maanantai 25. huhtikuuta 2016

Makeat piirakat ja smoothiet





Annamari Jukkola Herkkuhetkiä – Jälkiruokia sesongin antimista
Pen & Paper 2015. Kustantajalta. Kiitoksin.
Kokeilunhaluisen kotileipurin Annamari Jukkolan makeita reseptejä on ihasteltu Yummu Baker –blogin kautta jo vuodesta 2011. Herkkuhetkiä-kirjasta löytyy  innostavia ja monipuolisia jälkiruokareseptejä jokaiselle vuodenajalle ja jokaiseen herkutteluhetkeen. Kirja tarjoaa myös silmänruokaa ja vinkkejä leivontaan.
Kirja alkaa keväästä, jolloin leivotaan muun muassa sitruunaisia tuulihattuja, pannukakkuvuokaa vaahterasiirapilla, raparperijuustokakkua, valkosuklaakuppikakkuja, raparperikompottia, raparperimurupaistosta ja passionhedelmä-mascarponepiirasta.
Passionhedelmä-mascarponepiiras
Pohja
4 kpl lehtitaikinalevyjä
Passionheldelmähilloke
2 passionhedelmää
1/5 dl vettä
¼ dl sokeria

Täyte
125 g mascarponejuustoa
1 rkl sitruunamehua
0,5 dl sokeria
2 keltuaista


Sulata 4 lehtitaikinalevyä. Aseta kaksi taikinalevyä uunipellille vierekkäin leivinpaperin päälle ja painele ne
yhteen ja lisää vielä kolmas levy poikittain päätyyn. Leikkaa neljäs levy pitkittäin viideksi suikaleeksi. Kastele saumat vedellä ja asettele suikaleet pohjan päälle reunoiksi.
Laita hillokkeen ainekset kattilaan ja keitä välillä sekoittaen niin kauan, että hilloke sakenee.
Sekoita mascarpone-täytteen ainekset ja levitä se piiraspohjan päälle. Lisää passionhedelmähilloke ja voitele piiraan reunat jääneellä kananmunan valkuaisella. Paista 200 asteessa noin 12 minuuttia, kunnes piiraan reunat ovat kauniin ruskeat.

Kirjassa esitellään marjojen käyttöä vuodenaikojen mukaan:

Kesällä syödään tiramisupannaria, kerrosvohveleita, grillattua pullavanukasta, kurkkumehujäätä, mustikkaisia kuppikakkuja, punaherukkamuffinseja, marjaisia minijuustokakkuja, paistetaan tikkupullia nuotiolla ja tietenkin mustikkapiirakkaa.
Syksyllä nautitaan viikunakakkua, omenakirsikkapiiraita, punajuurijuustokakkua, ruisbrownieita, omenastruudelia, päärynäpullia, omenaista nyhtöpullaa, suklaa-kirsikkapiiraita ja luumukakkua.
Talveen kuuluu mausteiset riisipuurovanukkaat, tahmeat puolukkapullat, hurmaava kaakao, suklaamarengit, porkkanakakku, nutellatortut, sokeroidut karpalot, mausteinen karpalohillo, joulusuklaa ja joulun suklaakerroskakku.
Vuodenkierron juhlia on huomioitu valikoiden. Vuodenaikojen vaihtuvuutta erottaa kutakin ajankohtaa kuvaava luontokuva. Kuvat ovat tekijän myös näiltä osin, jonka lasken ansioksi. En voi sietää kuvapankkien kuvia.  Luontokuvat ovat valittu huolella. Ulkoasu on kaunis.

Kirja hehkuu iloa. Raparperi-murupaistos, marjaiset tartaletit ja mausteiset riisipuurovanukkaat  ovat pakollisia kokeiltavia.

Tämä on oman kokeiluni tulos
Passionhedelmä-mascarponepiiras

 

Emma Iivanainen Emman makeat piirakat
Docendo 2016.


Emma Iivanaisen innostus leipomiseen heräsi hänen asuttuaan puoli vuotta Malesiassa, jossa hän näki näyteikkunoissa toinen toistaan upeammin yksityiskohdin viimeisteltyjä kakkuja. Suomeen palattuaan hän hankki kondiittorikirjan ja niin diplomi-insinööristä tuli kakkutaiteilija.
Nykyisin Iivanaisen leivonnaiset koristavat lukuisia maailmanlaajuisesti leviäviä leivontalehtiä. Hän kirjoittaa ja kuvaa myös suomalaisiin aikakauslehtiin ja suosittuun blogiinsa Painted by Cakes. Häneltä on aiemmin julkaistu kirjat Kakkutaidetta kotikeittiössä ja Emman kakut, leivokset & jäätelöt.

