perjantai 23. joulukuuta 2016

Sami Tallberg Villi joulu vegaaniSami Tallberg Villi joulu vegaani
Into 2016. Kustantajalta. Kiitoksin
.

Olisitko valmis seuraavaan jouluateriaan:  juomaksi purppurasumua, alkuruokana ruusukaali-hasselpähkinäsalaattia &  klementiiini-karpalosalaattia, pääruokana kurpitsapaisti ja mustaa riisiä sekä katajakastiketta & mausteista munakoisoa sekä paahdettuja siitakesieniä chili-seesamikastikkeen kera, jälkiruoaksi mesiangervo-vadelmavanukasta. Minä voisin olla valmis tuohon menuuseen!

Takakansi kertoo kirjasta: Uuden aallon 28 helposti valmistettavaa, moniväristä, maukasta ja terveellistä ohjetta vie suoraan makutaivaaseen. Kaikki ohjeet ovat vegaanisia. Kaikki reseptit ovat Sami Tallbergin kehittämiä.  Tallberg on aiemminkin kirjoittanut villiyrteistä. Hän suosii kasvikunnan tuotteita ja loihtii niistä uskomattomia makuelämyksiä.
Kirjan ohjeet on tarkoitettu joulupöytään, mutta toki ne käy arkeenkin. Ohjeet ovat helppoja, nopeita valmistaa, helposti sulavia ja ne jättävän hyvän fiiliksen sekä fyysisesti että eettisesti. Raaka-aineet löytyy pääsääntöisesti lähikaupasta. Toki mesiangervoa saa nykyään helpommin luontaistuotekaupoista kuin tilaamalla sitä jostain Tallbergin mainostamasta firmasta.
Kirjan ohjeet ovat neljälle hengelle, mutta vaikutavat silti runsailta. Tällaisia reseptejä on tietenkin helppo muutella ja soveltaa käsillä oleviin tai itseä miellyttävimpii raaka-aineisiin-
Sesongin vihanneksista, hedelmistä ja marjoista syntyy kosmisen herkullisia juomia, kun maustat ne rohkeasti.
Kirja jakautuu viiteen osioon: juomat, salaatit, dipit & kastikkeet, pääruoat ja makeat.
Juomissa tarjotaan neljä reseptiä, joissa raaka-aineina ovat punajuuri marjat, porkkana, omena, ananas ja verigreippi, Jouluisia miltei kaikki väriltään.
Salaateissa aineksina ovat pinaatti, ruusukaali, klementiini, paprika ja perunat sekä erilaiset pähkinät ja siemenet.
Pääruokana tarjoillaan kurpitsapaistia, munakoisoa, juuriselleriä, porkkan-kallioimarregratiinia, paahdettuja siitakesieniä tai uunibataattia.
Jälkiruokana on pähkinä-taatelipalloja, palsternakka-suklaafodueta, hedelmäsalaattia tai vaikka mesiangervo-vadelmavanukasta.
Tallberg käyttää hyvin monipuolisesti erilaisia juureksia, hedelmiä, marjoja, vihanneksia, siemeniä, pähkinöitä ja yrttejä resepteissään. Ilmeisen ihastunut hän on rakuunaan. Hedelmistä jäi ainoastaan päärynä käyttämättä, yrteistä kaipasin salviaa. Perinteisistä joulujuureksista jäin kaipaamaan lanttua, joka puuttui kokonaan.. Luonnonkasveista mukana ovat mesiangervon kukat ja kallioimarteen juuri. Kummatkin kyseenalaisia, sillä kallioimarretta ei suositella käytettäväksi ihmisravintona ja mesiangervo on lääkkeenomainen sisältäen salisyylihappoa (aspiriinia). Itse tein tuota vadelmavanukasta ja korvasin mesiangervon saksankirvelillä, joka sopi siihen tavattoman hyvin. Kallioimarre kannattaa korvata lakritsijauheella. Kirjailijoilla on ihmeellinen tarve muutella kasvien virallisia nimiä: kallioimarteen virallinen nimi on kallioimarre eikä mikään mesijuuri. Sama on sienissä tuoksuvalmuskan nimeä väännetään koko ajan männyntuoksuvalmuskaksi.

2 kommenttia:

Ilahduta minua kommentilla!