perjantai 11. maaliskuuta 2016

Ann Cleeves Yöperhoset

Vera Stanhopen tutkimukset jatkuvat ja hän saa ratkaistavakseen kiperimmän murhatapauksensa. Yöperhoset  rakentuu Veran Stanhopen, Joe Ashworthin ja Holly Clarken tiimityöhön.

Percy Douglas on ollut paikallisessa Lambissa ja köröttelee koiransa Magden kanssa kotia kohti kapeata pikkutietä pitkin tarkkaavaisena. Tie vie kartanoon ja luksuslukaaleiksi muutettuihin ulkorakennuksiin. Pubissa tyhjennetyt kolme kolpakkoa vaativat veronsa kotimatkalla. Percy on leskimies, joka on paiskinut maatöitä kartanon mailla lähes koko ikänsä ja sai rakenta kartanon majurin maille talonsa. Hän asuu kotiin palanneen aikuisen tyttärensä Susanin kanssa, joka käy lukaaleissa siivoamassa.

Siinä pysähdyksellä hän havaitsee ihmisen kasvot koiranputkien seassa, nukahtaneen nuorukaisen. Percy tajuaa ikiunen ja tunnistaa vainajan Carswellin maalaiskartanon talonmieheksi ja koiravahdiksi pestatuksi nuoreksi mieheksi. Hän oli tavannut Patrick Randlen paikallisessa pubissa. Omistajat ovat matkoilla poikansa luona Australiassa, sillä heidän ensimmäinen lapsenlapsensa on syntymässä. Percy saa hälyytettyä apuvoimia tyttärensä hankkimalla kännykällä, jonka mies tuntee lähinnä seurantalaitteekseen, jolla isää vahditaan.

Pian kuitenkin valkenee, että kyseessä on kaksoismurha. Entä mikä on Martin Bentonin suhde Randleen tai onko sitä edes? Uhreja näyttää yhdistävän aluksi vain intohimoinen yöperhoset, mutta mikään muu ei tunnu yhdistävän kaksikkoa - tutkijaa ja harmaata miestä. Sulkeutuneen kyläyhteisön kulissien takaa paljastuu valonarkoja asioita, arempia kuin hauraat yöperhoset. Randle on koulutukseltaan ekologi, jonka väitöskirja liittyi yöperhosiin ja ilmaston lämpenemiseen.

"Murhaaja ei siis ollut valmistautunut etukäteen”, Vera sanoi. ”Ei ainakaan siihen, mitä tekisi ullakolla”. Mahdollisuudet välähtelivät hänen mielessään, mutta mikään ei käynyt järkeen.

Laakson asukkaista kolme pariskuntaa ovat keskiössä. Annie ja Sam Readhead, Janet ja John O’Kane, Lorraine ja Nigel Lucas viettävät rauhallisessa maalaisidyllissä varhaiseläkepäiviään. Annien ja Samin tytär Lizzie Redhead on vapautumassa vankilasta ja hänen ehdonalaisvalvojansa on Shirley Hewarth. Nigel ja Lorraine ovat tulleet maalle pakoon kaupungin väkivaltaa ja ryöstöjä. Redheadit puolestaan myivät yrityksensä Kimmerstonissa ja palasivat kotiseudulleen. Pariskuntien yhteydenpito on tiivistä, mutta kartanonväki pitää reviiriään. John puolestaan on eläkkeellä oleva historian professori. Vera Stanhopen tiimin on osattava yhdistää vastavalmistuneen nuorukaisen, mielenterveysongelmista kärsivän opettajan sekä sosiaalityöntekijän tapaukset. Sivujuonien takia syyllisiä  nähdäänkin siellä täällä.

Vera Stanhope on Ann Cleevesin vahva naishahmo. Pullea, mutta piinkova naiskomisario piilottelee kaapissa myös omia luurankojaan, kuten alkoholiongelmaansa ja vaikeaa isäsuhdettaan, mutta toisaalta hänessä on inhimillistä ymmärrystä elämän laitapuolen kulkijoita kohtaan.

Ohittaessaan kartanon hän tajusi, ettei hänellä olisi ainuttakaan lohduttajaa tiukan paikan tullen. Mutta ehkä niin olikin yksinkertaisempaa, ja sitä paitsi hän inhosi sympatiaa.

Olen viehtynyt Ann Cleevesin hahmoihin. Luen kirjoja ja seuraan tv-sarjoja. Vera-sarjat alkavat jälleen maaliskuussa, kun Shetlandsaarten murhat loppuivat, joissa komisario Perez (Douglas Henshall) tutkii rikoksia. Vera Stanhope on mahtava tyyppi, jonka tutkimuksia seuraan mielellään. Hän on hieman epätyypillinen naishahmo niin iältään kuin olemukseltaan vanhan Land Roverinsa kanssa. Pidän tämänkin tarinan miljööstä ja yöperhosista. Yöperhosharrastus ei ole kovin tavallinen. Itse olen tutustunut valorysiin ja määritellyt yön saaliita. Aina vain enemmän kiinnyin nytkin Vera Stanhopen tutkimuksiin. Tämä on hieman vanhanaikainen murhamysteeri viehättävässä kylämiljöössä.

Ann Cleeves Yöperhoset
Alkuteos The Moth Catcher
Suomentaja Annukka Kolehmainen
Karisto 2016. Kustantajalta. Kiitoksin.


Oi,  en voi olla laittamatta enkun kantta.

4 kommenttia:

 1. Olen lukenut vain tuota Perez-sarjaa, ja tykkäsin siitä kovasti. Tämäkin kuulostaa hyvältä, pitääpä ottaa tutustumislistalle. Maalaismysteerit ovat parhaimmillaan tosi hyviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perez on hurmaava. Katsoin juuri tuon 6-osaisen, joka oli mahtava.

   Poista
 2. Pidän paljon Vera Stanhope -sarjasta ja Shetland vaikutti sekin hyvältä. En ole kuitenkaan koskaan lukenut Cleevesiä. Uskon että pitäisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että pitäisit. Luin joskus aiemmin jo Cleevesin kirjoja, siis ennen tv-sarjoja. Minulla on niitä jonkin verran hyllyssä, ja ajattelin jo silloin, että nämä ovat tosi hyviä. Olen tietoisesti yrittänyt saada ne omaksi. Tv-sarjat ovat saaneet minua innostumaan vielä enemmän. Shetland on hieno.

   Poista

Ilahduta minua kommentilla!