tiistai 31. tammikuuta 2017

Mari Moilanen Syötäviä vietäviä – Lahjoja keittiöstä
Mari Moilanen Syötäviä vietäviä – Lahjoja keittiöstä
Kirjapaja 2016. Kustantajalta. Kiitoksin.


”Itse tehdyssä lahjassa on ajatusta ja se maistuu hyvältä.”
Ruokatoimittaja ja –valokuvaaja Mari Moilasen teos Syötäviä vietäviä innostaa  ruokalahjojen valmistamiseen. Ruokalahjalla voi onnitella, lohduttaa, ottaa osaa tai vaikkapa pyytää anteeksi. Teos antaa myös vinkkejä pakkaamiseen ja lahjakokonaisuuksien suunnitteluun.
Sievä purkki tai antiikkinen astia on jo itsestään lahja ja käyttökelpoinen senkin jälkeen, kun itse sisältö on syöty. Itse kierrän kirpputoreja, antiikkiliikkeitä ja sisustuskauppoja viikoittain. Vanhan purnukan voi vuorata leivinpaperilla tai voimapaperilla ennen kuin sinne laittaa keksejä tai namusia.
Kirjaan on koottu yksinkertaisia ja helppotekoisia ruokaohjeita kuin myös vaativampia lahjaherkkuja. Reseptit noudattavat Moilasen aiemminkin käyttämää whole food –teemaa. Raaka-aineina käytetään ruskeita sokereita, speltti-, kaura- ja täysjyväjauhoja, jotta leivonnaisista saadaan maukkaampia. Kätevimpiä ruokalahjoja ovat sellaiset, jotka säilyvät ja siksi voidaan valmistaa hyvissä ajoin, esimerkiksi siirappeja ja hilloja kesällä joulua varten. Paras ruokalahja on sellainen, jonka voi heti saamisen jälkeen nostaa tarjolle.
Syötäviä vietäviä esittelee lahjareseptit kuudessa osiossa:

- Leivotut vietävät leivonnaisten tekemiseen on nähty vaivaa ja ne ovat lohduttavan herkullisia. Tässä tehdään mm. laventelimadeleineja, baklaavaa, vappumunkkeja ja punajuuricookieita.
- Makeat vietävät ovat usein etukäteen valmistettavia joulunajan herkkuja. Niiden ongelmana on, miten ne säilyvät jouluun saakka. Ohje on mm. banaanitoffeesta, oreo-tryffeleistä, mesiangervosiirapista ja mustikkagranolasta.
- Suolaiset vietävät toteaa, että mikä on sen ihanampaa kuin vastapaistettu leipä. Tehdään mm. mustikkalimppua, punajuurihiivaleipää, mallaspatonkia ja siemennäkkäriä.
- Säilötyt vietävät kertoo, että hillojen keittäminen on helppoa puuhaa. Tässä neuvotaan mm. viikunahillon, pekonihillon, kananmaksapateen ja mangogrillikastikkeen ohjeet.
- Mausteiset vietävät eivät kalpene kaupan mausteille. Kokeile vaikka punaviinisuolaa, ruususokeria tai rosmariini-kanelihunajaa.
- Ostetut vietävät voivat olla juustoja, viiniä, hedelmiä tai vaikka keittokirja tykötarpeineen. Ainahan ei ehdi, jaksa, viitsi tai ei ole mahdollista valmistaa itse syötävää vietävää.
Tässäkin kirjassa taitossa on laitettu valkoista tekstiä mustalle pohjalle, jota on tosi vaikealukuista. Fonttityyppi ja –koko ovat paremmat kuin Sitä parempi soppa –kirjoissa. Tämä on oiva lahjakirja ja virittää kotitekoisiin lahjoihin. Viehätyin tästä kirjasta.

2 kommenttia:

 1. Minä rakastan ruokaviemisiä<3 Vien itse mieluusti vaikka oman puutarhan kirsikoista valmistettua likööriä, kakun tai jotain ihanaa hilloa oman puutarhan hedelmistä, etenkin omppuhilloa. Mieluusti myös vastaanotan niitä ja erityisesti jouluviikolla saan joka vuosi ystävältäni saaristolaisleipää.

  Oi, tekstiä mustalla pohjalla...Se tekee silmille pahaa.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etenkin sienistä tykkään viedä. Kenenkään ei tarvitse ainakaan tuntea pelkoa tai epäillä lajintuntemustamme, kun viejinä on mieheni ja minä. Kyllä omat marjat ja hillot ovat hyviä viemisiä. Kuivatut herkkarit...

   Poista

Ilahduta minua kommentilla!