tiistai 20. tammikuuta 2015

Berit Nordstrand Terveempi elämä 12 viikossa




Näin vuoden alkuun paneudutaan hyvinvointiin. Joku menee salille, joku ei koske alkoholiin tammikuussa jne. Parhaimpiin tuloksiin oman hyvinvointinsa kanssa pääsee kuitenkin pitkäjänteisemmällä asenteella kuin hetken päätöksillä. Nyt katsotaan hyvinvointia ensin ravinnon kautta ja sitten seuraavan kirjan kautta paneudutaan mielen hyvinvointiin.

Berit Nordstrand on kliiniseen farmakologiaan erikoistunut lääkäri, kuuden lapsen äiti ja elämän nautiskelija. Hän on tutkinut ruoan ja terveyden välistä yhteyttä 20 vuotta. Hänen pyrkimyksenään on, että kaikki voisivat syödä arkiruokia, mutta minimoida elintasosairauksien, kuten 2-tyypin diabeteksen tai kohonneen verenpaineen riskin. Vältyt keskittymästä kalorien laskemiseen ja ainaiseen kamppailuun näläntunnetta vastaan. Terveempi elämä 12 viikossa –kirjan norjankielinen alkuperäisteos (12 uker til et sunnere liv og en smalare midje) ilmestyi 2014. Kirjan on suomentanut Jenna Yli-Knuuttila.

Terveyden kannalta on tärkeämpää pienentää vyötärön ympärysmittaa kuin pudottaa painoa. Jos olet ylipainoinen, jo viiden prosentin painonpudotuksella on suuria terveyshyötyjä: esimerkiksi diabetesriski vähenee puolella.

Terveempi elämä 12 viikossa jakaantuu johdantoon ja kahdentoista viikon viikkotehtäviin ja lopussa on lähdeviitteet ja reseptihakemisto. Ennen johdantoa on aukeama, jossa esitellään kunkin viikon teema ja sen alle jäävät reseptit. Kirjassa on siis tarkoituksena opetella 12 viikon aikana uudet, paremmat ruokailutottumukset. Yksinkertaiset vinkit auttavat vauhdittamaan rasvan palamista, kasvattamaan lihasmassaa ja kaventamaan vyötäröä.


12 viikon ohjelma:


1. viikon teemana on valkoisesta sokerista luopuminen.

2. viikolla pyritään luopumaan vehnäjauhoista.

3. viikon tavoite on syödä enemmän vihanneksia, marjoja, yrttejä ja mausteita.

4. opetellaan syömään riittävästi kalaa ja äyriäisiä ja jätetään kovetettu rasva pois ruokavaliosta.

5. korvataan valkoinen riisi ja pasta täysjyväviljalla, linsseillä, ohralla tai kvinoalla.

6. lisätään ruokavalioon hyvää bakteeriflooraa ylläpitäviä raaka-aineita.

7. sisällytetään proteiinilähteitä päivän kaikkiin aterioihin.

8. korvataan vääränlaiset kasvirasvat.

9. tavoitteena on saada riittävästi oikeanlaisia kivennäisaineita.

10. lisätään ruokavalioon vihreä tee ja tumma suklaa.

11. opetellaan juomaan vettä ja jätetään pois keinotekoisesti makeutetut juomat.

12. sisäistetään edellä opittu ja nautitaan lopuksi herkkuja, mutta jotka ovat ”kasviksia”.


Johdannossa kerrotaan muun muassa että:

miehillä: vyötärönympärys > 94 cm = ylipaino


vyötärönympärys > 102 cm = lihavuus

naisilla: vyötärönympärys > 80 cm = ylipaino

vyötärönympärys > 88 cm = lihavuus


Lisäksi annetaan vinkkejä onnistumiseen: pienennä ruokalautasesi läpimittaa, syö hitaasti, juo aterioiden yhteydessä lämmintä vihreää teetä, muista, että jos sinulla on väsy, ei se tarkoita automaattisesti, että olisi nälkä jne.


