perjantai 2. joulukuuta 2016

Tiina Martikaisen Kasvot pinnan ja Marraskuun minitTiina Martikaisen Kasvot pinnan
Myllylahti.  2015. Tekijältä.  Kiitoksin

Tiina Martikainen on freelance-toimittaja, kirjoittajakouluttaja. Kasvot pinnan alla on Tiina Martikaisen esikoisdekkari.

Kasvot pinnan alla on tyypiltään poliisidekkari, joita luen vähemmän, etenkin kotimaisia.  Tosin Rönnbacka kuuluu lukemistooni, ja se on myös poliisidekkari. Luin kuitenkin Martikaisen uutuuden Jäätyneet kasvot, joten halusin saada esikoisenkin luettua. Luen mielelläni arvoitusdekkareita ja rikosromaaneja, jossa jälkimmäisissä kuvaus on tekijän. Luen erityisen mielelläni Ann Cleevesin, Mari Jungstedtin ja Katarina Wennstamin kirjoittamia dekkareita.  Martikaisella on koko poliisin revohka käytössä, joten lähestymistapa on erilainen ja poliisin arki on enemmän keskiössä. Pidän tästäkin ratkaisusta. Olen kokeillut kotimaisia kestosuosikkeja ja todennut, että ne eivät ole minun juttu.

Lohjalla, Aurlahden uimarannalla sijaitsevassa pienessä 18-paikkaisessa Uimari-kaviossa 27-vuotias Sonja Lahtinen vilkaisi kelloa ja totesi sen olevan varttia vaille kahdeksan illalla. Sulkemisaika oli käsillä ja Sonja alkoi laskea kassaa. Tuskin kukaan enää tulisi, kun rantahietikkokin oli jo tyhjä auringonpalvojista. Lauantai-iltaisin ihmisillä oli muutakin tekemistä kuin liottaa itseään järvessä.

Kesälomien kynnyksellä Lohjan poliisiaseman pitkäkestoista rikostutkintaa työllistää nuoren naisen katoaminen. Sonja Lahtinen on kahvilatyöntekijä, joka katoaa työpaikaltaan lohjalaiselta Aurlahden uimarannalta. Kolme viikkoa myöhemmin Sammatista löytyy naisen ruumis, joten mystinen katoaminen saa  ratkaisun. Rikosylikonstaapeli, poliisikoiranohjaaja Hanna Vainio alkaa selvittää tapausta.  Sonja Lahtiseen tuntuu kytkeytyvän useampi murhaajakandidaatti, mutta motiivit ja alibit eivät tunnu kohtaavan. On entisiä ja nykyisiä poikaystäviä, mustasukkainen vaimo jne. Jos edes sukulaisuussuhteet olisivat selviä, niin syyllisen motiivien kaivelu olisi helpompaa. Myös valehtelu tuntuu olevan ihmisten yleinen hupi tai taakan siirtely itseltä pois. Miksi Sonja Lahtinen oli harkinnut lähestymiskiellon tekemistä?

Oma seututuntemukseni ei ole kehuttava, sillä parhaiten tunnen Pähkinäniemen, Torholanluolan ja Karkalin seudun. Sammatissa olen puolestani viettänyt kesiäni.  Ihan hyvin pysyin kuitenkin kartalla.

Hanna astui Sonja Lahtisen Laurinkadulla sijaitsevaan asuntoon ja kiitti huoltoyhtiön miestä oven aukaisusta. Eteisen lattialla oli vain muutama kirjekuori. Muu posti oli pinottu eteisen pöydälle kasaan, ilmeisesti äidin toimesta. Laskuja oli availtu. Eteisen lattia pursuili naisten kenkiä.

Hanna on 36-vuotias yksinhuoltaja, joka elää ammattikoulua käyvän tyttärensä Miran kanssa. Vanha omakotitalo Sammatissa, kiireinen ex-mies ja selvittämätön rikostapaus pitävät Hannan toimeliaana. Mira haluaa säilyttää myös yhteyden isäänsä, joten Hannan on tultava toimeen ex-miehensä kanssa.

Ruumis- ja henkilöetsintään erikoistuneen saksanpaimenkoira Riinan vainu on pettämätön. Poliisikoiran mukanaolosta pidän. Sen taustojen selvittäminen on tarpeen, sillä liian harva ymmärtää niiden roolin. Opaskoiran tavoin se on työkoira, joka ei kaipaa ulkopuolisten hellittelyä tai huomiota. Kasvot pinnan alla on varsin lupaava esikoisdekkariksi.


Blogeissa toisaalla: Krista 

 Marraskuun minitOtin osaa Satu Ekoluoman minihaasteisiin.  Tarkoituksena oli lukea marraskuussa  kirjallisuuta, jonka alkuperäiskieli oli muuta kuin suomi, ruotai  tai englanti.

Kiinankielinen alkuteos: Huó zhe 1993
Tsekinkielinen alkuteos: Nesnesitelná lehkost bytí 1984
Erlend Loe: Niin loppuu maailma
Norjankielinen alkuteos Slutten på verden slik vi kjenner den (2015)
Arnaldur Indriðason Muistin piinaamat
Islanninkielinen alkuteos: Kamp Knox, 2014

Thomas Bernhard Kolme pienoisromaania 

Saksankieliset alkuteokset Amras 1964, Watten 1971, Gehen 1971

Robert Walser Konttoristi

Saksankielinen alkuteos: Der Gehülfe (1908)


2 kommenttia:

  1. Kiitos taas vinkeistä, en kyllä enää tiedä missä välissä kerkiin kaikki listalla olevat lukemaan :)Mutta yritellään..Mukavaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
  2. Samoin sinulle ihanaa viikonloppua. Itse kanssa katselen pinojani, että...

    VastaaPoista

Ilahduta minua kommentilla!