tiistai 14. huhtikuuta 2015

Erin Hunter Selviytyjät Autio kaupunki ja Yllättävä vihollinenErin Hunter Selviytyjät 1 – Autio kaupunki

Selviytyjät (Survivors) on Erin Hunterin uusi eläinfantasiasarja, jossa lukija pääsee tar­kastelemaan maailmaa koiran silmin. Erin Hunter on salanimi, jonka takana on kuusi kirjailijaa. Selviytyjät-sarjan takana on Gillian Philip, joka asuu Skotlannin Ylämaalla ja on innoittunut kolmesta erirotuisesta koirastaan. Alkuteos Survivors: The Empty City ilmestyi 2012 ja kirjan on suomentanut Veli-Pekka Ketola. Erin Hunterin pseudonyymi-nimellä kirjoitetaan myös Soturikissat- sarjaa, jossa seikkailevat kissat ja Etsijät-sarjaa, jonka hahmoja ovat karhut.

Lykky, sheltin ja noutajan risteymä, on kullanruskeavalkoinen, paksuturkkinen uroskoira, joka on syntynyt kaupunkilaisperheessä ja luovutettu pentuna uuteen kotiin, mutta on karannut uuden omistajan väkivaltaisuuden takia. Hän on sopeutunut kaupunkiin yksinäiseksi katukoiraksi, eikä kaipaa ympärilleen laumaa vaan on tottunut kulkemaan yksin kaupungin vilkkailla kaduilla syöden löytämiään jätteitä. Rankkuri on saanut lauman koiria kiinni ja Lykkykin on joutunut vankitaloon muiden mukana. Suuri murahdus (?maanjäristys) tuhoaa vankitalon ja koko kaupunki autioituu, vain joitain kuolleita pitkäjalkoja on jäänyt jäljelle.


Lykky ja Siru ovat ainoat vankitalosta selviävät koirat ja he lähtevät etsimään kaupungilta vettä, ruokaa ja suojapaikkaa. Kaikki on kuitenkin tuhoutunut ja Siru lähtee kaupungista omille teilleen. Lykky törmää erinäisten kohtausten ja vaaratilanteiden jälkeen laumaan koiria, jotka omistajat ovat hylänneet kiireesti lähtiessään. Yllättäen yksi heistä on Lykyn sisko Bella samasta pentueesta kuin Lykky.

”Katso vaikka Brunoa. Hänen emonsa oli saksanpaimenkoira. Ja Mikin emosta pitkätassut käyttivät nimitystä bordercollie. Hän on tosi älykäs ja paimentaa meitä mielellään! Doriksen isä ja emo olivat länsiylämaanterrieri ja jackrussellinterrieri. Pikku Viki on maltankoira. … Manta on newfoundlandinkoira. Vertaa hänen kokoaan Vitiin.”

Lykky alkaa opastaa ”hihnakoiralaumaa” selviämään omillaan, ja niin he poistuvat autiosta kaupungista niityille ja metsiin. Hihnakoirat takertuvat Lykkyyn ja odottavat hänen auttavan kaikessa mahdollisessa. Lopulta Lykky löytää laumalle laakson, joka tarjoaa leiripaikan ja riistaa. Lykky on kuitenkin tottunut selviämään yksin ja niin hän päättää lähteä jatkamaan elämäänsä yksin, mutta… jatkuu seuraavassa osassa.

Erin Hunter Selviytyjät 1 – Autio kaupunki
Jalava 2014. Kustantajalta. Kiitoksin.


Erin Hunter Selviytyjät 2 – Yllättävä vihollinen


Yllättävä vihollinen (A Hidden Enemy 2013) on Erin Hunterin eläinfantasiasarja Selviytyjien (Survivors) toinen osa. Teoksen on suomentanut Veli-Pekka Ketola.