Kirja on painettu paksulle paperille. Se on isokokoinen, painava, mutta niin puhtaan valkoinen. Se ei siten sovellu parhaalla mahdollisella tavalla keittiössä ruokaa tehdessä käytettäväksi. Toisaalta kirja on ylellisen upea ja tasokkaat kuvat houkuttelevat sen pariin aivan väkisin. Kirjaan on koottu tai kehitetty joukko mielenkiintoisia kasvisruokareseptejä. Ehdimme jo kokeilla maukkaalla menestyksellä joitakin ruokia. En ole lahjakkain kokki, joten sivun 259 ohjeessa gratinoitujen vadelmien paistoaikaa emmin, sillä seos ei hyytynyt pakastevadelmista tehtynä vielä 50 minuutinkaan aikana.

Kirjan smoothiet ovat vastustamattomia. Uunipellinen siemennäkkäriä on varmasti monen toive-ohje sillä jokainen haluaa saada sen avulla kuitupitoisen ravinnon haltuunsa. Blogit suorastaa täyttyvät siemennäkkärikuvista. Itse suosin siementen rikkomista ohjeen tavoin, vaikka kauniimpia kuvia loihditaan kokonaisten siementen avulla.


Terveempi elämä 12 viikossa on erinomainen kirja ja elää tässä ajassa. Nordstrandin koulutus ja asiantuntijuus tekee kirjasta turvallisen. Minusta tämä kirja on nautinto lukea ja omistaa. Suosittelen lämpimästi.


Uunipellillinen siemennäkkäriä

½ dl seesaminsiemeniä

½ dl pellavansiemeniä

1 dl pähkinöitä

4 dl mantelijauhoa

2 dl gluteenittomia kaurahiutaleita

1 dl tattarijauhoa

½ dl auringonkukansiemeniä

½ dl kurpitsansiemeniä

½ tl mineraalisuolaa

4 dl vettä


Murskaa siemenet ja pähkinät esim. sauvasekoittimella vedessä. Sekoita loput aineet ja anna seoksen turvota 20 min. Levitä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille noin 3 millimetrin paksuiseksi kerrokseksi. Jos seos on liian paksua, lisää vettä.

Paista 200 asteessa 20-30 min. Varo ettei näkkäri pala.

Kun näkkäri on puolikypsää, ota näkkäri uunista ja leikkaa pellillä annospaloiksi ja nostele ritilälle. Laske uunin lämpötila 100 asteeseen, laita näkkäri takaisin uuniin ja kuivaa se uunin luukku vähän raollaan (noin 1 h).









Gratinoidut vadelmat


2 annosta

200 g jäisiä vadelmia ym. marjoja

2 kananmunaa

1-2 rkl hunajaa

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Laita vadelmat uunivuokaan. Vatkaa kananmunat ja hunaja keskenään ja kaada vadelmien päälle. Paista esilämmitetyssä uunissa 5-6 minuuttia.












Mustikka-kiivismoothie



2 annosta (0,5 litraa)

1 kiivi

0,5 banaani

0,5 appelsiini

100 g pakastemustikoita
1 dl omenamehua (ei tiivisteestä)


Kuori ja paloittele hedelmät ja soseuta kaikki ainekset tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella tasaiseksi smoothieksi.











Supervihersmoothie

4 annosta

pieni kourallinen tuoretta sitruunamelissaa

1 lehtisellerinvarsi

½ kurkkua

1 omena

1 appelsiini

100 g tuoretta babypinaattia

2 dl kylmää vettä

1 rkl raastettua inkivääriä

2 tl vaahterasiirappia







Tämä kuva ei ole kirjasta, vaan minun. Ulla S.

Soseuta sitruunamelissa, lehtiselleri- ja kurkkupalat, pinaatti ja vesi tehosekoittimessa.. Lisää omenapalat, appelsiinilohkot, inkivääriraaste ja vaahterasiirappi ja soseuta tasaiseksi smoothieksi.


Berit Nordstrand Terveempi elämä 12 viikossa
WSOY 2015. Kustantajalta. Kiitoksin.

Lopuksi vielä laitan linkin Siniunikon puolelle tänne, jos haluat kurkata omat kokeiluni.

2 kommenttia:

Ilahduta minua kommentilla!