Jari Lahdenoja, Aleksi
Lahdenoja & Miika Väisänen Copas y Tapas – erilaisia tapoja
Helsinkiläisen Copas y Tapasin
ruoka-aineissa yhdistyvät skandinaaviset ruoka-aineet ja espanjalaiset
vaikutteet. Kattaus perustuu laatuun ja sesonkiin ollen samalla hillityn
yksinkertainen. Laadukkaat viinit ovat kaiken a ja o. Mukana on
klassikkoreseptejä kuin myös tuoreimpia tuotoksia. Reseptit on muokattu
soveltumaan kotikeittiöön.
Ravintolan tärkein tuote ei ole
ruoka vaan asiakaspalvelu, ruoka on vain osa kokonaisuutta, sillä hyvää ruokaa
voi tehdä kotonakin. Palvelu nostaa kokemuksen arjen yläpuolelle.
Tämä kirja on kuin kokoelma Lego-palikoita: jokaisen reseptin voi koota myös toisin, ja komponentteja voi ja kuuluukin vaihdella ja yhdistellä monin tavoin.
Copas y
Tapas alkaa esipuheella, jonka jälkeen tullaan viineihin, sillä
jokaiselle annokselle on annettu viinisuositus, sillä tapaksille sopivia viinejä etsivän täytyy muistaa, että
tarjolle laitetaan suuri kirjo makuja ja raaka-aineita. Vaikka viinin ja ruoan
yhdistelmä voi parhaimmillaan olla herkullisempi kuin osiensa summa, viinin
valintaan ei kuitenkaan kannata suhtautua liian vakavasti.
Yrtit-kappaleessa kerrotaan,
että ko. ravintolan yrtit kerätään Helsingin Lauttasaaresta, Keskuspuistosta ja
Hyvinkäältä. Yrttejä käytetään tuoreena, pikkelöitynä, kuivattuna ja
pakastettuna. Kappaleessa mainitaan douglaskuusen kerkät, isomaksaruoho,
maitohorsma, nokkonen ym., mutta tärkein villivihannes eli voikukka puuttuu.
Tapas-kappaleessa kerrotaan,
että käytännössä mikä tahansa ruoka-annos miniatyyrikoossa voi olla tapas, ja
se voidaan valmistaa paikallisista sesonkituotteista.
Kalatapaksissa esitellään
reseptejä loimulohesta, muikusta ja tyrnistä, haukipihveistä, savusärkimussesta
jne.
Kasvistapaksissa tarjoillaan
kukkakaalikeittoa mustikalla, retikkacannellonneja, metsäsieniquichea,
punajuurta ja kurtturuusua jne.
Lihatapakset alkaa etanoilla ja
emmerillä, ja sitten tulee prässättyä karitsanniskaa, kylmäsavuhevosta,
siiderissä haudutettua chorizoa, possurilletteä, lumikinkkua ym.
Pääruuissa on kauden kasviksia,
vuohenjuustoa, polentaa ja korvasieniä, munakoisoa, siikaa, kuhaa,
kuusenkerkkiä, muikkuja, kukonpoikaa ja kaniinia.
Juustot-kappaleessa kerrotaan,
että juustoille parhaita kumppaneita ovat kevyen ryhdikkäät valkoviinit tai
maltillisen tanniiniset punaviinit. Sinihomejuuston kera käy makea
jälkiruokaviini.
Jälkiruokana tarjoillaan
douglaskuusipossea, mesiangervokermaa, mesiangervohapankermaa tai
vadelmasorbettia.
Leipä-kappaleessa esitellään
taikinajuuri, näkkileipä, spelttileipä sekä saaristolaisleipä.
Tämä kirja on monipuolinen ja houkuttelee kokeilemaan uutta. Pidän kirjan ulkasusta ja sen värimaailmasta.
Tämä kirja on monipuolinen ja houkuttelee kokeilemaan uutta. Pidän kirjan ulkasusta ja sen värimaailmasta.
