tiistai 13. joulukuuta 2016

Etsitkö pukinkonttiin joulukirjaa?Vuonna 2016 ilmestyneistä suosittelisin

KOTIMAINEN KAUNO

Leena Parkkinen Säädyllinen ainesosa Teos


Vuosi 1956. Saara on muuttanut Helsinkiin miehensä työn takia. Opintonsa keskeyttäneellä kotiäidillä on aikaa lapselleen Eliakselle, ja Juhani tuntuu viihtyvän työssään. Kaikki on hyvin. Ainakin paremmin kuin silloin joskus.
Saaran yläkerrassa asuva Elisabeth järjestää kulttuurikutsuja, rakastaa ruokaa ja kirjoittelee pitkiä kirjeitä ystävälleen Izzylle. Naisten ystävystyessä Saaralle aukeaa maailma, jollaisesta hän on lukenut vain jännityskirjoista. Elisabeth on kaikkea, mitä Saara ei ole: muodinmukainen, itsenäinen, maailmankansalainen. Ja vakooja.

Hannele Mikaela Taivassalo In transit Teos


Galadriel, G, joka on aina matkalla, aina liikkeellä, G, joka ajattelee aina matkus­tamista, eteenpäin siirtymistä, onkin nyt lapsuudenkylässään palanneena olosuh­teiden pakosta. Hän on samassa talossa, jossa aiemmin vasta haaveili New Orleansista, pohjoisnavasta ja päiväntasaajan jännittävis­tä seuduista.

Riitta Jalonen Kirkkaus Tammi


Aistivoimainen tarina kirjailijasta ja kirjoittamisen pakosta."Kierrän kirjoituspaperin valmiiksi koneeseen. Minulla ei ole aavistustakaan, mitä tulen kirjoittamaan. Kirja on kuitenkin jo sisälläni, on ollut kauan odottamassa oikeaa aikaa ja oikeaa paikkaa. "Janetin kotitalossa on huone, jonne kuolleet pannaan odottamaan hautaamista. Siellä on maannut Janetin kaksi siskoa ja sinne on vaarassa päätyä myös Geordie-veli, jolla on kaatumatauti ja taipumus juoda liikaa.Janetilla itsellään on kirkuvanpunainen tukka ja päässä häiritseviä ajatuksia.

Anna-Kaari Hakkarainen Kristallipalatsi Tammi


On bloggari Dora, joka jahtaa kamerallaan täydellisiä hetkiä. On yksinäinen tutkija, joka alkaa pakkomielteisesti seurata Doraa, ja Pauliina, joka haluaa tehdä itsestään täydellisen. Mysteerin taustalla vaeltaa Oscar Wilde omissa mietteissään. Kuka lopulta on kuka, ja kuka rakastaa ketä?

Jukka Viikilä Akvarelleja Engelin kaupungista Gummerus


Finlandia-palkinto 2016
Arkkitehti haistaa laudankappaletta, haistaa syvään, sillä siitä alkaa hänen kuvitelmansa purkaminen. Syksy 1816. Helsingin uudelleenrakennuskomitea on valinnut saksalaisen Johan Carl Ludvig Engelin arkkitehdikseen, ja hän on muuttanut perheineen kaupunkiin, joka on ”harvaan asuttu ulkosaariston kallioniemi, itämeren löytämätön helmi, enimmäkseen vaikeakulkuista vuorta”.

ULKOMAINEN KAUNO
Klas Östergren Twist Siltala

Mistä kertomus alkaa?
Alkaako se sinä kesäisenä aurinkoisena iltapäivänä
kalaretkellä saaristossa, kun tyttö ja poika rakastuvat ja Twist and Shout soi? Vai 80-luvulla, kun sama pari tapaa jalavien alla Tukholmassa ja rakastuu uudestaan? Vai vasta uudella vuosituhannella, kun kuolema on parin jo erottanut? Ensimmäisen ujon suudelman ja murheellisen muistotilaisuuden väliin jännittyy lähes viidenkymmenen vuoden historia. Kokonainen elämä, kiitävä hetki.

