mallaspatonkia ja
siemennäkkäriä.
- Säilötyt
vietävät kertoo, että hillojen keittäminen on helppoa puuhaa. Tässä
neuvotaan mm. viikunahillon, pekonihillon, kananmaksapateen ja
mangogrillikastikkeen ohjeet.
- Mausteiset
vietävät eivät kalpene kaupan mausteille. Kokeile vaikka punaviinisuolaa,
ruususokeria tai rosmariini-kanelihunajaa.
- Ostetut vietävät voivat olla juustoja,
viiniä, hedelmiä tai vaikka keittokirja tykötarpeineen. Ainahan ei ehdi, jaksa,
viitsi tai ei ole mahdollista valmistaa itse syötävää vietävää.
Tässäkin kirjassa
taitossa on laitettu valkoista tekstiä mustalle pohjalle, jota on tosi vaikealukuista.
Fonttityyppi ja –koko ovat paremmat kuin Sitä
parempi soppa –kirjoissa. Tämä on oiva lahjakirja ja virittää kotitekoisiin
lahjoihin. Viehätyin tästä kirjasta.
Minä rakastan ruokaviemisiä<3 Vien itse mieluusti vaikka oman puutarhan kirsikoista valmistettua likööriä, kakun tai jotain ihanaa hilloa oman puutarhan hedelmistä, etenkin omppuhilloa. Mieluusti myös vastaanotan niitä ja erityisesti jouluviikolla saan joka vuosi ystävältäni saaristolaisleipää.
VastaaPoistaOi, tekstiä mustalla pohjalla...Se tekee silmille pahaa.
<3
Etenkin sienistä tykkään viedä. Kenenkään ei tarvitse ainakaan tuntea pelkoa tai epäillä lajintuntemustamme, kun viejinä on mieheni ja minä. Kyllä omat marjat ja hillot ovat hyviä viemisiä. Kuivatut herkkarit...
Poista