sunnuntai 29. tammikuuta 2017

Lukuhaasteet 2017
Lähden lukuhaasteisiin varsin tänä vuonna maltillisesti. Suketuksen haaste kiinnostaa minua kovasti. Eli sen nappaan mukaani. 

Osaatko suositella jotain kivaa haastetta minulle? Mihin itse olet liittynyt?


Säännöt voit lukea Suketuksen sivulta täältä.Lainasin tämän tekstin suoraan Suketukselta, jotta haasteesta saa otteen.

Suomalaisten siirtolaisuus

Suomesta on lähdetty sankoin joukoin leveämmän leivän perässä, pääosin länteen. Millaisia tarinoita Ameriikan raitilta tai Ruotsista löytyy? Miten suomalainen sopeutuu muille maille? Ei ole väliä, minne muutto on suuntautunut: olennaista on suomalainen näkökulma.


Maahanmuutto Suomeen

Maahanmuutto on aihepiiri, josta käydään kiivasta poliittista ja yhteiskunnallista keskustelua Suomessa – on käyty jo pitkään. Kirjallisuudessakin aihetta käsitellään: on maahanmuuttajien tarinoita ja kokemuksia joko itsekerrottuna tai toisten kirjoittamana, on tutkimustietoa ja on oletuksia. Millaisia eri vivahteita Suomeen kohdistuvaan maahanmuuttoon liittyy?


Kriisin jaloista

Pakolaisuus johtuu kriisistä, on jokin syy, miksi omalla kotiseudulla ei voi enää asua. Tämän otsikon alle sopii kaikenlainen akuuttia pakolaisuutta käsittelevä kirjallisuus: sodat, väkivaltaisuudet, horjuva yhteiskuntajärjestys, ilmaston aiheuttamat kriisit.


Kohti parempaa

Työ, koulutus, rakkaus. Syitä lähteä (pääosin) vapaaehtoisesti toiseen maahan on monia. Miten onnistuu uuteen maahan ja kulttuuriin sopeutuminen, vastaako todellisuus haaveita, onko mahdollista integroitua? Haluaako sitä edes välttämättä?


Toisessa polvessa

Maahanmuuttajat sopeutuvat tai ovat sopeutumatta uuteen kulttuuriin kukin tavallaan. Miltä tuntuu olla toisen polven maahanmuuttaja, syntynyt uudessa kotimaassa ja kuitenkin vanhempiensa kulttuurin kasvatti? Myös toista seuraavat sukupolvet sopivat tähän kohtaan. Maahanmuuttajuus on vahva identiteetin tekijä, hieman haipuneenakin.


Tiivistäen siis:

Muuttoliikkeessä-lukuhaaste kestää 1.1.–31.12.2017 välisen ajan. Osallistu ilmoittautumalla tähän postaukseen, lue ja bloggaa vuoden aikana vähintään kolmesta teemaan sopivasta kirjasta ("kategorioilla" tai kirjallisuudenlajilla ei ole väliä) ja linkkaa koostepostauksesi minulle viimeistään 31.12.2017. Mukaan voi lähteä heti tai myöhemmin vuoden kuluessa. Ilahdun kaikista osallistujista (sekä lukuvinkeistä) suuresti.
  

Uudelleen luettua -lukuhaaste 1.1.-31.12.20171 luettu kirja: Déjà-vu
2 luettua kirjaa: Nostalgisoija
3 luettua kirjaa: Kadonneen jäljillä
4 luettua kirjaa: Kaihomielinen
5 luettua kirjaa: Menneisyyden romantisoija
6 luettua kirjaa tai enemmän: Kertaus on opintojen äiti
  Haasteeseen voit tutustua Yöpöydän kirjoissa täällä

Hyllynlämmittäjä

Somessa pyörii tällainen haaste, voit lukea haasteesta täältä.


12 kirjaa hyllynlämmittäjänä vaikuttaa hyvälle. Jos saisi jo lukurauhan päivänä eli 12.7. sunnuntaina jotain pois. Omat lukemiseni koostuu näistä.

