tiistai 19. huhtikuuta 2016

Kirjahyllyn G





G-kirjain on hyvin sirpaleinen. Mikään tekijä ei nouse sieltä erikoisemmin ja silti sinne mahtuu uskomattoman monta erityisen tärkeää kirjaa. Sen takia kerron useammasta. Otan lähinnä vain yhden teoksen esiin ihan kirjoittamisen takia.  Tämä kirjain vaatii enemmän avaamista kuin joku toinen.

Lukupinossani on monta G-kirjaa: Gaige, Amity: Schroder, Galera, Daniel: Hyöky,
Gaudé, Laurent Montepuccion aurinko, Gilchrist, Ellen Paratiisin pilvinen reuna, Giordano, Paolo Alkulukujen yksinäisyys, Giroud, Francoise Alma Mahler: Nainen joka teki rakastamisesta taiteen, Glattauer, Daniel Takiainen,   Graham, Nancy Purppuranpunainen jakaranda, Grytten, Frode Sylissä synkän virran, Vuorilta itään, Grossman, David monta kirjaa lukemattomana hyllyssä,  Guterson, David Lumi peittää setripuut


Gallay Claudie Tyrskyt


Täydellinen kirja, jos pidät merestä, tuulesta.

Galsworthy, John Omenapuu
 
Omenapuu on hieno kirja. Ellet ole lukenut, niin lue! Erityisesti minua ihastuttaa se, kuinka tuo kirjailija mahduttaa tuon tarinan tuohon sivumäärään, kun joku toinen rönsyäisi tuhannen sivua.

Gardell, Jonas Älä koskaan pyyhi kyyneleitä. 1. Rakkaus 
Olen tekemässä tästä blogitekstiä.

Gardner, Katy Esther ja Gemma
Oh no! Jos joku kertoisi minulle, miten tämä saa majailla hyllyssäni. Hyllyihini on majoittunut muutamia samanlaisia kirjoja, joita  en ole hennonut heittää menemään. Richard Peckin Amanda / Miranda on samanlainen.

Gaskell, Elizabeth Cranfordin naiset
Olen lukenut kirjan ja katsonut elokuvankin. Itse asiassa en sano enempää tästä, koska olen tuomassa tämän kirjan blogiini.

Genet, Jean Parveke
Genet kiinnostaa, mutta en ole lukenut muuta kuin  Parvekkeen lukiossa.

Genova, Lisa Edelleen Alice, Puolinainen 
 
Olen kirjoittanut tästä paljon, joten en sano nyt enempää. Edelleen Alice on parempi, mutta jälkimmäistä en kykene lukemaan vakavana. Olen sanonut monta kertaa, että John Bayley tekee tämän paremmin kirjassa Elegia Irikselle. Se on tarina todellisesta elämästä. Kumpikin teos liikkuu yliopistomaailmassa.

Gerlof, Kathrin Vaikeneminen
  
Teoksen päähenkilö on nainen, joka muuttaa maaseudulle viimeistelläkseen väitöskirjansa. Sieniretkellä hän kohtaa miehen, joka alkaa kertoa hänelle omalaatuisia tarinoita elämästä.

Gide, André  Pastoraalisinfonia
Pastoraalisinfonia kertoo pastorista, joka löytää sokean tytön, jolle antaa kodin. Sokeaa ja viatonta kauneutta symbolisoi Beethovenin musiikki.

Gier, Kerstin Lupaus, Rubiininpuna, Safiirinsini, Smaragdinvihreä, Vala
Luetut ovat. Hyllyssä ovat.

Gille, Élisabeth Vartiotorni 


Olen lukenut Irène Némirovskyn kirjoja ihastuneena. Vartiotorni on hänen tyttärensä kirja.  Élisabeth Gillen teos Vartiotorni on  fiktiivinen muistelmateos hänen äitinsä elämästä. Tiedämme, että Gille menetti äitinsä jo 5-vuotiaana tämän kuollessa Auschwitzin keskitysleirillä. Vartiotorni on henkilökuva ja  kuvaus Euroopan lähihistoriasta.

Go, Justin Katoava aika 

Katoava aika on tarina kohtalon erottamista rakastavaisista ja onneaan etsivästä nuorukaisesta.

