perjantai 8. huhtikuuta 2016

Pertti Ranta Villit vihreät kaupungit - Suomen kaupunkikasvioPertti Ranta Villit vihreät kaupungit - Suomen kaupunkikasvio
Vastapaino 2016. Toinen painos.


Kiinnostuin kirjasta sen aiheen takia, sillä kaupunkiekologia on innostava aihe. Kotikirjastossani on varmasti tarpeeksi botaniikan kirjoja ja kasvioita, mutta kyllä yksi lisää mahtuu. Tässä ei varmasti ole yhtään lajia, jota en tuntisi, olisi nähnyt ja useimmat olen valokuvannut.

Kasvien lajintuntemus on vähentynyt, kun perinteisistä koulukasvioiden keruusta luovuttiin. Digikuvauksen myötä jokaisen olisi varmasti kiva nimetäkin kuvatut lajit muutenkin kuin kukkanen 1, 2 jne. Retkeilykasvio ja sen 4. painos on tietenkin se, johon nojaamme nimistöä käytettäessä. Se on kuitenkin hankala käsikirja maallikolle kasvien lajimäärityksessä. Kaupunkikasvio värikuvineen on kasveja vähemmän tuntevalle erinomainen lisäapu.

Kaupunkikasvio on aiheeltaan selkeärajainen. Kirjan perustana ovat hyvät kuvat ja nimenomaan valokuvat. Aihe on tarpeeksi laaja, jotta yhteen lajiryhmään rajaaminen on perusteltua. Itse en pidä piirroskasvioista tällaisessa yhteydessä. Kasvioppaan kuvat eroavat blogikuvista. Kuvien on tuotava esiin lajin habitus ja elinympäristö. Kasvista on saatava kokonaisvaltainen käsitys.

Olen itse opiskellut kasvit perinteisesti kuivanäytteistä ja en pidä nykyistä nettiopiskelua minään. Syvennetty lajintuntemustentti järjestettiin virallisena tenttipäivänä eli kuka tentti mitäkin, mutta isossa luentosalissa oli oma rauhansa nipunkin kanssa. Oli ihana saada pinkka kasveja eteen ja nimetä ne. Keräsin myös kasviherbaarion kasvitieteen syventävissä opinnoissani. Olen opettanut yliopiston kasvitieteen kenttäkursseilla, tehnyt alueellisia kasvillisuusinventointeja, joten voin sanoa tuntevani kasvit hyvin. Loppujen lopuksi kasvit oppii vasta maastossa.

Teoksen mukaan suomalaisessa kaupungissa kasvaa noin tuhat kasvilajia. Meillähän on myös kaupunkikasvioita, kuten Helsingin kasvit : Kukkivilta kiviltä metsän syliin (Kurtto & Helynranta1998), Vantaan luonto – kasvit (Ranta & Siitonen 1996) ja Oulun kasvit – Piimäperältä Pilpasuolle (Kalleinen, Ulvinen, Vilpa & Väre 2005). Tämän takia kirjassa hyödynnetään esimerkkikaupunkeina Helsinkiä, Vantaata, Tamperetta ja Oulua. Kaupunkirakenteen mukaan kirjassa on jaoteltu kolme vyöhykettä: kivikaupunki, muutoskaupunki ja viherkaupunki.

Kirja on suunnattu kaupunkiekologiasta kiinnostuneille kaupunkilaisille. Kirja ei ole määrityskirja sanan varsinaisessa merkityksessä, erinomaisia määrityskirjoja on saatavilla runsaasti muutenkin. Kirjan tarkoituksena on lisätä kaupunkilaisten ekologista lukutaitoa ja auttaa ymmärtämään omaa ympäristöään.

Kirjan alussa on historiallinen katsaus. Nojaamme kasvien historiasta kirjoittaessamme Turun Akatemian lääketieteen professori Elias Tillandzin (1640–1693) julkaisemaan luetteloon Turun seudun kasveista. Kirja oli ensimmäinen kuvitettu kasvio koko Ruotsin valtakunnassa. Tähän kasvioon viitataan yhä kasvitieteellisissä teksteissä. Siinä on mukana myös ensimmäisiä suomenkielisiä kasvien nimiä.


Millä menetelmällä kasveja kartoitetaan? Ruutumenetelmä on vakiintunut kartoituksessa niin Suomessa kuin muualla. Ruutumenetelmässä ruutuja on helppo vertailla keskenään, ruudut ovat yksiselitteisiä, ruuduista saa erilaisia teemakarttoja (lajien levinneisyydestä, alkuperästä), kartoitus voidaan toistaa. Luonnossa ei ole neliönmuotoisia metsiä, järviä ja soita, joten menetelmää luonnehtii keinotekoisuus. Myös luonnolliset maankäytön yksiköt eli biotooppilaikut olisi potentiaalisia tai yhdistettävissä edelliseen, mutta moninkertaistaisivat työn.


Kartoituksessa pyritään selvittämään, mitä kussakin ruudussa kasvoi, arvioidaan yleisyys ja runsaus ja liitetään kasvupaikkakoodi. Esiintymisen runsauden perusteella kasveja luokitellaan uhanalaisiin tai elinvoimaisiin. Kasvit sopeutuvat kaupunkiympäristöön hyvin tai huonommin. Esimerkiksi sarojen (Carex) suku on suhteellisen runsas meillä. Kaupunkiekologisessa tutkimuskirjallisuudessa saroja pidetään kaupunkipakoisina eli urbanofobisina lajeina. Luepa kirjasta sarojen esiintymisestä meillä. Merenrantakaupungeissa tavataan enemmän saralajeja kuin sisämaakaupungeissa.