1. Khaled Hossein Ja vuoret kaikuivat
2. Rosamund Luptonin kirja
3. Emma Donoghue Huone 
4. Kiera Cassia sarja
5. Victoria Connelly Etsin sinua Mr. Darcy
6. Zadie Smith Risteymiä
7. Chimamanda Ngozi Adichien Puolikas keltaista aurinkoa 
9. Dodie Smith Linnanneidon loikirja
10. Virginie Despentes Maailmanlopun tyttö
11. Elif Shafak Rakkauden aikakirjat
12 Chimamanda Ngozi Adichie Huominen on liian kaukana.


Lukuhaaste: Adventures in Down Under and Beyond Australia-lukuhaaste

Australian vuoden kunniaksi kehittelin lukuhaasteen, jossa perinteiseen tyyliin täytetään erilaisia kategorioita lukemalla niihin sopivia kirjoja.

Haasteen tarkoitus on innostaa lukemaan jotain ihan uutta, avata ovi australialaisen kirjallisuuden maailmaan ja kiinnittää lukijan huomio aiheisiin, aktiviteetteihin, ympäristöihin, henkilöihin ja tapahtumiin, jotka voi tavalla tai toisella liittää Australiaan. Joukossa on myös vapaampia kategorioita, jotka saattavat tarjota fiktiivisiä seikkailuja myös Australian ulkopuolella, missä tahansa maailmankolkassa.

Haaste käynnistyy lokakuussa 2016 ja pysyy käynnissä ainakin koko Australia-seikkailun ajan (vähintään marraskuuhun 2017). Haaste on avoin kaikille halukkaille osallistujille, myös sellaisille joilla ei ole omaa kirjablogia.

Ohjeet:
Ilmoita osallistumisestasi haasteen ylläpitäjälle jättämällä kommentti johonkin haastetta koskevaan postaukseen
Liitä haasteen ohjeet omaan blogiisi, jotta mahdollisimman moni kiinnostunut löytää haasteen
Lue yksi kirja yhtä kategoriaa kohden
Jos bloggaat haasteeseen lukemastasi kirjasta, merkitse bloggaukseen, mihin kategoriaan kirjan luit ja kuinka monta pistettä sait
Kerro edistymisestäsi säännöllisesti erillisissä postauksissa tai haastetta varten luodulla sivulla. Merkitse postauksiin/sivulle ainakin lukemasi kirjat, lukemisen ajankohta, linkit luettujen kirjojen blogipostauksiin, pisteiden kokonaismäärä ja täytetyt kategoriat. Voit myös lisätä, mistä ja miten olet kirjat löytänyt, missä olet ne lukenut, mihin maihin/paikkoihin ne sijoittuvat, oliko niiden löytäminen vaikeaa, olitko kuullut kirjailijasta aikaisemmin tai aiotko lukea samankaltaisia kirjoja lisää. Tyyli, lisäsisältö ja postausten väli on vapaa!
Älä unohda lisätä kuvia lukemistasi kirjoista!
Jos sinulla ei ole blogia, kerro edistymisestäsi kommenttikentässä tai pyydä ylläpitäjältä sähköpostiosoite
Jos et ole varma, sopiiko joku kirja haasteeseen tai jotain jää epäselväksi, jätä minulle kommentti!

Pisteytys:

Jokaisesta kategoriasta on mahdollista saada kaksi pistettä ja koko haasteesta yhteensä 100 pistettä.

Kategoriaan sopivasta luetusta kirjasta saa yhden pisteen. Toisen pisteen saa, mikäli kirjan tai kirjailijan voi liittää Australiaan jollain kategorioista puuttuvalla tavalla. Esimerksiksi jos
kirjailija asuu tai on asunut joskus Australiassa
kirjailijalla on sukulaisia, ystäviä tai muita henkilökohtaisia siteitä Australiaan
kirja on julkaistu tai kirjoitettu Australiassa (esimerkiksi pitkällä lomamatkalla)
kirjassa käsitellään jotain sellaista Australiaan liittyvää, mitä ei mainita haasteen kategorioissa
kirjassa on australialaisia henkilöitä
kirjailija on saanut inspiraatiota Australian kulttuurista, luonnosta, matkailumahdollisuuksista... 
Kaikista Australiaan sijoittuvista kirjoista saa automaattisesti kaksi pistettä.