Godwin, Gail Ystävättäret,  Äiti ja kaksi  tytärtä
Olen lukenut nämä iäisyys sitten, mutta jättänyt hyllyyni.

Golden, Arthur Geishan muistelmat
Kuva DVD

Tämä odottaa blogitekstiäni.

Goolrich, Robert  Luotettava vaimo 


Tarina sijoittuu 1900-luvun alkuun Wisconsin maalaiskaupunkiin.
 Ralph tilaa itselleen vaimon kirjeenvaihtoilmoituksella. Catherine saapuu omin aikein. Luminen kylmä ja voimakas luonto on voimakkaasti taustalla.

Gordon, Barbara Tanssin niin nopeasti kuin voin
Luin tämän kauan sitten. Barbara Gordonin kirja on menestyneen TV-tuottajan kertomus omasta henkisestä uupumisesta ja paluusta. Aihe on ajankohtainen. Kirjan aloitussitaatti ei ole unohtunut. Se on tuossa nimessäkin.

Grafton, Sue
Olen viihtynyt aakkosdekkareiden parissa.

Graham, Caroline Kämmekkä kukkii kuolemaa


Kirjan takannessa sanotaan näin: Kaikki alkaa siitä, kun neiti Emily Simpson näkee metsässä harvinaisen kämmekän. Mutta samalla hän näkee myös jotain muuta – jotain jonka vuoksi hän on seuraavana päivänä vainaja. Ylikomisario Barnabyn on lähdettävä tutkimaan, kenellä Badger’s Driftin kylän asukkaista on voinut olla syytä murhata tämä 80-vuotias entinen opettajatar. Ensimmäinen avainsana on kämmekät. Olen tehnyt graduni kämmeköistä. Ja toinen avainsana ylikomisario Barnaby.

Grass, Günter Sipulia kuoriessa 

Olen lukenut liian vähän, sillä Sipulia kuoriessa lienee ainoa lukemani Grassin kirja.
Grimmin sanat odottaa blogitekstiä.

Gratton, Tessa Veritaika
Olen sanaton.
Siis ei minulla ole mitään näsäviisasta tekosyytä, jonka varjolla voisin omistaa nämä kirjat.  En voi laittaa näitä puolisoni kontolle. Hallakaan ei lajittele kirjoja, jonka jyrsisi. Vain kerran hän napsi yhden kirjan kulmasta. Katitkaan eivät tuo esiin mieltymyksiään siinä, minkä kirjan tuhoavat. Kun en ole poistanut kirjoja, niin sitten saan luvan listata nämä. Onneksi H-kirjain on vasta seuraava, aion tehdä senkin yhtä rehellisesti. Oh no! Handken ja Hessen väliin tulee paha kohta. Kiellän etukäteisarvaukset.

Grayson, Emily Huvimaja



Rakkaustarina. Puolen vuosisadan ajan Claire ja Marin ovat tavanneet kerran vuodessa huvimajalla.  Koskaan aika ei ole ollut oikea. Toimittaja Abby Reston saa parin tarinan kirjeinä ja c-kasetteina. Olen  katsonut elokuvana jonkun vastaavanlaisen, mutta se ei ole tämä. Sen nimi oli Ensi rakkaus.

Green, Hannah En luvannut sinulle ruusutarhaa
Niin, olen kertonut, että kartan sairaus-genreä, mutta tunnustan, että minulla on tämän lisäksi David Reedin kirja Anna, Annikki Bärman Kivimetsän tuolla puolen, Flora Rheta Schreiber Sybil,  Ken Kesey Yksi lensi yli käenpesän ja Sylvia Plath Lasikellon alla. Eipä niitä enempää tarvitse, mutta poiskaan en antaisi. En taida osata lisätä edes joukkoon ketään.  Elokuvista on kaiketi pakko listata Frances ja Jessica Langen upea roolityö.

Green, John
Tähtiin kirjoitettu virhe. Tämä toimi niin kirjana kuin elokuvana.

Greene, Graham Loppuun palanut, Etusivun uutinen...
Greenen kirjoihin palaan aina uudelleen.

