maanantai 29. helmikuuta 2016

Copas y Tapas – erilaisia tapoja ja Rakkaudesta juustoon





Jari Lahdenoja, Aleksi Lahdenoja & Miika Väisänen Copas y Tapas – erilaisia tapoja

Helsinkiläisen Copas y Tapasin ruoka-aineissa yhdistyvät skandinaaviset ruoka-aineet ja espanjalaiset vaikutteet. Kattaus perustuu laatuun ja sesonkiin ollen samalla hillityn yksinkertainen. Laadukkaat viinit ovat kaiken a ja o. Mukana on klassikkoreseptejä kuin myös tuoreimpia tuotoksia. Reseptit on muokattu soveltumaan kotikeittiöön.
Ravintolan tärkein tuote ei ole ruoka vaan asiakaspalvelu, ruoka on vain osa kokonaisuutta, sillä hyvää ruokaa voi tehdä kotonakin. Palvelu nostaa kokemuksen arjen yläpuolelle.




Tämä kirja on kuin kokoelma Lego-palikoita: jokaisen reseptin voi koota myös toisin, ja komponentteja voi ja kuuluukin vaihdella ja yhdistellä monin tavoin.

Copas y Tapas alkaa esipuheella, jonka jälkeen tullaan viineihin, sillä jokaiselle annokselle on annettu viinisuositus, sillä tapaksille  sopivia viinejä etsivän täytyy muistaa, että tarjolle laitetaan suuri kirjo makuja ja raaka-aineita. Vaikka viinin ja ruoan yhdistelmä voi parhaimmillaan olla herkullisempi kuin osiensa summa, viinin valintaan ei kuitenkaan kannata suhtautua liian vakavasti.
Yrtit-kappaleessa kerrotaan, että ko. ravintolan yrtit kerätään Helsingin Lauttasaaresta, Keskuspuistosta ja Hyvinkäältä. Yrttejä käytetään tuoreena, pikkelöitynä, kuivattuna ja pakastettuna. Kappaleessa mainitaan douglaskuusen kerkät, isomaksaruoho, maitohorsma, nokkonen ym., mutta tärkein villivihannes eli voikukka puuttuu.
Tapas-kappaleessa kerrotaan, että käytännössä mikä tahansa ruoka-annos miniatyyrikoossa voi olla tapas, ja se voidaan valmistaa paikallisista sesonkituotteista. 
Kalatapaksissa esitellään reseptejä loimulohesta, muikusta ja tyrnistä, haukipihveistä, savusärkimussesta jne.

Kasvistapaksissa tarjoillaan kukkakaalikeittoa mustikalla, retikkacannellonneja, metsäsieniquichea, punajuurta ja kurtturuusua jne.
Lihatapakset alkaa etanoilla ja emmerillä, ja sitten tulee prässättyä karitsanniskaa, kylmäsavuhevosta, siiderissä haudutettua chorizoa, possurilletteä, lumikinkkua ym.
Pääruuissa on kauden kasviksia, vuohenjuustoa, polentaa ja korvasieniä, munakoisoa, siikaa, kuhaa, kuusenkerkkiä, muikkuja, kukonpoikaa ja kaniinia.
Juustot-kappaleessa kerrotaan, että juustoille parhaita kumppaneita ovat kevyen ryhdikkäät valkoviinit tai maltillisen tanniiniset punaviinit. Sinihomejuuston kera käy makea jälkiruokaviini.
Jälkiruokana tarjoillaan douglaskuusipossea, mesiangervokermaa, mesiangervohapankermaa tai vadelmasorbettia.
Leipä-kappaleessa esitellään taikinajuuri, näkkileipä, spelttileipä sekä saaristolaisleipä.


Tämä kirja on monipuolinen ja houkuttelee kokeilemaan uutta. Pidän kirjan ulkasusta ja sen värimaailmasta.
Jari Lahdenoja, Aleksi Lahdenoja & Miika Väisänen Copas y Tapas – erilaisia tapoja
Bazar 2015. Kustantajalta. Kiitoksin.

Fiona Beckett Rakkaudesta juustoon
 

Rakkaudesta juustoon kertoo kaiken tarvittavan juustoista ja niiden erityispiirteistä, juustotarjottimien suunnittelusta, sopivista viineistä ja reseptejä arkeen ja juhlaan. Fiona Beckett on brittitoimittaja ja hän toimii Decanter-viinijulkaisun päätoimittajana. Hän on kirjoittanut useita keittokirjoja ja hän pitää verkkosivustoa yhteensopivista juomista ja ruoista täällä.


Beckett kertoo johdannossa: Juustomaailmaa vaivaa runsaudenpula. On niin paljon mistä valita. Mitä pitäisi ostaa ja miten se pitäisi tarjoilla? Kirjassa on ideoita juuston nauttimiseen mielialan ja vuodenajan mukaan. Kuinka valitaan täydellisesti sopiva viini tai muu juoma? Kaiken kruunaavat reseptit, joiden joukossa on todellisia helmiä.

Juustojen ihmeellinen maailma selvittää juustonvalmistusta ja juustojen erityispiirteitä. Miten maidosta voidaan saada niin valtava määrä erilaisia juustoja. Monet juustoreseptit ovat satojen vuosien ikäisiä ja erinomaisen juuston valmistaminen vaatii vuosien kokemusta.
Juomat juustojen kanssa. Viinin ja juuston liitto ei aina ole yksinkertainen. Mitä laadukkaampaa ja vivahteikkaampaa juustoa tarjotaan, sitä vaikeampaa yhdistäminen on varsinkin kun tarjotaan useampia laadukkaita juustoja samalla tarjottimella.
Juustokattauksia arkeen ja juhlaan. Klassinen juustotarjotin sisältää kunkin tärkeimmän juustotyypin edustajan, pois lukien sellaiset, joista ei itse pidä. Lisätä voi jonkin espanjalaisen tai portugalilaisen juuston. Tässä osiossa tarjotaan juustokattauksia arkeen ja juhlaan, eri vuodenaikoina, ulkona grillattuna, piknikillä, erilaisten juomien kanssa, aamiaisella, voileivällä, välipalana jne.
Juusto ruoanlaitossa. Miksi ei käyttäisi ruoanlaitossa hyvälaatuista, voimakkaanmakuista juustoa? Silloin sitä ei tarvita niin paljon ja lopputulos on terveellisempi. Erinomainen lopputulos saadaan käyttämällä pitsan päällä jotain huippulaadukasta juustoa. Tässä osiossa on suussa sulavan herkullisia reseptejä.
Juustotietoutta. Nimensä mukaisesti tämä osio tarjoaa juustotietoutta niin ostamisesta, tarjoilulämpötilasta, juustoveitsistä, juuston säilytyksestä kuin juuston terveellisyydestä, juustohan on hyvin ravinteikasta ruokaa. Lisäksi on juusto-juomataulukko ja juustosanasto
Lopuksi esitellään muutamia juustonvalmistajia ja niiden internet-sivustoja.

Kansiliepeiden tekstit ovat valkoisella vaaleanvihreällä pohjalla ja  pienellä fontilla, joka vaikeuttaa lukemista. Olen juustojen ystävä ja ihastuin kirjaan.

Fiona Beckett Rakkaudesta juustoon. Juustolaadut – sopivat viinit – kattaukset – reseptit
Karisto 2. painos 2015. Kustantajalta. Kiitoksin.
Alkuperäisteos Cheese Course (2009)
Valokuvat Richard Jung
Suomentanut Maria Kivelä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahduta minua kommentilla!