tiistai 6. toukokuuta 2014

Tommi Kinnunen Neljäntienristeys









Luin Tommi Kinnusen Neljäntienristeyksestä Majanderin arvostelun Hesarista. Luin sen Hesaria lukiessa, en kirjallisuusarvostelua etsien ja vielä vähemmän kriitikon arviointia etsien.  Tommi Kinnunen on äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja. Hän on syntynyt Kuusamossa ja asuu tällä hetkellä Turussa. Neljäntienristeys on Tommi Kinnusen innostuneesti vastaanotettu esikoisromaani.

Neljäntienristeys on perheromaani, kolmen sukupolven tarina, joka kertoo noin sadan vuoden ajasta vuodesta 1895 vuoteen 1996. Se sijoittuu jonnekin Koillismaan nimeämättömään kylään, ehkä se edustaa kaikkia niitä tai jotakuta niistä. Kirjailija sanoo eräässä haastattelussa, että kuva on otettu neljäntienristeyksestä, johon kirjailija on kuvitellut Onnin rakentaman talon, jonka ikkunoista Lahja katselee ulos. Neljäntienristeys kertoo neljän päähenkilön tarinan Marian, hänen tyttären Lahjan, tämän miniän Kaarinan tarinat. Neljäs tarina on Onnin. Onnin tarina avaa Lahjan ja Onnin suhteen. Maria on nuori pitäjänkätilö, joka herättää ympäristössään epäilystä. Hän synnyttää aviottomana tyttärensä Lahjan. Maria on itsellinen nainen ja rakentaminen toimii symbolina, niin Marian kuin Onnin taholla. Monet kirjan tapahtumat sinkoutuvat ilman selittelyjä lukijalle. Lukijaa ei paapota, vaan hänelle suodaan ymmärryksen ja oivalluksen mahdollisuus. Tilannekuvista saattaa ja pitää oivaltaa tulevat tapahtumat. Pidän kovasti kirjailijan tyylistä edetä asioissa.

Jos vertaan Tommi Kinnusen Neljäntienristeystä Laura Lähteenmäen kirjaan Ikkunat yöhön, niin pidän Kinnusen kerronnasta enemmän. Tommi Kinnunen pystyy kuvaamaan naisen, naisen mielen maiseman ja ajankuvan. Neljäntienristeys toi mieleeni Orvokki Aution Kotipesän tyylin ja eheän ilmaisun. Uskonnollisuus ja lestadiolaisuus peilautuu ajankuvaan ja tapahtumapaikkaan sijoitettuna ja se avautuu voimakkaammin siihen kosketuspintaa kokeneelle. Usko on hyvin ylitsevuotavaisen tunkevaa, kokonaisvaltaista ja kaiken säätelevää.

Sali kaikui voihkauksia ja huutoja, ihmiset huusivat herraa armahtamaan ja pappi kuvaili nautinnollisen yksityiskohtaisesti helvetin kärsimyksiä.

Pidin kovasti Marian hahmosta. Koillismaan kuvaus oli todellinen. Neljäntienristeyksessä on monia voimakkaita tilannekuvia: aloitus, Marian sinnikkyys, Helenan lääkärissäkäynti, Onnin tarina monine kohtineen jne. Kirjan teemana on muun muassa hyväksytyksi tuleminen, vieraus ja pärjääminen elämässä, oman paikan lunastaminen sekä suvun sisäiset, raastavat salaisuudet. Joidenkin salaisuuksien kanssa on parempi elää tuomatta niitä esiin.

Ei hän suostuisi kenenkään keittiöhengettäreksi, ei vaatteiden pesijäksi, ruoanvalmistajaksi. Hän oli itsellinen nainen. Palkkakätilö, arvostettu ja tahdottu.

Tommi Kinnusen Neljäntienristeys viehätti minua kovasti. Tämä on hyvä kirja tämän vuoden kirjojen joukossa. Neljäntienristeys on ehdottomasti hehkuksensa.  Erinomainen kirja.

Tommi Kinnunen Neljäntienristeys
WSOY 2014. Arvostelukappale. Kiitoksin.

3 kommenttia:

  1. En lukenut Majanderin arvostelua, mutta muualla hehkutettiin kirjaa, joten päätin ostaa sen. Kuusamolainen Kinnunen on melkein naapurin poikia, sillä olen itsekin kotoisin Pohjois-Suomesta. Lisäksi Kinnunen kirjoitti kirjassaan Oulusta ja sen historiasta. Oulussahan olen asunut suurimman osan elämästäni. No siinä syyt kirjan ostamiselle ja hyvän kirjan ostin. Hän kirjoitti naisista todella elävästi. Onni jäi pakostakin heikommalle, vaikka Onni kiinnosti kovasti.
    Huikean hieno lukukokemus :)

    VastaaPoista
  2. Minäkin olen tietty ollut Oulangalla ja Kuusamossa, ensin kurssilaisena ja sitten assarina. Ja asuin tarpeeksi monta vuotta Oulussa. Monet asiat aukeaa helpommin, kun on tarttumapintaa. Yllätyin todella kirjasta ja niin minäkin pidin siitä paljon.

    VastaaPoista
  3. Hyvä arvio. Minäkin pidin Kultarinnasta enemmän kuin tästä.

    VastaaPoista

Ilahduta minua kommentilla!