Haruki Murakami Miehiä ilman naisia (Keltainen kirjasto) Tammi


Suosikkikirjailijan tarinoita rakastamisen vaikeudesta.Hämmästyttävän kekseliääseen tapaansa Murakami kertoo kaipuusta ja himosta, unohtumattomista naisista ja tunteellisista miehistä.Tarinassa Rakastunut Samsa kertoja muuttuu Gregor Samsaksi, totuttelee uuteen tottelemattomaan kehoonsa ja rakastuu kyttyräselkäiseen lukkoseppätyttöön. Seherazadessa nainen kertoo kotiin suljetulle miehelle uskomattoman tarinan aina rakastelun jälkeen. Kinossa myyntimies irtisanoutuu avioeron jälkeen ja perustaa baarin eräälle Tokion sivukujalle. Asiakkaaksi tulee muiden muassa salaperäinen nainen, jolla on tupakanpolttamia ihossaan. Huikeassa tarinakokoelmassaan Murakami yhdistää nautinnollisesti surumielisyyden, huumorin ja fantasian.

Darragh McKeon: Kaikki pysyväinen haihtuu pois (Atena)


Ajankohtainen romaani Tšernobylistä 30 vuotta ydinonnettomuuden jälkeen. Eletään vuotta 1986. Neljän ihmisen tiet risteävät Neuvostoliiton viimeisten vuosien myllerryksessä ja ukrainalaisen ydinvoimalan tuhoutuessa. Eräänä aamuna ukrainalaispoika huomaa lehmien korvien vuotavan verta. Samaan aikaan Moskovassa 9-vuotias pianistilupaus soittaa läksyjään varoen häiritsemästä naapureitaan. Hänen tätinsä työskentelee autotehtaassa kätkien poliittisen menneisyytensä ja epäonnistuneen avioliittonsa. Hänen entinen lääkärimiehensä lähetetään Tšernobyliin auttamaan siellä sattuneen onnettomuuden uhreja. Kukaan ei tiedä, mistä on kyse.

DEKKARI

Samuel Björk Minä matkustan yksin Otava


Metsästä löytyy kuolleena kuusivuotias tyttö puettuna nukenvaatteisiin ja kaulassaan lappu: "Minä matkustan yksin." Dekkarisensaatio Norjasta on kohonnut kansainväliseksi bestselleriksi.Hyytävää tapausta alkaa tutkia elämää nähnyt vanhan liiton poliisi Holger Munch. Hän saa työparikseen nuoren Mia Krügerin, joka on huippulahjakas mutta jota riivaa menneisyyden henkilökohtainen tragedia. Pian löytyy toinenkin kuollut tyttö. Tutkimus muuttuu karmivaksi, kun Munch saa murhaajalta viestin: hänen oma lapsenlapsensa tulisi olemaan viides uhri. 

Gard Sveen Pimeän sylissä Bazar


Kun oslolaisesta asunnosta löytyy nuori prostituoitu henkihieverissä, rikostutkija Tommy Bergmann muistaa poliisiuransa alkuaikojen ahdistavimman näyn, nuoren Kristiane Thorstensenin karmeasti runnellun ruumiin. Kristiane oli joutunut Norjan rikoshistorian tunnetuimman sarjamurhaajan, opettaja Anders Raskin, uhriksi. Rask on kuitenkin istunut 90-luvulta asti psykiatrisessa vankisairaalassa. Myös Kristianen äiti ahdistuu nuoren prostituoidun murhasta. Hänen on kuitenkin varjeltava omia salaisuuksiaan eikä hän ei voi kertoa totuutta kohtalokkaasta yöstä, jolloin oma tytär katosi. Pimeän sylissä on kihelmöivän jännittävä Tommy Bergmann -rikosromaani, joka ei päästä lukijaansa vähällä. Se vie syvälle rikollisen mielen sokkeloihin, hulluuden äärelle.

Marco Vichi Komisario Bordelli Aviador Komosario Bordelli Supersuosittu Komisario Bordelli on saapunut Suomeen. Marco Vichin dekkarisarjassa tinkimättömän oikeudentuntoinen Bordelli seikkailee nostalgiaa ja kulttuurihistoriaa henkivässä 60-luvun Firenzessä.
Sarjan ensimmäisessä suomeksi ilmestyvässä kirjassa komisario Bordelli viettää kesää loma-ajaksi tyhjenneessä kaupungissa. Viranhoito on pitkästyttävää, kunnes hän saa keskellä yötä puhelun. Saman tien hän päätyy ratkomaan vanhassa barokkihuvilassa sattunutta murhaa. Omaa moraaliaan tiukasti noudattavaa ja ystäväpiiriltään omaperäistä Bordellia on verrattu hahmona mm. komisario Maigretiin. Sarjan toinen osa Komisario Bordellin likaisin tapaus ilmestyy vuonna 2017.