Lopullinen pistemääräsi kertoo, mille tasolle kiinnostuksesi Australiaa kohtaan on haasteen aikana noussut ;) 

1-10 pistettä: Haaveilet salaa Australian matkasta, mutta et ole vielä kerännyt tarpeeksi rohkeutta reissun toteuttamiseen
10-20 pistettä: Olet edennyt haaveilusta suunnitteluasteelle, ja matka on lentolippuja vaille varma, Aiot kuitenkin pysytellä vielä isoissa kaupungeissa lähellä sivilisaatiota.  
20-30 pistettä: Kahden viikon pyrähdys ei riitä sinulle. Olet lähtenyt kolmen kuukauden mittaiselle reppureissulle ja napannut pari kaveriakin mukaan. 
30-40 pistettä: Roadtrip on tämän reissun avainsana. Itärannikon jälkeen kaikki on avoinna!
40-50 pistettä: Tällä roadtripillä haluat päästä kauemmas ihmismassoista ja tunnetuimmista matkailukohteista. Aivan ensimmäisenä lähdet matkakumppanisi kanssa ajamaan outbackin halki, ja sen jälkeen tutustut Länsi-Australian aarteisiin. Mitä useammin poikkeat tallatulta polulta, sen parempi!
50-60 pistettä: Tämä on roadtrippien kuningas: olet kiertänyt jo puolet Australiasta; yöpynyt teltassa, hostellissa, luksusresortissa, jonkun vieraan olohuoneessa ja leirintäalueella; käynyt sukeltamassa, snorklaamassa, surffaamassa, purjehtimassa, melomassa, koskenlaskussa ja kalliokiipeilemässä; juonut niin paljon viiniä että melkein hävettää, kohdannut eläimiä joista et ollut aikaisemmin kuullutkaan ja tavannut aboriginaaleja. Mitähän kaikkea on vielä edessä?
60-70 pistettä: Reissukärpänen on jättänyt sinuun pysyvän pureman. Tällä kertaa yhdistät Australian reissuun sekkailuja ainakin Uudessa-Seelannissa ja Indonesiassa, ja reissun pituus on vähintään puoli vuotta. Entä miten olisi Fidzi? Tai Vanuatu? Cookinsaaret? Anyone interested??
70-80 pistettä: Eihän tässä millään turistiviisumilla ruveta pelaamaan! Haluat reissaamisen lisäksi kokea, millaista on asua ja tehdä töitä Australiassa -> hankit working holiday -viisumin ja hyppäät vuoden mittaiseen sekkailuun tavoitteenasi kokea niin paljon kuin mahdollista!
80-90 pistettä: Vietät parhaillaan toista working holiday -vuottasi, etkä voisi olla onnellisempi. Australia on upea maa, jonka salaisuuksiin tutustumisesta on tullut elämäntehtäväsi. 
90-100 pistettä: Australiasta on tullut toinen kotisi. Rakastat maata kuin omaasi, ja nyt mietit vain miten pääset asettumaan sinne useammaksi vuodeksi. 