Stadin kasvattina olen asunut ydinkeskustassa, joten suhteeni kaupunkiluontoon on sen ymmärtävä ja sen havaitseva. Katujen halkeamat, junaratapuisto (baanan varrella), vihreät keitaat Lapinlahti ja Hietaniemi ja likeiset Ruoholahden villat olivat omaa kaupunkiluontoani. Kasvit valtaavat kaupungin viimeistä asfaltinrakoa myöten. Kevään keltaiset leskenlehdet ilahduttavat meitä viestillään. Satoja muita kasveja esiintyy työmatkan ja kauppareissun varrella, lähimetsässä, puistossa, pihassa, bussipysäkillä, koirapuistossa ja radanvarressa. Jos kiinnitämme huomion kasveihin, niin yllätymme niiden runsaudesta.


Kirjassa esitellään yli neljäsataa kaupunkiympäristöjen kasvilajia kuvineen. Monen kaupunkikasvin tarina on kertomisen arvoinen. Kasvien alkuperä on huikeaa luettavaa. Meillä on niukasti kotoperäisiä eli endeemisiä lajeja. Luontomme on nuorta, sillä kaikki kasvimme ovat saapuneet tänne jääkauden jälkeen. Meille jääkauden jälkeen omin avuin levinneitä lajeja kutsutaan alkuperäisiksi ja suomalaisissa kaupungeissa niitä on esimerkiksi Helsingissä 40 %, Vantaalla 53 %, Tampereella 56 % ja Oulussa 62 %.


Arkeofyytit eli muinaiskasvit on hyvä käsite omaksuttavaksi. Ne ovat ihmisen mukana tulleita tai tuomia kasvilajeja. Suomessa ja muissa Pohjoismaissa muinaistulokkaiksi luetaan ennen vuotta 1600 saapuneet lajit. Rajanveto näiden välillä ei ole aina yksinkertaista. Kasvi voi olla alkuperäinen Etelä-Suomessa ja muinaistulokas pohjoisempana. Vuoden1600 jälkeen kasveja kulkeutui ihmisen mukana enemmän. Näitä kutsutaan uustulokkaiksi eli neofyyteiksi. Niitä saapui liikenteen, aluksi laivojen mukana (laivojen painolastikasvit) ja sittemmin rautateiden kautta (idästä). Satamat, ratapihat, myllyt, joutomaat ja kulkuväylät ovatkin mielenkiintoisia runsaudensarvia. Kaatopaikkojen merkityksestä kasvilajien esiintymiseen olisi myös hyvä huomioida. Koristekasvien yhteydessä puhutaan viljelykarkulaisista tai viljelyjäänteistä.


Kirjassa esitellään myös kasvistollisesti erityisen kiinnostavia kaupunkiympäristöjä (mm. Porvoo, Suomenlinna, Ruissalo, Pispala) ja urbaaneja erikoisuuksia. Villit vihreät kaupungit on erinomainen opas lähiluontoon.

Laitan omat kuvat tekstin loppuun. Tässä kaupunkina on Porvoo.


Corydalis nobilis Jalokiurunkannus Yleinen kirkkotorin ympäristössä


Porvoonjoki 


Vanhan kaupungin kuja


Linnanmäki


Maarin muinaissatama Porvoonjoki


Kuuliainen sanankuulija menossa kirkonmenoihin sunnuntaina
Huomaatko, kuinka kasvillisuutta on mukulakivien väleissä.


 Länsiranta


PS. Tuon seuraavaksi kirjan Jättiputkesta citykaniin.  Se on myös uutuuskirja ja erittäin tärkeä kirja. Erityisesti kotipuutarhuri joutuu miettimään suhtautumistaan ns. vieraslajeihin. 

2 kommenttia:

 1. Kiitos Ulla hurjan tietorikkaasta postauksesta. Muistan lukeneeni vuosia sitten jonkun lehtijutun juuri tuolla ruutumenetelmällä tehdystä selvityksestä Helsingissä. Ehkä se oli referaatti tuosta Kurton ja Helynrannan kirjasta...

  Itse olen asunut vuosia Töölössä, silloin en kylläkään kuljeksinut katse maassa kuten nyt :) Mutta näkeehän sen puutarhassakin: paljas multa viheriöi tuota pikaa! Siemenet leijaavat, kasvit on sitkeitä.

  Tiedän yhden hunningolle hylätyn huvilatontin, jonka jättiputki on täysin vallannut. Kammottavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rannan kirja on erinomainen. Tuomitsin kirjan jääväksi. Varmaan se oli Kurton & Helyrannan kirja. Sekin on hieno.

   Hmm Töölössä, siis varsin lähellä ollaan oltu. Gentiana campestriksen ketokatkeron vanha kasvupaikka on mm. Lapinlahden puistikosta ja Koffin puistosta. Erilaista on ollut.

   Jättiputki on hankala. Seuraava kirja antaa ajattelemisen aihetta ja liittyy tähän kirjaan tavallaan. Kolmas saa jokaisen puutarhurin huokaamaan raskaasti.

   Poista

Ilahduta minua kommentilla!