Gremillon, Helene Uskottuni 


Rakkaustarina. Tarina kulkee kahdessa ajassa. Toinen kulkee vuodessa 1975 ja toinen 1930-luvulla. Näitähän riittää, mutta jokin tässä ihastuttaa. Pariisilainen kustannustoimittaja menettää äitinsä ja saa suruvalitteluja. Niiden lomaan saapuu kirjeitä Louis-nimiseltä mieheltä, jotka kertovat tarinaa, jossa palataan menneisyyteen.

Grimsdóttir, Vigdís Valosta valoon


Olen hakkinut kirjailijan suomennetut kirjat. Luin Pohjoismaiseen lukuhaasteeseen teoksen Valosta valoon. En olisi ikinä osannut odottaa kirjan tarinaa. Valosta valoon on yllättävä trilogian aloitus. Se on hieman hämmentävä kirja, joten haluan tietää tarinan lopunkin.

Groult, Benoîte Rakastajatar

Mies on merimies, nainen pariisilainen yliopiston opettaja ja kirjailija. Heitä yhdistää salaiset  kohtaamiset ja varastetut päivät.



Olen lukenut tämän kirjan ja katsonut elokuvan. Pidin kummastakin.

Grøndahl, J.C. Lokakuun hiljaisuus


Teos  on hieman erikoinen. Ihastuin sen sitaatteihin. Yleensä en tuhri kirjojani, mutta tuon alleviivasin, halusin tallentaa sen ajatuksia. Kööpenhaminalaisen taidehistorioitsijan elämä on käännekohdassa, kun hänen vaimonsa , Astrid, 18 avioliittovuoden jälkeen mitään selittämättä lähtee.

Kirjassa kaksi maailmaa ja kulttuuria, eurooppalainen ja kiinalainen, törmäävät toisiinsa. Rakkaustarina tämäkin.


Entä sinä?

Oletko lukenut jotain näistä? Mistä olet pitänyt? Mitä minä olen ohittanut mielestäsi?

Tässä aiemmat postaukseni tästä aiheesta:

Kirjahyllyn A

Kirjahyllyn B

Kirjahyllyn C

Kirjahyllyn D ja E

Kirhahyllyn

11 kommenttia:

  1. Olipas paljon G-sakkia. Xiaolu Guo on ihan lempikirjailijoitani. Erityisesti hänen teoksensa I am China. Graftronin aakkosdekkareista olen myös pitänyt kovasti. Grémillon sai blogissani muistaakseni aika tylyn kohtalon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihmettelin itsekin. Riveinä G on 3, kun taas H on 6 riviä Lundiassa. Ja eikös sen selvitä, kun laittaa kaksi kirjailijaa ja maininnan, että olen lukenut kummankin kirjailijan suomennetun tuotannon?

      Poista
    2. Xiaolu Guo tulee seuraavana. I am China lukematta. Pitää saada se.

      Poista
  2. Kiitos vinkeistä. Grahamia olen lukenut ikuisuus sitten... Taidanpa varata häneltä & Xialu Guolta & Galsworthilta... Muutenkin voisi lukea uudestaan omaa ikuisuusosastoa, Hesseä, Hemingwaytä & kumpp.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riitta Oletko lukenut Gallay Tyrskyt?

      Poista
    2. Pitää nyt varata vielä sekin :) Varasin myös tuon I am China, vaikka en yleensä lue englanniksi...

      Poista
    3. Haluaisin kuulla, vetoaako Tyrskyt sinuun! Ihme, että Chinaa ei voi suomentaa.

      Poista
  3. Jonas Gardell on ihana! Muuten en tunne montaakaan G-kirjaasi. Ihailen vain, että muistat niin monta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Serentis, ei kannata ihailla minun muistia. Kirjani ovat aakkosissa, minulla on listat kirjoistani. Otan siitä aina palaan ja poistan siitä turhat, joista en halua sanoa mitään.
      Lisäksi minulla on etsintälista.

      Poista
  4. Schroderin olen lukenut ja sen menoon tykästyin aikanaan. Sen jälkeen en ole tullut seuranneeksi, josko hän olisi muutakin julkaissut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katsoin, että Schroderia on luettu blogeissa valtavan paljon. Yllätyin.

      Poista

Ilahduta minua kommentilla!