Jari
Lahdenoja, Aleksi Lahdenoja & Miika Väisänen Copas y Tapas – erilaisia
tapoja
Bazar 2015. Kustantajalta.
Kiitoksin.
Fiona Beckett Rakkaudesta
juustoon
Rakkaudesta juustoon kertoo
kaiken tarvittavan juustoista ja niiden erityispiirteistä, juustotarjottimien
suunnittelusta, sopivista viineistä ja reseptejä arkeen ja juhlaan. Fiona
Beckett on brittitoimittaja ja hän toimii Decanter-viinijulkaisun
päätoimittajana. Hän on kirjoittanut useita keittokirjoja ja hän pitää
verkkosivustoa yhteensopivista juomista ja ruoista täällä.
Beckett kertoo johdannossa: Juustomaailmaa vaivaa runsaudenpula. On niin paljon mistä valita. Mitä pitäisi ostaa ja miten se pitäisi tarjoilla? Kirjassa on ideoita juuston nauttimiseen mielialan ja vuodenajan mukaan. Kuinka valitaan täydellisesti sopiva viini tai muu juoma? Kaiken kruunaavat reseptit, joiden joukossa on todellisia helmiä.
Juustojen
ihmeellinen maailma selvittää juustonvalmistusta ja juustojen
erityispiirteitä. Miten maidosta voidaan saada niin valtava määrä erilaisia
juustoja. Monet juustoreseptit ovat satojen vuosien ikäisiä ja erinomaisen
juuston valmistaminen vaatii vuosien kokemusta.
Juomat
juustojen kanssa. Viinin ja juuston liitto ei aina ole
yksinkertainen. Mitä laadukkaampaa ja vivahteikkaampaa juustoa tarjotaan, sitä
vaikeampaa yhdistäminen on varsinkin kun tarjotaan useampia laadukkaita
juustoja samalla tarjottimella.
Juustokattauksia
arkeen ja juhlaan. Klassinen juustotarjotin sisältää kunkin
tärkeimmän juustotyypin edustajan, pois lukien sellaiset, joista ei itse pidä.
Lisätä voi jonkin espanjalaisen tai portugalilaisen juuston. Tässä osiossa
tarjotaan juustokattauksia arkeen ja juhlaan, eri vuodenaikoina, ulkona
grillattuna, piknikillä, erilaisten juomien kanssa, aamiaisella, voileivällä,
välipalana jne.
Juusto ruoanlaitossa. Miksi
ei käyttäisi ruoanlaitossa hyvälaatuista, voimakkaanmakuista juustoa? Silloin
sitä ei tarvita niin paljon ja lopputulos on terveellisempi. Erinomainen
lopputulos saadaan käyttämällä pitsan päällä jotain huippulaadukasta juustoa.
Tässä osiossa on suussa sulavan herkullisia reseptejä.
Juustotietoutta.
Nimensä mukaisesti tämä osio tarjoaa juustotietoutta niin ostamisesta,
tarjoilulämpötilasta, juustoveitsistä, juuston säilytyksestä kuin juuston
terveellisyydestä, juustohan on hyvin ravinteikasta ruokaa. Lisäksi on
juusto-juomataulukko ja juustosanasto
Lopuksi esitellään muutamia
juustonvalmistajia ja niiden internet-sivustoja.
Kansiliepeiden tekstit ovat
valkoisella vaaleanvihreällä pohjalla ja pienellä fontilla, joka vaikeuttaa lukemista. Olen juustojen ystävä ja ihastuin kirjaan.
Fiona
Beckett Rakkaudesta juustoon. Juustolaadut – sopivat viinit – kattaukset –
reseptit
Karisto
2. painos 2015. Kustantajalta. Kiitoksin.
Alkuperäisteos
Cheese Course (2009)
Valokuvat
Richard Jung
Suomentanut
Maria Kivelä
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Ilahduta minua kommentilla!