lauantai 19. maaliskuuta 2016

Lee Child Pakon edessä


Lee Child Pakon edessä
Alkuperäisteos Make me (2015)
Suomentanut Jukka Jääskeläinen
Karisto 2016. Kustantajalta. Kiitoksin.Pakon edessä on Lee Childin kahdeskymmenes Jack Reacher -toimintatrilleri. Alun perin brittiläisen, nykyään New Yorkissa asuvan Childin kirjat ovat maailman myydyimpiä dekkareita. Ensimmäinen Jack Reacher –dekkari ilmestyi jo vuonna 1997, mutta suomeksi vasta vuonna 2010 nimellä Tappotahti.

Entinen sotilaspoliisin majuri Reacher kulkee maata ympäriinsä bussilla tai liftaten. Matkallaan Chicagoon hän on poikkeuksellisesti jäänyt junasta Mothers’s Restin asemalla  silkasta uteliaisuudesta kaupungin nimeä kohtaan. Kukaan ei kuitenkaan tunne nimen entylomologiaa. Etsiessään mahdollista muistomerkkiä hän toteaa kaupungin asukkaiden umpimielisyyden kertoa asioistaan ulkopuolisille. Mitä enemmän asukkaat salaavat, sitä kiinnostuneemmaksi Reacher tulee asian suhteen.

Reacher ei ollut odottanut näkevänsä valtavaa viljelyseudun infrastruktuuria. Olisi kai pitänyt, hän tuumi. Viljaa, ja tässä sitä varten rautatie. Jossainhan viljaa piti lastata. Miljoonia kuutioita ja miljoonia tonneja, joka vuosi.

Entinen FBI-agentti Keever on kadonnut ja hänen yksityisetsiväkumppaninsa Michelle Changilla on epäilyksiä katoamisen suhteen. Viimeinen havainto Keeveristä on Mother’s Restissä. Mitään ei kuitenkaan löydy ja sattumalta tavanneet Reacher ja Chang karkotetaan kaupungista.

He kiinnostuvat asiasta entistä enemmän ja alkavat selvittää tapausta LA Timesin toimittaja Westwoodin kanssa, johon on otettu yhteyttä jutun tiimoilta. Westwood ei kuitenkaan osaa yhdistää tapausta mihinkään saamiinsa yhteydenottoihin. Myöskään Reacherilla ja Changilla ei ole ratkaisua.

Epäilykset ovat kuitenkin vahvat, joten Reacher ja Chang palaavat Mother’s Restiin toteamaan, että totuus on uskomatonta uskomattomampi. Tapahtumien ja esineiden kuvaukset ovat usein pitkiä ja yksityiskohtaisia, mutta silti Child onnistuu koukuttamaan lukijan. Tarinassa kuvataan esimerkiksi Keskilännen vehnäpeltoja useampi sivu.

Python oli kaksitoiminen, eli liipaisinta puristamalla sai viritettyä iskurin ja sen samassa iskeytymään nalliin, joten hän aloitti varhain saaden rullan kääntymään revolverin yhä liikkuessa ja näki iskurin nousevan, tunsi mekanismin toimivan, odotti ja lopulta laukaisi luottaen millisekunnin tarkkaan ajoitukseen, liikevoimaan, ennakon ottamiseen ja mutkikkaisiin aika-avaruuslaskelmiin.

Pakon edessä meno on vauhdikas ja roistot kuolevat yksitellen. Monien kriitikkojen mielestä Child on pystynyt uusiutumaan ja tämä on heidän mielestään parasta Childia. Lee Child hallitsee jännityksen luomisen ja pitää lukijan otteessaan jälleen kerran koko kirjan ajan. Kirjan puolivälissä ei voi mitenkään päätellä, mistä oikein on kysymys. Kirjan lopetus on Reacherille jotain uutta, hän on aina ennen noussut bussiin tai liftannut eteenpäin, mutta nyt…  Suosittelen vauhdikkaiden jännityskirjojen ystäville.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahduta minua kommentilla!