Kirja alkaa tekniikoilla, jossa käydään ensin läpi välineet nuolijasta monitoimikoneeseen. Seuraavaksi käsitellään raaka-aineet, jossa todetaan muun muassa, että oikean voin makua ja suutuntumaa ei mikään voita. Kirjan ohjeissa käytetään tavallista kidesokeria, jonka tietenkin voi korvata vaikka intiaanisokerilla. Maitotuotteista todetaan, että jonkin verran rasvaa sisältävät tuotteet sopivat parhaiten leivontaan, koska kevyttuotteet saattavat juoksettua. Seuraavaksi käsitellään piirakkavuoat, paistopainot ja leivinpaperi.


Sitten siirrytään itse piirakoihin ja ensiksi käsitellään piirakkapohjan valmistamisen vaiheet. Sitten käsitellään keksipohjan valmistamisen vaiheet. Seuraavaksi valmistetaan koristeita: taikinaristikko, tyllia ja taikinaruusuja.
Resepteissä on 40 herkullista piirakkareseptiä, joista mainittakoon vaniljainen mansikkatorttu, puolukka-toffeepiirakka, helpot manteli-luumipiirakat, porkkanapiirakka, jauhoton suklaapiirakka, avokado-suklaapiirakka ilman uunia, maailman paras limepiirakka, passion-vadelmapiirakat, luumugalette ja paistettu sitruunapiirakka.

Kirja sopii herkuttelijalle. Suuri osa piiraista on helppotekoisia. Monissa on käytetty normaalikokoista piirakkavuokaa (25-27 cm), mutta monet ovat pikkupiiraita, jotka voi paistaa pienillä piirakka- tai muffinsipelleillä. Alun tekniikka- ja materiaaliosien jälkeen mennään suoraan resepteihin ja lopussa on vain kiitokset. Sisällysluettelo olisi helppokäyttöisempi, jos se olisi aakkosjärjestyksessä.





Itse käytän terveellisempiä ainesosia myös leivonnassa, joten muokkailen reseptejä terveellisimmiksi. Vältän valkoisia jauhoja, voita ja valkoista sokeria. Hyvät ohjeet on helppo soveltaa oman maun mukaisiksi. Kirjan kansi on hieman pliisu kauniiseen sisältöön nähden. Ehdin kokeilla pieniä viikunapiirakoita, jotka näyttävät herkullisilta, mutta olisin kaivannut niihin hieman enemmän makua.
 




Julie Morris Superfood Smoothiet – 100 herkullista, energisoivaa ja ravinteikasta reseptiä




Julie Morris Superfood Smoothiet – 100 herkullista, energisoivaa ja ravinteikasta reseptiä
Alkuteos Superfood Smoothies: 100 delicious, energizing & Nutrient-Dense Recipes
Suomentanut Mika Oksanen
Pen & Paper 2015. Kustantajalta. Kiitoksin.

Julie Morris on Los Angelesissa asuva keittiömestari. Hän on innokas aitojen kasvisperäisten ruokien ja superruokien puolestapuhuja. Lisäämällä vitamiineja, hivenaineita ja antioksidantteja smoothieihin saa herkullisia, energiaa antavia ja ravinteikkaita juomia. Kirjaan on valittu 15 superruokaa ja hedelmäisissä ja kevyissä sekoituksissa hyödynnetään luonnon makeimpia antimia. Salaravinteikkaissa smoothieissa tutut maut pidetään etualalla ja ravinteikkaat kasvikset ovat huomaamattomasti mukana.
Kirja jakautuu kolmeen osaan.
I Hehkuvammaksi joka lasillisella sisältää kappaleet:
- smoothiet: täydellinen muoto merkitykselle
- perusasioita smoothiesta
- perustietoa superfood-smoothiesta
- smoothieiden ravinnolliset hyödyt

II Smoothiet
- kuinka paljon smoothieta kannattaa juoda
- reseptit
- mitä smoothielleni tapahtui?

III Liitteet
- taulukoita, ohjeita ja lisätietoja

Morrisin valitsemiin ”super 15” –joukkoon kuuluu, yllätys yllätys, paljon marjoja, kuten acai, camu, goji, maqui, mulperi, pohjoiset marjat (mansikka, mustikka, vatukat, karpalo ja vadelma) ja tyrni.