Lykky on jättänyt hihnakoirien lauman Bellan johdettavaksi laaksoon, jossa on joki ja yllin kyllin riistaa metsästettäväksi. Lykky on lähtenyt erilleen laumasta elääkseen yksin, niin kuin hän on tottunut elämään. Mutta ei aikaakaan, kun koirasuden johtama villikoirien lauma hyökkää Bellan lauman kimppuun ja vaatii heitä poistumaan alueelta.


Vaikka Lykky kaipaa itsenäistä elämäänsä, hän ei halua jättää tovereitaan pulaan ja palaa auttamaan. Villikoirat lähtevät pakoon, kun maanjäristys uusiutuu. Samalla paljastuu, että jokikin on saastunut ja puhtaan juomaveden saanti osoittautuu pulmaksi. Lisäksi Manta haavoittuu hyökkäyksessä ja Bruno sairastuu vedestä.


Bella laatii mutkikkaan ja petollisen juonen, jossa Lykky liittyy villikoiralaumaan. Villikoiralaumassa on spartalainen kuri ja järjestys, jossa jokaisella koiralla on nokkimisjärjestyksensä ja ruoka-aikansa. Ensin aterioi lauman Alfa, sitten Beta, metsästäjät, partiokoirat ja viimeksi Omega, jos ruokaa jää. Omega on kaikkien palvelija, joka joutuu tottelemaan käskyjä ja palvelemaan muita nurisematta. Laumasta voidaan erottaa tai jopa tappaa virheen vuoksi. Hihnakoirien laumassa taas on päinvastoin. Kaikki ovat tasa-arvoisia ja osallistuvat kaikkiin tehtäviin parhaan kykynsä mukaan.

Lopuksi laumojen kesken syntyy tappelu, jossa ei vältytä uhreilta ja Lykky joutuu miettimään kehen voi luottaa tosipaikan tullen ja hänen todellinen luontonsa kyseenalaistaa tapahtumat. Ja niinpä kirja jää taas kesken jännittävimpään kohtaan…


Selviytyjät-sarja on lapsille tarkoitettu eläinfantasia. Sarjan voi kuitenkin lukea kaikenikäiset, sillä lapsi lukee sen koiraseikkailuna, mutta aikuisille aukeaa monimutkaiset erot laumojen välillä. Hihnakoirien tasa-arvoisuus ja villikoiralauman tiukka kuri pahnanpohjimmaisineen. Kakkososan moraalista mallia lapsilukijoille voi hieman arvostella. Monimutkainen petoksen verkossa luodaan hieman arveluttavaa käytösmallia. Samoin tappelut ovat jopa pelottavia lukea pienimmille lukijoille.

Hihnakoirat tarvitsivat paljon opastusta eloonjäämisessä, mutta ainakin he vetivät yhtä köyttä. He tekivät yhteistyötä, koska he välittivät toisistaan. He jakoivat tehtävät ja ruoan tasan, koska he pitivät toisiaan ystävinä ja tasa-arvoisina eivätkä kilpailijoina arvoasemasta tai mahdollisina uhkaajina.

Selviytyjät on kertomus koirien sopeutumisesta uusiin olosuhteisiin maailman muututtua. Yllättävä vihollinen on tavallaan kehityskertomus kuinka hihnakoirien on opittava selviytymään omillaan ja miten he ovat sidoksissa maailmaan eli kuten Lykky sanoisi, löytää oma koirahenkensä. Kuinka jokainen yksilö löytää paikkansa ja vahvuutensa maailmassa. Aikuisempi lukija löytää taustalta syvällisen kertomuksen elämästä ja sen monimutkaisuudesta. Näkisin nämä seikkailut kuitenkin parempina kuin vampyyrien verenimemiset. Näihin kirjoihin sisältyy paljon enemmän sisältöä ja syvyyttä kuin äkkiseltään uskoisi.


Erin Hunter Selviytyjät 2 – Yllättävä vihollinen

Jalava 2014. Kustantajalta. Kiitoksin


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahduta minua kommentilla!