FANTASIA

J.K. Rowling, John Tiffany ja Jack Thorn Harry Potter ja kirottu lapsi Tammi


Kahdeksas tarina. Yhdeksäntoista vuotta myöhemmin.Harry Potter ja kirottu lapsi on J.K. Rowlingin, John Tiffanyn ja Jack Thornen luoma uusi tarina, jonka on näytelmäksi kirjoittanut Jack Thorne. Se on kahdeksas Harry Potter -tarina ja virallisesti ensimmäinen, josta on tehty näytelmäversio. Näytelmän ensi-ilta oli Lontoon West Endissä 30.7.2016. Harry Potterilla ei ole koskaan ollut helppoa, ja vaikeuksia riittää nytkin kun hän on taikaministeriön ylityöllistetty virkamies, aviomies ja kolmen kouluikäisen lapsen isä. Samaan aikaan kun Harry kamppailee esiin pyrkivän menneisyytensä kanssa, hänen nuorin poikansa Albus joutuu ottamaan vastuksekseen suvun henkisen perinnön taakan. Menneisyyden ja nykyisyyden sulautuessa pahaenteisesti yhteen sekä isä että poika oppivat ikävän totuuden: toisinaan pimeys nousee odottamattomista paikoista.

YA 
Rainbow Rowell Park ja Eleanor Viisas elämä


Kouluvuosi 1986. Kaksi syrjäänvetäytyvää oman tiensä kulkijaa kohtaavat koulubussissa. Eleanor ja Park tietävät, että ensirakkaus on harvoin ikuista. Silti he heittäytyvät sen vietäviksi. Tätä oli teinirakkaus ennen tekstiviestejä, Facebookia, Twitteriä, Instagramia ja Snapchatia. Park Sheridan luovii läpi lukuvuosien pitäen matalaa profiilia, kuunnellen Smithsiä ja vältellen ikätovereitaan. Sitten uusi tyttö, Eleanor, astuu koulubussiin. Isokokoinen, punatukkainen ja omaperäisesti pukeutuva tyttö on välitön kohde kiusaajien silmissä. Kun Park huomaa viereisellä penkillä istuvan Eleanorin lukevan sarjakuviaan salaa, syntyy hiljainen ystävyys. Hitaasti ja härnäävästi siitä kehittyy jotakin enemmän. Eleanor ja Park kertovat varovaisesti kehittyvän rakkaustarinansa vuorotellen, hersyvän dialogin kautta. Kirjan tarina on uskottava ja jännittävä, ja se on kaikkea muuta kuin yksinkertainen.

12 kommenttia:

 1. Joulukirjavinkkejä tulin etsimään. En lahjaksi, mutta itelle. OLis kiva aattona istahtaa shaalin kietoutuneena lukemaan.
  kiitos, näistä saattaa löytyäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. olen listannut tuohon parhaimapia tänä vuonna lukemiani.

   Poista
 2. Kiitos joululahjavinkeistä, itse olen siinä suhteessa myöhässä etten ole edes päättänyt mitä itse pyydän...Ehkä nappaan näistä jonkin pyynnöksi, ainakin Murakami ja Eleanor & Park kiinnostavat :)
  Tiia

  VastaaPoista
 3. Kiitos Ulla! Kaksi kirjaa piti vielä valita ja toinen löytyi näistä vinkeistäsi!

  VastaaPoista
 4. Hienot suositukset, olen niin monesta kanssasi samaa mieltä!

  Ihanaa joulunodotusta Ulla <3

  VastaaPoista
 5. Ihastuttavan monipuolinen valikoima! Vaikka sitä luulee lukevansa aika monipuolisesti ja paljon, listasi osoittaa, että niin ei ole. Osa on listauksestasi vielä lukematta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo ovat myös samalla vuoden parhaimmat minun osaltani.

   Poista

Ilahduta minua kommentilla!