sunnuntai 16. lokakuuta 2016

Erin Morgenstern: Yösirkus ja arvontamuistutusErin Morgenstern: Yösirkus
Alkuteos: The Night Circus (2011)
Suomentaja:  Hanna Toivonen
Basam Books 2012.
Kotikirjasto.

Erin Morgenstern on kirjailija ja multimediataiteilija. Yösirkus on hänen esikoiskirja.  Kirjailija asuu Massachusettsin Salemissa miehensä ja kahden todella pörröisen kissansa kanssa. En yleensä liitä edellisenlaisia kuvailuja blogitekstiini, mutta luin tämän kirjan Halloween-lukuhaasteeseen!

Yösirkus on taianomainen kirja, joka sijoittuu sirkusmiljööseen. Parhain elokuva ikinä minulle on Berliinin taivaan alla. Sen sirkusmiljöö on täydellinen. Sara Gruen Vettä elefanteille on hyvä niin kirjana kuin elokuvana, ja senkin maailma on sirkusmiljöö.

Sirkus saapuu varoittamatta. Siitä ei ilmoiteta etukäteen, kaupungin lyhtypylväisiin tai ilmoitustauluille ei ilmesty julisteita, paikallisessa lehdessä ei ole mainosta tai mainintaa. Se vain yksinkertaisesti on paikassa, joka vielä eilen oli tyhjä.

Takakansi                                        
Lähde lukemaan tarina ilman takakannen lukua!  Kirjan taianomainen ote ottaa lukijan omakseen ilman selitelmiä. Laske itsesi vapaalle ja ota tarina vastaan. Moni meistä kirjan lukijoista on ihastunut tähän kirjaan ja sen illuusioihin. Lukijalta kirja edellyttää sen, että pystyt irtautumaan maailmaan, jossa on taikuutta ja ihmeitä. Moni on esittänyt itselleen toiveen, että tuohon sirkukseen olisi iloa osallistua. Niin minäkin.

Yösirkus
Sirkus saapuu varoittamatta ilman etukäteismainostusta. Tarina kuljettaa lukijan mukanaan outoon, rönsyilevään ja kiehtovaan sirkusmaailmaan 1800-luvun loppuun ja 1900-luvun alkuun pitkin maailmaa, sillä paikkoina vilahtavat niin New York, Lontoo, Barcelona kuin München.

Pyhäinmiestenpäivän aattona sirkuksessa on aina aivan erityisen juhlava tunnelma. Keskipihalle on ripustettu pyöreitä paperilyhtyjä, joiden valkoisissa pinnoissa tanssivat varjot muistuttavat ääneti ulvovia kasvoja. Valkoisia, mustia ja hopeisia nauhoilla sidottavia nahkanaamioita on laitettu koreihin porteille ja ympäri sirkusta, jotta kävijät saavat halutessaan käyttää niitä. Näinä iltoina kävijöitä on joskus vaikea erottaa esiintyjistä.

Kilpailu ja Le Cirque des Rêves
Tarinan keskiössä on kaksi miestä, jotka haluavat kilpailla tai paremminkin he kilpailuttavat kahta oppilastaan. Kirjan alussa Celia Bowen saapuu isänsä luo äidin kuoltua. Celia on isänsä avioton lapsi, josta isä ottaa vastuun lapsen äidin kuoltua. Isä on taitelijanimeltään Prospero Lumooja, ja tästä alkaa Celian valmistautuminen tulevaan. Orpokodista löytyvä Marco Alisdair on toinen kilpailija, joka opettelee tahollaan.  Kaksi henkilöä on asetettu vastakkainen kilpailemaan keskenään jostain, minkä panoksia ei ole kerrottu.

Taianomainen maailma
Yösirkus on ainutlaatuinen, otteessaan pitävä ja lumoava tarina. Se kantaa myös rakkaustarinan mukanaan. Morgenstern on taidokas, hyvin visuaalinen ja klassinen tarinankertoja. Tarina vie mukanaan, sen lumous kestää loppuun asti.   Yösirkus ei ole kaikkien kirja, sillä se edellyttää uskon epätoden maailmaan. Salaperäisellä tunnelmalla, vetoavalla kuvailulla ja hitaalla tempolla tarinasta rakentuu satu niin nuoremmalle kuin vanhemmalle lukijalle. Tämä kirja täytti minun toiveeni. Olen kertonut, että rakastan Mark Helprinin Talvista tarinaa, ja niin vain rakastuin tähänkin.

Elokuva
Luin jostain, että teoksen filmioikeudet on myyty Hollywoodiin samalle tuotantoyhtiölle, joka on tehnyt mm. Harry Potter -elokuvat.  Oletko nähnyt elokuvan, onko se jo levityksessä? Kerro, jos tiedät!


Osallistun tällä kirjalla Halloween-lukuhaasteeseen Yöpöydän kirjoissa.Olethan huomioinut Halloween arvontani?
Pääset tästä siihen. 

8 kommenttia:

 1. Haa, tämä oli minullakin etsinnässä Halloween-haasteeseen, mutta oli lainassa joten en saanut käsiini. Pistinpä silti ylös vastaisuuden varalle. Sirkus on kiehtova miljöö kirjalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Halloween-lukuhaaste on ihana jo kirjojen etsinnän kautta. Yösirkus kannattaa lukea.

   Poista
 2. Yösirkuksen olen jo pitkään haaveillut lukevani ja kyllä sen aika vielä tulee. Tietääkseni oikeudet elokuvaan on vasta myyty ja mitään muuta ei vielä tiedetäkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki aikanaan. Tämä kannattaa lukea. Kävin kysymässä tänään Filmtownista, mutta eivät löytäneet tietoa. Haluaisin hankkia dvd:n itselleni.

   Poista
 3. Mukavaa, että tykkäsit tästä. Minulle tuli heti hinku lukea tämä uudelleen. :) Mahtava kirja, jolle soisi uusia lukijoita roimasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marika sinultahan minä tämän keksin. Ihana kirja. Minäkin toivoisin mahdollisimman monen antavan tälle mahdollisuuden.

   Poista
 4. Munkin täytyy tämä pian itselleni hankkia, haluan lukea sen jo uudestaan!:)
  Vettä elefanteille on roikkunut jo kauan lukulistalla, sekin pitäisi varmaan ensin omaksi hankkia. Jotenkin sellainen fiiilis, että pitäisin siitäkin yhtä paljon kuin Yösirkuksesta :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin etsinyt pitkään Yösirkusta omaan hyllyyni. Vettä elefanteille on hieno. Olen nähnyt sen elokuvana ja sekin on hieno.

   Poista

Ilahduta minua kommentilla!