Sami Tallberg Villi joulu vegaani
Into 2016.
Kustantajalta. Kiitoksin
.
.
Olisitko
valmis seuraavaan jouluateriaan:
juomaksi purppurasumua, alkuruokana ruusukaali-hasselpähkinäsalaattia
& klementiiini-karpalosalaattia, pääruokana
kurpitsapaisti ja mustaa riisiä sekä katajakastiketta & mausteista
munakoisoa sekä paahdettuja siitakesieniä chili-seesamikastikkeen kera,
jälkiruoaksi mesiangervo-vadelmavanukasta. Minä voisin olla valmis tuohon
menuuseen!
Takakansi kertoo kirjasta: Uuden
aallon 28 helposti valmistettavaa, moniväristä, maukasta ja terveellistä
ohjetta vie suoraan makutaivaaseen. Kaikki ohjeet ovat vegaanisia. Kaikki
reseptit ovat Sami Tallbergin kehittämiä.
Tallberg on aiemminkin kirjoittanut villiyrteistä. Hän suosii
kasvikunnan tuotteita ja loihtii niistä uskomattomia makuelämyksiä.
Kirjan ohjeet on tarkoitettu
joulupöytään, mutta toki ne käy arkeenkin. Ohjeet ovat helppoja, nopeita
valmistaa, helposti sulavia ja ne jättävän hyvän fiiliksen sekä fyysisesti että
eettisesti. Raaka-aineet löytyy pääsääntöisesti lähikaupasta. Toki mesiangervoa
saa nykyään helpommin luontaistuotekaupoista kuin tilaamalla sitä jostain
Tallbergin mainostamasta firmasta.
Kirjan ohjeet ovat neljälle
hengelle, mutta vaikutavat silti runsailta. Tällaisia reseptejä on tietenkin
helppo muutella ja soveltaa käsillä oleviin tai itseä miellyttävimpii
raaka-aineisiin-
Sesongin
vihanneksista, hedelmistä ja marjoista syntyy kosmisen herkullisia juomia, kun
maustat ne rohkeasti.
Kirja jakautuu viiteen osioon:
juomat, salaatit, dipit & kastikkeet, pääruoat ja makeat.
Juomissa tarjotaan
neljä reseptiä, joissa raaka-aineina ovat punajuuri marjat, porkkana, omena,
ananas ja verigreippi, Jouluisia miltei kaikki väriltään.
Salaateissa
aineksina ovat pinaatti, ruusukaali, klementiini, paprika ja perunat sekä
erilaiset pähkinät ja siemenet.
Pääruokana
tarjoillaan kurpitsapaistia, munakoisoa, juuriselleriä,
porkkan-kallioimarregratiinia, paahdettuja siitakesieniä tai uunibataattia.
Jälkiruokana on
pähkinä-taatelipalloja, palsternakka-suklaafodueta, hedelmäsalaattia tai vaikka
mesiangervo-vadelmavanukasta.
Tallberg käyttää hyvin
monipuolisesti erilaisia juureksia, hedelmiä, marjoja, vihanneksia, siemeniä,
pähkinöitä ja yrttejä resepteissään. Ilmeisen ihastunut hän on rakuunaan.
Hedelmistä jäi ainoastaan päärynä käyttämättä, yrteistä kaipasin salviaa.
Perinteisistä joulujuureksista jäin kaipaamaan lanttua, joka puuttui kokonaan..
Luonnonkasveista mukana ovat mesiangervon kukat ja kallioimarteen juuri.
Kummatkin kyseenalaisia, sillä kallioimarretta ei suositella käytettäväksi
ihmisravintona ja mesiangervo on lääkkeenomainen sisältäen salisyylihappoa
(aspiriinia). Itse tein tuota vadelmavanukasta ja korvasin mesiangervon
saksankirvelillä, joka sopi siihen tavattoman hyvin. Kallioimarre kannattaa
korvata lakritsijauheella. Kirjailijoilla on ihmeellinen tarve muutella kasvien
virallisia nimiä: kallioimarteen virallinen nimi on kallioimarre eikä mikään
mesijuuri. Sama on sienissä tuoksuvalmuskan nimeä väännetään koko ajan
männyntuoksuvalmuskaksi.
kiitos, hyvä kirjavinkki!
VastaaPoistaTästä voi löytää jotakin uutta joulupöytäänkin.
Poista