maanantai 17. lokakuuta 2016

Maria Turtschaninoff Naondel – Punaisen luostarin kronikoita


Maria Turtschaninoff Naondel – Punaisen luostarin kronikoita
Alkuteos: Naondel, Krönikor from det Röda Klostret
Käsikirjoituksesta suomentanut Marja Kyrö
Tammi 2016. Arvostelukappale. Kiitoksin.

Luostarin ei sovi milloinkaan unohtaa, mitä jouduimme kärsimään saadaksemme pystytettyä jälkipolville turvasataman, paikan, jossa naiset voivat työskennellä yhdessä ja oppia. Eläköön muisto meistä niin kuin nämä rakennukset seisovat perustallaan.
Kabira, ensimmäinen Äiti, Clarás, joka johti pakomatkaa, Garai, papitar, Estegi, palvelija ja toinen Äiti, Orseola, unienkutoja, Sulani urhea, Daera, ensimmäinen Ruusumme ja Iona, joka katosi.

Maria Turtschaninoffin Punaisen luostarin kronikoita –trilogian aloitti Maresi, jolle myönnettiin vuoden 2014 Finlandia Junior palkinto. Maresin tekstini löydät täältä. Naondel on kertomus alkusisarista, jotka perustivat aikoinaan Punaisen luostarin. Maresissa korostui naisten yhteistyö, ja siinä yhteisöä uhkasi ulkopuolelta tuleva vaara, kun Naondelissa vaara on naisten keskuudessa.

Kabira, varakkaan perheen vanhin tytär pääsee ensimmäistä kertaa perheensä mukana maustemarkkinoille ja tapaa siellä visiirin pojan Iskanin, joka alkaa käydä Kabiran perheen luona vierailuilla, mutta ei suostu paljastamaan, kenet kolmesta tyttärestä hän haluaisi puolisokseen. Kabira kuvittelee, että Iskan on kiinnostunut hänestä, vaikka ei osoita sitä mitenkään ja paljastaa Iskanille kohtalokkaan salaisuuden. Kabira on valittu mystisiä voimia sisältävän salaisen Anji-lähteen suojelijaksi ja paljastaa sinisilmäisenä rakkauden puuskassa salaisuuden Iskanille. Anjin avulla Iskan pystyy näkemään tulevaisuuteen ja muuttamaan tulevaa.

Ohaddinissa ei ollut palatsia, ainakaan aluksi. Oli ainoastaan isäni talo. Perheemme oli varakas. Talomme vanha ja ylväs, sitä ympäröi maustemetsä, useampi hedelmätarha ja laajat okara-, nisu- ja valmupellot. Itse talo sijaitsi kauniilla paikalla painanteessa kukkulan juurella.

Iskan osoittautuu vallanhimoiseksi raakalaiseksi, joka Anjin voimien avulla valloittaa ja orjuuttaa maailmaa ja haaremiaan. Ensin hän surmaa Kabiran sukulaiset ja palveluskunnan Anjin täydenkuun jälkeisellä oaki-vedellä. Tämän jälkeen hän pakottaa Kabiran vaimokseen ja saattaa Anjista näkemällään kaikki Kabiran tyttövauvat kesken. Iskan haluaa vain poikia perillisikseen.
Kabiran vanhentuessa Iskan ottaa uuden jalkavaimon kerta toisensa perään, kunnes vasta kuudennen hän ottaa uudeksi puolisokseen Kabiran ollessa jo vanha, harmaantunut nainen. Samalla Iskan sotii ja valloittaa maailmaa Anjista saamansa voiman, nuoruuden ja tulevaisuuteen näkemisensä avulla.
Iskanin uhreiksi joutuvat Kabiran lisäksi autiomaan vaeltajaklaanin Garai, unienkutoja Orseola, amatsoni Sulami, ilotyttö Claras ja neito Iona sekä neljä nimeltä mainitsematonta jalkavaimoa. Naiset ja tytöt Iskan on löytänyt sotaretkillään eri puolilta maailmaa. Kukin naisista kertoo tarinansa, paitsi Iona, jonka tarinan kertoo ”Daera”. Iskan kuvataan ennakkoluuloiseksi ja raakalaismaiseksi, mutta jonka henkilöllisyyttä ei avata juuri lainkaan, vain naisten kertomana.
Tarina kerrotaan kuuden eri naisen näkökulmasta. Lisäksi tärkeässä roolissa on palvelija Estegi, jolla on suuri salaisuus. Naondel on unissa nähty vene, jolla naiset aikovat paeta Iskanin orjuudesta.

En nähnyt enää äitiä enkä isää. Vain ammottavia suita oksien lomassa. Ja viuhuvan kiven. Käänsin katseeni sitä kohti ja olin näkevinäni Aureolan tylpän nenän.
Pahinta oli että antauduin vapaaehtoisesti. Se on katkerin muistikuvani. Kaikki olisi voinut käydä myös toisin. Enkä voi syyttää muita kuin itsenäni.

Naondel  on niin ajaton kuin paikantamaton, joten sen sijoittaminen maailmankartalle ei onnistu. Mielelläni sijoittaisin Välimeren tuntumaan, mutta maustekasviviljelmät viittaavat enemmän kauemmas maustesaarien luo. Tarina on surumielisen kaihoisa, hieman paatoksellinen sekä raadollisempi kuin Maresi. Pahuus on pahaa. Ehdottomasti haluan jatkaa Punaisen luostarin parissa jatkossakin. Turtschaninoff rakentaa miljööt ja tapahtumat  uskomattoman taitavasti, pidän todella hänen kirjoistaan. Myytit, magia, parantaminen ja kansanperinne ovat mukana omaleimaisina.
Blogeissa toisaalla: Kia


 

10 kommenttia:

  1. Oi, tämä vaikuttaa vähintään yhtä ihanalta kuin Maresi. Hyllyssä odottaa, aion lukea ihan pian ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on yhtä hieno kuin Maresi. Ihanaa, että kirja on sinua odottamassa.

      Poista
  2. Sitaattien perusteella lumoavaa tekstiä. Pidän mielessä, kun olen fantasiatarinan tarpeessa. Kiitos vinkistä Ulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen. Lue ensin Maresi ja sitten Naondel. Google ei oikein ole myötämielinen minun kanssani.

      Poista
  3. Heips! Tulin katsomaan, mitä murheita sulla on? Tuolla ylhäällä näyttäisi olevan naamat.. Saitko ne nyt siis paikalleen vai onko jokin muu juttu, mikä ei onnistu? Sano, jos voin auttaa, niin yritän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Murhe musta, yritän google naamoja, niinkuin sinulla ja Kirja vieköön Riitalla ja vaikka kenellä. Onnistuin hävittämään tietoja minusta, sain juuri takaisin, meni pari tuntia. Minulla on vain bloggerin kasvot.

      Poista
  4. Mene Bloggerissa ulkoasuun. Valitse lisää uusi gadget. Lisää google+ -seuraajat. Tallenna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sain tuon tehtyä, mutta se teki vain tekstin. Tänään en ole uskaltanut kokeilla.

      Poista
  5. Olen samaa mieltä kanssasi, että tässä paha tosiaan on todella paha. Minusta naisten kokemaa seksuaalista väkivaltaa oli tässä jo vähän liikaakin. Minäkin odotan sarjalle jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin minäkin odotan jatkoa ja haluaisin saada omakseni myös kirjailijan vanhemmat teokset, mutta ne liikkuvat huonosti.

      Poista

Ilahduta minua kommentilla!