Koska olen kotoisin Kaliforniasta, voit kuvitella millaisen yllätyksen koin (ja miten kateelliseksi tulin) käydessäni itärannikolla pitämässä puheita superruoista kohdatessani ihmisiä, jotka sanoivat ”meillä kasvaa mulpereita takapihalla”
PS. ei tämä mitään, omassa puutarhassani ne kasvavat etupihalla.
Pidän tuoreista marjoista siinä kuin kuka hyvänsä, mutta käytän niitä harvoin koska ne ovat kalliita, ne menevät nopeasti huonoksi ja tulen yleensä syöneeksi kaikki tuoreet marjat suoraan astiasta.

Tähän tietenkin voidaan todeta, että meille nuo ilmaiset aineet ovat jokapäiväinen smoothien ainesosa ja monet Morrisin käyttämät aineet ovat täällä hyvin kalliita, mutta siitäkin huolimatta saatavilla olevia. Morris käyttää resepteissä muun muassa seuraavia tuoteita kuten maca, goji, mulperin marjat, granaattiomena, tyrni, camu ja acai. Mulperin marjat ovat hyvin tuttuja, sillä minulla kasvaa kaksi marjovaa valkomulperia. Kiertelin yhtenä päivänä Helsingin ydinkeskustassa ja löysin kirjassa käytetyt tuotteet vaivatta. Esimerkiksi Ruohonjuuressa  ja Lifessä on hyvä valikoima. En edes mennyt etnisiin kauppoihin.
Siemenistä Morris on valinnut joukkoon chian ja pellavan sekä hampun, jotka toki ovat meilläkin olleet smoothien ainesosia jo pitkään.
Kirjan ainesten ei tiedetä aiheuttavat liikakäytettyinä mitään vaaroja, mutta yli-innokkaasta käytöstä voi seurata pienempiä terveysongelmia kuten ruoansulatushäiriöitä. On kuitenkin tärkeää kunnioittaa  tiiviissä muodossa olevia raintoarvoja. Puoli teelusikallista camu-marjajauhetta sisältää 600 % suositellusta päiväannoksesta C-vitamiinia. Jos camua laitetaan mukaan ruokalusikallinen, niin lukema onkin 3500 %, niin annos on liiallinen.  Morriksen kirja on ihanan erilainen.

Vadelma-persikka (5 dl)
2 tuoretta pesikkaa
2 dl pakastevadelmia
2 medjaal-taatelia
1,5 dl mantelimaitoa
1 rkl chia-siemeniä
ripaus vaniljajauhetta
jäitä
(makeutusainetta maun mukaan)

Inkivääri-päärynä (3,5 dl)
1 kypsä päärynä
0,5 dl kuivattuja mulperinmarjoja
1 tl vastaraastettua inkivääriä
2 dl baby-pinaattia
2,5 dl mantelimaitoa
(makeutusainetta maun mukaan)

Hedelmäcocktail (4 dl)
1,5 dl pakastemansikoita
0,5 banaania
1 rkl hampunsiemeniä
0,5 rkl pellanvansiemeniä
0,5 rkl acai-marjajauhetta
0,5 tl vehnänorasjauhetta
2 dl appelsiinimehua
0,5 dl kookosmaitoa
(makeutusainetta maun mukaan)

Acai (5 dl)
¾ dl pakastemustikoita
¾ dl kuivattuja mulperinmarjoja
1 rkl hampunsiemeniä
1 rkl acai-marjajauhettav
0,5 tl vehnänorasjauhetta
1 pieni avokado
2,5 dl kookosmaitoa
jäätä
(makeutusainetta maun mukaan)

Sekoita kaikki ainekset jäätä lukuun ottamatta tehosekoittimessa sileäksi juomaksi. Lisää jää ja sekoita, kunnes smoothie on jäistä. Maista ja säätele makeutta maun mukaan.

Makeutusaineina voit käyttää agavenektaria, taateleita, vaahterasiirappia, steviaglykosidia tai koivusokeria.

Omaan päivittäiseen smoothieeni kuuluu aina saksanpähkinöitä, mulperinmarjoja, macadamia pähkinöitä ja tuoreita tai kuivattuja voikukanlehtiä (ovat yllättävän hyviä ja varmasti superfoodia), joihin sitten yhdistelen muuta tilanteen mukaan.

Smoothiekuvia, ovat minun omia kuvia.

Acai (5 dl)


 Hedelmäcocktail smoothie 



Inkivääri-päärynä (3,5 dl)



 Vadelma-persikka (5 dl)



2 kommenttia:

  1. Meillä juodaan smoothieta joka päivä. Lempparini on mansikkasmoothie, johon tulee pakastemansikoita, banaani, luonnonjugurtti, omatekemää omenahillo ja vähän hunajaa :)

    VastaaPoista

Ilahduta minua kommentilla!