Kategoriat:
Australialaisen miehen kirjoittama kirja
Australialaisen naisen kirjoittama kirja
Kirja, jonka tapahtumat sijoittuvat kokonaan tai osittain Sydneyyn, Melbourneen, Perthiin, Brisbaneen, Cairnsiin tai Darwiniin
Kirja, jossa vietetetään paljon aikaa rannalla
Kirja, jonka henkilöiden joukossa on maanviljelijä (esimerkiksi karjatilan tai hedelmäfarmin omistaja)
Kirja, jossa syödään kalaa, hummeria, mustekalaa tai muita mereneläviä
Kirja, jossa harrastetaan purjehdusta tai veneilyä (yksi retki riittää)
Kirja, jonka henkilöt vierailevat Australian Outbackissa
Australialaisen kirjailijan esikoisromaani
Kirja, jonka yksi henkilö viljelee ja valmistaa viiniä, työskentelee viinitilalla, harrastaa viinejä tai on jollain muulla tavalla tiiviisti tekemisissä viinin kanssa
Kirja, jonka tapahtumiin liittyy aboriginaalien historiaa, kulttuuria tai pyhiä paikkoja
Kirja, jossa vietetään helteistä joulua
Kirja, jossa vieraillaan australialaisessa kansallispuistossa
Kirja, jonka henkilöt harrastavat surffausta, opettelevat surffaamaan tai opettavat toisia surffaamaan
Kirja, jonka tapahtumiin liittyy Australian nähtävyyksiä (Esim. Uluru, Sydneyn oopperatalo, Great Barrier Reef)
Roadtripistä kertova kirja
Kirja, joka käsittelee jollain tavalla Australian eläimiä (kengurut, koalat, dingot, emut, krokotiilit, hämähäkit, you name it)
Kirja, jossa harrastetaan laitesukellusta tai snorklausta
Kirja, jonka tapahtumiin liittyy risteily
Kirja, jonka päähenkilö opiskelee australialaisessa yliopistossa
Kirja, jonka tapahtumiin liittyy jollain tavalla Australia Day
Kirja, johon liittyy sademetsä
Kirja, jossa nautitaan runsaasti hyvää ruokaa useista eri maista
Kirja, jossa ihaillaan kalliomuodostelmia, luolia, metsiä, kasveja, tähtiä, vesiputouksia, delfiinejä tai valaita
Kirja, jonka päähenkilö on tullut Australiaan jostain toisesta maasta
Kirja, jonka tapahtumat sijoittuvat paikkaan, jossa haluaisit käydä
Fantasiaromaani, jonka miljöö tuo mieleesi Australian
Kirja, jonka omistat
Pieneen maalaiskaupunkiin/kylään sijoittuva kirja (osittain tai kokonaan)
Young adult tai New adult romaani, johon liittyy allasbileet
Blogiarvion perusteella valittu kirja
Kirja, jonka henkilöihin liittyy huomattavaa henkistä kasvua
Kirja, jonka kansi herätti mielenkiintosi
Rikosromaani, joka käsittelee huumeita, rasismia tai ympäristörikoksia
Kirja, josta on tehty elokuva tai tv-sarja
Englanninkielinen kirja
Historiallinen romaani, johon liittyy kolonialismia
Kirja, joka herättää voimakkaita tunteita
Itsenäisesti/omakustanteisesti julkaistu kirja
Suosittuun turistikohteeseen sijoittuva kirja
Kirja, joka aloittaa sarjan
Kirja, jossa kuvaillaan vahvoja ystävyyssuhteita
Kirja, jossa teknologia on merkittävä osa tapahtumien kulkua
Kirja, jossa telttaillaan
Kirja, joka on käännetty yli 10 kielelle
Kirja lukulistaltasi
Kirja, jossa vietetetään lomaa ulkomailla
Kirja, jossa kokeillaan/harrastetaan koskenlaskua, abseilingia, kalliokiipeilyä tai melontaa
Kirja, jonka henkilöt kohtaavat vaikeita luonnon olosuhteita
Kirja, joka rikkoi odotuksiasi tai yllätti sinut jollain muulla tavalla

Palkinnot:

Osallistujat saavat palkinnoksi ainakin postikortin ja/tai henkilökohtaisen sähköpostin kuvien kera. Tarkemmasta sisällöstä keskustellaan osallistujien kanssa henkilökohtaisesti.
Kaikkein osallistuneiden kesken arvotaan myös erilaisia lisäpalkintoja, jotka selviävät myöhemmin. Joukossa on todennäköisesti lahjakortteja, kirjoja, kirjanmerkkejä ja jotain matkailuaiheista. Katsotaan, mitä luova pääni saa aikaiseksi! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahduta minua kommentilla!